Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa to smaczne i bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować nie tylko na Wielkanoc. Prosty przepis, który polubisz!

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 8-10

Dieta: wegetariańska

Składniki
  • 100 g masła
  • 100 g kakao (u mnie 50 g kakao i 50 g gorzkiej czekolady)
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka rozmiar s/m
  • 150 g mąki
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Babka czekoladowa

Lekko oprószona cukrem pudrem wygląda bajecznie!

Babka czekoladowa, 1

Masło, kakao, cukier i mleko podgrzewaj kilka minut w dużym rondelku lub garnku do połączenia składników. Nie gotuj. Odstaw na bok do ostudzenia. W misce wymieszaj dokładnie jajka - widelcem lub mikserem. Wlej do masy czekoladowej (gdy zanurzysz w niej palec nie może Cię już parzyć). Ucieraj masę mikserem kilka sekund. Do rondla przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i uciekaj mikserem do dwóch minut. Formę na babkę wysmaruj resztą masła i lekko obsyp mąką lub bułką tartą. Wylej całe ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 30 minut do suchego patyczka.

Porada: Po wylaniu ciasta do formy możesz zanurzyć w nim w kilku miejscach kostki białej czekolady.

Babka czekoladowa, 2

Babka czekoladowa, 3

Z ciekawych ciast czekoladowych polecam biszkopt czekoladowy. To nie tylko smaczne samodzielne ciasto, ale też idealna baza pod torty. Wypróbuj też moje inne pomysły na babki, w szczególności polecam przepis babka marmurkowa.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (847 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepis na babkę czekoladową

Babka czekoladowa to proste ciasto, które przygotujesz bardzo szybko. Pieczemy ją również krótko bo tylko 30 minut. Przygotowuję ją na mleku, naturalnym maśle i do tego dodatek kakao i gorzkiej czekolady. Taki połączenie daje w efekcie aksamitnie intensywny smak i zapach. Babka jest przy tym delikatna.

Babka czekoladowa wielkanocna

Babki to obok serników najpopularniejsze ciasta, które pieczemy na Wielkanoc. Jednak tradycyjna babka wielkanocna może być przygotowana na wiele sposobów. Z kakao i czekoladą, tak jak polecam w tym przepisie, ale też w wersji bezglutenowej na mące migdałowej. Tylko zobacz: babka migdałowa.