Wielkanocna babka czekoladowa

Wielkanocna babka czekoladowa

Jeśli chcesz upiec proste i niezwykle efektowne ciasto na Wielkanoc, ale i na co dzień, musisz koniecznie upiec tę czekoladową babkę :-)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 8-10

Składniki:
  • 100 g masła
  • 100 g kakao (u mnie 50 g kakao i 50 g gorzkiej czekolady)
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka rozmiar s/m
  • 150 g mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie
• kilka kostek białek czekolady*
• cukier puder do oprószenia

Masło, kakao, cukier i mleko podgrzewaj kilka minut w dużym rondelku lub garnku do połączenia składników. Nie gotuj. Odstaw na bok do ostudzenia.

W misce wymieszaj jajka na kogel mogel - widelcem lub mikserem. Wlej do masy czekoladowej (gdy zanurzysz w niej palec nie może Cię już parzyć). Ucieraj masę mikserem kilka sekund.

Do rondla przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i uciekaj mikserem do dwóch minut.

Formę na babkę wysmaruj resztą masła i lekko obsyp mąką lub bułką tartą. Wylej całe ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 30 minut do suchego patyczka.

*Po wylaniu ciasta do formy możesz zanurzyć w nim w kilku miejscach kostki białej czekolady.

Wielkanocna babka czekoladowa, 1

Wielkanocna babka czekoladowa, 2

Wielkanocna babka czekoladowa, 3

Lekko oprószona cukrem pudrem wygląda bajecznie :-)
Smacznego!

 

Średnia 4.7 / 5 (34 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷