Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to smaczne i bardzo efektowne ciasto, które warto przygotować nie tylko na Wielkanoc. Prosty przepis, który polubisz!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 8-10
Dieta: wegetariańska
- 100 g masła
- 100 g kakao (u mnie 50 g kakao i 50 g gorzkiej czekolady)
- 100 g cukru
- 100 ml mleka
- 3 jajka rozmiar s/m
- 150 g mąki
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Babka czekoladowa
Lekko oprószona cukrem pudrem wygląda bajecznie!

Masło, kakao, cukier i mleko podgrzewaj kilka minut w dużym rondelku lub garnku do połączenia składników. Nie gotuj. Odstaw na bok do ostudzenia. W misce wymieszaj dokładnie jajka - widelcem lub mikserem. Wlej do masy czekoladowej (gdy zanurzysz w niej palec nie może Cię już parzyć). Ucieraj masę mikserem kilka sekund. Do rondla przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i uciekaj mikserem do dwóch minut. Formę na babkę wysmaruj resztą masła i lekko obsyp mąką lub bułką tartą. Wylej całe ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piecz ciasto około 30 minut do suchego patyczka.
Porada: Po wylaniu ciasta do formy możesz zanurzyć w nim w kilku miejscach kostki białej czekolady.


Z ciekawych ciast czekoladowych polecam biszkopt czekoladowy. To nie tylko smaczne samodzielne ciasto, ale też idealna baza pod torty. Wypróbuj też moje inne pomysły na babki, w szczególności polecam przepis babka marmurkowa.
Smacznego!