Babka marmurkowa
Babka marmurkowa to niesamowicie pyszne i puszyste ciasto. Przepis jest niezwykle prosty a babka nie tylko długo zachowuje świeżość. Jest też piękna i uniwersalna.
- pieczona na oleju
- babka dwukolorowa
- bardzo prosta w przygotowaniu
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: 720 g ciasta
Kaloryczność kcal: 425 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej - do 110 g
- 150 g oleju rzepakowego - trochę ponad pół szklanki
- 130 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 4 duże jajka lub 5 małych
- 1,5 łyżki kakao - 15 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka lub wody
Babka marmurkowa
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeśli jajka trzymasz w lodówce, to wyjmij je wcześniej by nabrały temperatury pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Do pieczenia: forma na babkę z kominem o pojemności około 1300-1500 ml lub tortownica o średnicy 23-24 cm
Pieczenie babki: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 180 stopni; czas pieczenia - około 40 minut
Przed szykowaniem babki zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do kakaowej masy garść suszonej żurawiny lub też pastę waniliową do masy jasnej.

Ciasto marmurkowe
W jednej misce umieść razem: szklankę mąki pszennej tortowej, czyli 160 gramów mąki; pół szklanki skrobi (mąki) ziemniaczanej, czyli do 110 gramów skrobi oraz jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj mąki z proszkiem. Polecam dodatkowo przesiać je do drugiej miski, by jeszcze dokładniej wymieszać mąki z proszkiem i napowietrzyć składniki sypkie.

Połowę przesianej mieszanki mąk i proszku przesyp do drugiego naczynia. Do jednego naczynia nic nie dodawaj, zaś do drugiego wsyp 1,5 łyżki, czyli około 15 gramów kakao (surowe, miałkie kakao). Dokładnie wymieszaj mieszankę mąk z kakao.

W ten sposób masz już przygotowaną miskę z sypkimi składnikami na jasną masę oraz miskę z sypkimi składnikami na ciemną masę. Pora na ubicie jajek z cukrem i olejem.
Do większego szklanego lub metalowego naczynia wsyp pół szklanki drobnego cukru. Będzie to koło 130 gramów cukru. Wbij cztery duże jajka. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut.
Po tym czasie zmniejsz obroty do średnich i cienką strużką wlewaj olej rzepakowy. Wlej łącznie trochę ponad pół szklanki, czyli około 150 gramów oleju rzepakowego. Dodawanie oleju powinno trwać chwilkę, czyli łącznie nie dłużej niż 30 sekund.

Wyłącz mikser. Połowę puchu jajecznego z olejem przelej ostrożnie do drugiej miski. Do jednej miski z częścią puchu wsyp przygotowaną wczesnej jasną mieszankę mąk. Do jasnej masy możesz dodać odrobinę pasty lub olejku waniliowego. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej lub szpatułki.
Do drugiej część słodkiego puchu jajecznego wsyp mieszankę z dodatkiem kakao. Wlej też trzy łyżki wody lub mleka o temperaturze pokojowej. W tym momencie możesz też dodać małą garść siekanej suszonej żurawiny lub czekolady. Całość delikatnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej lub szpatułki.

Przygotuj sobie formę do pieczenia. U mnie była to forma na babkę z kominem o średnicy 23 cm i pojemności 1500 ml. Spód i boki formy wysmaruj od środka odrobiną oleju rzepakowego a następnie obsyp bułką tartą. Możesz też całą formę wyłożyć od środka wyłącznie papierem do pieczenia (jeśli np. używasz tortownicy).
Zacznij wylewać do formy ciasto. Przekładaj trochę jasnej masy na zmianę z ciemnym ciastem, aż wyłożysz do foremki całe ciasto z obu misek. Ciasto powinno mieć konsystencję zbliżoną do budyniu.

Ciasto marmurkowe piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę umieść na środkowej półce lub o półkę niżej. Po około 40 minutach (lub wcześniej) sprawdź, czy babka jest już upieczona. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w nie drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już gotowe.
Wyłącz piekarnik i odrobinkę uchyl drzwiczki, by temperatura w komorze piekarnika powoli opadła. Po 10 minutach możesz wyjąć z piekarnika formę z babką marmurkową. Po lekkim przestudzeniu (10-15 minut) wyjmij babkę z formy i przełóż na kratkę do studzenia wypieków.
Porada: Nie piecz ciasta w piekarniku dłużej dla tzw. pewności. Jeśli patyczek jest suchy, to wyłącz piekarnik. Ciasto pieczone za długo będzie się niepotrzebnie wysuszać.


Przed podaniem babkę marmurkową można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Sprawdź też moje inne przepisy na babki. Polecam w szczególności te dwa: babka bananowa, babka jogurtowa i babka drożdżowa.
Smacznego.