Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wspaniała i super pyszna babka wielkanocna. To przepis niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka wielkanocna piaskowa, która długo zachowuje świeżość i smakuje cytrynowo. 

- wspaniała babka na Wielkanoc
- babka piaskowa cytrynowa
- zawsze się cudownie udaje
- tylko kilka sprawdzonych składników

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: forma na babkę 23 cm

Kalorie: 380 w 100 g babki

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka i 2 łyżki mąki
  • 100 g skrobi ziemniaczanej - troszkę ponad pół szkalnki
  • 150 g cukru pudru - niecała szklanka
  • 150 g masła - 3/4 kostki o wadze 200 g
  • 4 średnie jajka
  • 1 duża cytryna - sok + otarta skórka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 porcje lukru cytrynowego lukier cytrynowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: foremka na babkę o średnicy 23 cm z kominem. 
Pieczenie: 175 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: 40 minut.

Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia a masło zmiękło. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam lukru cytrynowego. 

Babka wielkanocna to u mnie już tradycja. Zabawne jest to, że zawsze piekę ją w nowej blaszce. Lubię eksperymentować z kształtem foremek. Ciasto za każdym razem inaczej wygląda. Inspiruje mnie to do tworzenia ciekawych dekoracji. Tym razem uznałam, że to takiego spektakularnego kształtu formy pasować będzie lukier cytrynowy wylany na babkę "na kilka razy", by otrzymać trójwymiarowy efekt. Do tego babka wielkanocna została nim pokryta w całości. Bardzo podoba mi się ten prosty, ale ciekawy wzór.

Babka wielkanocna, 1

Babka wielkanocna

Odmierz 200 gramów mąki pszennej tortowej. To będzie jedna szklanka i dwie łyżki mąki. Do jednej miski wsyp również trochę ponad pół szklanki skrobi ziemniaczanej, czyli do 100 gramów skrobi. Wsyp też łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj razem dokładnie lub przesiej do drugiej miski. 

Babka wielkanocna, 2

Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Nie zostawiaj go również na słońcu. Po maksymalnie dwóch godzinach powinno być już miękkie, ale nie rozpływające się. Przy dotknięciu palcem, czy łyżką powinno się bez oporu odkształcać. Miękkie masło ucieraj w drugiej misce. Polecam użyć do tego miksera na wysokich obrotach. 

Gdy masło zrobi się jasne i puszyste możesz stopniowo dodawać cukier puder. Łyżka po łyżce, aż dodasz cały cukier. Całość ubijasz nadal na wysokich obrotach. Następnie wbijaj jajka. Po każdym jajku ubijaj masę przez chwilę, aż całkowicie połączy się w krem. Jeśli w którymś momencie masa wyda Ci się "zwarzona".. nic nie szkodzi. Ciasto również się uda. 
Babka wielkanocna, 3

Po zmiksowaniu wszystkich jajek, do masy dodaj też wcześniej przygotowane składniki sypkie. Ciasto mieszaj już przy pomocy szpatułki z sylikonową końcówką, albo drewnianą łyżką. 
Babka wielkanocna, 4

Dużą cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Całą skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki a sok wyciśnij. Sok oraz skórkę dodaj do ciasta i wymieszaj całość delikatnie. 
Babka wielkanocna, 5

Ciasto przełóż do formy uprzednio natłuszczonej i lekko tylko oprószonej od wewnątrz mąką pszenną. Użyłam formy sylikonowej z wąskim kominem. Forma o średnicy 23 cm.
Babka wielkanocna, 6

Formę z babką wielkanocną umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Babki polecam wyjmować z foremek jeszcze ciepłe. Ostrożnie wyjmij babkę z formy i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę wielkanocną możesz w całości pokryć domowym lukrem. Polecam lukier cytrynowy z mojego przenosu. Aby pokryć swobodnie całą babkę użyj podwójnej porcji lukru. 

Babkę oblewam wówczas na kratce. Kratka powinna stać na czystym blacie lub na desce. Po pierwszym oblaniu zbieram lukier z deski i używam go do położenia drugiej warstwy lukru. W tej sposób otrzymasz na babce trójwymiarowy lukier. 

Babka wielkanocna, 7

Babka wielkanocna, 8

Uprzedzę zapytania o możliwość użycia proszku kisielowego w zastępstwie skrobi ziemniaczanej. Tak, możesz połowę lub całą skrobię zastąpić w tym przepisie proszkiem kisielowym bez cukru. Jeśli zatem Twój kisiel w saszetce waży 40 gramów, to używasz tego proszku + 60 gramów skrobi ziemniaczanej. Jeśli użyjesz tylko saszetek z kisielem cytrynowym (łączna waga 100 gramów), to pomiń użycie skórki cytronowej oraz soku z cytryny. Dodaj jednak kilka łyżek wody lub sok z połowy pomarańczy, by ciasto nie wyszło za gęste. 

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (152 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-18 16:32
Babka pierwsza klasa. Wyszła rewelacyjnie, więc mogę już spać spokojnie. W sobotę powtórka i ciasto pojedzie do Teściowej 😂😍🥚🥚
-- Ania z AniaGotuje.pl ha ha.. super 😀
2019-04-18 20:54
Czy można pominąć skórkę z cytryny?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak, tylko ona daje najwięcej smaku.
2019-04-19 08:00
Bardzo udana. Polecam każdemu ten przepis. Super opis.🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🙂
2019-04-19 12:59
My zrobiliśmy cytrynowa;)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️🥚
2019-04-20 00:23
Przepis bardzo prosty nawet łatwy dla osóby która piecze od święta😊. Wyszła przepyszna i jest w sam raz nie jest za słodka.👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-04-19 12:59
Pani Aniu , babka wielkanocna gotowa 😋
Dziękuje za przepis 😃
I życzę wesołych świąt 🐣🐥
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowna jest😀
2019-04-19 17:59
Zrobiłam jest super pyszna.
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-04-19 18:05
A oto moje dzieło z Pani przepisu 😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo ładna babka👌
2019-04-20 08:09
Witam czy moze byc foremka bez komina?
-- Ania z AniaGotuje.pl Śmiało 👍
2019-04-20 13:25
Dziękuję 💛💛💛
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudna babeczka!🙂
Reklama
2019-04-20 15:48
Jak dobrze że tu trafiłam,dziękuję za przepis!!babka wyszła idealnie wilgotna, takiego przepisu szukałam ! :)
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-04-20 20:57
Moja baba w keksowce wyszła najpiękniejsza 👌 Dziękuję 😘
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-04-21 00:33
Aniu babka udana! Po prostu extra!!! Polecam przepis😉😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2019-04-22 11:45
Przepyszna wielkanocna babka, puszysta i cytrynowa! Dziękuję za kolejny przepis! :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️🥚🐇
2019-04-22 21:11
Moja najlepsza babka wielkanocna. Zrobiła furorę w rodzinie 👌👏️🐥🐥
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
2019-04-25 18:42
Babkę robiłam na Wielkanoc wyszła idealnie mimo ze trochę pękła przy wyjmowaniu z formy -lukier przykrył 😀 rzeczywiście przy dodawaniu jajek do masła robi się takie trochę zważone ale wyszło 👌 pozdrawiam Cię Aniu serdecznie ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍pięknie
2019-04-27 19:34
Bardzo podoba mi się kształt foremki - co to za firma, znajdę gdzieś w internetach? Babkę upiekłam na Wielkanoc i wyszła idealnie mimo, że z pieczeniem generalnie jestem na bakier😜
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-27 19:59
Aniu, wpisz w wyszukiwarkę "SILLINIE BABKA KWIAT POMARAŃCZOWA" To będzie ta foremka sylikonowa. 👍
2019-07-20 21:25
vita..i bardzo sie ciesze, nawet sama do siebie sie usmiecham, ze wpadlam na tak dobrze wypracowane przepisy. Pomine niepotrzebne slowa, dopisze ponownie ze ciesze sie bardzo i do pracy ! w kuchni oczywiscie
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
Reklama

Babka wielkanocna

Moja babka wielkanocna to zdecydowanie babka piaskowa z bardzo wyraźnym cytrynowym akcentem. Zatem babka wielkanocna piaskowa z dodatkiem jednej dużej cytryny. Cały sok ląduje w cieście. Tak samo skórka. Sparzona i wyszorowana skórka z cytryny ląduje w całości w cieście na babkę wielkanocną. Tak.. praktycznie nic z tej cytryny nie zostaje. Moja babka wielkanocna zawsze udana to ciasto, które obowiązkowo musi gościć na Wielkanoc. W końcu pyszna babka wielkanocna to już wielka tradycja w naszym domu. Kiedyś upiekłam ją nawet na soku i skórce z dwóch limonek. Jaka ona była pyszna. W sumie, warto czasem poeksperymentować. 

Babka wielkanocna przepis

Babka wielkanocna piaskowa a do tego cytrynowa, wilgotna i cudownie prezentująca się na stole. Ta pyszna babka wielkanocna stoi dumnie obok kilku innych niezwykłych wypieków. Babka wielkanocna wilgotna dumnie prezentuje się z innymi ciastami. Babka majonezowa oraz keks to wspaniałe propozycje na Święta. Babka piaskowa to też cudowne ciasto, które polecam upiec. Zabawne jest to, że moja babka wielkanocna za każdym razem pieczona jest w innej formie. Zwyczajnie uwielbiam zmieniać foremki na babki.  Niektóre mi się nudzą, inne zaś szybko zużywają i nie wyglądają już tak ładnie podczas szykowania ciasta. Babka wielkanocna ze zdjęć do przepisu upieczona została w bardzo fajnej i oczywiście nowiutkiej foremce sylikonowej. Myślę, że wybrałam odpowiednie ciasto na chrzest nowej foremki. Koniecznie zobacz tez inne moje super przepisy. Sernik cytrynowy, makowiec.. co tylko lubisz!