Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Babka wielkanocna

Babka wielkanocna

Wspaniała i super pyszna babka wielkanocna. To przepis niezawodny i niezastąpiony. Szybka do zrobienia, a do tego bardzo prosta babka wielkanocna piaskowa, która długo zachowuje świeżość i smakuje cytrynowo. 

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma na babkę 23 cm

Kaloryczność kcal: 380 w 100 g babki [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka i 2 łyżki mąki
  • 100 g skrobi/mąki ziemniaczanej - troszkę ponad pół szklanki
  • 150 g cukru pudru - niecała szklanka
  • 150 g masła - 3/4 kostki o wadze 200 g
  • 4 średnie jajka
  • 1 duża cytryna - sok + otarta skórka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 porcje lukru cytrynowego lukier cytrynowy

Babka wielkanocna

Jajka oraz masło wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pomieszczenia a masło zmiękło. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam lukru cytrynowego. 

Babka wielkanocna to u mnie już tradycja. Zabawne jest to, że zawsze piekę ją w nowej blaszce. Lubię eksperymentować z kształtem foremek. Ciasto za każdym razem inaczej wygląda. Inspiruje mnie to do tworzenia ciekawych dekoracji. Tym razem uznałam, że to takiego spektakularnego kształtu formy pasować będzie lukier cytrynowy wylany na babkę "na kilka razy", by otrzymać trójwymiarowy efekt. Do tego babka wielkanocna została nim pokryta w całości. Bardzo podoba mi się ten prosty, ale ciekawy wzór.

Babka wielkanocna, 1
Krok 1: Wymieszaj suche składniki

Odmierz 200 gramów mąki pszennej tortowej. To będzie jedna szklanka i dwie łyżki mąki. Do jednej miski wsyp również trochę ponad pół szklanki skrobi ziemniaczanej, czyli do 100 gramów skrobi. Wsyp też łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie sypkie składniki wymieszaj razem dokładnie lub przesiej do drugiej miski. 

Wymieszaj suche składniki

Krok 2: Ubij masło + dodaj jajka

Masło wyjmij wcześniej z lodówki. Możesz je dodatkowo pokroić w kostkę, by szybciej zmiękło. Nie podgrzewaj go. Masło powinno naturalnie zmięknąć. Nie zostawiaj go również na słońcu. Po maksymalnie dwóch godzinach powinno być już miękkie, ale nie rozpływające się. Przy dotknięciu palcem, czy łyżką powinno się bez oporu odkształcać. Miękkie masło ucieraj w drugiej misce. Polecam użyć do tego miksera na wysokich obrotach. 

Gdy masło zrobi się jasne i puszyste możesz stopniowo dodawać cukier puder. Łyżka po łyżce, aż dodasz cały cukier. Całość ubijasz nadal na wysokich obrotach. Następnie wbijaj jajka. Po każdym jajku ubijaj masę przez chwilę, aż całkowicie połączy się w krem. Jeśli w którymś momencie masa wyda Ci się "zwarzona".. nic nie szkodzi. Ciasto również się uda. 

Ubij masło + dodaj jajka

Krok 3: Wsyp składniki sypkie

Po zmiksowaniu wszystkich jajek, do masy dodaj też wcześniej przygotowane składniki sypkie. Ciasto mieszaj już przy pomocy szpatułki z sylikonową końcówką, albo drewnianą łyżką. 

Wsyp składniki sypkie

Krok 4: Dodaj sok i skórkę cytryny

Dużą cytrynę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Całą skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki a sok wyciśnij. Sok oraz skórkę dodaj do ciasta i wymieszaj całość delikatnie. 

Dodaj sok i skórkę cytryny

Krok 5: Ciasto wyłóż do formy

Ciasto przełóż do formy uprzednio natłuszczonej i lekko tylko oprószonej od wewnątrz mąką pszenną. Użyłam formy sylikonowej z wąskim kominem. Forma o średnicy 23 cm. 

Ciasto wyłóż do formy

Krok 6: Upiecz babkę

Formę z babką wielkanocną umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40 minut. Po około 35 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Babki polecam wyjmować z foremek jeszcze ciepłe. Ostrożnie wyjmij babkę z formy i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia. Po przestudzeniu babkę wielkanocną możesz w całości pokryć domowym lukrem. Polecam lukier cytrynowy z mojego przepisu. Aby pokryć swobodnie całą babkę użyj podwójnej porcji lukru. 

Babkę oblewam wówczas na kratce. Kratka powinna stać na czystym blacie lub na desce. Po pierwszym oblaniu zbieram lukier z deski i używam go do położenia drugiej warstwy lukru. W tej sposób otrzymasz na babce trójwymiarowy lukier.

Upiecz babkę

Babka wielkanocna, 8

Uprzedzę zapytania o możliwość użycia proszku kisielowego w zastępstwie skrobi ziemniaczanej. Tak, możesz połowę lub całą skrobię zastąpić w tym przepisie proszkiem kisielowym bez cukru. Jeśli zatem Twój kisiel w saszetce waży 40 gramów, to używasz tego proszku + 60 gramów skrobi ziemniaczanej. Jeśli użyjesz tylko saszetek z kisielem cytrynowym (łączna waga 100 gramów), to pomiń użycie skórki cytronowej oraz soku z cytryny. Dodaj jednak kilka łyżek wody lub sok z połowy pomarańczy, by ciasto nie wyszło za gęste. 
Zapraszam wypróbuj też mój tradycyjny przepis pascha wielkanocna, sernik wielkanocny oraz babka gotowana.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (2822 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Babka wielkanocna

Moja babka wielkanocna to zdecydowanie babka piaskowa z bardzo wyraźnym cytrynowym akcentem. Zatem babka wielkanocna przepis z dodatkiem jednej dużej cytryny. Cały sok ląduje w cieście. Tak samo skórka. Sparzona i wyszorowana skórka z cytryny ląduje w całości w cieście na babkę wielkanocną. Tak.. praktycznie nic z tej cytryny nie zostaje.

Przepis na babkę wielkanocną

Moja babka na Wielkanoc to ciasto, które obowiązkowo musi gościć na Wielkanoc. W końcu pyszna babka wielkanocna to już wielka tradycja w naszym domu. Kiedyś upiekłam ją nawet na soku i skórce z dwóch limonek. Jaka ona była pyszna. W sumie, warto czasem poeksperymentować. 

Babka wielkanocna wilgotna

Babka wielkanocna piaskowa a do tego cytrynowa, wilgotna i cudownie prezentująca się na stole. Ta pyszna babka wielkanocna stoi dumnie obok kilku innych niezwykłych wypieków. Babka wielkanocna wilgotna dumnie prezentuje się z innymi ciastami. Babka majonezowa oraz keks to wspaniałe propozycje na Święta. Babka piaskowa to też cudowne ciasto, które polecam upiec. Zabawne jest to, że moja babka wielkanocna za każdym razem pieczona jest w innej formie. Zwyczajnie uwielbiam zmieniać foremki na babki.  Niektóre mi się nudzą, inne zaś szybko zużywają i nie wyglądają już tak ładnie podczas szykowania ciasta. Babka wielkanocna ze zdjęć do przepisu upieczona została w bardzo fajnej i oczywiście nowiutkiej foremce sylikonowej. Myślę, że wybrałam odpowiednie ciasto na chrzest nowej foremki. Koniecznie zobacz tez inne moje super przepisy. Sernik cytrynowy, makowiec... co tylko lubisz!