Anielska babka z mąki migdałowej

Anielska babka z mąki migdałowej

To ciasto bez glutenu, które nie jest wilgotne, ono jest soczyste!
Za co najbardziej je lubię?
- Za prostotę w wykonaniu
- Za to, że zawsze się udaje
- Smakuje wszystkim
- Robi wrażenie!

Ilość porcji: około 10 kawałków w małej formy na babę

Składniki:
• 3 jaja (s/m)
• 80 g masła
• 200 g mąki migdałowej*
• 100 g cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej - nie trzeba

Dodatkowo:
• mała forma na babę lub mała keksówka
• cukier puder do oprószenia
• amarantus ekspandowany do obsypania formy lub otręby czy bułka tarta, jeśli nie ma uczulenia na gluten

*Mąka migdałowa to orzechy - migdały zmielone na mąkę. Możesz samodzielnie zmielić migdały np. w maszynce do mielenia ziaren kawy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Włącz piekarnik na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem).
W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia (być może będzie potrzebne sito z większymi oczkami - w razie czego nie przesiewaj - też się uda). Dodaj esencję; jeśli używasz i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.

Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp preparowanym amarantusem i wyłóż ciasto (powinno być za gęste, by można je było łatwo wylać).

Piecz 30 minut. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut. 

anielska-babka-z-maki-migdalowej-1

anielska-babka-z-maki-migdalowej-2

Możesz przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Tomasz Barański z Guiltfree.pl
2016-01-19 15:05
Mąka migdałowa to niekoniecznie to samo co mielone migdały. Lepsze wyniki daje korzystanie z odtłuszczonej mąki migdałowej, ciasta są lżejsze, bardziej puszyste i oczywiście dużo mniej kaloryczne. http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/804-hiszpanska-odtluszczona-maka-migdalowa-39g-bialko-283kcal.html
Katarzyna O.
2016-01-19 22:10
Wygląda bosko! Wiedziałaś co pokazać. U nas babki schodzą w ilościach hurtowych. :D
Milena
2017-01-02 15:55
czy zamiast zmielonych migdalow (maki migdałowej) można uzyc zmielonych orzechow laskiwych?
Ania
2017-01-02 17:48
Nie daję Mileno gwarancji.. nie robiłam z mielonymi orzechami laskowymi.
Pani Teresa
2017-01-02 20:39
Upiekłam!! Hurra, ale pyszne!!!
Ania
2017-01-03 12:47
Bardzo się cieszę :-)
marta
2017-02-03 10:25
Czy można użyć masła klarowanego badz oleju kokosowego? Nie możemy mleka ?
Ania
2017-02-03 10:52
Jeśli możecie masło klarowane, to śmiało :-)
Barbatusia
2017-02-03 10:55
Mnie też interesuje zamiana masła na olej kokosowy lub masło klarowane.. czekam na odp. :)
Ania
2017-02-03 11:58
Przyznam, że nie próbowałam, ale warto sprawdzić. Dajcie proszę znać co wybrałyście i napiszcie czy się udało.
Małgosia
2017-03-21 15:14
Babka wyszła pyszna :) Fajny przepis :)
Ania
2017-03-21 18:14
Fantastycznie, że napisałaś :-) i dziękuję!