Babka migdałowa
Babka migdałowa to ciasto bez glutenu, które nie jest wilgotne, ono jest soczyste! Za co najbardziej je lubię? Za łatwość wykonania. Za to, że zawsze się udaje i smakuje wszystkim, a przy tym pięknie wygląda.
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: około 10 kawałków
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 3 jaja (s/m)
- 80 g masła
- 200 g mąki migdałowej*
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej - nie trzeba
Ciasto migdałowe

Dodatkowo:
• mała forma na babę lub mała keksówka
• cukier puder do oprószenia
• amarantus ekspandowany do obsypania formy lub otręby czy bułka tarta, jeśli nie ma uczulenia na gluten
*Mąka migdałowa to orzechy - migdały zmielone na mąkę. Możesz samodzielnie zmielić migdały np. w maszynce do mielenia ziaren kawy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Włącz piekarnik na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem).
W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia (być może będzie potrzebne sito z większymi oczkami - w razie czego nie przesiewaj - też się uda). Dodaj esencję; jeśli używasz i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.
Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp preparowanym amarantusem i wyłóż ciasto (powinno być za gęste, by można je było łatwo wylać). Piecz 30 minut. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut.

Możesz przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem :-)
Jeżeli lubisz migdały to może wypróbujesz mój przepis na pyszny marcepan? Łatwy w przygotowaniu, wystarczy 20 minut!
Sprawdź też mój przepis na wspaniały, bezglutenowy makowiec z jabłkiem, czyli inaczej makowiec japoński.
Smacznego!