Anielska babka z mąki migdałowej

Anielska babka z mąki migdałowej

To ciasto bez glutenu, które nie jest wilgotne, ono jest soczyste! Za co najbardziej je lubię? Za prostotę w wykonaniu. Za to, że zawsze się udaje i smakuje wszystkim, a przy tym pięknie wygląda.

Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: około 10 kawałków

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 3 jaja (s/m)
  • 80 g masła
  • 200 g mąki migdałowej*
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej - nie trzeba

Dodatkowo:
• mała forma na babę lub mała keksówka
• cukier puder do oprószenia
• amarantus ekspandowany do obsypania formy lub otręby czy bułka tarta, jeśli nie ma uczulenia na gluten

*Mąka migdałowa to orzechy - migdały zmielone na mąkę. Możesz samodzielnie zmielić migdały np. w maszynce do mielenia ziaren kawy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Włącz piekarnik na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem).
W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia (być może będzie potrzebne sito z większymi oczkami - w razie czego nie przesiewaj - też się uda). Dodaj esencję; jeśli używasz i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.

Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp preparowanym amarantusem i wyłóż ciasto (powinno być za gęste, by można je było łatwo wylać).

Piecz 30 minut. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut. 

Anielska babka z mąki migdałowej, 1

Anielska babka z mąki migdałowej, 2

Możesz przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem :-)
Smacznego!

Średnia 4.4 / 5 (127 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷