Babka migdałowa

Babka migdałowa

Babka migdałowa to ciasto bez glutenu, które nie jest wilgotne, ono jest soczyste! Za co najbardziej je lubię? Za łatwość wykonania. Za to, że zawsze się udaje i smakuje wszystkim, a przy tym pięknie wygląda.

Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: około 10 kawałków

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 3 jaja (s/m)
  • 80 g masła
  • 200 g mąki migdałowej*
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej - nie trzeba

Ciasto migdałowe

Babka migdałowa, 1


Dodatkowo:
• mała forma na babę lub mała keksówka
• cukier puder do oprószenia
• amarantus ekspandowany do obsypania formy lub otręby czy bułka tarta, jeśli nie ma uczulenia na gluten

*Mąka migdałowa to orzechy - migdały zmielone na mąkę. Możesz samodzielnie zmielić migdały np. w maszynce do mielenia ziaren kawy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Włącz piekarnik na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem).
W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia (być może będzie potrzebne sito z większymi oczkami - w razie czego nie przesiewaj - też się uda). Dodaj esencję; jeśli używasz i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.

Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp preparowanym amarantusem i wyłóż ciasto (powinno być za gęste, by można je było łatwo wylać). Piecz 30 minut. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut. 

Babka migdałowa, 2


Możesz przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem :-)

Sprawdź też mój przepis na pyszny, bezglutenowy makowiec z jabłkiem, czyli inaczej makowiec japoński.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (718 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto migdałowe

Ciasto bezglutenowe nie musi być trudne do upieczenia. Wystarczą jajka, masło i mąka migdałowa. Dzięki tej ostatniej ciasto będzie wilgotne, a nie suche jak to ma się często w przypadku mąk bezglutenowych. Dodatkowo mąka migdałowa w połączeniu z cukrem trzcinowym daje wspaniały aromat gotowego ciasta.

Babka bezglutenowa

Ciasto migdałowe piekę w formie babki. Dzięki temu nie tylko wspaniale smakuje, ale i pięknie się prezentuje. Może być zastępstwem dla typowej babki wielkanocnej dla osób, które nie tolerują bądź po prostu chcą unikać glutenu. Szukasz innych pomysłów na bezglutenowe przysmaki? Wypróbuj mój przepis na kulki mocy :)