Anielska babka z mąki migdałowej

Anielska babka z mąki migdałowej

To ciasto bez glutenu, które nie jest wilgotne, ono jest soczyste!
Za co najbardziej je lubię?
- Za prostotę w wykonaniu
- Za to, że zawsze się udaje
- Smakuje wszystkim
- Robi wrażenie!

Ilość porcji: około 10 kawałków w małej formy na babę

Reklama

Składniki:
• 3 jaja (s/m)
• 80 g masła
• 200 g mąki migdałowej*
• 100 g cukru trzcinowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• kilka kropel esencji waniliowej lub migdałowej - nie trzeba

Dodatkowo:
• mała forma na babę lub mała keksówka
• cukier puder do oprószenia
• amarantus ekspandowany do obsypania formy lub otręby czy bułka tarta, jeśli nie ma uczulenia na gluten

*Mąka migdałowa to orzechy - migdały zmielone na mąkę. Możesz samodzielnie zmielić migdały np. w maszynce do mielenia ziaren kawy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Włącz piekarnik na 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem).
W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników.

Dodaj mąkę przesianą z proszkiem dopieczenia (być może będzie potrzebne sito z większymi oczkami - w razie czego nie przesiewaj - też się uda). Dodaj esencję; jeśli używasz i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.

Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp preparowanym amarantusem i wyłóż ciasto (powinno być za gęste, by można je było łatwo wylać).

Piecz 30 minut. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut. 

Anielska babka z mąki migdałowej, 1

Anielska babka z mąki migdałowej, 2

Możesz przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem :-)
Smacznego!

Średnia 4.2 / 5 (25 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Tomasz Barański z Guiltfree.pl
2016-01-19 15:05
Mąka migdałowa to niekoniecznie to samo co mielone migdały. Lepsze wyniki daje korzystanie z odtłuszczonej mąki migdałowej, ciasta są lżejsze, bardziej puszyste i oczywiście dużo mniej kaloryczne. http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/804-hiszpanska-odtluszczona-maka-migdalowa-39g-bialko-283kcal.html
Katarzyna O.
2016-01-19 22:10
Wygląda bosko!
Wiedziałaś co pokazać. U nas babki schodzą w ilościach hurtowych. :D
Milena
2017-01-02 15:55
czy zamiast zmielonych migdalow (maki migdałowej) można uzyc zmielonych orzechow laskiwych?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-02 17:48
Nie daję Mileno gwarancji.. nie robiłam z mielonymi orzechami laskowymi.
Pani Teresa
2017-01-02 20:39
Upiekłam!! Hurra, ale pyszne!!!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-03 12:47
Bardzo się cieszę :-)
marta
2017-02-03 10:25
Czy można użyć masła klarowanego badz oleju kokosowego? Nie możemy mleka ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-03 10:52
Jeśli możecie masło klarowane, to śmiało :-)
Barbatusia
2017-02-03 10:55
Mnie też interesuje zamiana masła na olej kokosowy lub masło klarowane.. czekam na odp. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-03 11:58
Przyznam, że nie próbowałam, ale warto sprawdzić. Dajcie proszę znać co wybrałyście i napiszcie czy się udało.
Małgosia
2017-03-21 15:14
Babka wyszła pyszna :) Fajny przepis :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-21 18:14
Fantastycznie, że napisałaś :-) i dziękuję!
Helena
2017-08-24 09:17
Aniu bardzo dziękuję za przepis. Babka wyszła przepyszna! Możesz zerknąć :-) http://walijskiepichcenie.blogspot.co.uk/2017/08/babka-z-maki-migdaowej.html Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-24 09:19
Wyszła pięknie Heleno.. super foremka ;-)
Dorota
2017-09-03 12:44
Babka rewelacja, niesamowicie soczysta i pyszna :) Dziękuję za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-03 18:22
Dziękuję!
Anastazja
2017-10-21 16:23
Świetna babka i jaka prosta w wykonaniu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 18:39
Dziękuję Anastazjo : -)
Jola
2018-01-03 22:00
Babka przepyszna!!!! Nie spodziewałam się ,że będzie aż tak dobra.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼Super.. cieszę się, że się tak pysznie udała.
Krysia Nawrocka
2018-04-01 16:23
Prawdziwie anielska babeczka polecam :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-01 16:44
Prześliczna babka Krysiu🙂
Dorota
2018-04-14 15:50
Najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam...
Fajne przepisy...upiekłam już parę ciast ale to jest najlesze. Właśnie kupiłam migdały mielone, już nie mogę się doczekać
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-14 16:54
Dziękuję bardzo Doroto. Okazuję się, że moja babka z mąki migdałowej wielu osobom sprawia trudność w upieczeniu. Tym bardziej cieszę się na tak pozytywny odzew 🌼
Dorota
2018-04-16 11:34
Zrobiłam wczoraj i okazuje się że problem tkwi w mące migdałowej.
Zawsze kupuję mąki Bio ale tym razem kupiłam w normalnym sklepie i okazało się porażką. Ciasto z takich mielonych migdałów nie ma prawa wyjść, raz że te migdały są brązowe i ciasto niezbyt apetycznie wygląda, chociaż nadal jest pyszne, to jeszcze ciężko wychodzi z blachy i nie jest soczyste tylko takie kruche...ale nic... kupuję mąkę bio i dalej piekę bo za pierwszym razem wyszło identycznie jak tobie a ja uwielbiam takie soczyste babki😍😍
A więc wszystkim polecam kupować mąki a nie mielone migdały bo to rzeczywiście jest ogromna różnica...ja dodaję zawsze ksylitol...polecam
A tu zdjęcie za pierwszym razem jak zrobiłam na Wielkanoc 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-16 14:19
Super komentarz Doroto!! Dziękuję, że napisałaś 👍