Ciasto kakaowe z gruszkami
Bardzo proste, wilgotne, puszyste i super smaczne ciasto kakaowe z gruszkami. A do tego zawsze się udaje.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: keksówka lub tortownica 22-24 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g mąki pszennej tortowej - trochę więcej niż jedna szklanka
- 3 średnie jajka
- pół kostki masła - 100 g
- pół szklanki mleka - 125 ml
- niecałe pół szklanki drobnego cukru - 100 g
- pełna łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
- 400 g gruszek ważonych przed wypestkowaniem*
Ciasto czekoladowe z gruszkami
*Polecam dojrzałe gruszki np. konferencje. Będą to 3-4 sztuk.
Mąkę przesiej do jednaj miski z kakao, sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia. Masło i mleko umieść w małym rondelku i podgrzewaj na małej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia masła. Jajka oraz cukier ucieraj kilka minut np. przy pomocy miksera. Ciągle miksując dodaj ciepłe masło z mlekiem oraz mieszankę mączną. Miksuj całość jeszcze minutę. Gruszki obierz i pokrój w kawałki wielkości około 2/3 cm. Oprósz je mąką. Keksówkę wysmaruj od środka resztkami masła i oprósz mąką. Spód możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Wylej ciasto (jest dość rzadkie), na które układaj kawałki gruszki. Keksówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piecz około 50 minut, do suchego patyczka.Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i poczekaj, aż temperaturą się wyrówna.
Wypróbuj też przepis na proste ciasto marchewkowe.
Smacznego :-)