Babka drożdżowa z majonezem

Babka drożdżowa z majonezem

Tradycyjna babka drożdżowa z majonezem. Bez lukru i cukrowych ozdób. Dostojna i idealna, że nie potrzebuje niczego więcej by dobrze się prezentować. Ciasto na bazie majonezu wyrasta równo.

Ta cudna babka pachnie wspaniałe i jeszcze lepiej smakuje. Uwielbiam ją też za to, że zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość. Serdecznie polecam również mój przepis na ciasto drożdżowe

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: forma średnicy 23 cm z kominem

Składniki na zaczyn

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży (również instant) lub 30 g świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki

Składniki na babkę

  • 500 g mąki pszennej tortowej lub szymanowskiej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki dobrej jakości majonezu
  • 1 całe jajko 5 żółtek jajek (rozmiar średni)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła - pół kostki (można też rozpuścić)

Wyrastanie: 15 minut zaczyn + 1,5 h ciasto
Pieczenie: 175 stopni - 35 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Masło oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia bezy.

Jak zrobić zaczyń do ciasta drożdżowego
100 ml mleka, opakowanie drożdży, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki umieść jednej misce. Rozetrzyj całość drewnianą łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Czas: 15 minut przykryte ściereczką.

Po tym czasie w dużej misce umieść pół kostki miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru, jajko i 5 żółtek, 3 łyżki majonezu oraz buzujący zaczyn i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj 500 gramów mąki (2,5 szklanki) oraz pół szklanki ciepłego mleka. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na całą godzinę.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Przełóż dłońmi ciasto z miski od razu do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią. Wyrównaj powierzchnię i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 35 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Babka drożdżowa z majonezem, 1

Babka drożdżowa z majonezem, 2

Babka drożdżowa z majonezem, 3

Sprawdź też mój przepis babka marmurkowa. Przygotowuję ja na zdrowym oleju rzepakowym. Wygląda przepięknie i smakuje doskonale.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (34 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babka drożdżowa z majonezem

Ten cudowny wypiek to gwarancja sukcesu. Przepis na to ciasto drożdżowe pamiętam jeszcze od mojej Babci. Najczęściej babkę tę piekę na Wielkanoc. Wybieram wówczas formę z kominem. Takie szybkie ciasto z majonezem można tez upiec na dużą blachę lub nawet w tortownicy. Ciasto na bazie majonezu wychodzi bardzo wilgotne i jest długo świeże. To idealne i szybkie ciasto do kawy. 

Babka drożdżowa majonezowa

Dla mnie babka wielkanocna, to babka wielkanocna drożdżowa z majonezem. Uwielbiam też babki piaskowe i cytrynowe. Ciasta na bazie kisielu czy też proszku budyniowego. Jednak na wszelkie święta zazwyczaj piekę ciasta drożdżowe. Jeśli też lubisz piec, to polecam przejrzeć moje przepisy na domowe ciasta i torty. Zobacz też inne przepisy kulinarne. Super pyszna jest np. babka piaskowa, którą możesz upiec na wszystkie Święta! A na Wielkanoc? Obowiązkowo babka wielkanocna