Babka drożdżowa z majonezem

Babka drożdżowa z majonezem

Bez lukru i cukrowych ozdób.. ta baba jest tak dostojna i idealna, że nie potrzebuje niczego więcej, by się dobrze prezentować :-)

- wyrasta bardzo równo
- jest mało słodka
- dodatek majonezu sprawia, że pachnie i smakuje jeszcze lepiej

Gorąco polecam!

Czas przygotowywania: do 40 minut
Wyrastanie: 15 minut zaczyn + 1,5 h ciasto
Pieczenie: 175 stopni - 35 minut
Wielkość babki: forma średnicy 23 cm z kominem

Składniki na zaczyn:
• 100 ml ciepłego mleka
• 7 g suszonych drożdży (również instant) lub 45 g świeżych
• łyżeczka cukru
• 2 łyżki mąki

Składniki na babkę:
• 500 g mąki pszennej tortowej lub szymanowskiej
• pół szklanki ciepłego mleka
• 3 łyżki dobrej jakości majonezu
• 1 całe jajko 5 żółtek jajek (rozmiar średni)
• 1/3 szklanki cukru
• 100 g masła - pół kostki (można też rozpuścić)

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Masło oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia np. bezy

Zaczyn
100 ml mleka, opakowanie drożdży, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki umieść jednej misce. Rozetrzyj całość drewnianą łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Czas: 15 minut przykryte ściereczką.

Po tym czasie w dużej misce umieść pół kostki miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru, jajko i 5 żółtek, 3 łyżki majonezu oraz buzujący zaczyn i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj 500 gramów mąki (2,5 szklanki) oraz pół szklanki ciepłego mleka. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na całą godzinę.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Przełóż dłońmi ciasto z miski od razu do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią :-). Wyrównaj powierzchnię i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 35 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

babka-drozdzowa-z-majonezem-1

babka-drozdzowa-z-majonezem-2

babka-drozdzowa-z-majonezem-3

Smacznego :-)


 

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-29 17:08
Nasza babcia robi bardzo dobrą babkę majonezową ale za słodką i jeszcze z lukrem ;) Ta szczególnie pysznie wygląda :)