Babka drożdżowa z majonezem

Babka drożdżowa z majonezem

Tradycyjna babka wielkanocna drożdżowa. Bez lukru i cukrowych ozdób.. ta baba jest tak dostojna i idealna, że nie potrzebuje niczego więcej by się dobrze prezentować. Ciasto na bazie majonezu wyrasta równo.

Ta cudna babka wielkanocna drożdżowa pachnie wspaniałe i jeszcze lepiej smakuje. Uwielbiam ją też za to, że zawsze wychodzi i długo zachowuje świeżość. Serdecznie polecam również mój przepis na babkę drożdżową z rodzynkami

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: forma średnicy 23 cm z kominem

Składniki na zaczyn

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 7 g suszonych drożdży (również instant) lub 30 g świeżych
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki

Składniki na babkę

  • 500 g mąki pszennej tortowej lub szymanowskiej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki dobrej jakości majonezu
  • 1 całe jajko 5 żółtek jajek (rozmiar średni)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła - pół kostki (można też rozpuścić)

Wyrastanie: 15 minut zaczyn + 1,5 h ciasto
Pieczenie: 175 stopni - 35 minut
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Masło oraz jajka wyjmij z lodówki, by nabrały temperatury pomieszczenia. Mleko możesz dodatkowo lekko podgrzać.

Oddziel żółtka od białek. Białka możesz użyć do zrobienia bezy pod tort warstwowy

Jak zrobić zaczyń do ciasta drożdżowego:
100 ml mleka, opakowanie drożdży, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki umieść jednej misce. Rozetrzyj całość drewnianą łyżką i odstaw w ciepłe miejsce. Czas: 15 minut przykryte ściereczką.

Po tym czasie w dużej misce umieść pół kostki miękkiego masła, 1/3 szklanki cukru, jajko i 5 żółtek, 3 łyżki majonezu oraz buzujący zaczyn i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj 500 gramów mąki (2,5 szklanki) oraz pół szklanki ciepłego mleka. Wyrób ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut.

Przykryj ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam (do 40 stopni) i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia. Tym razem na całą godzinę.

Ciasto powinno pięknie wyrosnąć. Formę wysmaruj od środka resztkami masła. Przełóż dłońmi ciasto z miski od razu do formy. (Podczas przekładania ciasta, powinno się ono wystarczająco odgazować. Możesz jednak wcześniej uderzyć w nie pięścią. Wyrównaj powierzchnię i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.

Babkę piecz około 35 minut - góra/dół w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Nie wyjmuj babki od razu, tylko lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 15 minut możesz wyjąć formę. Babkę zaś należy wyjąć z formy jeszcze ciepłą, ale nie gorącą. Należy położyć ją "do góry nogami".

Babka drożdżowa z majonezem, 1

Babka drożdżowa z majonezem, 2

Babka drożdżowa z majonezem, 3

Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-29 17:08
Nasza babcia robi bardzo dobrą babkę majonezową ale za słodką i jeszcze z lukrem ;) Ta szczególnie pysznie wygląda :)
Reklama

Babka wielkanocna zawsze udana

Ten cudowny wypiek to gwarancja sukcesu. Przepis na to ciasto drożdżowe pamiętam jeszcze od mojej Babci. Najczęściej babkę tę piekę na Wielkanoc. Wybieram wówczas formę z kominem. Takie szybkie ciasto z majonezem można tez upiec na dużą blachę lub nawet w tortownicy. Ciasto na bazie majonezu wychodzi bardzo wilgotne i jest długo świeże. To idealne i szybkie ciasto do kawy. 

Babka wielkanocna przepis

Dla mnie babka wielkanocna, to babka wielkanocna drożdżowa. Uwielbiam też babki piaskowe i cytrynowe. Ciasta na bazie kisielu czy też proszku budyniowego. Jednak na wszelkie święta zazwyczaj piekę ciasta drożdżowe. Jeśli też lubisz piec, to polecam przejrzeć moje przepisy na domowe ciasta i torty