Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Wilgotny, puszysty i super wysoki biszkopt czekoladowy.. Taki jest właśnie mój przepis na idealny biszkopt kakaowy z 6 jaj. To niezwykle prosty do zrobienia biszkopt bez użycia proszku do pieczenia. Polecam!

- tylko kilka składników
- na towotnicę 22 - 24 cm
- świetny biszkopt pod torty

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: tortownica 22-24 cm

Kaloryczność kcal: 135 w 50 g biszkoptu

Składniki:
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej - 120 g
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - 140 g
  • 6 średnich jajek
  • 3 łyżki kakao - 30 g
  • 5 łyżek zimnej wody - 50 g

Biszkopt czekoladowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.

Forma do pieczenia:  tortownica o średnicy 22 - 24 cm. 
Pieczenie biszkoptu: 165 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół,
Czas pieczenia: około 40 - 50 minut

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem biszkoptu polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki oraz zdecydować co i kiedy robić. 

Biszkopt czekoladowy, 1

Biszkopt kakaowy

W małej misce wymieszaj razem kakao z mąką pszenną. Potrzebujesz trzy łyżki kakao oraz około 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, czyli 120 gramów mąki.

Biszkopt czekoladowy, 2

Do misy miksera wsyp troszkę więcej niż połowę szklanki cukru drobnego, czyli około 150 gramów cukru. Wbij sześć średniej wielkości jajek. Jajka już bez skorupek ważyły u mnie około 300 gramów. Jeśli więc masz bardzo duże jajka, to bardzo możliwe, że wystarczy wbić pięć jajek. Przy malutkich jajkach być może wbijesz ich siedem. Polecam zważyć jajka i zdecydować. 
Biszkopt czekoladowy, 3

Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż do momentu, gdy cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać bardzo puszysta i jasna masa. Może to trwać nawet do 10 minut. Istotne jest to, by naprawdę długo ubijać jajka z cukrem. Tę metodę polecam osobom, które używają miksera stojącego. Na koniec wlej też pięć łyżek zimnej wody. Pianę z wodą miksuj tylko kilka sekund. 
Biszkopt czekoladowy, 4

Druga metoda szykowania piany z jajek i cukru, to oczywiście oddzielenie białek o żółtek. Dokładnie udzielone od żółtek białka umieść w szklanej lub metalowej misce. Do białek możesz dodać szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. Białka ubijaj około minuty na wysokich obrotach. Nie rób tego jednak za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białka zamienią się w pianę, zacznij dokładać cukier.

Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj całość, ale już tylko chwilę (około 10 sekund na wysokich obrotach). Po zmiksowaniu żółtek wlej też pięć łyżek zimnej wody. Pianę z wodą miksuj tylko kilka sekund. 

Gdy piana z jajek i cukru jest już gotowa, do puchu jajecznego zacznij dodawać przesianą mąkę z kakao. Wsypuj po dwie łyżki mieszanki suchych składników i mieszaj ciasto przez chwilę przy pomocy szpatułki.

Biszkopt czekoladowy, 5

W ten sposób wmieszaj całą mieszankę mąki z kakao. Staraj się to zrobić sprawnie. Nie mieszaj jednak ciasta zbyt energicznie, by pozostało puszyste i dobrze napowietrzone.
Biszkopt czekoladowy, 6

Tortownicę o średnicy 22 cm i o bardzo wysokich rantach lub tortownicę o średnicy 24 cm (takiej użyłam ja) wyłóż tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba niczym natłuszczać. 
Biszkopt czekoladowy, 7

Puszyste ciasto przelej do tortownicy i delikatnie wyrównaj powierzchnię. 
Biszkopt czekoladowy, 8

Biszkopt czekoladowy piecz około 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Formę umieść na środkowej półce lub o półkę niżej. Po około 40 minutach (lub wcześniej) sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w biszkopt kakaowy drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że biszkopt jest już upieczony. 

Ważne jest to, by niepotrzebnie nie piec biszkoptu dłużej, niż jest to koniecznie. Za długo pieczony biszkopt zrobi się suchy. Mój biszkopt pieczony w tortownicy o średnicy 24 cm był idealny dokładnie po 40 minutach pieczenia. 

Biszkopt można wyjąć z pieca od razu po upieczeniu. Biszkopt czekoladowy można upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Upuszczamy go jeszcze w formie i oczywiście nadal gorący. Dzięki tej metodzie gazy w cieście wyrównują się. Biszkopt może nieznacznie opaść po upuszczeniu. To będzie jego docelowa wysokość.

Po całkowitym przestudzeniu uwolnij ciasto z boków formy. Polecam delikatnie oddzielić najpierw brzegi ciasta od formy przy pomocy płaskiego noża. Biszkopt można kroić na trzy lub cztery blaty pod tort dopiero po całkowitym przestudzeniu (inaczej będzie się kruszył). 

Na zdjęciu poniżej biszkopt kakaowy po odwróceniu na drugą stronę. Spód jest idealnie płaski, więc lepiej sprawdza się jako wierzch tortu.

Biszkopt czekoladowy, 9

Jakie są Twoje ulubione torty na bazie biszkoptu czekoladowego?

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (578 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Biszkopt czekoladowy

Zapraszam po mój ulubiony i wielokrotnie pieczony przepis na biszkopt czekoladowy. To troszkę przerobiona wersja klasycznego przepisu na biszkopt. Nazywamy go biszkopt czekoladowy, jednak jest to bardziej biszkopt kakaowy, ponieważ w cieście nie ma czekolady, jest za to surowe kakao. Mój biszkopt czekoladowy przepis, który polecam każdemu, kto szykuje tort na bazie ciemnego biszkoptu lub też inne ciasto warstwowe z kremami i owocami. Ponieważ jest to mój najbardziej sprawdzony przepis na biszkopt kakaowy, to właśnie ten sposób szykowania biszkoptu pokaże w tym przepisie. Zaprezentuję dwie wersje szykowania biszkoptu. w jednej należy obić na jasny puch całe jajka z z cukrem. Tutaj jednak trzeba być uważnym i skrupulatnym, ponieważ jajka mają i muszą być idealnie ubite na puszystą pianę, zaś cukier całkowicie w niej rozpuszczony. W bardziej podstawowej wersji należy oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy osobno. Następnie dodajemy stopniowo cukier. Na końcu zaś same żółtka. Można śmiało wybrać, który sposób na biszkopt czekoladowy bardziej się sprawdzi. Z tego biszkoptu wychodzi wspaniały bananowiec. Gorąco polecam Ci też ciasto czekoladowe bez jajek i mleka, czyli moje najlepsze ciasto wegańskie

Biszkopt kakaowy

Ten biszkopt czekoladowy wychodzi wyjątkowo puszysty, delikatny i... jeśli nie będziemy go piec za długo, to będzie to też wilgotny biszkopt kakaowy. Bardzo często jest bowiem tak, że wiele osób niepotrzebnie za długo pieczenia ciasta i biszkopty. Za długo pieczone, ale upieczone już ciasto z czasem traci coraz więcej wilgoci i robi się suche. A tego nie chcemy. Chcemy, by nasze wypieki były mięciutki i wilgotne. Na biszkopt czekoladowy przepisy przepisu mogą być rożne. Jedne będą zawierały wodę, inne zaś trochę oleju lub też nic poza jajkami, cukrem, kakao i mąką. Będą też takie, które mają w składnikach proszek do pieczenia. Absolutnie nie trzeba go dodawać, gdy prawidłowo ubijemy jajka z cukrem na puch. Mój biszkopt kakaowy z 6 jaj nada się na tortownicę o wymiarach 22 - 24 cm. Taki biszkopt kakaowy będzie dość wysoki i bez problemu da się go wówczas podzielić nawet na 3 lub 4 cienkie blaty.

Zapraszam też do sprawdzenia innych moich przepisów na pyszne ciasta oraz ciastka i ciasteczka. Polecam Ci też gorąco mój ulubiony biszkopt z truskawkami na który kusze się czasem nawet poza sezonem na świeże truskawki. Z delikatnych ciast śmietankowo-kakaowych warto upiec pięknie prezentujące się ciasto zebra.