Ciastka francuskie z łososiem
Rewelacyjne i super pomysłowe ciastka francuskie z łososiem na zimno, nadziewane kremowym serkiem Almette. Do tego oliwki, pomidorki i koperek. To jedna z fajniejszych przekąsek na Sylwestra!
- z gotowego ciasta francuskiego
- gotowe w 15 minut
- do podania na zimno
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 4 duże ciastka
Kaloryczność kcal: 370 w 1 ciastku
Składniki
- płat ciasta francuskiego - 300 g
- 50 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
- 100 g kremowego serka typu Almette
- kilka czarnych oliwek
- dwa mmini pomidorki
- mała garść koperku
- szczypta pieprzu
Do zrobienia ciastek na słono z łososiem i kremowym serkiem potrzebujesz też: papier do pieczenia, widelec do łączenia krawędzi ciastek, okrągłą wykrawaczkę o średnicy około 4 cm do wycięcia kółek w cieście.
Z porcji ciasta francuskiego o wadze 300 gramów zrobiłam 4 bardzo duże ciastka. Płat ciasta francuskiego miał wymiary: 25 x 40 cm.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie produktów.
Ciastka francuskie z łososiem i kremowym serkiem to super pomysł na przekąskę lub jedno z dań na każdą imprezę. To przekąska, którą można przygotować znacznie wcześniej i nie wymaga podgrzewania przed podaniem.
Ciastka francuskie z łososiem przepis
Polecam kupować ciasta francuskie przechowywane w lodówce. Są zazwyczaj lepszej jakości niż te mrożone, które należy rozmrażać naturalnie, aż ciasto całkowicie zmięknie i zrobi się elastyczne. Podczas zakupu sprawdź też skład, który podany jest na opakowaniu ciasta francuskiego. Najlepsze będzie takie, które w składzie ma prawdziwe masło. Bardzo ważna jest również świeżość ciasta. Im świeższe ciasto, z długą datą przydatności, tym lepiej. Bywa bowiem tak, że ciasto już przy końcu swojej przydatności do spożycia robi się lekko kwaśne. Takie ciasto nie wyrasta ładnie podczas pieczenia.
Płat ciasta francuskiego wyjmij z opakowania i odłóż na kilka minut na blat kuchenny bez rozwijania. Ciasto francuskie wyjęte z lodówki potrzebuje bowiem chwili, by zmiękło. Elastyczne ciasto nie pęka podczas rozwijania z pergaminu. Nie trzymaj go jednak za długo na blacie, ponieważ zbyt miękkie ciasto będzie Ci ciężej równo ukroić. Zazwyczaj pergamin, w który zawinięte było ciasto nadaje się do pieczenia w piekarniku. Można wyłożyć nim blaszkę do pieczenia.
Ciasto podziel na osiem równych kawałków. W czterech wytnij kółka przy pomocy okrągłej wykrawaczki.
Na kawałek ciasta bez wyciętego oczka połóż ciasto z oczkiem wyciętym. Przy pomocy widelca sklej ze sobą oba kawałki ciasta francuskiego.
Z wyciętych kółek możesz wykonać mini ciasta w kształcie spiralek.
Wszystkie cztery ciastka oraz spiralki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastkami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół) lub 160 stopni z termoobiegiem. Ciastka piecz około 15 minut, do zarumienienia.
Polecam obserwować ciastka już po 10 minutach pieczenia. To jak szybko się upieką zależy od wielkości komory piekarnika oraz faktycznej temperatury wewnątrz pieca. Ważne jest, by nie przeoczyć momentu zarumienienia ciastek. Po upieczeniu ciastka można od razu wyjąć z piekarnika.
Przy pomocy łyżki spłaszcz lekko środek ciastek.
Do wnętrza każdego ciastka wyłóż około 25 gramów serka Almette (solidna łyżka serka). Ja wybrałam serek z ogórkiem i ziołami. Możesz też użyć dowolnego kremowego serka serka śmietankowego o ulubionym smaku. Polecam też marki: Tartare, Philadelphia, Ostrowia, Turek.. Jeśli masz zwykły serek kremowy śmietankowy a chcesz, by ciastka miały wyraźniejszy smak, to możesz serek wymieszać wcześniej z płaską łyżeczką chrzanu ze słoiczka lub serek wymieszać z odrobiną ulubionej mieszanki przypraw z ziołami.
Łososia wędzonego na zimno pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na część dołka z kremowym serkiem. Obok łososia możesz też położyć po pół pomidorka koktajlowego oraz plasterki czarnych oliwek.
Jeśli nie masz oliwek oraz pomidorków, to możesz je pominąć lub dodać ogórki konserwowe lub paprykę konserwową pokrojone w małą kostkę.
Na ciastka wyłóż jeszcze siekany koperek oraz świeżo mielony czarny pieprz. Ciastka francuskie z łososiem i kremowym serkiem są już gotowe do podania.
Smacznego.