Dorsz pieczony

Dorsz pieczony

Super pyszny, delikatny i bardzo zdrowy dorsz pieczony. To mój ulubiony przepis, ponieważ jest też bardzo szybki i uniwersalny. Taki dorsz pieczony z warzywami to świetny i błyskawiczny pomysł na obiad. 

- cały posiłek w jednym naczyniu
- szybko, pysznie, zdrowo i kolorowo
- super pomysł na polędwicę z dorsza

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 1200 gramów dania

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g dania

Składniki na dorsza w przyprawach

  • filety z dorsza np. polędwice - do 900 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta chili

Pozostałe składniki

  • 1 papryka żółta - 170 g
  • 200 g szpinaku baby - 1 opakowanie
  • 150 g pomidorków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połówki cytryny

Dorsz pieczony

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Czas pieczenia: około 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry (niekoniecznie)

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Dorsz pieczony, 1

Polędwica z dorsza przepis

Do małej miseczki wlej dwie łyżki delikatnej oliwy. Obierz trzy większe ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy. Do miseczki wsyp również przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz ewentualnie szczyptę chili. Wymieszaj całość. 

Porada: Do przypraw możesz też dodać świeże listki szałwii.

Dorsz pieczony, 2

Polędwice z dorsza bez skóry dokładnie przykryj z obu stron mieszanką przypraw z oliwą. 
Dorsz pieczony, 3

Na dno naczynia żaroodpornego wylej dwie łyżki oliwy. W naczyniu umieść umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki, żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.
Dorsz pieczony, 4

Na warzywa wyłóż rybę. Na polędwiczkach z dorsza możesz położyć kilka plasterków cytryny. Całość posyp szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem. 
Dorsz pieczony, 5

Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywaj naczynia przykrywką. Po 10 minutach pieczenia na rybę wyłóż dwie łyżki masła klarowanego w kawałkach. Po 5 minutach polecam polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami. 

Porada: Moje polędwiczki były dość grube, jednak upiekły się już po 20 minutach. Ryba pozostała delikatna i miękka. Jeśli masz mniejsze i cieńsze kawałki dorsza, to możesz skrócić czas pieczenia o około 5 minut (sprawdź jednak, czy ryba jest dopieczona). 

Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu polecam oprószyć dorsza gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny lub limonki. 
Dorsz pieczony, 6

Dorsz pieczony, 7

Polędwica z dorsza pieczona z warzywami bardzo dobrze smakuje podana z kaszą kuskus, świeżym pieczywem lub też z domowymi frytkami.

Czasem wyjmuję rybę na osobny talerz a sos z warzywami umieszczam dodatkowo na patelni. Dodaję do niego śmietankę kremówkę 30 % wymieszaną z odrobiną skrobi ziemniaczanej i podgrzewam całość do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodaję jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Takim sosem z warzywami przykrywam rybę, posypuję parmezanem i od razu podaję. Co Ty na to?

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (53 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dorsz pieczony

Najlepsza do pieczenia jest polędwica z dorsza. To pyszne , białe i super delikatne mięso z którego uwielbiam szykować również klopsiki rybne oraz przepyszne kotlety rybne, które robię ze zmielonego mięsa białych ryb. Zazwyczaj jest to jeden rodzaj ryby lub ewentualnie kilka na raz, po kawałku. Bardzo dobre są też pulpety rybne, które podaję w pysznym sosie z kaszą lub makaronem. Wracając jednak do tego przepisu.. Mój dorsz pieczony z warzywami to szybki i pyszny obiad. Tak naprawdę można dorsz pieczony w piekarniku może być pieczony z różnymi warzywami lub też bez warzyw.. co kro lubi. Polecam jednak, by polędwica z dorsza pieczona była od razu z dodatkiem warzyw. Skoro jest to dorsz pieczony w naczyniu, to można dołożyć tez kilka kolorowych i zdrowych warzyw. Zrobimy w ten sposób prawie cały obiad w jednym naczyniu. 

Polędwica z dorsza

Polędwica z dorsza to super delikatne i pyszne mięso, które polecam dla dzieci, ponieważ nie ma w nim ości. Polędwica z dorsz, jak i cały dorsz to wspaniałe źródło białka oraz kwasów z rodziny omega-3. Mięso z dorsza jest bogate w witaminy i mikroelementy, które są kluczowe dla każdego organizmu. Dorsz jest tak bogatym źródłem pełnowartościowego białka, że z powodzeniem zastąpi Ci mięso z kurczaka, czy nawet mięso wołowe. A do tego polędwica z dorsza z piekarnika będzie znacznie zdrowsza, niż smażona na patelni. 

Polędwica z dorsza przepisy

Dorsz pieczony to tylko jeden ze sposobów na podanie tej pysznej ryby. W okresie grillowym każda ryba najpyszniej smakuje na prawdziwym grillu szykowanym na świeżym powietrzu. Moja polędwica z dorsza przepis, który polecam każdemu. Szykuję ją nie tylko dlatego, że jest pyszna i zdrowa, ale i dlatego, że nie robią ją super błyskawicznie i nie muszę potem stać nad patelnią i smażyć. Włączam piekarnik  obiad praktycznie sam się robi. A do tego mam też znacznie mniej zmywania po obiedzie. Dorsz pieczony przepisy, które warto poznać. Ja polecam mój sposób na upieczenie dorsza na warzywach z oliwą i masłem. Można go też upiec w rękawie lub folii, jednak im więcej dodatków zrobimy na raz, tym lepiej. Zapraszam też po inne moje rybne przepisy. Bardzo dobry i super soczysty jest mój łosoś smażony. Polecam ten przepis i zapraszam na inne moje pyszności.