Dorsz pieczony
Super pyszny, delikatny i bardzo zdrowy dorsz pieczony. Doskonały uniwersalny przepis. Dorsz pieczony z warzywami to świetny i błyskawiczny pomysł na smaczny obiad.
- cały posiłek w jednym naczyniu
- szybko, pysznie, zdrowo i kolorowo
- super pomysł na polędwicę z dorsza
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: około 1200 gramów dania
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa
Składniki na dorsza w przyprawach
- filety z dorsza np. polędwice - do 900 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta chili
Pozostałe składniki
- 1 papryka żółta - 170 g
- 200 g szpinaku baby - 1 opakowanie
- 150 g pomidorków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy
- sok z połówki cytryny
Dorsz pieczony
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Czas pieczenia: około 20 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni - pieczenie góra/dół oraz na koniec opcja grillowania od góry (niekoniecznie)
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Dorsz przepis
Do małej miseczki wlej dwie łyżki delikatnej oliwy. Obierz trzy większe ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy. Do miseczki wsyp również przyprawy: łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu oraz ewentualnie szczyptę chili. Wymieszaj całość.
Porada: Do przypraw możesz też dodać świeże listki szałwii.

Polędwice z dorsza bez skóry dokładnie przykryj z obu stron mieszanką przypraw z oliwą.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej dwie łyżki oliwy. W naczyniu umieść umyty szpinak baby, całe pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w krótkie paseczki, żółtą paprykę bez gniazda nasiennego.

Na warzywa wyłóż rybę. Na polędwiczkach z dorsza możesz położyć kilka plasterków cytryny. Całość posyp szczypiorkiem i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Naczynie umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia: góra/dół). Nie przykrywaj naczynia przykrywką. Po 10 minutach pieczenia na rybę wyłóż dwie łyżki masła klarowanego w kawałkach. Po 5 minutach polecam polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia i piecze się razem z warzywami.
Porada: Moje polędwiczki były dość grube, jednak upiekły się już po 20 minutach. Ryba pozostała delikatna i miękka. Jeśli masz mniejsze i cieńsze kawałki dorsza, to możesz skrócić czas pieczenia o około 5 minut (sprawdź jednak, czy ryba jest dopieczona).
Pod koniec pieczenia można ustawić opcję grillowania od góry, jednak nie jest to konieczne. Po upieczeniu polecam oprószyć dorsza gruboziarnistą solą i polać sokiem z cytryny lub limonki.


Polędwica z dorsza pieczona z warzywami bardzo dobrze smakuje podana z kaszą kuskus, świeżym pieczywem lub też z domowymi frytkami.
Czasem wyjmuję rybę na osobny talerz a sos z warzywami umieszczam dodatkowo na patelni. Dodaję do niego śmietankę kremówkę 30 % wymieszaną z odrobiną skrobi ziemniaczanej i podgrzewam całość do lekkiego zgęstnienia. Do sosu dodaję jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Takim sosem z warzywami przykrywam rybę, posypuję parmezanem i od razu podaję. Co Ty na to?
Alternatywną wersję podania dorsza jest wraz z frytkami. Możesz przygotować je na wiele sposobów jak frytki belgijskie, frytki z batatów czy frytki z cukinii.
Smacznego.