Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi z piekarnika to pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Tak przygotowanie szparagi polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań.

Gorąco polecam też przepis na szparagi z grilla z szynką parmeńską - rewelacja w sezonie na dania w plenerze. 

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 500 g świeżych zielonych szparagów - pęczek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 100 g szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszanej
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść tartego cheddara
  • mała garść szczypiorku

Szparagi z piekarnika są pyszne. W tej wersji z dodatkiem sera cheddar i sezamu.. Musisz spróbować!

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, 1


Zobacz też film na moim kanale YouTube

Zielone szparagi z piekarnika:

Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec szparagi. Musi być ono wystarczająco długie, by szparagi zmieściły się w całości. Żaroodporna naczynie wysmaruj od środka oliwą.

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.

Szparagi zawijaj w plastry szynki. Nie zawijaj szynką główek szparagów. Resztę szparagów układaj w naczyniu obok pozostałych. Polej szparagi oliwą, a resztkami delikatnie wysmaruj pędzelkiem ich główki. Posyp je sezamem oraz oprósz solą i pieprzem.

Naczynie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na pierwszych 25 minut możesz przykryć je folią, zaś na ostatnie 5 minut odkryć folię i włączyć grzałkę tylko od góry.

Po wyjęciu z pieca posyp szparagi serem oraz szczypiorkiem. Zielone szparagi z piekarnika podawaj od razu, jeszcze gorące.

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, 2

Smacznego życzę!

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Vandrer Uggle
2016-04-08 11:27
Wygląda mega smakowicie. Sowa idzie się porozglądać dalej po blogu:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-08 11:41
Dziękuję i zapraszam :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-08 13:50
Może nie jesteśmy wielkimi fankami szparagów ale w sezonie chociaż dwa razy musimy je zjeść, więc takie przepisy bardzo nam się przydadzą :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-08 15:04
Szczególnie, że szybko się je robi :-)
Katsunetka
2016-04-08 14:31
Za każdym razem jak nadchodzi sezon na szparagi kusi mnie ich zapieczenie. Jak się zbiorę to już po sezonie. Szparagi zjedzone w klasycznym wydaniu.
Ewelajna
2016-04-08 16:42
Ależ apetyczne! Omnomnom!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-08 19:03
Dziękuję :-)
Jud
2016-04-08 23:38
Szparagi są cudowne, ja cały rok czekam na ten sezon :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-09 16:06
Dokładnie.. ja tak samo :-)
Agnieszka - Polska Zupa
2016-04-09 18:47
Jeszcze w tym roku nie widziałam. Pięknie się u Ciebie prezentują.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-09 18:49
Ja już upolowałam ;-) Dziękuję..
zielonakaruzela-kasia
2016-04-15 21:48
Jest to nie do uwierzenia, ale nie próbowałam jeszcze szparagów! Czas to zmienić :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-16 09:41
Kasiu, koniecznie.. sezon właśnie się zaczyna :-)
abakercja
2016-05-14 10:16
brzmi zachęcająco. wygląda też super
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-14 10:20
Dziękuję :-)
Marzena
2016-05-14 13:07
Po prostu uwielbiam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-14 13:22
:-) U mnie na szczęście lubią w domu wszyscy :-)
Monika B
2018-05-03 22:43
Witam P.Aniu mam pytanie, ponieważ też jestem fanką szparagów 😊 to czy one po samym upieczeniu nie będą gorzkie ? Bo przy gotowaniu dodajemy cukru aby tej goryczki się pozbyć ? Pozdrawiam M.🧀
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-04 08:48
Absolutnie nigdy nie wychodzą mi gorzkie szparagi. Nie dodaję cukru.

Szparagi z piekarnika z szynka

Zielone szparagi są pyszne! Uwielbiam je pieczone, gotowane i grillowane. Koniecznie zobacz jak ugotować zielone szparagi. Zapraszam też po najlepszy przepis na szparagi smażone z jajkiem. Zachwycające są też zielone szparagi z grilla. Tym razem jednak o szparagach z piekarnika. Z dodatkiem boczku lub szynki parmeńskiej. Z powodzeniem bowiem możesz zrobić pieczone szparagi z boczkiem.

Pieczone szparagi z szynką parmeńską

W sezonie na szparagi taki przepis na zielone szparagi z piekarnika to konieczność. Szparagi zapiekane z sezamem i pysznym, aromatycznym serem cheddar smakują nieziemsko. Zapach powala! Zachęcam do sprawdzenia też innych moich przepisów na dania ze szparagami - szparagi przepisy