Szparagi w szynce
Zapiekane, zielone szparagi w szynce to pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Tak przygotowanie szparagi polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
- 500 g świeżych zielonych szparagów - pęczek
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
- 100 g szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszanej
- 1 łyżka sezamu
- szczypta soli i pieprzu
- garść tartego cheddara
- mała garść szczypiorku
Szparagi zapiekane
Pieczone szparagi z piekarnika są pyszne. W tej wersji z dodatkiem sera cheddar i sezamu.. Musisz spróbować!

Zobacz też film na moim kanale YouTube
Szparagi w szynce
Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec szparagi. Musi być ono wystarczająco długie, by szparagi zmieściły się w całości. Żaroodporna naczynie wysmaruj od środka oliwą.
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.
Szparagi zawijaj w plastry szynki. Nie zawijaj szynką główek szparagów. Resztę szparagów układaj w naczyniu obok pozostałych. Polej szparagi oliwą, a resztkami delikatnie wysmaruj pędzelkiem ich główki. Posyp je sezamem oraz oprósz solą i pieprzem.
Naczynie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na pierwszych 25 minut możesz przykryć je folią, zaś na ostatnie 5 minut odkryć folię i włączyć grzałkę tylko od góry.
Po wyjęciu z pieca posyp szparagi serem oraz szczypiorkiem. Zielone szparagi z piekarnika podawaj od razu, jeszcze gorące.

Wypróbuj też mój przepis tarta ze szparagami.
Smacznego życzę!