Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Zielone szparagi zapiekane w kubraczku z szynki parmeńskiej. Dodatek oliwy oraz sera cheddar nadadzą im charakteru i wyrazistego smaku.

Pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań :-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4


Zobacz też film na moim kanale YouTube

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=mio-f1Ho5Sw[/embed]

Składniki:
• 500 g świeżych zielonych szparagów
• 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
• 1 łyżka sezamu
• 100 g szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszanej
• szczypta soli i pieprzu
• garść tartego cheddara
• mała garść szczypiorku

Przygotuj naczynie w którym będziesz piec szparagi. Musi być ono wystarczająco długie, by szparagi zmieściły się w całości. Odrobiną oliwy wysmaruj naczynie od środka.

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.

Szparagi zawijaj w plastry szynki. Nie zawijaj szynką główek szparagów. Resztę szparagów układaj w naczyniu obok pozostałych.

Polej szparagi oliwą a resztkami delikatnie wysmaruj pędzelkiem ich główki. Posyp je sezamem oraz oprósz solą i pieprzem.

Naczynie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na pierwszych 25 minut możesz przykryć je folią, zaś na ostatnie 5 minut odkryć folię i włączyć grzałkę tylko od góry.

Po wyjęciu z pieca posyp szparagi serem oraz szczypiorkiem. Podawaj od razu, jeszcze gorące :-)

zielone-szparagi-zapiekane-w-szynce-parmenskiej-1

zielone-szparagi-zapiekane-w-szynce-parmenskiej-2

Smacznego!

Vandrer Uggle
2016-04-08 11:27
Wygląda mega smakowicie. Sowa idzie się porozglądać dalej po blogu:)
Ania
2016-04-08 11:41
Dziękuję i zapraszam :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-08 13:50
Może nie jesteśmy wielkimi fankami szparagów ale w sezonie chociaż dwa razy musimy je zjeść, więc takie przepisy bardzo nam się przydadzą :)
Ania
2016-04-08 15:04
Szczególnie, że szybko się je robi :-)
Katsunetka
2016-04-08 14:31
Za każdym razem jak nadchodzi sezon na szparagi kusi mnie ich zapieczenie. Jak się zbiorę to już po sezonie. Szparagi zjedzone w klasycznym wydaniu.
Ewelajna
2016-04-08 16:42
Ależ apetyczne! Omnomnom!
Ania
2016-04-08 19:03
Dziękuję :-)
Jud
2016-04-08 23:38
Szparagi są cudowne, ja cały rok czekam na ten sezon :)
Ania
2016-04-09 16:06
Dokładnie.. ja tak samo :-)
Agnieszka - Polska Zupa
2016-04-09 18:47
Jeszcze w tym roku nie widziałam. Pięknie się u Ciebie prezentują.
Ania
2016-04-09 18:49
Ja już upolowałam ;-) Dziękuję..
zielonakaruzela-kasia
2016-04-15 21:48
Jest to nie do uwierzenia, ale nie próbowałam jeszcze szparagów! Czas to zmienić :)
Ania
2016-04-16 09:41
Kasiu, koniecznie.. sezon właśnie się zaczyna :-)
abakercja
2016-05-14 10:16
brzmi zachęcająco. wygląda też super
Ania
2016-05-14 10:20
Dziękuję :-)
Marzena
2016-05-14 13:07
Po prostu uwielbiam :-)
Ania
2016-05-14 13:22
:-) U mnie na szczęście lubią w domu wszyscy :-)