Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej

Zielone szparagi z piekarnika to pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Tak przygotowanie szparagi polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań.

Gorąco polecam też przepis na szparagi z grilla z szynką parmeńską - rewelacja w sezonie na dania w plenerze. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 500 g świeżych zielonych szparagów - pęczek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • 100 g szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszanej
  • 1 łyżka sezamu
  • szczypta soli i pieprzu
  • garść tartego cheddara
  • mała garść szczypiorku

Szparagi z piekarnika są pyszne. W tej wersji z dodatkiem sera cheddar i sezamu.. Musisz spróbować!

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, 1


Zobacz też film na moim kanale YouTube

Zielone szparagi z piekarnika:

Przygotuj naczynie, w którym będziesz piec szparagi. Musi być ono wystarczająco długie, by szparagi zmieściły się w całości. Żaroodporna naczynie wysmaruj od środka oliwą.

Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów. Możesz to zrobić dłońmi - szparag pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia.

Szparagi zawijaj w plastry szynki. Nie zawijaj szynką główek szparagów. Resztę szparagów układaj w naczyniu obok pozostałych. Polej szparagi oliwą, a resztkami delikatnie wysmaruj pędzelkiem ich główki. Posyp je sezamem oraz oprósz solą i pieprzem.

Naczynie wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Na pierwszych 25 minut możesz przykryć je folią, zaś na ostatnie 5 minut odkryć folię i włączyć grzałkę tylko od góry.

Po wyjęciu z pieca posyp szparagi serem oraz szczypiorkiem. Zielone szparagi z piekarnika podawaj od razu, jeszcze gorące.

Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej, 2

Smacznego życzę!

Średnia 4.6 / 5 (37 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szparagi z piekarnika z szynka

Zielone szparagi są pyszne! Uwielbiam je pieczone, gotowane i grillowane. Koniecznie zobacz jak gotować szparagi. Zapraszam też po najlepszy przepis na szparagi smażone z jajkiem. Zachwycające są też zielone szparagi z grilla. Tym razem jednak o szparagach z piekarnika. Z dodatkiem boczku lub szynki parmeńskiej. Z powodzeniem bowiem możesz zrobić pieczone szparagi z boczkiem.

Pieczone szparagi z szynką parmeńską

W sezonie na szparagi taki przepis na zielone szparagi z piekarnika to konieczność. Szparagi zapiekane z sezamem i pysznym, aromatycznym serem cheddar smakują nieziemsko. Zapach powala! Zachęcam do sprawdzenia też innych moich przepisów na dania ze szparagami - szparagi przepisy