Tort Pavlova

Tort Pavlova

Krucha z zewnątrz i piankowa w środku.. pyszna beza z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Mój sprawdzony przepis na tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Beza Pavlova to idealny deser na każdą okazję.

Świetnie sprawdza się również jako tort urodzinowy oraz tort na Sylwestra. Jeśli zaś wolisz zrobić tort bezowy przekładany, to polecam mój przepis na najlepsze blaty bezowe do tortów. To wspaniała beza

Czas pieczenia: 1 godzina 47 minut
Ilość porcji: tort średnicy 22 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki na bezę

  • 6 białek średnich jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Bita śmietana z owocami

  • 200 g śmietanki 36%
  • garść kwaśnych owoców np. porzeczki

Potrzebne będą: mikser, arkusz papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Pavlova

- Jajka powinny być jak najświeższe. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki.
- Do ubijania białek najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła.
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije.
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru.
- Zamiast soku z cytryny możesz użyć również octu spirytusowego, octu jabłkowego lub winnego.

Tort Pavlova, 1

Tort Pavlova

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na początek temperaturę 170 stopni. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do przepisu na jagodzianki.

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz dodaj skrobię ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20-22 cm. Arkusz umieść na blaszce/szufladzie do pieczenia. Szpatułką nakładaj pianę na środek okręgu. Kilkoma sprawnymi ruchami wyciągnij pianę do góry, by powstał ładny kopczyk. Użyj do tego szpatułki. Blachę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 7 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 100 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, bezę dosuszaj jeszcze w środku pieca przez min. 20 minut. Najlepiej jednak trzymać ją nawet ponad godzinę. Jeśli panujesz podać ją kolejnego dnia, to piecz bezę Pavlova wieczorem i zostaw w wyłączonym piekarniku na noc.

Bita śmietana z owocami:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Najlepiej umieścić ją w wysokim naczyniu, ponieważ na początku bardzo chlapie. Zacznij od małych obrotów miksera. Stopniowo zwiększaj. Nie ubijaj śmietanki zbyt długo, by się nie rozwarstwiła. Wystarczą maksymalnie 3 minuty ubijania. 

Ubitą śmietanę wyłóż na całkowicie wystudzoną bezę. Na górę wyłóż owoce. Na zdjęciu porzeczki wiszą na gałązkach.. warto je jednak obrać przed krojeniem tortu.

Tort Pavlova, 2

Tort Pavlova, 3

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (228 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2017-08-02 13:10
Uwielbiam bezy. Jest przepiękna!
2017-08-02 22:32
Wyglądasz ślicznie na pewno jest super Spróbuję ale nie wiem czy mi się uda Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-03 11:09
Jeśli tylko podążysz cierpliwie za przepisem, to z pewnością się uda. Uważaj na temperaturę w piekarniku. Gdyby beza zaczęła ciemnieć, od razu zmniejsz temperaturę o min.10 stopni. Dodatkowo uważaj przy przekładaniu jej na paterę :-) Czekam na wieści jak wyszła!
2018-10-29 10:13
Witam a piec ja na płaskiej blaszce czy tortownicy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-29 11:27
Ja piekę na płaskiej blaszce. Ważny jest swobodny przepływ powietrza i stała temperatura.
2017-08-21 17:50
Wychodzi rewelacyjnie 😃 . .. Szybka w przygotowaniu. Prosty przepis. Smaczna !!! Polecam ten przepis...
2018-01-02 11:58
Czy po tym czasie beza jest napewno gotowa? Skad moge wiedziec czy jeszcze ja trzymac w piekarniku czy nie ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Ewo, beza będzie gotowa👌
2018-01-05 22:39
A to moja,oczywiście z Twojego przepisu ,dziękuję ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-06 10:24
❤️Sylwio... ta beza wygląda jak milion dolarów!!! Brawo👏️
2018-01-31 20:02
A jak włożyć ten krem do środka tej bezy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-01 09:48
Krem układasz na szczycie bezy.. To co widzisz w środku, to pianka bezowa. Beza na wierzchu jest chrupiąca a w środku jak pianka. 🙂
2018-02-09 20:04
Jestem w szoku jak pięknie ubily się bialka 🙂 Robilam wszystko wg przepisu i udało się znakomicie 😊 Teraz beza siedzi w piekarniku 😊 zobaczymy czy się ładnie upiecze
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 09:26
Super Jagoda! Napisz proszę jak finalnie wyszła Ci beza ❤️
2019-02-03 10:35
A mi się za bardzo wysuszyla w środku , No ale ja testowałam nowy piekarnik 😃następnym razem trzeba krócej piec
-- Ania z AniaGotuje.pl Trzymam kciuki!
2018-02-12 18:56
Aniu, dziękuję za Twój przepis. Robiłam Bezę Pavlowa drugi raz w życiu i wyszła przepyszna. Martwi mnie tylko, że trochę się zapada i kruszy. I powiedz, co zrobić, żeby była biała jak Twoja ze zdjęcia. Piekłam wg Twoich wskazówek. Tylko 8 białek i 300g cukru dałam. Czy to zasługa winianu potasu?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-12 19:14
Jaka piękna beza!! ❤️❤️❤️ Dałaś sporo owoców. Może dlatego się lekko kruszy. Czasem jest to kwestia kształtu. Ja bym nie dowierzała do końca piekarnikowi. Co 30 minut zaglądaj do bezy przez szybkę. Zdarza się, że trzeba obniżyć temperaturę, bo piekarnik grzeje mocniej niż ustawimy.
2018-02-14 02:20
Ania proszę pomoz mi bo nie mogę nigdzie uzyskać precyzyjnej odpowiedzi. Chce zrobić beze ale az z 13 bialek i na tym się kończy moja wiedza. Ile cukru i mąki i soku z cytryny? Jak długo i w jakiej temp.? Nie posiadam termoobiegu.🙏🙏🙏
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 09:39
Marto, przy 13 białkach (sporo zależy z jakiej wielkości jajek były, ale założymy wypośrodkowane proporcje) użyj 2 szklanek cukru + 2 łyżki (szklanka o pojemności 250 ml). Do tego łyżka soku z cytryny oraz pełna łyżka mąki ziemniaczanej. Nie zapomnij też o sporej szczypcie soli do białek. Jakąś średnicę ma mieć beza i na jaką wysokość planujesz wyciągnąć?
2018-02-14 11:13
Nie wiem jaką średnicę i na jaką wysokość nawet bo pierwszy raz bede robić 😜
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 11:55
😜😜 W takim razie szykuj ją tak samo jak moją bezę Pavlova, tylko wydłuż czas suszenia na końcu o pełną godzinę. Kontroluj bezę, by nie ciemniała. W razie czego zmniejsz temperaturę w piekarniku.
2018-02-14 14:41
Dziekuje kochana za pomoc😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę i powodzenia!
2018-02-14 20:16
Kochana mam ogromną beze,dobrze ze taka duza,goście zachwyceni😗
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 20:21
Marto kochana! 🌼Czekałam na wieści od Ciebie. Bardzo się cieszę, że beza tak pięknie się udała!❤️❤️
2018-02-16 09:25
Na jaki tryb nastawić piekarnik? Robię dzisiaj dla syna. Mam zamiar zrobić z kremem kokosowym i owocami 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-16 11:40
Bezę piekłam w trybie góra/dół. Smacznego 💐
2018-02-21 14:59
a czy można ją piec w termoobiegu 3D? czy lepiej grzanie góra dół tak jak pisałaś???
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-21 17:00
Bezę zazwyczaj piekę z grzaniem bez wentylatora.
2018-02-21 21:43
jeśli zamiast cukru użyję ksylitolu albo erytrytolu to wyjdzie?🍰🍰🍰🍰
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-22 11:42
Natalio.. z ksylitolem nie jestem pewna. Jest zupełnie inny niż zwykły cukier i w dużych ilościach (a takie należałoby tu użyć) może być szkodliwy. To samo erytrol..przy dużych ilościach może wywołać np; biegunkę. J nie robiła, więc nie daję gwarancji.
2018-02-22 19:14
poliole nie są takie złe pod warunkiem, że je się ostrożnie wprowadza i z nimi nie przesadza :) ja jako osoba insulinooporna nie mogę jeść glukozy czy fruktozy i poliole ratują mi czasem życie :) jeśli natomiast ktoś jeszcze by się zastanawiał czy wyjdzie to sprawdziłam. Wyjdzie i jest obłędna ❤️robiona na czuja bo... z 3 szklanek białek. Ogromna i pyszna
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-22 21:02
Super wiadomość Natalio.. napisz proszę chociaż w przybliżeniu ile użyłaś zamiennika do 3 białek. I co to było? sorbitol, ksylitol, erytrytol....??
2018-05-26 07:45
Witam
Niestety z ksylitolem beza nie wychodzi...
Próbowałam i niestety nie wysusza się mimo prawie 4 godzin suszenia beza nadal była mokra...😞
2018-02-22 21:48
kochana nie 3 białka ale 3 szklanki białek. Nie mam pojęcia ile ich było ale minimum 13-14 :) 2 szklanki erytrytolu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zamiast cytryny użyłam soku z całej mandarynki.na wyższej temperaturze trzymałam ją 20 minut no i suszenie 2 godziny +/- ale inaczej się nie dało bo jest na całą blachę ❤️ jest przepyszna
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 09:51
Bardzo Ci dziękuję Natalio!! Super opisałaś cały proces. Przyznam, że Twoja modyfikacja bezy jest bardzo kusząca i z pewnością przyda się wielu Czytelnikom.. może sam też spróbuję 🙂💐
2018-02-28 19:22
Witam, będę najlepiej pieć w dniu konsumpcji czy dzień wcześniej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 19:27
Bezy zawsze najlepiej smakują tego samego dnia.
2018-03-01 20:09
Hej. Właśnie mam beze w piekarniku, na początku pięknie wyrosła a zaraz po chwili opadła! Co robie źle?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-02 10:20
Ewelino.. mogłaś dać za mało cukru. Mogłaś za krótko ubijać bezę lub ustawić zbyt wysoką temperaturę. Czy otwierałaś piekarnik w trakcie suszenia? W którym monecie bez opadła?
2018-03-02 21:07
Beze robiłam wg Twojego przepisu wiec powinno być OK. 🙂 Ale otwarlam piekarnik, tu chyba opadła... ale znów mam nowa w piekarniku i to samo! 😳 Chyba nie mam do niej talentu! 😜
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 09:25
Ewelino.. musi Ci coś umykać.. Czy wyjmujesz bezę od razu po wyłączeniu pieca?
2018-03-02 22:11
Zawsze robiłam wg innego przepisu ale coś mi brakowało, właśnie próbuje Twój przepis zobaczymy rano co z tej Bezuni wyjdzie :-)
2018-03-07 09:46
Beza w piekarniku.... jestem bardzo ciekawa efektu 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekmany na wieści 👍
2018-03-07 10:49
Czy to normalne ze po czasie pieczenia troche zapadl.sie srodek? Po wylaczeniu pieca nieco uchylilam drzwiczki...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:53
Raczej nie powinien się zapaść, ale nie martw się. Zostaw bezę w piekarniku na minimum godzinę. Niech się ładnie dosuszy.
2018-03-07 15:44
No i jest! Powala smakiem i wygladem... 🙂❤️👏️👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 16:52
Zgadzam się w pełni! Twoja beza Pavlova wygląda jak z bajki! Brawo 👏️👏️
2018-03-07 17:07
Świetny przepis... mega krucha i wilgotna ciagnąca sie pianka w srodku...Ciesze sie ze wypróbowalam Twoj akurat... 🙂🙂👍👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 17:11
Cudownie czytać!! Wielkie brawa dla Ciebie 👏️👏️❤️
2018-03-30 20:13
Wszystko zgodnie z przepisem i klapło. Mam naleśnika😞
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:24
Ewo, czy użyłaś może cukru pudru i dodałaś całe na raz?
2018-04-01 14:06
Bez cukru pudru.
2018-04-01 14:04
Oto on😁
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:20
Według mnie jest bardzo dobrze! Odrobinę za wysoka temperatura. Następnym razem zmniejsz o 10 stopni i obserwuj, czy beza nie ciemnieje. Beza opadła na szczycie pod ciężarem kremu z owocami. To jest jak najbardziej naturalne, że się trochę zapadnie.
2018-04-02 06:44
Na pewno bede robowac...bo pycha😁dziekuje!
2018-04-03 21:41
A oto moja beza. Była niesamowicie pyszna
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-04 10:06
Olu, Twoja beza wygląda bosko!!!🍓🍓🍓❤️❤️❤️
2018-05-02 22:38
Ja z owoców daję czarne porzeczki. Wszyscy są zachwyceni nawet Ci co normalnie nie lubią czarnych porzeczek. Przepis na bezę jest super. 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-03 14:23
Dziękuję! Ja uwielbiam tę bezę a kwaśne owoce są do niej najlepsze.
2018-06-07 07:26
Nic dodać nic ująć ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-07 13:06
Jaka piękna!!! Prześliczna beza Pavlova!!! 😍😍
2018-06-08 09:07
Piekę tę bezę kolejny raz.. Ten przepis jest fenomenalny..Pavlova obłędna ☺ Dziękuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-08 09:25
Dziękuję Ci Aniu! Bardzo miło czytać. Beza to dla mnie taki wyjątkowy deser. 🌼
2018-06-15 10:47
TWÓJ PRZEPIS NA BEZĘ PAVLOWA NAJLEPSZY
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-15 20:26
Lucyno!!! Przepiękna beza!! Cudo😍😍
2018-06-17 13:45
Nie wyszła tak jak chciałam, za bardzo popękała. Ale smak nieziemski...👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-17 17:19
Gosiu.. przecudna beza Pavlova! Mi się podoba!👌😍
2018-07-12 17:33
Robię pierwszy raz, właśnie wylądowała w piekarniku ❤️ mam nadzieję, że wyjdzie trochę się boję 😞🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia 👍
2018-07-13 17:10
Baza Pavlova 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna beza!😍
2018-07-19 07:31
Witam, chciałabym upiec z Pani przepisy mini bezy. Czy zmienić temperaturę i czas pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 09:17
Kamilo, tutaj [przepis na mini bezy]https://aniagotuje.pl/przepis/jak-zrobic-mini-bezy 🌼
2018-07-19 15:45
A jak w przypadku większych takich 10cm bez? Chciałabym podać to w formie deseru razem z owocami i kremem mascarpone na górze.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 20:40
Wtedy rób tak jak w tych wielkanocnych bezach 🙂
2018-07-22 14:03
Mój piekarnik ma najniższa temperature 130st, czy zmniejszyć w tej sytuacji czas pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-22 19:21
Nie skracaj czasu pieczenia. Już lepiej wyłączyć piekarnik i włączyć ponownie po 20 minutach a po pieczeniu zostawić bezy w środku, by się jeszcze dosuszyły..
2018-07-22 19:41
Po jakim czasie wyłączyć piekarnik?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-22 20:38
Ciężka sprawa jak nie możesz ustawić niższej temperatury. Ogólnie najlepiej byłoby zrobić szparkę w drzwiach, by obniżyć temperaturę w komorze pieca. Nie wiem czy takie włączanie i wyłączanie piekarnika będzie mu służyć. Polecam zakup sondy, byś cały czas mogła monitorować temperaturę w środku piekarnika i kombinować z wyłączaniem lub uchylaniem drzwi.
2018-07-19 07:37
Wyszła rewelacyjna😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 09:17
I tak też wygląda! Piękna beza Pavlova! ❤️❤️
2018-07-21 15:10
A mi przywarł spód do papieru...I trochę za mocno jest podpieczone...gorzkawy smak ma...ehh....może spróbuje jeszcze raz..A czy można zaglądać do piekarnika podczas pieczenia? Czy lepiej nie otwierać drzwiczek? Bo jak widzę że mi się lekko przypala...to co wtedy? Poprostu odrazu zmniejszyć temperaturę? Czy wyłączyć i zostawić w piekarniku? Kurczę...no ten spód przywarł...A może posmarować dodatkowo blat?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-21 21:00
Gosiu, zdecydowanie za wysoka temperatura. Pewnie masz piekarnik gazowy. Ustaw znacznie niższą temperaturę.
2018-07-29 13:19
Ta beza to mistrzostwo świata wyszła idealnie i smak nieziemski
😍😋😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-29 19:15
Brawo Marto! Zrobiłaś piękną bezę Pavlova!! ❤️❤️
2018-08-04 09:25
👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-04 10:17
Przecudna Pavlova 😍😍😍
2018-08-20 10:49
Pani Aniu zrobiłam wczoraj beze według przepisu, jednak upiekla się tylko góra i boki a środek nie:( pieklam wieczorem i została na noc w lodówce. robiłam według przepisu, beza ubila się świetnie, piekarnik nastawiony według przepisu. Proszę o pomoc gdzie został popełniony błąd.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-20 12:38
Karolino, beza Pavlova ma być w środku piankowa. Wszystko zrobiłaś prawidłowo. Masz może zdjęcie bezy?
2018-10-07 13:46
Beza robiona wg.Twojego przrpisu.Jestes wspaniała!!smak🍨🍨🍨🍰 Obłędnie pyszny ❤️ dziękuję za przepis!!
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-07 17:21
Brawo! Piękna beza Pavlova! 😍
2018-10-10 22:03
Czy to normalne ze z bezy cos wycieka??
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-11 10:00
Czy dodałaś skrobię ziemniaczaną? Ona wchłania ewentualny nadmiar wilgoci. Prawdopodobnie jednak za szybko dodawany był cukier i teraz spod bezy wycieka syrop. Jeśli dalej będziesz suszyć bezę a potem zostawisz ją w piecu, to będzie ok...
2018-10-11 17:01
Dodałam skrobie beza całą noc byla w piekarniku i dalej byla taka mokra ale i pyszna :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-11 18:41
To następnym razem wolniej dodawaj cukier i dłużej ubijaj... 👍👍😍
2019-05-24 21:57
Postanowiłam upiec zgodnie ze wskazówkami z instrukcji piekarnika. Po 150 min pieczenia w temp 90 stopni mam ten sam problem. Cukier był dodawany bardzo powoli, proporcja skrobii zachowana. Problemem może być zbyt niska temperatura😞
2018-10-21 09:21
Beza Pavlova
Trochę się przypiekła kapkę ;) jutro będziemy jeść 😍 w środku maliny śmietana i kandyzowany Mix owocowy ;)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudowna Pavlova!
2018-10-25 20:01
Moja pierwsza❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna beza!😍
2018-10-26 09:54
😍😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale piękna😍😍
2018-11-03 11:58
Cześć Aniu, proszę powiedz mi czy ta beza podczas pieczenia powinna tak trochę popękać, czy jednak powinna być gładka?
zdjecie uzytkownika
2018-11-03 15:28
Jeszcze tylko jakieś owoce na wierzch i będzie idealna😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-03 16:34
Brawo! Piękna beza Pavlova! 👏️👏️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-03 16:33
Ewo, beza może lekko pękać.. szczególnie pod koniec.
2018-11-13 14:22
A co ma wierzch jeżeli brak świeżych owocow
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-13 14:53
Brzoskwinie z puszki lub owoc mango pokrojony w kawałki z żurawiną.
2018-12-08 21:08
Teraz piekę tylko z Twojego przepisu 😃 Daję tylko niższe temperatury. Wtedy wychodzi mi jaśniejsza. Jeszcze raz dziękuję za tak dokładne wskazówki 😃 I nie trzymam zbyt długo w piekarniku po upieczeniu, bo wtedy opada i ciemnieje. Pozdrawiam 🙌👌
zdjecie uzytkownika
2018-12-09 12:34
A to dzisiejsza. Za długo trzymałam w temperaturze 150 st, zapomniałam, że w moim piekarniku lepiej od razu zmniejszyć do 100.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2018-12-09 12:37
Dzięki za wskazówki 👍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-09 14:00
Śliczna beza Pavlova Lucynko.. brawo 👏️
2018-12-17 20:21
Aniu
Nie mam piekarnika elektrycznego tylko gazowy. Jaką temperaturę powinnam ustawić, aby beza się dobrze upiekła?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-18 10:15
Myślę, że od początku o 10 stopni mniej.. ale dużo zależy od Twojego piekarnika. Nawet wielkość komory ma znaczenie.
2018-12-29 20:32
Super przepis robilam pierwszy raz
Wyszlo idealnie Polecam!!!👌👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boska beza!! Super😍
2019-01-20 19:25
Beza Pavlova. Witaj Aniu to mój tort bezowy Pavlowa tak mi wyszedł z Twojego przepisu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Elu!😍👏️
2019-01-25 16:15
Gdzie przechowywać beze? bo zrobieniu? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-25 17:08
Po całkowitym przestudzeniu możesz luźno zawinąć bezę w torebkę foliową.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-25 17:08
Po całkowitym przestudzeniu możesz luźno zawinąć bezę w torebkę foliową.
2019-01-25 17:50
dzękuję i do lodówki tak ? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-26 09:29
Jeśli beza Pavlova jest jeszcze przed dodaniem kremu to możesz ją trzymać w wyłączonym piekarniku lub lekko zawiniętą w szafce. Po przełożeniu kremem już w lodówce.
2019-01-26 12:50
Dziekuje :)
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-04 20:46
Beza wyszła świetna. Taka była po wyjęciu z piekarnika, po wystudzeniu. Ale później zrobiła się gumowata...😞 dlaczego?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-05 10:06
Beza jest dość ciemna.. Czy suszyła się w wyższej temperaturze? Prawdopodobnie za szybko dodawałaś cukier i beza nie była wystarczająco ubita.
2019-02-05 16:47
Suszyła się w takiej temp jak w przepisie, a nawet trochę zmniejszyłam. Bo wydawała mi się właśnie ciemna. Będziemy próbować dalej. Ale przepisy masz świetne 👌🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Żanetko i trzymam kciuki!
2019-02-13 22:48
Moja baza. 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna beza Agnieszko!👏️
2019-02-14 16:45
Beza Pavlova.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jest przepiękna!!🙂😍😍
2019-02-14 18:06
pierwszy raz robiłam super 😊❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale pięknie!🙂
2019-02-14 18:58
👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna beza❤️
2019-02-21 23:19
No i udała się
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna Pavlova!😍
2019-02-23 19:30
Udało mi się za pierwszym razem! Przepyszna ❤️❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale śliczna! Smacznego 🙂
2019-03-30 10:38
Pani Aniu, a może pani wytłumaczyć skąd ten brązowy kolor bez?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-30 18:00
Za wysoka temperatura w piekarniku Olgo. Może masz też małą komorę i beza jest blisko palnika?
2019-03-31 22:19
Rozumiem, chyba to wina palnika, beza była dość blisko. Ale i tak była pyszna 😊😊👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda bosko!!😍
2019-04-07 06:29
A moja kompletnie nie wyszła. Nie dopiekła się w środku. Piekłam ja wieczorem i zostawiłam na noc w piekarniku. Nie otworzylam go ani razu. Ładnie się trzymała do samego końca pieczenia a rano zobaczyłam że cała jakby opadła. Dobrze że mnie skusiło sprawdzić jednak środek najpierw.
2019-04-11 13:55
Czy każdą łyżkę cukru mam miksować przez minutę zanim dodam następną?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-11 17:24
Miksujesz cukier tak długo, aż rozpuści się w bezie.. Tak, może to tyle trwać.👍
2019-04-12 23:30
Cudowny przepis👌👍👏️ !!! Beza wyśmienita ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-04-16 03:21
Suuuuper przepis😍 Moja pierwsza Beza Pavlowa 😀 Ze stołu zniknęła expresowo 😜
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Jest piękna!😍
2019-04-19 10:18
A czy koniecznie musi być drobny cukier, że zwykłego nie wyjdzie?🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Wyjdzie. Trzeba będzie dłużej miksować.
2019-04-23 11:56
❤️ super przepis! ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-05-07 21:57
Mój zimowy z orzechami, migdałami, daktylami i krowką, latem oczywiście robię z owocami.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-05-07 22:05
Uwielbiam torty bezowe, a na myśl o nich cieknie ślinka 🤤🤤🤤
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️
2019-05-08 08:30
Moja pierwsza beza wg Pani przepisu. Była przepyszna😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍śliczna
Reklama
2019-05-08 10:38
🙂👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👌🌼
Na święta, z orzechami smażonymi w karmelu. Słodkie bardzo, ale smak...obłędny 🙆‍♀️😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍cudo!
2019-05-08 11:26
❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-05-08 11:27
❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2019-05-08 12:59
Jeżeli chciałabym zrobić beze wieczorem tak żeby została na noc w piekarniku, to zostawić ją w zamkniętym piekarniku czy w uchylonym
-- Ania z AniaGotuje.pl Zamknięty. 👍
2019-05-08 18:09
Moja beza pycha ❤️🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍
2019-05-08 19:21
Tort Pavlova
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👌
2019-05-08 21:23
❤️ Uwielbiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna Pavlova!🙂😍
2019-05-08 21:38
Przepyszna i najlepsza, aczkolwiek dla mojego piekarnika w instrukcji obsługi podano temp. 90 st. i 3 h pieczenia🥴
zdjecie uzytkownika
2019-05-08 22:56
A o to moja :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepiękna Pavlova Beatko!❤️❤️❤️
2019-05-10 20:49
Moja beza 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️❤️
2019-05-12 14:39
Moja pierwsza 😊 Przepis świetny! Bardzo za niego dziękuję 😊😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudna!
2019-05-13 12:32
Moja pierwsza beza Pavlova ❤️🍰 Wyszła cudownie ! na pewno jeszcze nie raz ją zrobię 😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna😍😍
2019-05-13 17:39
Pierwszy raz robiłam wyszła pyszna 😁😁🍓😍👌🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudna😀
2019-05-17 10:02
Moja wczorasza😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-05-17 10:10
Moja wczorajsza :)❤️🙂❤️
zdjecie uzytkownika
2019-05-18 23:48
👌🌞🌼😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥❤️
2019-05-19 20:28
Super przepis, dziękuję :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-05-23 17:28
Aniu suszyć Beze z termoobiegiem czy bez? 🙂Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl U mnie bez.
2019-05-24 21:02
Pani Aniu proszę o pomoc wszystko było ok beza pięknie się uciekła po wyłączeniu piekarnika i pozostawieniu w nim po kilku minutach beza opadła tzn. Zapadł się środek co mogło być powodem proszę o radę by uniknąć błędów w przyszłości
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-26 10:02
Widzę, że jet troszkę za ciemna, więc ustaw następny razem niższą temperaturę. wydaje mi się też, że za szybko dodawałaś cukier do masy. Ale ogólnie jest nieźle. Wystarczy na środek dodać bitą śmietanę i owoce. 👍
2019-05-26 23:39
Mimo wszystko goście byli zachwyceni a jak na mój pierwszy raz tez uważam że efekt końcowy był 👍a smak niebo w gębie super przepis dziękuję 👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl To świetnie Madziu!🙂
2019-05-25 11:53
Ile wynosi czas pieczenia? Nad przepisem jest informacja, że 147 min. Z przepisu wynika, że 107 min + 20 min dosuszania.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-25 15:21
Łączny czas pieczenia: 1 godzina 47 minut = 107 minut

7 minut, potem zmniejszasz temperaturę i pieczesz 100 minut = 107 minut pieczenia
Ostatnie 20 minut to dosuszanie bezy w piekarniku już po wyłączeniu pieca.
2019-05-27 10:21
Ojć moja taka dziś skromniutka beza Pavlova.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna beza🔥❤️
2019-05-30 18:16
witam😁czy po wylaczeniu piekarnika beza ma sie suszyc w otwartym czy zamknietym piekarniku?
-- Ania z AniaGotuje.pl Zamkniętym Izo 🙂
2019-05-31 13:54
Moja pierwsza beza. Trochę popękała ale na pewno będzie dobra 😁 temp zmniejszyłam od razu jak zaczęła się rumienić.. co mogło być powodem takich pęknięć ? Dodałam cukier puder.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-01 14:54
Może własnie dlatego, że dawałaś cukier puder, to za krótko ubijałaś bezę. Ale wygląda super!😍
2019-06-03 16:18
Mogę się mylić, ale mam wrażenie, że dla osob, które nie mają wprawy w przygotowywaniu Pavlovej, w tym przepisie bardzo szybko dodaje się cukier, jakby nie było czasu na to, by popzednia łyżka cukru się rozpusciła, bo już trzeba dodać kolejną.
Mowa jest o 3 minutach ubijania. Gdzies w sieci czytałam, że cały proces trwa ok 10 minut. Mozna się pogubić 😜
Dość wyoka temperatura. U mnie beza już ma ochotę się rumienić przy 150 stopniach.
A taka pianka jak w tej bezie to juz w ogóle nieosiągalna dla mnie! Mistrzostwo świata. 🍨🌷
2019-06-06 14:17
Dziś będę próbować robić tą beze i mam Aniu pytanie ile może ona stać? Chce ja zrobić na babci urodziny , które są w sobotę a ze względu na to ze mieszkam za granicą, mam czas tylko dzisiaj żeby ją zrobić, bo w piątek wyjeżdżamy. Mam nadzieje ze nic jej nie powinno się stać ?🍰🍓
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-06 20:18
Pavlova to deser, który według mnie najlepiej smakuje jak najświeższy.
2019-06-06 20:48
Czyli nie będzie dobra już w sobotę ? Po proszę o odpowiedz 😞
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-07 11:25
Nie wie jak w tych upałach. Może się zapocić. Normalnie dałoby radę.
2019-06-07 18:13
Aniu piękna ta twoja beza Pavlova😍 ślinka cieknie😜
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Dziękuję Ci!
2019-07-06 17:33
A oto moja 😜 specjalnie dla męża ❤️ Urodzinowa pavlova 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥❤️❤️
2019-07-11 22:52
Przepis mega. Tort wyszedł przepyszny.. Zniknął baaaardzo szybko
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-07-14 13:18
Super się udał. Słodki że hej. Przepis super.
Mój piekarnik grzeje mocniej dkatwgo suszyłam bezę w 110 stopniach.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudna beza!🔥
2019-07-14 16:02
Moja pierwsza Pavlova ❤️
Przepis jest perfekcyjny 😍
Uwielbiam te Twoje przepisy Aniu! 👏️👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję😍
2019-07-14 17:33
Wspaniały przepis i przepyszna beza. 🙂
Dziękuję 😙
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀😀😀
2019-07-14 20:43
Moja 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️cudna Pavlova!
2019-07-14 20:45
😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna beza Pavlova!
2019-07-14 20:48
Jedna z wielu 😉💓
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Pavlova!
2019-07-14 20:50
Moja dziś taka...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo! Piękna Pavlova!😍
2019-07-14 21:10
Moja pierwsza nie idealna ale kolejne będą lepsze :) 🌷
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌞👍🔥
2019-07-14 21:34
Ja do ubitej śmietanko dodałam jeszcze serek mascarpone ;-)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-07-14 22:00
Moja cudna 😜 zawsze znika w 5 min 😉😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudna beza👍
2019-07-14 22:11
Zrobiłam i ja, pierwszy raz🙆oczywiście z Twojego przepisu 😉dodałam do masy serka mascarpone, Wyszła pychota😋👌🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Aniu👏️❤️
2019-07-15 09:56
Przymierzam się do zrobienia pierwszej w życiu pavlovej. potrzebuję rady odnośnie pieczenia.Mam piekarnik, który dość mocno grzeje i ciasta zazwyczaj są szybciej gotowe niż w przepisch , jak optymalnie ustawić czas i temperaturę żeby beza byłą upieczona a nie przepieczona. Czy lepiej bezę upiec w jakiejś formie, bo mam obawy czy uda mi się ją tak ładnie rozprowadzić i nadać jej taki kształt??Poproszę o wskazówki
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-15 10:13
Zoju, możesz ustawić o 10 stopni mniej niż w przepisie i obserwować bezę. Jeśli zacznie się rumienić to jeszcze zmniejsz moc palnika. Bezy nie pieczemy w formie jak ciasto. Beza przed upieczeniem jest gęsta i sztywna. Możesz ją wówczas dowolnie formować.
2019-07-15 10:48
Czy mogę w trakcie pieczenia otwierać piekarnik żeby lepiej sprawdzić jak beza wygląda?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.
2019-07-16 09:44
w weekend robię pierwsze podejście 😀zobaczymy co z tego wyjdzie😜 tez mam dobry piekarnik, i mysle czy nie ustawic na te 7 min na 150 stopni, potem na 100-110stopni .lepiej zrobic na wieczór i zostawić do rana w piekarniku? czy tego samego dnia?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-16 12:08
Dowolnie Kasiu.. i tak i tak będzie super, więc jak Ci wygodnie.
2019-07-17 12:30
Pianę włożyć do tortownicy czy odwrócić ją i wyłożyć na spodzie?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-17 15:57
Nie rozumiem pytania Ewelino.
2019-07-19 17:29
Witam. Ostatnio suszyłam mini Pavlove, wyszły ok, poza gumiastym środkiem. Co może być tego przyczyną? Ile suszyć takie mini Pavlove żeby środek był piankowy?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-20 09:02
Nie wiem jaki był skład i czas pieczenia/suszenia, bo mini Pavlove to nie z mojego przepisu.
2019-07-20 12:40
1,5h -2 h. Przepis od Pani, tylko mniejsze porcje.
2019-07-21 08:54
Aniu, mogę do kremu użyć śmietanki 30% ? bo taką mam.jesli tak to czy postepowac normalnie tak jak w przeisie jest wszystko? dzis w końcu zabieram sie po raz pierwszy za torcik 👍🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-21 13:21
Tak, wszystko się uda. Kremówka 30 % potrzebuje być mocno schłodzona i może się trochę dłużej ubijać.
2019-07-21 22:02
Mega Mega Mega ❤️pierwszy raz w zyciu robiłam i wyszła idealnie ❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo!😍👏️
2019-07-21 22:03
❤️❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-07-22 11:23
A to moja perełka😀😀😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Boskie!!!❤️❤️
2019-07-22 11:25
😍😍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥🔥
2019-07-22 11:28
🍒🍒
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudeńko!😍
2019-07-22 11:34
I kolejna 🍒
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo Ilono!👏️👏️
2019-07-23 14:31
A do kawki coś pysznego 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️❤️
2019-07-24 13:11
Moja pierwsza Beza musiała być z przepisu Ani ,wyszła rewelacyjna❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🍨
2019-07-28 12:47
Tort wyszedł idealny i przepyszny! ❤️👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudny tort🔥❤️
2019-07-30 16:26
Czy to normalne, że jest taka miękka, że nie mogę jej bez papieru przełożyć? 😞
2019-08-01 20:47
Beza wyszła idealna, do masy dałam jeszcze mascarpone, smakowała wyśmienicie
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🔥👍
2019-08-03 14:53
Moja
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Moniko!!!!😍
2019-08-04 11:01
No i tak jak wspomniałam przy sernik. wczoraj na imprezie rodzinnej krolowala beza z Pani przepisu. Jak zawsze przepis od Pani się sprawdził ciasto zniknęło jak je tylko włożyłam. Dziękuję a wyszła tak.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna beza Ulu!😍
2019-08-07 17:32
Po raz drugi wyszła mi taka oto pyszna pavlova 😍❤️ tym razem z kremem bezlaktozowym
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️🍨
2019-08-07 17:33
🔥🔥🔥🔥
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-08-10 14:04
Jest przepyszna i szybka w przygotowaniu 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-08-11 10:24
Spróbowałam zrobić ! Beata wyszła rewelacyjna tylko krem zrobiłam Z mascarpone i wanilią
Wszyszla mega ! Uwielbiam Twoje przepisy !🍰
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczna beza!!😍
2019-08-17 11:07
Ania wyciekl mi jakis sok z bezy :/ wczoraj robilam , na noc zostawilam w piekarniku, boje sie zeby srodek bezy nie byl pusty, czy moge zrobic dziurke od gory i dodac bita smietane i owoce ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.. śmiało dodaj 👍
2019-08-17 13:14
Wspaniały przepis. Jeszcze żaden z Pani pomysłów mnie nie zawiódł. Dziękuję 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudna Pavlova 😍
2019-08-17 20:33
Super przepis 👌 Uwielbiam Twój blog. Pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
Reklama

Tort Pavlova

Tort Pavlova - tort pavlova to jeden z najefektowniejszych deserów. Tort bezowy Pavlova można udekorować owocami lata oraz dowolnym kremem. Po wysuszeniu i przestudzeniu bezy wystarczy udekorować go lekkim kremem i owocami. Tort z bezy najlepiej smakuje z domowym kremem budyniowym. Torty bezowe najlepiej komponują się tez z kwaśnymi owocami. Dlatego też polecam robić bezę Pavlova z malinami lub porzeczkami. Beza pavlova to świetny deser, który bardzo często szykuję zaraz po tym, jak upiekę jakieś ciasto drożdżowe. Deser pavlova to wówczas najlepszy wybór. A do tego nie potrzebujesz wielu składników. Mój tort pavlova przepis jest bardzo uniwersalny. Na krem możesz ułożyć dowolne owoce lub nawet dżem. 

Beza Pavlova

Oprócz kremów na bazie budyniu warto sięgnąć też po gęstsze kremy z mascarpone jak krem do tortu lub odwrotnie - bardzo lekkie kremy, np. krem kokosowy. Polecam też spróbować podać bezę z kwaśnym kremem lemon curd. To również idealny duet w świecie bez. Chcesz zobaczyć jak powstaje biała pavlova o cudownym smaku to zapraszam do sprawdzenia mojego przepisu. Gorąco zapraszam do zerknięcia na inne moje przepisy na ciasta i torty. W szczególności zachęcam do zrobienia klasyczki, czyli mój ulubiony sernik