Beza Pavlova

Beza Pavlova

Krucha z zewnątrz i piankowa w środku.. pyszna beza z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Mój sprawdzony przepis na tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Beza Pavlova to idealny deser na każdą okazję.

Świetnie sprawdza się również jako tort urodzinowy oraz tort na Sylwestra. Jeśli zaś wolisz zrobić tort bezowy przekładany, to polecam mój przepis na najlepsze blaty bezowe do tortów

Reklama

Czas pieczenia: 1 godzina 47 minut
Ilość porcji: tort średnicy 22 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki na bezę

  • 6 białek średnich jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Bita śmietana z owocami

  • 200 g śmietanki 36%
  • garść kwaśnych owoców np. porzeczki

Potrzebne będą: mikser, arkusz papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Jak zrobić bezę Pavlova:

- Jajka powinny być jak najświeższe. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki.
- Do ubijania białek najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła.
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije.
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru.
- Zamiast soku z cytryny możesz użyć również octu spirytusowego, octu jabłkowego lub winnego.

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na początek temperaturę 170 stopni. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do przepisu a jagodzianki lub makowca zawijanego

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20-22 cm. Arkusz umieść na blaszce/szufladzie do pieczenia. Szpatułką nakładaj pianę na środek okręgu. Kilkoma sprawnymi ruchami wyciągnij pianę do góry, by powstał ładny kopczyk. Użyj do tego szpatułki. Blachę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 7 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 100 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, bezę dosuszaj jeszcze w środku pieca przez min. 20 minut. Najlepiej jednak trzymać ją nawet ponad godzinę. Jeśli panujesz podać ją kolejnego dnia, to piecz bezę Pavlova wieczorem i zostaw w wyłączonym piekarniku na noc.

Bita śmietana z owocami:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Najlepiej umieścić ją w wysokim naczyniu, ponieważ na początku bardzo chlapie. Zacznij od małych obrotów miksera. Stopniowo zwiększaj. Nie ubijaj śmietanki zbyt długo, by się nie rozwarstwiła. Wystarczą maksymalnie 3 minuty ubijania. 

Ubitą śmietanę wyłóż na całkowicie wystudzoną bezę. Na górę wyłóż owoce. Na zdjęciu porzeczki wiszą na gałązkach.. warto je jednak obrać przed krojeniem tortu.

Beza Pavlova, 1

Beza Pavlova, 2

Beza Pavlova, 3

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, to zapewne zwrócisz też uwagę na mój ulubiony przepis na sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami.
Beza Pavlova, 4

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (84 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-08-02 13:10
Uwielbiam bezy. Jest przepiękna!
2017-08-02 22:32
Wyglądasz ślicznie na pewno jest super Spróbuję ale nie wiem czy mi się uda Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-03 11:09
Jeśli tylko podążysz cierpliwie za przepisem, to z pewnością się uda. Uważaj na temperaturę w piekarniku. Gdyby beza zaczęła ciemnieć, od razu zmniejsz temperaturę o min.10 stopni. Dodatkowo uważaj przy przekładaniu jej na paterę :-) Czekam na wieści jak wyszła!
2017-08-21 17:50
Wychodzi rewelacyjnie 😃 . .. Szybka w przygotowaniu. Prosty przepis. Smaczna !!! Polecam ten przepis...
2018-01-02 11:58
Czy po tym czasie beza jest napewno gotowa? Skad moge wiedziec czy jeszcze ja trzymac w piekarniku czy nie ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Ewo, beza będzie gotowa👌
2018-01-05 22:39
A to moja,oczywiście z Twojego przepisu ,dziękuję ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-06 10:24
❤️Sylwio... ta beza wygląda jak milion dolarów!!! Brawo👏️
2018-01-31 20:02
A jak włożyć ten krem do środka tej bezy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-01 09:48
Krem układasz na szczycie bezy.. To co widzisz w środku, to pianka bezowa. Beza na wierzchu jest chrupiąca a w środku jak pianka. 🙂
2018-02-09 20:04
Jestem w szoku jak pięknie ubily się bialka 🙂 Robilam wszystko wg przepisu i udało się znakomicie 😊 Teraz beza siedzi w piekarniku 😊 zobaczymy czy się ładnie upiecze
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-10 09:26
Super Jagoda! Napisz proszę jak finalnie wyszła Ci beza ❤️
2018-02-12 18:56
Aniu, dziękuję za Twój przepis. Robiłam Bezę Pavlowa drugi raz w życiu i wyszła przepyszna. Martwi mnie tylko, że trochę się zapada i kruszy. I powiedz, co zrobić, żeby była biała jak Twoja ze zdjęcia. Piekłam wg Twoich wskazówek. Tylko 8 białek i 300g cukru dałam. Czy to zasługa winianu potasu?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-12 19:14
Jaka piękna beza!! ❤️❤️❤️ Dałaś sporo owoców. Może dlatego się lekko kruszy. Czasem jest to kwestia kształtu. Ja bym nie dowierzała do końca piekarnikowi. Co 30 minut zaglądaj do bezy przez szybkę. Zdarza się, że trzeba obniżyć temperaturę, bo piekarnik grzeje mocniej niż ustawimy.
2018-02-14 02:20
Ania proszę pomoz mi bo nie mogę nigdzie uzyskać precyzyjnej odpowiedzi. Chce zrobić beze ale az z 13 bialek i na tym się kończy moja wiedza. Ile cukru i mąki i soku z cytryny? Jak długo i w jakiej temp.? Nie posiadam termoobiegu.🙏🙏🙏
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 09:39
Marto, przy 13 białkach (sporo zależy z jakiej wielkości jajek były, ale założymy wypośrodkowane proporcje) użyj 2 szklanek cukru + 2 łyżki (szklanka o pojemności 250 ml). Do tego łyżka soku z cytryny oraz pełna łyżka mąki ziemniaczanej. Nie zapomnij też o sporej szczypcie soli do białek. Jakąś średnicę ma mieć beza i na jaką wysokość planujesz wyciągnąć?
2018-02-14 11:13
Nie wiem jaką średnicę i na jaką wysokość nawet bo pierwszy raz bede robić 😜
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 11:55
😜😜 W takim razie szykuj ją tak samo jak moją bezę Pavlova, tylko wydłuż czas suszenia na końcu o pełną godzinę. Kontroluj bezę, by nie ciemniała. W razie czego zmniejsz temperaturę w piekarniku.
2018-02-14 14:41
Dziekuje kochana za pomoc😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę i powodzenia!
2018-02-14 20:16
Kochana mam ogromną beze,dobrze ze taka duza,goście zachwyceni😗
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 20:21
Marto kochana! 🌼Czekałam na wieści od Ciebie. Bardzo się cieszę, że beza tak pięknie się udała!❤️❤️
2018-02-16 09:25
Na jaki tryb nastawić piekarnik? Robię dzisiaj dla syna. Mam zamiar zrobić z kremem kokosowym i owocami 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-16 11:40
Bezę piekłam w trybie góra/dół. Smacznego 💐
2018-02-21 14:59
a czy można ją piec w termoobiegu 3D? czy lepiej grzanie góra dół tak jak pisałaś???
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-21 17:00
Bezę zazwyczaj piekę z grzaniem bez wentylatora.
2018-02-21 21:43
jeśli zamiast cukru użyję ksylitolu albo erytrytolu to wyjdzie?🍰🍰🍰🍰
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-22 11:42
Natalio.. z ksylitolem nie jestem pewna. Jest zupełnie inny niż zwykły cukier i w dużych ilościach (a takie należałoby tu użyć) może być szkodliwy. To samo erytrol..przy dużych ilościach może wywołać np; biegunkę. J nie robiła, więc nie daję gwarancji.
2018-02-22 19:14
poliole nie są takie złe pod warunkiem, że je się ostrożnie wprowadza i z nimi nie przesadza :) ja jako osoba insulinooporna nie mogę jeść glukozy czy fruktozy i poliole ratują mi czasem życie :) jeśli natomiast ktoś jeszcze by się zastanawiał czy wyjdzie to sprawdziłam. Wyjdzie i jest obłędna ❤️robiona na czuja bo... z 3 szklanek białek. Ogromna i pyszna
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-22 21:02
Super wiadomość Natalio.. napisz proszę chociaż w przybliżeniu ile użyłaś zamiennika do 3 białek. I co to było? sorbitol, ksylitol, erytrytol....??
2018-05-26 07:45
Witam
Niestety z ksylitolem beza nie wychodzi...
Próbowałam i niestety nie wysusza się mimo prawie 4 godzin suszenia beza nadal była mokra...😞
2018-02-22 21:48
kochana nie 3 białka ale 3 szklanki białek. Nie mam pojęcia ile ich było ale minimum 13-14 :) 2 szklanki erytrytolu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zamiast cytryny użyłam soku z całej mandarynki.na wyższej temperaturze trzymałam ją 20 minut no i suszenie 2 godziny +/- ale inaczej się nie dało bo jest na całą blachę ❤️ jest przepyszna
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 09:51
Bardzo Ci dziękuję Natalio!! Super opisałaś cały proces. Przyznam, że Twoja modyfikacja bezy jest bardzo kusząca i z pewnością przyda się wielu Czytelnikom.. może sam też spróbuję 🙂💐
2018-02-28 19:22
Witam, będę najlepiej pieć w dniu konsumpcji czy dzień wcześniej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 19:27
Bezy zawsze najlepiej smakują tego samego dnia.
2018-03-01 20:09
Hej. Właśnie mam beze w piekarniku, na początku pięknie wyrosła a zaraz po chwili opadła! Co robie źle?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-02 10:20
Ewelino.. mogłaś dać za mało cukru. Mogłaś za krótko ubijać bezę lub ustawić zbyt wysoką temperaturę. Czy otwierałaś piekarnik w trakcie suszenia? W którym monecie bez opadła?
2018-03-02 21:07
Beze robiłam wg Twojego przepisu wiec powinno być OK. 🙂 Ale otwarlam piekarnik, tu chyba opadła... ale znów mam nowa w piekarniku i to samo! 😳 Chyba nie mam do niej talentu! 😜
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-03 09:25
Ewelino.. musi Ci coś umykać.. Czy wyjmujesz bezę od razu po wyłączeniu pieca?
2018-03-02 22:11
Zawsze robiłam wg innego przepisu ale coś mi brakowało, właśnie próbuje Twój przepis zobaczymy rano co z tej Bezuni wyjdzie :-)
2018-03-07 09:46
Beza w piekarniku.... jestem bardzo ciekawa efektu 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Czekmany na wieści 👍
Reklama
2018-03-07 10:49
Czy to normalne ze po czasie pieczenia troche zapadl.sie srodek? Po wylaczeniu pieca nieco uchylilam drzwiczki...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 10:53
Raczej nie powinien się zapaść, ale nie martw się. Zostaw bezę w piekarniku na minimum godzinę. Niech się ładnie dosuszy.
2018-03-07 15:44
No i jest! Powala smakiem i wygladem... 🙂❤️👏️👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 16:52
Zgadzam się w pełni! Twoja beza Pavlova wygląda jak z bajki! Brawo 👏️👏️
2018-03-07 17:07
Świetny przepis... mega krucha i wilgotna ciagnąca sie pianka w srodku...Ciesze sie ze wypróbowalam Twoj akurat... 🙂🙂👍👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 17:11
Cudownie czytać!! Wielkie brawa dla Ciebie 👏️👏️❤️
2018-03-30 20:13
Wszystko zgodnie z przepisem i klapło. Mam naleśnika😞
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:24
Ewo, czy użyłaś może cukru pudru i dodałaś całe na raz?
2018-04-01 14:06
Bez cukru pudru.
2018-04-01 14:04
Oto on😁
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-01 16:20
Według mnie jest bardzo dobrze! Odrobinę za wysoka temperatura. Następnym razem zmniejsz o 10 stopni i obserwuj, czy beza nie ciemnieje. Beza opadła na szczycie pod ciężarem kremu z owocami. To jest jak najbardziej naturalne, że się trochę zapadnie.
2018-04-02 06:44
Na pewno bede robowac...bo pycha😁dziekuje!
2018-04-03 21:41
A oto moja beza. Była niesamowicie pyszna
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-04 10:06
Olu, Twoja beza wygląda bosko!!!🍓🍓🍓❤️❤️❤️
2018-05-02 22:38
Ja z owoców daję czarne porzeczki. Wszyscy są zachwyceni nawet Ci co normalnie nie lubią czarnych porzeczek. Przepis na bezę jest super. 😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-03 14:23
Dziękuję! Ja uwielbiam tę bezę a kwaśne owoce są do niej najlepsze.
Nic dodać nic ująć ❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-07 13:06
Jaka piękna!!! Prześliczna beza Pavlova!!! 😍😍
2018-06-08 09:07
Piekę tę bezę kolejny raz.. Ten przepis jest fenomenalny..Pavlova obłędna ☺ Dziękuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-08 09:25
Dziękuję Ci Aniu! Bardzo miło czytać. Beza to dla mnie taki wyjątkowy deser. 🌼
2018-06-15 10:47
TWÓJ PRZEPIS NA BEZĘ PAVLOWA NAJLEPSZY
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-15 20:26
Lucyno!!! Przepiękna beza!! Cudo😍😍
2018-06-17 13:45
Nie wyszła tak jak chciałam, za bardzo popękała. Ale smak nieziemski...👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-17 17:19
Gosiu.. przecudna beza Pavlova! Mi się podoba!👌😍
2018-07-12 17:33
Robię pierwszy raz, właśnie wylądowała w piekarniku ❤️ mam nadzieję, że wyjdzie trochę się boję 😞🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia 👍
2018-07-13 17:10
Baza Pavlova 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękna beza!😍
2018-07-19 07:31
Witam, chciałabym upiec z Pani przepisy mini bezy. Czy zmienić temperaturę i czas pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 09:17
Kamilo, tutaj [przepis na mini bezy]https://aniagotuje.pl/przepis/jak-zrobic-mini-bezy 🌼
2018-07-19 15:45
A jak w przypadku większych takich 10cm bez? Chciałabym podać to w formie deseru razem z owocami i kremem mascarpone na górze.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 20:40
Wtedy rób tak jak w tych wielkanocnych bezach 🙂
2018-07-22 14:03
Mój piekarnik ma najniższa temperature 130st, czy zmniejszyć w tej sytuacji czas pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-22 19:21
Nie skracaj czasu pieczenia. Już lepiej wyłączyć piekarnik i włączyć ponownie po 20 minutach a po pieczeniu zostawić bezy w środku, by się jeszcze dosuszyły..
2018-07-22 19:41
Po jakim czasie wyłączyć piekarnik?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-22 20:38
Ciężka sprawa jak nie możesz ustawić niższej temperatury. Ogólnie najlepiej byłoby zrobić szparkę w drzwiach, by obniżyć temperaturę w komorze pieca. Nie wiem czy takie włączanie i wyłączanie piekarnika będzie mu służyć. Polecam zakup sondy, byś cały czas mogła monitorować temperaturę w środku piekarnika i kombinować z wyłączaniem lub uchylaniem drzwi.
2018-07-19 07:37
Wyszła rewelacyjna😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-19 09:17
I tak też wygląda! Piękna beza Pavlova! ❤️❤️
2018-07-21 15:10
A mi przywarł spód do papieru...I trochę za mocno jest podpieczone...gorzkawy smak ma...ehh....może spróbuje jeszcze raz..A czy można zaglądać do piekarnika podczas pieczenia? Czy lepiej nie otwierać drzwiczek? Bo jak widzę że mi się lekko przypala...to co wtedy? Poprostu odrazu zmniejszyć temperaturę? Czy wyłączyć i zostawić w piekarniku? Kurczę...no ten spód przywarł...A może posmarować dodatkowo blat?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-21 21:00
Gosiu, zdecydowanie za wysoka temperatura. Pewnie masz piekarnik gazowy. Ustaw znacznie niższą temperaturę.
2018-07-29 13:19
Ta beza to mistrzostwo świata wyszła idealnie i smak nieziemski
😍😋😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-29 19:15
Brawo Marto! Zrobiłaś piękną bezę Pavlova!! ❤️❤️
2018-08-04 09:25
👌
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-04 10:17
Przecudna Pavlova 😍😍😍

Tort Pavlova przepis oryginalny

Tort Pavlova - tort bezowy to jeden z najefektowniejszych deserów. Tort Pavlova można udekorować owocami lata oraz dowolnym kremem. Po wysuszeniu i przestudzeniu bezy wystarczy udekorować go lekkim kremem i owocami. Tort z bezy najlepiej smakuje z domowym kremem budyniowym. Torty bezowe najlepiej komponują się tez z kwaśnymi owocami. Dlatego też polecam robić bezę Pavlova z malinami lub porzeczkami. 

Tort Pavlova z mascarpone

Oprócz kremów na bazie budyniu warto sięgnąć też po gęstsze kremy z mascarpone jak krem śmietanowy lub odwrotnie - bardzo lekkie kremy, np. krem kokosowy. Polecam też spróbować podać bezę z kwaśnym kremem lemon curd. To również idealny duet w świecie bez. Gorąco zapraszam do zerknięcia na inne moje przepisy na ciasta i torty