Beza Pavlova

Beza Pavlova

Krucha z zewnątrz i piankowa w środku.. pyszna beza z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Beza z bitą śmietaną i owocami to idealny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdza się również jako tort.

Czas pieczenia: 1 godzina 47 minut
Ilość porcji: 10-12

Składniki na bezę

  • 6 białek średnich jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Bita śmietana z owocami

  • 200 g śmietanki 36%
  • garść kwaśnych owoców np. porzeczki

Potrzebne będą: mikser, arkusz papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Ważne:
- Jajka powinny być jak najświeższe. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki.
- Do ubijania białek najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła.
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije.
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru.
- Zamiast soku z cytryny możesz użyć również octu spirytusowego, octu jabłkowego lub winnego.

Jak zrobić bezę:
Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na początek temperaturę 170 stopni.

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do drożdżówek lub jagodzianek.

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20-22 cm. Arkusz umieść na blaszce/szufladzie do pieczenia. Szpatułką nakładaj pianę na środek okręgu. Kilkoma sprawnymi ruchami wyciągnij pianę do góry, by powstał ładny kopczyk. Użyj do tego szpatułki. Blachę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 7 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 100 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, bezę dosuaszaj jeszcze w środku pieca przez min. 20 minut. 

Bita śmietana z owocami:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Najlepiej umieścić ją w wysokim naczyniu, ponieważ na początku bardzo chlapie. Zacznij od małych obrotów miksera. Stopniowo zwiększaj. Nie ubijaj śmietanki zbyt długo, by się nie rozwarstwiła. Wystarczą maksymalnie 3 minuty ubijania. 

Ubitą śmietanę wyłóż na całkowicie wystudzoną bezę. Na górę wyłóż owoce. Na zdjęciu porzeczki wiszą na gałązkach.. warto je jednak obrać przed krojeniem tortu :-)

beza-pavlova-1

beza-pavlova-2

beza-pavlova-3

Smacznego :-)

 

Średnia 4.5 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

slodkizakatekkasi
2017-08-02 13:10
Uwielbiam bezy. Jest przepiękna!
Maria
2017-08-02 22:32
Wyglądasz ślicznie na pewno jest super Spróbuję ale nie wiem czy mi się uda Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-03 11:09
Jeśli tylko podążysz cierpliwie za przepisem, to z pewnością się uda. Uważaj na temperaturę w piekarniku. Gdyby beza zaczęła ciemnieć, od razu zmniejsz temperaturę o min.10 stopni. Dodatkowo uważaj przy przekładaniu jej na paterę :-) Czekam na wieści jak wyszła!
Beata
2017-08-21 17:50
Wychodzi rewelacyjnie 😃 . .. Szybka w przygotowaniu. Prosty przepis. Smaczna !!! Polecam ten przepis...

Tort Pavlova przepis oryginalny

Tort Pavlova - tort bezowy to jeden z najefektowniejszych deserów. Tort Pavlova można udekorować owocami lata oraz dowolnym kremem. Po wysuszeniu i przestudzeniu bezy wystarczy udekorować go lekkim kremem i owocami. Tort z bezy najlepiej smakuje z domowym kremem budyniowym. Torty bezowe najlepiej komponują się tez z kwaśnymi owocami. Dlatego też polecam robić bezę Pavlova z malinami lub porzeczkami. 

Tort Pavlova z mascarpone

Oprócz kremów na bazie budyniu warto sięgnąć też po gęstsze kremy z mascarpone jak krem śmietanowy lub odwrotnie - bardzo lekkie kremy, np. krem kokosowy. Polecam też spróbować podać bezę z kwaśnym kremem lemon curd. To również idealny duet w świecie bez.