Beza Pavlova

Beza Pavlova

Krucha z zewnątrz i piankowa w środku.. pyszna beza z dodatkiem bitej śmietany oraz owoców. Mój sprawdzony przepis na tort bezowy z bitą śmietaną i owocami. Beza Pavlova to idealny deser na każdą okazję. Świetnie sprawdza się również jako tort urodzinowy oraz tort na Sylwestra.

Jeśli zaś wolisz zrobić tort bezowy przekładany, to polecam mój przepis na najlepsze blaty bezowe do tortów

Reklama

Czas pieczenia: 1 godzina 47 minut
Ilość porcji: 10-12

Dieta: bezglutenowa

Składniki na bezę

  • 6 białek średnich jajek
  • szklanka drobnego cukru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Bita śmietana z owocami

  • 200 g śmietanki 36%
  • garść kwaśnych owoców np. porzeczki

Potrzebne będą: mikser, arkusz papieru do pieczenia i ołówek, czysta i sucha misja szklana lub metalowa, szpatułka

Jak przygotować idealną bezę:
- Jajka powinny być jak najświeższe. Powinny mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij je wcześniej z lodówki.
- Przygotuj sobie wszystkie składniki, by leżały odmierzone na blacie roboczym w zasięgu ręki.
- Do ubijania białek najlepiej użyć czystej, suchej i wysokiej miski wykonanej ze szkła.
- Białka powinny zostać idealnie oddzielone od żółtek, inaczej piana się nie ubije.
- Do lekko ubitych już białek można również zamiast soli dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu - Cream of tartar. Kwaśna sól również pomaga ubić i utrzymać sztywną pianę z białek.
- Beza uda się również, jeśli użyjesz cukru pudru. Unikamy tego jednak, by za szybko nie dodawać kolejnych porcji cukru.
- Zamiast soku z cytryny możesz użyć również octu spirytusowego, octu jabłkowego lub winnego.

Jak zrobić bezę, czyli tort Pavlova
Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na początek temperaturę 170 stopni.

Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w dużej misce, zaś żółtka odłóż np. do drożdżówek lub jagodzianek.

Do białek dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Jeśli używasz winianu potasu, możesz go dodać, ale dopiero po około 1 minucie ubijania.

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej łyżeczkę soku z cytryny oraz dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.

Przygotuj arkusz papieru do pieczenia. Używając talerza, spodu od tortownicy czy cyrkla odrysuj ołówkiem okrąg o średnicy 20-22 cm. Arkusz umieść na blaszce/szufladzie do pieczenia. Szpatułką nakładaj pianę na środek okręgu. Kilkoma sprawnymi ruchami wyciągnij pianę do góry, by powstał ładny kopczyk. Użyj do tego szpatułki. Blachę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po 7 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i susz w tej temperaturze blaty przez kolejnych 100 minut.

Po wyłączeniu piekarnika, bezę dosuaszaj jeszcze w środku pieca przez min. 20 minut. 

Bita śmietana z owocami:
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Najlepiej umieścić ją w wysokim naczyniu, ponieważ na początku bardzo chlapie. Zacznij od małych obrotów miksera. Stopniowo zwiększaj. Nie ubijaj śmietanki zbyt długo, by się nie rozwarstwiła. Wystarczą maksymalnie 3 minuty ubijania. 

Ubitą śmietanę wyłóż na całkowicie wystudzoną bezę. Na górę wyłóż owoce. Na zdjęciu porzeczki wiszą na gałązkach.. warto je jednak obrać przed krojeniem tortu :-)

beza-pavlova-1

beza-pavlova-2

beza-pavlova-3

Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (38 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

slodkizakatekkasi
2017-08-02 13:10
Uwielbiam bezy. Jest przepiękna!
Maria
2017-08-02 22:32
Wyglądasz ślicznie na pewno jest super Spróbuję ale nie wiem czy mi się uda Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-03 11:09
Jeśli tylko podążysz cierpliwie za przepisem, to z pewnością się uda. Uważaj na temperaturę w piekarniku. Gdyby beza zaczęła ciemnieć, od razu zmniejsz temperaturę o min.10 stopni. Dodatkowo uważaj przy przekładaniu jej na paterę :-) Czekam na wieści jak wyszła!
Beata
2017-08-21 17:50
Wychodzi rewelacyjnie 😃 . .. Szybka w przygotowaniu. Prosty przepis. Smaczna !!! Polecam ten przepis...
Ewa
2018-01-02 11:58
Czy po tym czasie beza jest napewno gotowa? Skad moge wiedziec czy jeszcze ja trzymac w piekarniku czy nie ?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak Ewo, beza będzie gotowa👌
Sylvia
2018-01-05 22:39
A to moja,oczywiście z Twojego przepisu ,dziękuję ❤️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-06 10:24
❤️Sylwio... ta beza wygląda jak milion dolarów!!! Brawo👏️
Kasia
2018-01-31 20:02
A jak włożyć ten krem do środka tej bezy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-01 09:48
Krem układasz na szczycie bezy.. To co widzisz w środku, to pianka bezowa. Beza na wierzchu jest chrupiąca a w środku jak pianka. 🙂
Jagoda
2018-02-09 20:04
Jestem w szoku jak pięknie ubily się bialka 🙂 Robilam wszystko wg przepisu i udało się znakomicie 😊 Teraz beza siedzi w piekarniku 😊 zobaczymy czy się ładnie upiecze
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-10 09:26
Super Jagoda! Napisz proszę jak finalnie wyszła Ci beza ❤️
Lucyna Śliżewska
2018-02-12 18:56
Aniu, dziękuję za Twój przepis. Robiłam Bezę Pavlowa drugi raz w życiu i wyszła przepyszna. Martwi mnie tylko, że trochę się zapada i kruszy. I powiedz, co zrobić, żeby była biała jak Twoja ze zdjęcia. Piekłam wg Twoich wskazówek. Tylko 8 białek i 300g cukru dałam. Czy to zasługa winianu potasu?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-12 19:14
Jaka piękna beza!! ❤️❤️❤️ Dałaś sporo owoców. Może dlatego się lekko kruszy. Czasem jest to kwestia kształtu. Ja bym nie dowierzała do końca piekarnikowi. Co 30 minut zaglądaj do bezy przez szybkę. Zdarza się, że trzeba obniżyć temperaturę, bo piekarnik grzeje mocniej niż ustawimy.
Gość
2018-02-14 02:20
Ania proszę pomoz mi bo nie mogę nigdzie uzyskać precyzyjnej odpowiedzi. Chce zrobić beze ale az z 13 bialek i na tym się kończy moja wiedza. Ile cukru i mąki i soku z cytryny? Jak długo i w jakiej temp.? Nie posiadam termoobiegu.🙏🙏🙏
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-14 09:39
Marto, przy 13 białkach (sporo zależy z jakiej wielkości jajek były, ale założymy wypośrodkowane proporcje) użyj 2 szklanek cukru + 2 łyżki (szklanka o pojemności 250 ml). Do tego łyżka soku z cytryny oraz pełna łyżka mąki ziemniaczanej. Nie zapomnij też o sporej szczypcie soli do białek. Jakąś średnicę ma mieć beza i na jaką wysokość planujesz wyciągnąć?
Gość
2018-02-14 11:13
Nie wiem jaką średnicę i na jaką wysokość nawet bo pierwszy raz bede robić 😜
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-14 11:55
😜😜 W takim razie szykuj ją tak samo jak moją bezę Pavlova, tylko wydłuż czas suszenia na końcu o pełną godzinę. Kontroluj bezę, by nie ciemniała. W razie czego zmniejsz temperaturę w piekarniku.
Gość
2018-02-14 14:41
Dziekuje kochana za pomoc😘
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę i powodzenia!
Gość
2018-02-14 20:16
Kochana mam ogromną beze,dobrze ze taka duza,goście zachwyceni😗
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-14 20:21
Marto kochana! 🌼Czekałam na wieści od Ciebie. Bardzo się cieszę, że beza tak pięknie się udała!❤️❤️
Karolina
2018-02-16 09:25
Na jaki tryb nastawić piekarnik? Robię dzisiaj dla syna. Mam zamiar zrobić z kremem kokosowym i owocami 😀
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-16 11:40
Bezę piekłam w trybie góra/dół. Smacznego 💐

Tort Pavlova przepis oryginalny

Tort Pavlova - tort bezowy to jeden z najefektowniejszych deserów. Tort Pavlova można udekorować owocami lata oraz dowolnym kremem. Po wysuszeniu i przestudzeniu bezy wystarczy udekorować go lekkim kremem i owocami. Tort z bezy najlepiej smakuje z domowym kremem budyniowym. Torty bezowe najlepiej komponują się tez z kwaśnymi owocami. Dlatego też polecam robić bezę Pavlova z malinami lub porzeczkami. 

Tort Pavlova z mascarpone

Oprócz kremów na bazie budyniu warto sięgnąć też po gęstsze kremy z mascarpone jak krem śmietanowy lub odwrotnie - bardzo lekkie kremy, np. krem kokosowy. Polecam też spróbować podać bezę z kwaśnym kremem lemon curd. To również idealny duet w świecie bez. Gorąco zapraszam do zerknięcia na inne moje przepisy na ciasta i torty