Uniwersalny biszkopt do tortów

Uniwersalny biszkopt do tortów

Biszkopt idealny - do tortów najlepszy!

- sprawdzony
- super wyrasta
- nie za słodki
- prosty

Czas przygotowywania: do 30 minut
Czas pieczenia: około 30 minut
Ilość: tortownica 24-26 cm średnicy (u mnie 25 cm)

Składniki na ciasto:
• niepełna szklanka mąki pszennej tortowej -  około 140 g
• 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g)
• 7 większych jajek
• 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

uniwersalny-biszkopt-do-tortow-1

uniwersalny-biszkopt-do-tortow-2


  • Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.

  • Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.

  • Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.

  • Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów :-)

    Smacznego!


Średnia 4.3 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Anna - Szkolne inspiracje
2017-01-10 19:29
Robię podobny, ale zazwyczaj z 6 jajek. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-10 19:32
Wiesz Aniu.. dużo zależy od wielkości jajek ;-) Spróbuj z 7, jest jeszcze bardziej puszysty.
user pic
Marta
2017-01-10 22:32
170 st bez termoobiegu?:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 09:12
Marto, dziękuję za czujność :-)
user pic
Edyta
2017-07-16 14:05
Czyli na ile stopni należy nagrzać przy termoobiegu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-17 08:46
Termoobieg - 170 stopni.
user pic
Jud
2017-01-11 00:18
Ja zazwyczaj robię z 5 jajek, ale ten Twój bardzo ładnie wyrósł :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 09:13
Niektórzy robią z 8 jaj :-) Jak pisałam wcześniej, dużo zależy od ich wielkości. Polecam Ci spróbować z 7 ;-)
user pic
Ania
2017-02-11 16:55
Ja po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorący upuszczam na blat z wysokości około 0,5 metra, jest potem równiutki, pozdrawiam
user pic
Marzka
2017-02-14 13:00
Cudowny, puszysty, fantastyczny! Pierwszy raz udal mi sie biszkopt :) Mam jednak dwa pytania: 1. Jak dla mnie jest troche za slodki - czy mozna zmniejszyc ilosc cukru, jesli tak, to o ile? 2. Moj biszkopt wyrosl pieknie, jednak na srodku opadl i pekl - dlaczego tak sie stalo?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-14 16:34
Dziękuję i ciesze się, że jesteś zadowolona z wypieku :-) Możesz zmniejszyć ilość cukru do połowy szklanki .. może troszkę mniej. Co do pkt. 2 - czy wszystkie składniki miały tę samą temperaturę? Czy zmieniałaś temperaturę piekarnika w trakcie pieczenia? Być może ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę.. Póki "razem" nie pieczemy bardzo ciężko jest znaleźć winowajcę.
user pic
Gosia
2017-03-15 21:34
Ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia ???
user pic
Kamila
2017-03-16 01:51
Do biszkoptu nie dodaję się proszku do pieczenia ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 10:23
Nie powinno się dodawać, ale faktycznie w wielu przepisach się proszek pojawia. Nie ma w tym nic złego, ale jeśli biszkopt wyrasta bez proszku, to warto go pominąć :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 10:20
Tak Gosiu, jest bez proszku.
user pic
Joanna
2017-03-16 07:39
Ja robie zawsze z yego przepisu,mam go juz pare lat,z tym ze zamiast maku pszennej dodaje krupczatke i 6 jajek.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 10:23
Jakoś zawsze stronię od tej krupczatki Asiu, muszę się w końcu do niej przekonać ;-)
user pic
Kasia
2017-05-16 07:53
Ile potrzeba produktów na biszkopt w prostokątnej blaszce 25x40
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-16 10:31
Kasiu, myślę że min. połowę a nawet 2 x tyle co w przepisie.