Biszkopt

Biszkopt

Super przepis na idealny biszkopt z siedmiu jajek. Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. Ciasto pieczesz bez użycia proszku do pieczenia. To najlepszy, sprawdzony przepis na biszkopt na tort. 

- bez proszku do pieczenia
- biszkopt na tortownicę 26 cm
- uniwersalny i sprawdzony przepis

Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie.. To idealny przepis na biszkopt przekładany. Do przełożenia blatów tortowych polecam przepis na śmietanowy krem do tortów oraz przepis na tradycyjny, domowy krem budyniowy

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 26 cm

Składniki:
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g)
  • 7 większych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g

Biszkopt

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Biszkopt, 1

Porady przy pieczeniu biszkoptu:
- Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.
- Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.
- Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (495 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Biszkopty

Najważniejszy w torcie jest dobry biszkopt. Biszkopt na tort powinien być puszysty, miękki i pachnący. Warto sięgnąć po przepis na biszkopt który zawsze wychodzi. Kluczowe w dobrym biszkopcie są świeże jajka i dokładne oddzielenie w nich żółtka od białka lub też ubicie na puch całych jajek z cukrem drobnym. W zależności od wielkości tortownicy lub innej blaszki można zrobić przepis n a biszkopt z 6 jaj, przepis na biszkopt z 5 jaj... itd. Polecam Ci też przepis na biszkopt czekoladowy

Biszkopt

Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. gdy potrzebujesz biszkopt na torta czekoladowy wystarczy dodać do mieszanki mąk odrobinę kakao. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.. takie dla całej rodziny. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny, ale częściej pieczemy biszkopt na tortownice. Tutaj polecam przepis na biszkopt z olejem. Ten biszkopt cudownie sprawdza się jako jedna warstwa w torcie lub jako spód pod ciasto z galaretką i owocami. Jeżeli z innego przepisu zostały Ci same białka to możesz z nich przygotować biszkopt z białek. Zapraszam do pieczenia i sprawdzenia pozostałych moich przepisów na ciasta i torty. Do biszkoptu świetnie sprawdzi się moja szybka i prosta do zrobienia masa orzechowa z mascarpone. 

Przepisy na biszkopt

Wiele osób pyta się mnie jaki jest idealny przepis na biszkopta. Najważniejsze jest według mnie to, by nie spieszyć się z jego wykonaniem. Jest kilka wersji na ciasto biszkopt, więc wszystko zależy od tego, czy skupiamy się na puszystości, wilgotności, czy też na dodatkach do biszkopta. Biszkopt przepisy są różne i na moim Blogu Kulinarnym znajdziesz przynajmniej kilka wersji na biszkopt. Według mnie biszkopty przepis powinien nie być za słodki. Jeśli szykujesz biszkopt rzucany, czy też nie rzucany, pod tort, to same blaty nie powinny być za słodkie. Wówczas skupiamy się na nasączeniu ciasta oraz na kremie do tortu. Mój biszkopt przepis nie zawiera w składzie proszku do pieczenia, ani też ciężko dostępnych składników. Możesz jednak zaszaleć i do cukru dosypać też trochę prawdziwego cukru waniliowego. Wówczas biszkopt będzie miał cudowny smak i zapach wanilii.