Biszkopt
Super przepis na idealny biszkopt z siedmiu jajek. Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. Ciasto pieczesz bez użycia proszku do pieczenia. To najlepszy, sprawdzony przepis na biszkopt na tort.
- bez proszku do pieczenia
- biszkopt na tortownicę 26 cm
- uniwersalny i sprawdzony przepis
Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie.. To idealny przepis na biszkopt przekładany. Do przełożenia blatów tortowych polecam przepis na śmietanowy krem do tortów oraz przepis na tradycyjny, domowy krem budyniowy.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: tortownica średnicy 26 cm
Dieta: wegetariańska
- niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g)
- 7 większych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g
Biszkopt
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.
Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Porady przy pieczeniu biszkoptu:
- Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.
- Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz.
- Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów.
Smacznego!