Uniwersalny biszkopt do tortów

Uniwersalny biszkopt do tortów

Super przepis na idealny biszkopt z siedmiu jajek. Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. Ciasto pieczesz bez użycia proszku do pieczenia. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów. Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie.

To idealny przepis na biszkopt przekładany. Do przełożenia blatów tortowych polecam przepis na krem śmietanowy oraz przepis na domową masę budyniową

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 26 cm

Składniki:
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g)
  • 7 większych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

uniwersalny-biszkopt-do-tortow-1

uniwersalny-biszkopt-do-tortow-2

Porady przy pieczeniu biszkoptu:
Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.
Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.
Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta.
Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów :-)

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (27 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Anna - Szkolne inspiracje
2017-01-10 19:29
Robię podobny, ale zazwyczaj z 6 jajek. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-10 19:32
Wiesz Aniu.. dużo zależy od wielkości jajek ;-) Spróbuj z 7, jest jeszcze bardziej puszysty.
Marta
2017-01-10 22:32
170 st bez termoobiegu?:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 09:12
Marto, dziękuję za czujność :-)
Edyta
2017-07-16 14:05
Czyli na ile stopni należy nagrzać przy termoobiegu?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-17 08:46
Termoobieg - 170 stopni.
Jud
2017-01-11 00:18
Ja zazwyczaj robię z 5 jajek, ale ten Twój bardzo ładnie wyrósł :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 09:13
Niektórzy robią z 8 jaj :-) Jak pisałam wcześniej, dużo zależy od ich wielkości. Polecam Ci spróbować z 7 ;-)
Ania
2017-02-11 16:55
Ja po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorący upuszczam na blat z wysokości około 0,5 metra, jest potem równiutki, pozdrawiam
Marzka
2017-02-14 13:00
Cudowny, puszysty, fantastyczny! Pierwszy raz udal mi sie biszkopt :)
Mam jednak dwa pytania:
1. Jak dla mnie jest troche za slodki - czy mozna zmniejszyc ilosc cukru, jesli tak, to o ile?
2. Moj biszkopt wyrosl pieknie, jednak na srodku opadl i pekl - dlaczego tak sie stalo?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-14 16:34
Dziękuję i ciesze się, że jesteś zadowolona z wypieku :-) Możesz zmniejszyć ilość cukru do połowy szklanki .. może troszkę mniej. Co do pkt. 2 - czy wszystkie składniki miały tę samą temperaturę? Czy zmieniałaś temperaturę piekarnika w trakcie pieczenia? Być może ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę.. Póki "razem" nie pieczemy bardzo ciężko jest znaleźć winowajcę.
Gosia
2017-03-15 21:34
Ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia ???
Kamila
2017-03-16 01:51
Do biszkoptu nie dodaję się proszku do pieczenia ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 10:23
Nie powinno się dodawać, ale faktycznie w wielu przepisach się proszek pojawia. Nie ma w tym nic złego, ale jeśli biszkopt wyrasta bez proszku, to warto go pominąć :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 10:20
Tak Gosiu, jest bez proszku.
Joanna
2017-03-16 07:39
Ja robie zawsze z yego przepisu,mam go juz pare lat,z tym ze zamiast maku pszennej dodaje krupczatke i 6 jajek.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 10:23
Jakoś zawsze stronię od tej krupczatki Asiu, muszę się w końcu do niej przekonać ;-)
Kasia
2017-05-16 07:53
Ile potrzeba produktów na biszkopt w prostokątnej blaszce 25x40
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-16 10:31
Kasiu, myślę że min. połowę a nawet 2 x tyle co w przepisie.
Pichceniomania
2017-10-01 23:10
Muszę ten przepis podsunąć mamie, ona piecze wyśmienicie, ale biszkopt nie wychodzi jej po prostu nigdy, przenigdy. Może tym razem ;)
Reklama
Ola
2017-10-17 17:35
Ja nie wierzylam że bez proszku do pieczenia da rade wyrosnąć taaaak ale stwierdziłam przetestuje i tadaaam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-17 17:46
Biszkopt wygląda przecudownie Olu!!!
feris
2017-12-12 21:01
ten biszkopt jest polozony na forme i to za małą dla niego.....ściema!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-13 09:06
:-) Biszkopt po upieczeniu został wyjęty z tortownicy, odwrócony na drugą stronę a następnie przeniesiony na tę śliczną podstawkę z Bolesławca. Przyznam szczerze, że kompletnie nie wiem o co Pani chodzi..
feris
2017-12-14 13:16
BARDZO PANIA PRZEPRASZAM , PANI ANIU ZA NIESCISLOSCI. PANI BISZKOPT JEST GENIALNY!
MIALAM NA MYSLI TE KLAMCZUCHE KTORA ZAMIEŚCILA ZDJECIE POWYŻEJ- NIEJAKA OLA.DALEJ TWIERDZE , ŻE TO SCIEMA , WYSTARCZY SPOJRZEC DOKLADNIEJ NIE TYLKO NA FORME ALE I NA DZIWNA OBWODKE NAD BISZKOPTEM- PRZENIESIENIE.JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM, BLOG JEST SUPER!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-14 14:32
:-) Nic nie szkodzi.. po prostu nie rozumiałam za bardzo co Pani ma na myśli.
Jeśli zaś chodzi o cudny biszkopt Oli.. zauważ, że po wyjęciu z formy został on odwrócony na drugą stronę (by ta równa jak stół była na gorze). Stąd też tak nisko kreska - biszkopt wyrósł ponad ranty formy. Dlatego tez może się wydawać trochę szerszy.. Również kąt robienia zdjecia ma znaczenie. Z tym biszkoptem jest jak najbardziej wszystko ok :-) Ściskam Cię mocno!
Arleta
2017-11-01 20:54
Aniu, zbliżają się urodziny mojej córki i pomyślałam, że zrobię jej tort dwukolorowy, ile mąki zabrać a ile dodać kakao żeby wyszedł ciemny biszkopt? Czy do ganaszu z białej czekolady można dodawać barwniki? (np. dla uzyskania różowego kremu). Będę wdzięczna za pomoc :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-02 14:08
Droga Arleto, wystarczy zamienić łyżkę mąki na pełną łyżkę kakao. Jeśli możesz, to dodaj również płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Tak, do ganache z białej czekolady możesz dodać barwnik lub sok z buraka (świeżo wyciskany). Wszystkiego najlepszego dla córeczki. Ps. Czekam na zdjęcia tortu!
Arleta
2017-11-02 14:36
Dziękuję :) zaraz będę piekła próbny tort:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-02 14:39
Super!!! Życzę powodzenia. Pamiętaj o ubiciu białek na sztywno.
Ewa
2017-11-02 19:32
Ja posiłkując się tym przepisem zrobiłam swój pierwszy w życiu tort w sierpniu na 1-sze urodziny synka. Był tak pyszny, że zniknął w kilka godzin! :-) Jutro piekę ponownie tym razem na urodziny starszego synka, który zażyczył sobie żeby na jego urodziny również mama upiekła tort ;-) Super przepis, dziękuję i pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-03 15:20
Dziękuję Ci Ewo! Bardzo się cieszę, że wracasz do przepisu. Czekam na zdjęcia tortu ;-)
Ela
2017-12-10 09:19
Aniu, biszkopt bez proszku do pieczenia, to dla mnie HIT ! Ja zawsze dodawałam pdp ale jeśli można go pominąć to dla mnie mistrzostwo! Wyrósł pięknie i był bardzo smaczny. Nie wiem tylko dlaczego ten ostatni blat który był przewrócony do góry nogami ( po przecięciu ) był mokry?? Reszta idealna
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-10 15:19
Elu, zapocił Ci się papier do pieczenia w piekarniku.. albo wysmarowałaś czymś spód przed wylaniem ciasta? :-) Ale cieszę się bardzo, że biszkopt się udał :-)
Monia
2018-01-05 19:58
Właśnie pierwszy raz w życiu robię biszkopt i wzięłam Twój przepis ☺ właśnie się piecze i czekam z niepokojem co tam wyjdzie. Dodałam aromatu migdałowego bo będzie to tort migdałowo kokosowy ☺ trzymajcie kciuki ☺
Monia
2018-01-05 20:26
Robiłam wszystko tak jak w przepisie i mi nie wyrósł 😢
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-06 10:22
Moniko... albo za mało ubite białka albo podejrzewam za długie mieszanie ciasta po dodaniu mąki. Ewentualnie.. czy zaglądałaś do piekarnika w trakcie pieczenia?
Monia D.
2018-01-12 15:25
Mój biszkopt właśnie się piecze zobaczymy co z tego będzie ☺
Monia D.
2018-01-12 15:39
Jeszcze się piecze
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👌Biszkopt wygląda pięknie!
Monia D.
2018-01-12 16:18
I oto mój biszkopt super wysoki
Dziękuję ☺ za przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️Jest idealny - Brawo Moniko!
Reklama

Przepis na biszkopt do tortu

Najważniejszy w torcie jest dobry biszkopt. Biszkopt idealny powinien być puszysty, miękki i pachnący. Warto sięgnąć po przepis na biszkopt który zawsze wychodzi. Kluczowe w dobrym biszkopcie są świeże jajka i dokładne oddzielenie w nich żółtka od białka. W zależności od wielkości tortownicy lub innej blaszki można zrobić przepis na biszkopt z 6 jaj, przepis na biszkopt z 5 jaj... itd. 

Przepis na dobry biszkopt

Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. gdy potrzebujesz biszkopt na tort czekoladowy wystarczy dodać do mieszanki mąk odrobinę kakao. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.. takie dla całej rodziny. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Tutaj polecam przepis na biszkopt z olejem. Ten biszkopt cudownie sprawdza się jako jedna warstwa w torcie lub jako spód pod ciasto z galaretką i owocami. Szukasz prostego przepisu na biszkopt? Zapraszam do pieczenia i sprawdzenia pozostałych moich przepisów na ciasta i torty