Uniwersalny biszkopt do tortów

Uniwersalny biszkopt do tortów

Super przepis na idealny biszkopt z siedmiu jajek. Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. Ciasto pieczesz bez użycia proszku do pieczenia. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów

Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie.. To idealny przepis na biszkopt przekładany. Do przełożenia blatów tortowych polecam przepis na krem śmietanowy oraz przepis na domową masę budyniową

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 26 cm

Składniki:
  • niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g)
  • 7 większych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g

Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml

W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.

Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.

Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.

Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.

Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni. 

Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Uniwersalny biszkopt do tortów, 1

Porady przy pieczeniu biszkoptu:
Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.
Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.
Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów.

Gorąco polecam też mój najlepszy przepis na racuchy drożdżowe tradycyjne.
Uniwersalny biszkopt do tortów, 2

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (97 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14006
Reklama

Komentarze

2017-01-10 19:29
Robię podobny, ale zazwyczaj z 6 jajek. :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-10 19:32
Wiesz Aniu.. dużo zależy od wielkości jajek ;-) Spróbuj z 7, jest jeszcze bardziej puszysty.
2017-01-10 22:32
170 st bez termoobiegu?:)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-11 09:12
Marto, dziękuję za czujność :-)
2017-07-16 14:05
Czyli na ile stopni należy nagrzać przy termoobiegu?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-17 08:46
Termoobieg - 170 stopni.
2017-01-11 00:18
Ja zazwyczaj robię z 5 jajek, ale ten Twój bardzo ładnie wyrósł :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-11 09:13
Niektórzy robią z 8 jaj :-) Jak pisałam wcześniej, dużo zależy od ich wielkości. Polecam Ci spróbować z 7 ;-)
2017-02-11 16:55
Ja po wyciągnięciu z piekarnika, jeszcze gorący upuszczam na blat z wysokości około 0,5 metra, jest potem równiutki, pozdrawiam
2018-10-26 08:42
Ja też tak robię. Wtedy nie opada i jest rowniutki
2017-02-14 13:00
Cudowny, puszysty, fantastyczny! Pierwszy raz udal mi sie biszkopt :)
Mam jednak dwa pytania:
1. Jak dla mnie jest troche za slodki - czy mozna zmniejszyc ilosc cukru, jesli tak, to o ile?
2. Moj biszkopt wyrosl pieknie, jednak na srodku opadl i pekl - dlaczego tak sie stalo?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-14 16:34
Dziękuję i ciesze się, że jesteś zadowolona z wypieku :-) Możesz zmniejszyć ilość cukru do połowy szklanki .. może troszkę mniej. Co do pkt. 2 - czy wszystkie składniki miały tę samą temperaturę? Czy zmieniałaś temperaturę piekarnika w trakcie pieczenia? Być może ustawiłaś zbyt wysoką temperaturę.. Póki "razem" nie pieczemy bardzo ciężko jest znaleźć winowajcę.
2017-03-15 21:34
Ten biszkopt jest bez proszku do pieczenia ???
2017-03-16 01:51
Do biszkoptu nie dodaję się proszku do pieczenia ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-16 10:23
Nie powinno się dodawać, ale faktycznie w wielu przepisach się proszek pojawia. Nie ma w tym nic złego, ale jeśli biszkopt wyrasta bez proszku, to warto go pominąć :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-16 10:20
Tak Gosiu, jest bez proszku.
2017-03-16 07:39
Ja robie zawsze z yego przepisu,mam go juz pare lat,z tym ze zamiast maku pszennej dodaje krupczatke i 6 jajek.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-16 10:23
Jakoś zawsze stronię od tej krupczatki Asiu, muszę się w końcu do niej przekonać ;-)
2017-05-16 07:53
Ile potrzeba produktów na biszkopt w prostokątnej blaszce 25x40
Ania z AniaGotuje.pl
2017-05-16 10:31
Kasiu, myślę że min. połowę a nawet 2 x tyle co w przepisie.
2017-10-01 23:10
Muszę ten przepis podsunąć mamie, ona piecze wyśmienicie, ale biszkopt nie wychodzi jej po prostu nigdy, przenigdy. Może tym razem ;)
2017-10-17 17:35
Ja nie wierzylam że bez proszku do pieczenia da rade wyrosnąć taaaak ale stwierdziłam przetestuje i tadaaam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-17 17:46
Biszkopt wygląda przecudownie Olu!!!
2017-12-12 21:01
ten biszkopt jest polozony na forme i to za małą dla niego.....ściema!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-13 09:06
:-) Biszkopt po upieczeniu został wyjęty z tortownicy, odwrócony na drugą stronę a następnie przeniesiony na tę śliczną podstawkę z Bolesławca. Przyznam szczerze, że kompletnie nie wiem o co Pani chodzi..
2017-12-14 13:16
BARDZO PANIA PRZEPRASZAM , PANI ANIU ZA NIESCISLOSCI. PANI BISZKOPT JEST GENIALNY!
MIALAM NA MYSLI TE KLAMCZUCHE KTORA ZAMIEŚCILA ZDJECIE POWYŻEJ- NIEJAKA OLA.DALEJ TWIERDZE , ŻE TO SCIEMA , WYSTARCZY SPOJRZEC DOKLADNIEJ NIE TYLKO NA FORME ALE I NA DZIWNA OBWODKE NAD BISZKOPTEM- PRZENIESIENIE.JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM, BLOG JEST SUPER!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-14 14:32
:-) Nic nie szkodzi.. po prostu nie rozumiałam za bardzo co Pani ma na myśli.
Jeśli zaś chodzi o cudny biszkopt Oli.. zauważ, że po wyjęciu z formy został on odwrócony na drugą stronę (by ta równa jak stół była na gorze). Stąd też tak nisko kreska - biszkopt wyrósł ponad ranty formy. Dlatego tez może się wydawać trochę szerszy.. Również kąt robienia zdjecia ma znaczenie. Z tym biszkoptem jest jak najbardziej wszystko ok :-) Ściskam Cię mocno!
2018-02-27 17:13
👍śliczny ❤️
2018-02-28 11:10
Biszkopt wychodzi zawsze na 100%. Jest idealny.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję bardzo za cudne zdjęcie!❤️
2017-11-01 20:54
Aniu, zbliżają się urodziny mojej córki i pomyślałam, że zrobię jej tort dwukolorowy, ile mąki zabrać a ile dodać kakao żeby wyszedł ciemny biszkopt? Czy do ganaszu z białej czekolady można dodawać barwniki? (np. dla uzyskania różowego kremu). Będę wdzięczna za pomoc :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-02 14:08
Droga Arleto, wystarczy zamienić łyżkę mąki na pełną łyżkę kakao. Jeśli możesz, to dodaj również płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Tak, do ganache z białej czekolady możesz dodać barwnik lub sok z buraka (świeżo wyciskany). Wszystkiego najlepszego dla córeczki. Ps. Czekam na zdjęcia tortu!
2017-11-02 14:36
Dziękuję :) zaraz będę piekła próbny tort:)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-02 14:39
Super!!! Życzę powodzenia. Pamiętaj o ubiciu białek na sztywno.
2017-11-02 19:32
Ja posiłkując się tym przepisem zrobiłam swój pierwszy w życiu tort w sierpniu na 1-sze urodziny synka. Był tak pyszny, że zniknął w kilka godzin! :-) Jutro piekę ponownie tym razem na urodziny starszego synka, który zażyczył sobie żeby na jego urodziny również mama upiekła tort ;-) Super przepis, dziękuję i pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-03 15:20
Dziękuję Ci Ewo! Bardzo się cieszę, że wracasz do przepisu. Czekam na zdjęcia tortu ;-)
2017-12-10 09:19
Aniu, biszkopt bez proszku do pieczenia, to dla mnie HIT ! Ja zawsze dodawałam pdp ale jeśli można go pominąć to dla mnie mistrzostwo! Wyrósł pięknie i był bardzo smaczny. Nie wiem tylko dlaczego ten ostatni blat który był przewrócony do góry nogami ( po przecięciu ) był mokry?? Reszta idealna
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:19
Elu, zapocił Ci się papier do pieczenia w piekarniku.. albo wysmarowałaś czymś spód przed wylaniem ciasta? :-) Ale cieszę się bardzo, że biszkopt się udał :-)
2018-01-05 19:58
Właśnie pierwszy raz w życiu robię biszkopt i wzięłam Twój przepis ☺ właśnie się piecze i czekam z niepokojem co tam wyjdzie. Dodałam aromatu migdałowego bo będzie to tort migdałowo kokosowy ☺ trzymajcie kciuki ☺
2018-01-05 20:26
Robiłam wszystko tak jak w przepisie i mi nie wyrósł 😢
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-06 10:22
Moniko... albo za mało ubite białka albo podejrzewam za długie mieszanie ciasta po dodaniu mąki. Ewentualnie.. czy zaglądałaś do piekarnika w trakcie pieczenia?
2018-05-07 12:25
to ile czasu powinno się mieszać ciasto po dodaniu mąki...?i zgaduję że nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia?😀mam nadzieję że mi wyjdzie i wyrośnie tak jak pani❤️😍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-07 19:09
Beatko.. mieszasz ciasto jak najkrócej.. byle mąką wmieszała się całkowicie. Powoli, delikatnie, pełnymi ruchami. Piekarnika nie otwieraj.. nie ma takiej potrzeby 🙂 Będzie dobrze.. trzymam kciuki 👌
2018-01-12 15:25
Mój biszkopt właśnie się piecze zobaczymy co z tego będzie ☺
2018-01-12 15:39
Jeszcze się piecze
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👌Biszkopt wygląda pięknie!
2018-01-12 16:18
I oto mój biszkopt super wysoki
Dziękuję ☺ za przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️Jest idealny - Brawo Moniko!
2018-02-06 07:50
Biszkopt wygląda świetnie 👌Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza że w najbliższym czasie szykuje mi się kilka tortów do zrobienia 🍰
2018-02-06 13:34
Polecam przepis. Tort pięknie wyrósł i nie opadł.👍
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Miło czytać 👍
2018-02-24 16:38
A to mój z tego przepisu-kakaowy 👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-24 18:16
Twój biszkopt kakaowy jest boski - muszę to przyznać! 😍👏️❤️
2018-11-23 17:54
A oto mój z odrobinką kakao 😊
Dziękuję za idealny przepis 😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczny biszkopt😍
2018-03-16 15:52
W jakiej temperaturze piec bez termoobiegu? Tylko góra dół? Czy zmieniać temperaturę w trakcie pieczenia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 18:02
Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni.
2018-03-17 14:21
Dziękuję! to moj biszkopt, troszkę cieńszy ale pieczony na tortownicy o wiekszej średnicy 👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 14:27
Piękny biszkopt Partycjo.. widać że duża tortownica .. mniam!❤️😍
2018-04-03 15:25
To nie wina tortownicy w opisie zabrakło paru szczegółów takich jak żółtka dajemy pojedynczo i w odstępach czasowych , mąkę też nie wrzucamy wszystkiej tylko etapami i najlepiej mieszać ręcznie.
2018-03-17 17:28
Witam ile dociąć kakao zeby wyszedł ciemny?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-17 20:20
Nie więcej niż dwie łyżki + płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
2018-03-25 21:57
Jak w końcu z tym kakao?Zamienić mąkę na kakao czy plus kakao i troszkę proszku.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-26 11:25
Do mąki dodajesz do 2 płaskich łyżek kakao oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki w przepisie bez zmian.
2018-04-15 23:03
Ile dni wcześniej można upiec biszkopt, żeby był świeży? I jak go przechowywać?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-16 09:13
Ja zazwyczaj nie zostawiam go na dłużej niż 2-3 dni. Całkowicie przestudzony zawijam w papier śniadaniowy a potem w torebkę foliową (taką sklepową). 👍
2018-04-21 14:42
Jak pociąć biszkopt na blaty domowym sposobem (bez specjalnej struny)????
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-21 20:37
Biszkopt należy położyć na desce i płaskim, długim nożem kroić ciasto.. Tutaj wszystko zależy już od wyczucia i wprawy. Można wyznaczyć linię pomocniczą krojenia przy pomocy pisaka z barwnikiem spożywczym.
2018-04-25 14:07
Droga Aniu
A co jesli chce zrobic tort, ale krem ani budyń córka nie lubi? Szkoda, zeby własnego tortu nie spróbowała. Myślałam o dżemie czy konfiturach jest jeszcze inna możliwość? Prosze i pomysł.. blatów moze byc 4, myślam o polewie czekoladowej.. pozdrawiam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-25 15:06
Olu, a może galaretka z owocami? Ja w tej kostce biszkoptowej z truskawkami albo w tym torciku z truskawkami w galaretce. Z kremów polecam ten krem ganache Co o tym myślisz?
2018-04-30 17:45
Zrobiłam torcik z truskawkami. Troche zmodyfikowałam.. posmarowałem biszkopt konfiturami, a potem ułożyłam truskawki i polałam galaretka. Pierwszy raz robiłam biszkopt a wyszedł całkiem dobry. Galaretka za wczesnie stężała i nie była całkiem gładka ale nieplanowane górki były bardzo estetyczne:) W sumie smaczny torcik bezmleczny. Lubię ludzi z pasją. Dziękuje i będę częściej zaglądać na Twój blog. Pozdrawiam i życzę słonecznego świątecznego tygodnia!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-30 19:38
Ach.. Torcik musiał być super! Szkoda, że nie umieściłaś zdjęcia..
2018-04-29 11:55
Mój biszkopt nie urósł... Upiekl się na taką wysokość ile było ciasta😞
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-29 20:48
Może następnym razem bardziej urośnie. A masz może zdjęcie?
2018-05-09 13:17
Biszkopt kakaowy wykorzystując Pani przepis i rady wyszedł cudowny ;-)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-09 18:21
Jaki piękny!!! Magdo.. rewelacyjny upiekłaś biszkopt.. a do tego kakaowy - Bomba👏️❤️
2018-05-10 15:49
Aniu dzisiaj U mnie Twoj biszkopt jak zwykle próba czegoś nowego .do tego biszkoptu przygotuję jakąś masę truskawkową, poniewaz sezon truskawkowy ,myślę że będzie dobry.pozdrawiam i serdecznie.❤️❤️🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-11 10:04
Piękny upiekłaś biszkopt!! Bardzo mi się podoba!!! Smacznego kochana 🌼🌼
2018-05-10 17:37
A tak wygląda mój biszkopcik po dodaniu kremiku .Zdążyłam go sfotografować !!!😀😀😀niewiele już zostalo🍰☕.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-11 10:06
Dziękuję za to apetyczne zdjęcie. Czyli praktycznie biszkopt został użyty do zrobienia pięknego torciku! 🍰
2018-05-10 17:44
Krem Z mrożonych owoców I galaretki zrobiłam 😂😂ponieważ niewiele produktów miałam. A u nas dzisiaj swieto więc sklepy nieczynne. Ale nie jest źle 👏️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne zdjęcie!!😍
2018-05-26 20:58
Cudowny biszkopt...balam się że wyjdzie z formy podczas pieczenia ;)...oto efekt...nigdy wcześniej mi taki nie wyszedł :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-27 11:10
Piękny biszkopt Agato!👌😍
2018-07-16 13:26
Witam.
Za 2 tygodnie mam Chrzest synka i postanowiłam zrobić tort samodzielnie. Bardzo mi się spodobał pani przepis ale mam kilka pytań.
Czy biszkopt po upieczeniu upuścić z wysokości 50 cm?
Jak przełożyć biszkopt "do góry nogami" tak żeby go nie zepsuć?
Czy na pewno potem ewentualne górki się wyrównają jak będzie studzony odwrotnie?(boję się że spod nie będzie równy i nie będzie stabilny)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 18:02
Tego biszkoptu nie rzucam.
Biszkopt po wyjęciu z formy od razu odwróć na drugą stronę. Góra będzie idealnie płaska a spód się wyrówna.
Będzie super Asiu - trzymam kciuki!
2018-07-16 22:09
Jeszcze chciałam zapytać czy taki biszkopt się nasącza przed nałożeniem masy czy jest wystarczająco puszysty i lekki że wystarczy tylko masa? Nie chciałabym żeby tort wyszedł suchy s nie mam niestety czasu żeby pięć próbny tort
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-17 10:53
Ja czasem nie nasączam biszkoptu a smaruję blat soczystym dżemem. Dużo zależy od tego jak cienkie blaty kroisz do tortu. Jeśli mają maksymalnie 1,5 cm grubości to zazwyczaj ich nie nasączam. Te grubsze tak - używam do tego buteleczki z pompką i psikam na biszkopt. Często jest to sok z cytryny z wodą z cukrem.
2018-07-17 13:57
Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli czas pozwoli podzielę się moimi wypiekami i wstawię zdjęcie biszkoptu oraz zdobionego tortu. Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Pozdrawiam i czekam na zdjecia 👍
2018-08-04 07:49
Witam Pani Aniu. Mam formę prostokątną 33x25,5. Czy lepiej użyć formy okrągłej? Muszę upiec tort dla siostry na ślub.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-04 10:17
Forma jest dowolna.. tylko proporcje składników inne. Przy tak dużej foremce musisz podwoić ilość składników do biszkoptu.
2018-08-15 13:33
Pani Aniu chciałabym zrobić pierwszy swój w życiu torcik z tego przepisu mam jednak plaszke okrągłą o średnicy 22 cm jaka proporcja produktów byłaby odpowiednia?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-15 20:12
Kasiu.. do mniejszej blaszki spróbuj:
pół szklanki mąki pszennej tortowej - do 80 g
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
5 większych jajek
pół szklanki drobnego cukru
2018-08-17 19:58
bardzo dziękuję spróbuję i dam znać czy się udał :)
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. czekam 👍
2018-08-26 17:31
Mój pierwszy torcik zrobiłam go tylko na innej mąke orkiszowej i z kremem z mascarpone z Twojego przepisu Aniu wszystkim smakował dziękuję za super przepisy😀 Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-27 08:59
Tort wygląda super uroczo.. jak cukiereczek! ❤️
2018-08-31 12:29
mój niestety katastrofa 😞
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 12:49
Pierwszy raz robiłaś Gosiu?
2018-09-03 19:13
Biszkopt wyszedł jak marzenie! Dodałam tylko do niego cukier wanilinowy😉 przekroiłam na pół, upiekłam wkładkę z biszkopta kokosowego i przełożyłam tym co miałam: truskawkami z galaretką i jabłkami z galaretką. Na zdjęciu jeszcze przed dekoracją🙂
P.S. Do końca byłam nieco sceptyczna czy biszkopt bez proszku wyjdzie, a tu taka niespodzianka! Od dziś będę piekła tylko taki🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-04 10:27
Jaki piękny biszkopt Dominiko! Ale będzie pysznie 😍😍
2018-09-24 15:33
Po jakim czasie po upieczeniu najlepiej kroić biszkopt?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-24 16:20
Zazwyczaj kroję go po dwóch godzinach od upieczenia.
2018-10-19 13:12
nie wyszedł mi biszkopt. a był taki piękny, puszysty i buuu
wszystko wg przepisu, stała temp produktów (pomieszczeniowa)
pienie ubita piana
cóż....
nie każdy umie biszkopty piec...
teraz szarlotka się robi...
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-19 18:55
Wygląda nieźle! Napisz jak szarlotka 👍🍏
2018-10-27 14:12
Dziękuję Aniu za przepis to mój dziewiczy biszkopt 😛 i na pewno nie ostatni całuję i pozdrawiam :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny biszkopt!!🙂🙂
2018-11-08 19:59
Pani Aniu!
Chciałbym zrobić trzy kolorowy w jednej tortownicy. Jeśli podzielę składniki na 3 i będę do każdej części dodawał barwnik i przelewał do tortownicy czy zmieszają mi się one czy raczej nie? I czy potrzebuję coś dodać jeśli będę dodawał barwnik?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-09 08:54
Zmieszają się. Trzepa piec je osobno. Sam barwnik wystarczy.
2018-11-08 21:47
Czy mogłaby Pani podać mi ilość składników na formę 30cm?:)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-09 16:23
Paulino, proponuję dodać 1/3 wszystkich składników więcej.
2018-11-10 10:55
A to moja wersja :)...na trzy kolorowy tort, kazdy placek to 1\3 składników tak mniej więcej;)...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!! Rewelacyjne kolory Agatko!
2018-11-10 14:09
Szału może nie robi, ale taki efekt końcowy ;)...potem wstawię jak w przekroju się prezentuja te trzy kolory w środku...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękny tort Agatko!!!😍
2018-11-11 21:10
Oto obiecane zdjęcie...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!
2018-11-11 21:16
Sam przepis na uniwersalny biszkopt to istne cudo ;)...jak widać powyżej można go dowolnie modyfikować...na pewno zagości on na stałe w moim zeszycie z przepisami !!! Dzięki wielkie !!!
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło Agato 🙂
2018-11-16 15:12
A ile należy dodać barwnika do takiego pojedynczego biszkoptu? Kilka kropli wystarczy? I czy taki mniejszy biszkopt (z 1/3 składników) to się piecze krócej czy też ok 30 minut?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-16 17:38
Tak, kilka kropel wystarczy. To też zależy od barwnika, wiec uważaj, bo czasem wystarczy odrobina by zmienić kolor ciasta. Krócej będzie się piekł, jeśli użyjesz takiej samej wielkości formę. Przy mniejszej może o 10 minut krócej.
2018-11-23 19:46
Mój też wyszedł ładnie, tylko ja dodałam proszek do pieczenia, bo bałam się że mi nie urośnie, a jutro mój syn ma 10 urodziny 😊☺
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-24 09:35
Będzie super tort Elu! Brawo! 👏️👏️
2018-11-24 10:43
Jest i tort, niebieski wedle życzenia syna🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super kolor!
2018-12-04 08:19
Super Aniu twój przepis😁😁😁 wczoraj działałam krem i polewą również To przepisu 😋🤗 dziękuje 😘
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl To ja dziękuję 🙂
Reklama

Przepis na biszkopt do tortu

Najważniejszy w torcie jest dobry biszkopt. Biszkopt idealny powinien być puszysty, miękki i pachnący. Warto sięgnąć po przepis na biszkopt który zawsze wychodzi. Kluczowe w dobrym biszkopcie są świeże jajka i dokładne oddzielenie w nich żółtka od białka. W zależności od wielkości tortownicy lub innej blaszki można zrobić przepis na biszkopt z 6 jaj, przepis na biszkopt z 5 jaj... itd. 

Przepis na dobry biszkopt

Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. gdy potrzebujesz biszkopt na tort czekoladowy wystarczy dodać do mieszanki mąk odrobinę kakao. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty.. takie dla całej rodziny. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Tutaj polecam przepis na biszkopt z olejem. Ten biszkopt cudownie sprawdza się jako jedna warstwa w torcie lub jako spód pod ciasto z galaretką i owocami. Szukasz prostego przepisu na biszkopt? Zapraszam do pieczenia i sprawdzenia pozostałych moich przepisów na ciasta i torty. Do biszkoptu świetnie sprawdzi się moja szybka i prosta do zrobienia masa orzechowa z mascarpone.