Uniwersalny biszkopt do tortów
Super przepis na idealny biszkopt z siedmiu jajek. Biszkopt do tortu wychodzi wysoki i puszysty. Ciasto pieczesz bez użycia proszku do pieczenia. To mój najlepszy i sprawdzony przepis na biszkopt do tortów.
Ciasto pięknie wyrasta i nie jest za słodkie.. To idealny przepis na biszkopt przekładany. Do przełożenia blatów tortowych polecam przepis na krem śmietanowy oraz przepis na domową masę budyniową.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: tortownica średnicy 26 cm
- niepełna szklanka mąki pszennej tortowej - około 140 g
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - skrobi (do 50 g)
- 7 większych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru - około 150 g
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem biszkoptu.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml
W małej misce wymieszaj ze sobą obie mąki.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Na koniec dodaj żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.
Obroty miksera zmniejsz do minimum (lub użyj szpatułki). Dodaj mieszankę mąk do piany jajecznej. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Boków formy niczym nie smarujemy. Ciasto przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Biszkopt piecz około 30 minut (nie dłużej niż 35 minut) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem (do suchego patyczka). Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.

Porady przy pieczeniu biszkoptu:
Odczekaj 10 minut zanim wyjmiesz biszkopt z formy.
Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz.
Biszkopt odwróć do studzenia na drugą stronę. Jest ona równa i ładniej będzie wyglądała jako góra tortu. Ta górna zaś wyrówna się pod ciężarem ciasta. Biszkopt możesz po ostudzeniu pokroić na 2-4 blatów.
Gorąco polecam też mój najlepszy przepis na racuchy drożdżowe tradycyjne.

Smacznego!
Komentarze
Mam jednak dwa pytania:
1. Jak dla mnie jest troche za slodki - czy mozna zmniejszyc ilosc cukru, jesli tak, to o ile?
2. Moj biszkopt wyrosl pieknie, jednak na srodku opadl i pekl - dlaczego tak sie stalo?
MIALAM NA MYSLI TE KLAMCZUCHE KTORA ZAMIEŚCILA ZDJECIE POWYŻEJ- NIEJAKA OLA.DALEJ TWIERDZE , ŻE TO SCIEMA , WYSTARCZY SPOJRZEC DOKLADNIEJ NIE TYLKO NA FORME ALE I NA DZIWNA OBWODKE NAD BISZKOPTEM- PRZENIESIENIE.JESZCZE RAZ PRZEPRASZAM, BLOG JEST SUPER!
Jeśli zaś chodzi o cudny biszkopt Oli.. zauważ, że po wyjęciu z formy został on odwrócony na drugą stronę (by ta równa jak stół była na gorze). Stąd też tak nisko kreska - biszkopt wyrósł ponad ranty formy. Dlatego tez może się wydawać trochę szerszy.. Również kąt robienia zdjecia ma znaczenie. Z tym biszkoptem jest jak najbardziej wszystko ok :-) Ściskam Cię mocno!
Dziękuję ☺ za przepis
Dziękuję za idealny przepis 😍
A co jesli chce zrobic tort, ale krem ani budyń córka nie lubi? Szkoda, zeby własnego tortu nie spróbowała. Myślałam o dżemie czy konfiturach jest jeszcze inna możliwość? Prosze i pomysł.. blatów moze byc 4, myślam o polewie czekoladowej.. pozdrawiam
Za 2 tygodnie mam Chrzest synka i postanowiłam zrobić tort samodzielnie. Bardzo mi się spodobał pani przepis ale mam kilka pytań.
Czy biszkopt po upieczeniu upuścić z wysokości 50 cm?
Jak przełożyć biszkopt "do góry nogami" tak żeby go nie zepsuć?
Czy na pewno potem ewentualne górki się wyrównają jak będzie studzony odwrotnie?(boję się że spod nie będzie równy i nie będzie stabilny)
Biszkopt po wyjęciu z formy od razu odwróć na drugą stronę. Góra będzie idealnie płaska a spód się wyrówna.
Będzie super Asiu - trzymam kciuki!
pół szklanki mąki pszennej tortowej - do 80 g
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
5 większych jajek
pół szklanki drobnego cukru
P.S. Do końca byłam nieco sceptyczna czy biszkopt bez proszku wyjdzie, a tu taka niespodzianka! Od dziś będę piekła tylko taki🙂
wszystko wg przepisu, stała temp produktów (pomieszczeniowa)
pienie ubita piana
cóż....
nie każdy umie biszkopty piec...
teraz szarlotka się robi...
Chciałbym zrobić trzy kolorowy w jednej tortownicy. Jeśli podzielę składniki na 3 i będę do każdej części dodawał barwnik i przelewał do tortownicy czy zmieszają mi się one czy raczej nie? I czy potrzebuję coś dodać jeśli będę dodawał barwnik?
Tak samo jest z biszkopt im lepiej białka ubite dodany cukier i żółtka następnie przesiana (konieczmie przemiana) mąka pszenna typu 500 najlepsza to biszkopt zawsze wyjdzie
Pozdraeiam serdecznie Bartek