Babka jogurtowa

Babka jogurtowa

Babka jogurtowa należy do moich ulubionych ciast bez owoców i czekolady. To przepis na niezwykle pyszną, puszystą i wilgotną babkę, która bardzo długo zachowuje świeżość.

- pieczona na oleju
- super proste wykonanie
- świetna na każdą okazję i Święta 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia ciasta: 45 minut
Liczba porcji: forma o poj. około 2 l

Kaloryczność kcal: 360 w 100 g babki
Dieta: wegetariańska

Składniki na babkę jogurtową

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 1 szklanka kremowego jogurtu naturalnego - 300 g
  • 4 średniej wielkości jajka - 200 g po rozbiciu
  • około 2/3 szklanki oleju roślinnego - 160 g
  • 150 g cukru drobnego - ponad pół szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu lub olejku np. pomarańczowego

Składniki na lukier

  • 3 łyżki soku z cytryny lub z pomarańczy - 18 g
  • 10 łyżek cukru pudru - 120 g

Babka jogurtowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka oraz jogurt naturalny wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności babki jogurtowej uwzględniłam również lukier. Zanim zaczniesz szykować jogurtową babkę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Do upieczenia babki z jogurtem użyłam wysokiej foremki na babki o wymiarach: 11 cm u podstawy; 24 cm na górze; 10 cm wysokości. Foremka miała pojemność około 2 litrów. Możesz zatem użyć też innej blaszki o zbliżonej pojemności. Pamiętaj jednak o tym, że piekąc babkę jogurtową w foremce niższej, a szerszej niż moja, babka może być upieczona nawet o 15 minut szybciej niż u mnie. 

Pieczenie: 175 stopni, druga półka od dołu w piekarniku z czterema poziomami. Opcja pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 45 minut lub krócej.

Babka jogurtowa, 1

Babka jogurtowa, 2

Babka jogurtowa przepis

Do osobnej miski przesiej razem dwie łyżeczki proszku do pieczenia i dwie szklanki mąki pszennej tortowej (320 gramów). Możesz też mąkę z proszkiem wymieszać dokładnie przy pomocy rózgi kuchennej. 

Babka jogurtowa, 3

Do większego, szklanego lub metalowego naczynia wsyp ponad pół szklanki drobnego cukru, czyli 150 gramów (może być troszkę mniej lub więcej) oraz dodaj symboliczną szczyptę soli. Wbij cztery, średniej wielkości jajka (jajka trzymane w temperaturze pokojowej). Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Zmniejsz obroty miksera do średnich. Do puchu jajecznego wlewaj powoli olej. Po wlaniu 160 gramów oleju możesz wyłączyć mikser. 
Babka jogurtowa, 4

Do misy ze słodkim puchem jajecznym dodaj kolejno szklankę kremowego jogurtu naturalnego, czyli około 300 gramów jogurtu. Dodaj też kila kropel esencji lub olejku, np. pomarańczowego. Całość mieszaj delikatnie szpatułką, a następnie zacznij dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawaj partiami, aż wsypiesz całą mieszankę. Delikatnie mieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Osoby wprawione mogą użyć miksera na najniższych oborach (miksujemy ciasto tylko chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza). 
Babka jogurtowa, 5

Foremkę bardzo dokładnie wysmaruj od środka miękkim masłem lub posmaruj olejem. Staraj się dotrzeć do każdego zakamarka. Posmaruj też komin formy. Wsyp bułkę tartą. Obtocz nią cały środek, a nadmiar wysyp. Przypominam, że moja foremka miała wymiary: 11 cm u podstawy; 24 cm na górze; 10 cm wysokości; pojemność około 2 litrów.

Ciasto wyłóż do foremki i wyrównaj powierzchnię. 
Babka jogurtowa, 6

Formę z babką umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Opcja pieczenia góra/dół; druga półka od dołu w piekarniku z czterema poziomami; temperatura - 175 stopni. Po około 40 minutach (lub wcześniej jeśli użyta była szersza, ale niższa foremka) sprawdź, czy babka jest już upieczona. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że babka jogurtowa jest już gotowa. Nie piecz jej dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij babkę z pieca. Poczekaj kilka minut i ostrożnie odwróć babkę z foremką na kratkę do przestudzenia. Zdejmij formę, a babkę odłóż do całkowitego przestudzenia. 
Babka jogurtowa, 7

Przestudzoną babkę jogurtową udekoruj lukrem oraz np. czekoladowymi jajeczkami w cukrowej skorupce.

Aby zrobić lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny, z pomarańczy lub nawet zwykłą wodę. Dodaj również 10 łyżek cukru pudru. Polecam po dodaniu do miseczki ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Całość rozcieraj, aż lukier zrobi się idealnie gładki. Dekoracje jadalne układasz na lukrze jeszcze zanim ten zastygnie. 

Babka jogurtowa, 8

Babka jogurtowa, 9

Upieczoną i przestudzoną babkę jogurtową (również z lukrem) zawiń luźno w papier śniadaniowy i trzymaj w torbie spożywczej w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Babka zachowa świeżość przynajmniej przez trzy dni (u mnie była super pyszna nawet po pięciu dniach). 
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (737 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Babka jogurtowa

Przepis na babkę jogurtową, który pokazuję moim Czytelnikom tym razem, to jeden z moich największych hitów. Mam na myśli zarówno niesamowity smak oraz bardzo trudną do opisania strukturę ciasta. To babka jogurtowa wilgotna jednocześnie i przypominająca odrobinę w strukturze najlepszego sękacza. Ostatnio zachwycałam się tak, gdy pokazywałam inny przepis na babkę. Babka gotowana również znajduje się super wysoko na liście moich ulubionych ciast bez czekolady. Aby wyszła Ci naprawdę wilgotna babka jogurtowa, należy bardzo uważać z czasem pieczenia. Sama sprawdzam ją kilak razy już po 30 minutach pieczenia. Babka jogurtowa będzie najlepsza jeśli nie będzie się jej piekło za długo. Jeśli wyłączycie ją w odpowiednim momencie, to po przestudzeniu oraz trzymana zawinięta w woreczek gdzieś w szafce kuchennej, gdzie nie jest za ciepło, zachowa świeżość i niesamowity smak nawet przez pięć dni. Dłużej nie sprawdzałam. To naprawdę rewelacyjna i super pyszna babka jogurtowa. Koniecznie zobacz też mój przepis na sernik na kruchym spodzie, który idealnie sprawdzi się na Wielkanoc. Zobacz też inne super ciasta na Wielkanoc

Babka jogurtowa przepis

Babki piekę zazwyczaj w foremkach na babki. Tym razem wybrałam węższą i wyższą foremkę o pojemności około dwóch litrów. W takiej foremce babka jogurtowa piecze się dość długo. Jeśli zatem ktoś z Was sięgnie po foremkę szerszą i niższą, to bardzo możliwe, że ta szybka babka jogurtowa będzie upieczona już po 30 minutach. Mój podany czas jest zatem czasem jaki ja potrzebowałam na to, by moja babka jogurtowa upiekła się w wyższej foremce. Stykając pod hasłem: babka jogurtowa przepisy znajdziecie zapewne całe mnóstwo różnych przepisów. Będą to babki jogurtowe z masłem lub z olejem kokosowym. Babka jogurtowa z sokiem z cytryny lub też ze skrobią ziemniaczaną. Moja babka jogurtowa jest wyjątkowa. Jest przepyszna i o niezwykłej strukturze. Prawidłowo wykonana i upieczona babka z jogurtem naturalnym naprawdę zachwyca każdego. Wystarczy zmienić smak olejku lub aromatu, by ostatecznie smakowała trochę inaczej za każdym razem. Na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje znajdziecie też rewelacyjne ciasto jogurtowe po które sięgam raczej latem. Babka jogurtowa, jak to babka na słodko, pojawia się na moim stole na Wielkanoc z dekoracją wielkanocną lub też na Boże Narodzenie z jadalnymi ozdobami świątecznymi typowymi dla zimy. Zapraszam po przepis i życzę udanego wypieku.