Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placek z jabłkami

Placek z jabłkami

Zapraszam po przepis na super pyszny, domowy, tradycyjny placek z jabłkami. To wspaniały wypiek szykowany z ciasta ucieranego z dużą ilością jabłek i z kruszonką. 

- wilgotne, puszyste ciasto pełne kawałków jabłek
- bardzo dokładny opis wykonania oraz zdjęcia kroków
- stary, tradycyjny przepis na placek ucierany z masłem i jajkami

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia ciasta: 55 minut
Liczba porcji: tortownica 24 cm - około 1520 g

Kaloryczność kcal: 250 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na placek z jabłkami

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 750 g jabłek np. szara reneta - 500 g samego miąższu
  • 150 g prawdziwego masła 82% - 3/4 klasycznej kostki
  • 200 g cukru drobnego - około 4/5 szklanki
  • 5 małych jajek - około 250 g po rozbiciu
  • po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 70 g mąki pszennej tortowej - niecałe pół szklanki
  • 60 g drobnego cukru - około pełne 3 łyżki
  • 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g

Placek z jabłkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 23-24 cm lub blacha o wymiarach około 18/27 cm.
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Jabłka ważone były przed obraniem i usunięciem gniazd nasiennych. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem placka z jabłkami zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.

Placek z jabłkami, 1

Placek z jabłkami przepis

Aby zrobić placek z jabłkami, polecam najpierw roztopić 150 gramów masła i odstawić je do przestudzenia. Ja roztapiam masło w mikrofalówce. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a odrobiną masła wysmaruj sobie boki formy i obsyp odrobiną bułki tartej, otrębami lub nawet mąką. Boki formy możesz też wyłóż wysokimi paskami papieru do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. 

Do tego placka psują każde twardsze jabłka. Możesz użyć tych słodszych odmian. Jeśli wolisz kwaśniejsze, to sięgnij po Antonówki i Szarą Renetę. Tę druga można kupić nawet zimą. Jabłka obierz i przekrój na pół, a następnie na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i przekrój każdy kawałek na pół i jeszcze na mniejsze, nieregularne kawałki. Nie polewam jabłek sokiem z cytryny, ale jeśli masz ochotę, to jak najbardziej możesz to zrobić. 

Do miski wbij pięć małych jajek lub cztery duże (u mnie łącznie 250 gramów po rozbiciu) i wsyp 200 gramów (około 4/5 szklanki) cukru drobnego lub ewentualnie cukru pudru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). 

Porada: Razem ze zwykłym cukrem lub też ujmując około 15 gramów cukru, można też wsypać do naczynia jedną, małą saszetkę cukru wanilinowego. Może to być też domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej.

Placek z jabłkami, 2

Do puchu jajecznego wlej roztopione i przestudzone masło (150 gramów) i miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera.

Porada: Masło można zamienić na olej roślinny np. rzepakowy. Dajesz wówczas 160 ml oleju (150 gramów).

Placek z jabłkami, 3

W osobnej, mniejszej misce wymieszaj lub przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną (po płaskiej łyżeczce). Do tego ciasta używam zazwyczaj mąki pszennej tortowej. Daję też symboliczną szczyptę soli. Odmierz nie więcej niż 320 gramów mąki. Jeśli zaś sięgasz po mąkę o nieco wyższym typie, to użyj jej nawet o 50-100 gramów mniej niż w przepisie, by ciasto nie wyszło za gęste.
Placek z jabłkami, 4

Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej. 

W dużym naczyniu umieść razem słodki puch jajeczny z masłem, pokrojone na kawałki jabłka oraz mieszankę sypkich składników. Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki.
Placek z jabłkami, 5

Gęste ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy.
Placek z jabłkami, 6

Na górę rozłóż równo kruszonkę. Możesz ją zrobić wcześniej i trzymać w lodówce lub też przygotować w kilka minut przed samym pieczeniem ciasta.
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Masło ma być zimne, czyli wyjęte prosto z lodówki. Dla ułatwienia warto pokroić je wcześniej na mniejsze kawałki. Do zrobienia kruszonki możesz użyć cukru zwykłego lub trzcinowego. Jeśli lubisz cynamon, to przed pieczeniem możesz oprószyć nim placek lub połączyć go z kruszonką. 
Placek z jabłkami, 7

Formę z plackiem z jabłkami umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 55 minut (krócej lub dłużej). Po około 40 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy placek jest już gotowy. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że placek się nie dopiekł i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij placek z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.

Porada: Formę z plackiem umieszczasz na nagrzanej już, cienkiej blaszce z wyposażenia piekarnika lub na kratce. Blaszka lub kratka powinny być umieszczone na takim poziomie, by położona na nich forma z wypiekiem znajdowała się mniej więcej na środku komory (nie za blisko górnych i dolnych grzałek).

Placek z jabłkami, 8

Placek z jabłkami, 9

Placek z jabłkami bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć placek luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w szafce do około trzech dni. 
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (285 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placek z jabłkami

Pieczenie ciast z jabłkami jest świetnym pomysłem, ponieważ jabłka dodają słodkim wypiekom wiele smaku i wilgoci. Ich słodko-kwaśny smak łączy się idealnie z innymi składnikami, takimi jak cukier, mąka i inne dodatki, i tworzy smakowicie różnorodne ciasto, a tym razem pyszny i szybki placek z jabłkami. Jabłka dodają także wartości odżywczych i witamin do ciast, zapewniając zdrowszą, bardziej zbilansowaną opcję. Co najważniejsze, jest to także doskonała okazja do spędzenia czasu rodzinnie na robieniu domowych słodkości. Jabłka są bogate w witaminy, potas, wapń, magnez, żelazo, błonnik, antocyjany i kwasy organiczne. Zawierają również flavonoidy, takie jak flawonole, które są znane z tego, że wzmacniają odporność. Jabłka są również bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w utrzymaniu zdrowia skóry i oczu. Mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu i cukru we krwi, a także w walce z otyłością. Tutaj mamy jabłka w formie pieczonej w placku z jabłkami, więc nie będą one tak zdrowe, jak te surowe. Mój przepis na placek z jabłkami, to typowy, bardzo tradycyjny sposób na placek z jabłkami. Różne mogą być przepisy na placek z jabłkami, ponieważ wiele osób tak samo nazywa placek z jabłkami i tak samo ciasto z jabłkami, czy też jabłecznik, a nawet tak wspaniały wypiek jak szarlotka. Na prawdziwy placek z jabłkami przepis jest w moi domu taki, że jest to zawsze ciasto ucierane. Domowy placek z jablkami musi zawierać sporo jajek oraz prawdziwe masło. Kiedyś ciasta, a w tym również prosty placek z jabłkami pieczone były wyłącznie na smalcu albo na prawdziwym maśle. Nie używało się do ciast oleju. Taki placek z jabłkami prosty i pyszny zawsze był pieczony jako ciasto ucierane z jajkami i cukrem. Bardzo ciekawe i super smaczne jest też ciasto marchewkowe fit bez mąki pszennej. Zobacz koniecznie ciasta z galaretką, czyli zbiór kilkudziesięciu najlepszych przepisów z użyciem galaretek. Zapraszam też po przepis na pyszne, czekoladowe ciasto bez jajek, bez zwykłego cukru i mleka. Zapraszam też po przepis na prosty placek z rabarbarem

Przepis na placek z jabłkami

Mój pyszny placek z jabłkami pieczony jest bardzo klasycznie, czyli na mące pszennej. Kiedyś była to mąka typu uniwersalnej, i na takiej mące też można upiec placek z jabłkami. Ja sięgam zazwyczaj po mąkę pszenną tortową, której najczęściej używam w kuchni. Jeśli chodzi o jabłka, to polecam oczywiście jabłka kwaśne, twarde, kruche o żółtawym miąższu. Z typowo polskich odmian najlepsza będzie szara Reneta oraz Antonówka. Szara Reneta to odmiana, którą można kupić nawet zimą. Nie jest już tak kwaśna, jak w sezonie, ale na placek z jabłkami nada się idealnie. Inne, również zagraniczne odmiany, jakie sprawdzą się, gdy pieczemy placek z jabłkami i kruszonką to np. Granny Smith, Jonagold, Boskoop, Golden Delicious. Jeśli nie masz lub nie możesz upiec placka z jabłkami na maśle, to możesz w ostateczności sięgnąć po olej rzepakowy. Domowy placek z jabłkami na oleju będzie również bardzo smaczny. Aby placek z jabłkami miał ciekawszy, bardziej intensywny smak, można do ciasta dosypać nieco więcej soli oraz wanilii. Placek z jabłkami smakuje super z dodatkiem cynamonu. Placek z jabłkami może być pieczony w tortownicy lub też w innej formie. Przepis na placek z jabłkami sprawdzi się, gdy będzie pieczony nawet w większej formie. Wyjdzie nieco niższy, za to pieczemy go wtedy krócej. Oczywiście placek z jabłkami kalorie ma i to sporo. Jest to w końcu słodki wypiek z owocami. Pyszny i prosty placek z jabłkami to również wypiek do którego dajemy bardzo dużo kawałków jabłek. Jabłka pokrojone w kostkę mieszam z ciastem, by w każdym kęsie tego wilgotnego placka z jabłkami było dużo pysznych, mięciutkich jabłek. Zatem zapraszam po mój ulubiony, super przepis na tradycyjny placek z jabłkami jak za dawnych lat.