Zupa kapuściana
Wyjątkowo pyszna zupa kapuściana, którą ugotujesz z białej kapusty z dodatkiem kilku idealnie dobranych warzyw. To zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie.
Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o:
- ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki
- kiełbasę lub wędzonki
- sos tabasco lub słodką wędzoną paprykę
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Liczba porcji: 4 litry gęstej zupy
Kaloryczność kcal: 22 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- minimum 1 kg białej kapusty - pół dużej główki
- 1 kg pomidorów malinowych - 4 większe sztuki
- 2 średnie cebule - 200 g
- 200 g selera naciowego - pół pęczka
- średni pęczek koperku
- duża, czerwona papryka - 300 g
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 litry wody
- przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 2 płaskie łyżki soli, 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
Warzywa ważone były przed obraniem.
Zupę kapuścianą szykujesz ze świeżej, białej kapusty. Możesz użyć też młodej kapusty lub kapustę zwykłą zamienić na kapustę pekińską. Polecam użyć świeżych pomidorów lub poza sezonem zastąpić je pomidorami z puszki.
Zupa kapuściana to jedna z zup, które zaskakują nie tylko prostotą wykonania, ale i niezwykłym smakiem. To bardzo dobra zupa, którą polecam każdemu.. nie tylko podczas zrzucania zbędnych kilogramów.

Zupa kapuściana
Zdejmij ciemniejsze, odstające liście z kapusty. Jeśli masz młodą, luźną kapustę to zważ ją. Jeśli nie waży więcej niż 1,5 kg to użyj jej całej. Pamiętaj tylko o usunięciu głąba. Ścisłą, białą (starą) kapustę również zważ. Potrzebujesz około 1-1,200 gramów kapusty. Ja dzielę sobie kapustę na kilka kawałków. Odcinam je przy głąbie i szatkuję. Poszatkowaną kapustę umieść w dużym, szerokim garnku o pojemności min. 5 l.

Tę zupę szykowałam latem, więc miałam dostęp do pysznych, pachnących słońcem pomidorów malinowych. Obrałam je cienko ze skórki i wycięłam twardą część po ogonku. Pomidory pokroiłam tylko na ćwiartki. Ważne jest, by nie wyciekł z nich sok. Pomidory i tak rozpadną się w zupie.

Połowę łodyg selera naciowego przepłucz pod zimną wodą i pokrój na małe kawałki. Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój paprykę na kawałki nie większe niż 3 cm. Kawałki papryki całkowicie oczyść z nasion. Cebule obierz i poszatkuj. Warzywa umieść razem w garnku.

Do garnka dodaj też posiekany koperek, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek. Na koniec wlej jeszcze dwa litry wody. Zamiast pieprzu ziołowego możesz też czarnego pieprzu. Daj go wówczas około 1/4 płaskiej łyżeczki.

Zupę przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Zdejmij przykrywkę i zamieszaj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa tylko lekko się gotowała. Gotuj zupę kapuścianą przez 30 minut, cały czas pod przykrywką.
Po tym czasie dodaj też pięć łyżek koncentratu pomidorowego. Zamieszaj zupę i po 5 minutach lekkiego gotowania sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę soli lub pieprzu. Zupę gotuj łącznie do 45 minut, do miękkości warzyw.

Zupę kapuścianą po przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 7 dni. Pamiętaj o tym, że zupa kapuściana to dobry pomysł na jeden posiłek w ciągu dnia przy diecie wspomagającej odchudzanie. Nie decyduj się jednak na to, by jeść ją codziennie przed dłuższy czas, a tym bardziej by było to Twoje jedyne danie w ciągu dnia. Bardzo ważne jest bowiem urozmaicenie diety i dostarczanie organizmowi różnorodnych pokarmów bogatych w niezbędne składniki odżywcze.

Smacznego.