Zupa kapuściana

Zupa kapuściana

Wyjątkowo pyszna zupa kapuściana, którą ugotujesz z białej kapusty z dodatkiem kilku idealnie dobranych warzyw. To zupa bez tłuszczu i nabiału, która może być też jednym z posiłków wspomagających odchudzanie. 

Zupę ze świeżej kapusty i warzyw można podawać bez żadnych dodatków lub podzielić ją na kilka porcji i wzbogacić jej smak o:
- ryż, kaszę pęczak lub ziemniaki
- kiełbasę lub wędzonki
- sos tabasco lub słodką wędzoną paprykę

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 litry gęstej zupy

Kalorie: 22 w 100 ml
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • minimum 1 kg białej kapusty - pół dużej główki
  • 1 kg pomidorów malinowych - 4 większe sztuki
  • 2 średnie cebule - 200 g
  • 200 g selera naciowego - pół pęczka
  • średni pęczek koperku
  • duża, czerwona papryka - 300 g
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 litry wody
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżka pieprzu

Warzywa ważone były przed obraniem.
Zupę kapuścianą szykujesz ze świeżej, białej kapusty. Możesz użyć też młodej kapusty lub kapustę zwykłą zamienić na kapustę pekińską. Polecam użyć świeżych pomidorów lub poza sezonem zastąpić je pomidorami z puszki. 

Zupa kapuściana to jedna z zup, które zaskakują nie tylko prostotą wykonania, ale i niezwykłym smakiem. To bardzo dobra zupa, którą polecam każdemu.. nie tylko podczas zrzucania zbędnych kilogramów.

Zupa kapuściana, 1

Zupa kapuściana

Zdejmij ciemniejsze, odstające liście z kapusty. Jeśli masz młodą, luźną kapustę to zważ ją. Jeśli nie waży więcej niż 1,5 kg to użyj jej całej. Pamiętaj tylko o usunięciu głąba. Ścisłą, białą (starą) kapustę również zważ. Potrzebujesz około 1-1,200 gramów kapusty. Ja dzielę sobie kapustę na kilka kawałków. Odcinam je przy głąbie i szatkuję. Poszatkowaną kapustę umieść w dużym, szerokim garnku o pojemności min. 5 l.

Zupa kapuściana, 2

Tę zupę szykowałam latem, więc miałam dostęp do pysznych, pachnących słońcem pomidorów malinowych. Obrałam je cienko ze skórki i wycięłam twardą część po ogonku. Pomidory pokroiłam tylko na ćwiartki. Ważne jest, by nie wyciekł z nich sok. Pomidory i tak rozpadną się w zupie.
Zupa kapuściana, 3

Połowę łodyg selera naciowego przepłucz pod zimną wodą i pokrój na małe kawałki. Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pokrój paprykę na kawałki nie większe niż 3 cm. Kawałki papryki całkowicie oczyść z nasion. Cebule obierz i poszatkuj. Warzywa umieść razem w garnku.
Zupa kapuściana, 4

Do garnka dodaj też posiekany koperek, obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i majeranek. Na koniec wlej jeszcze dwa litry wody.
Zupa kapuściana, 5

Zupę przykryj przykrywką i doprowadź do wrzenia. Zdejmij przykrywkę i zamieszaj zupę. Zmniejsz moc palnika do takiej, by zupa tylko lekko się gotowała. Gotuj zupę kapuścianą przez 30 minut, cały czas pod przykrywką.

Po tym czasie dodaj też pięć łyżek koncentratu pomidorowego. Zamieszaj zupę i po 5 minutach lekkiego gotowania sprawdź jej smak. W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę soli lub pieprzu. Zupę gotuj łącznie do 45 minut, do miękkości warzyw.
 
Zupa kapuściana, 6

Zupę kapuścianą po przestudzeniu trzymaj w lodówce nawet do 7 dni. Pamiętaj o tym, że zupa kapuściana to dobry pomysł na jeden posiłek w ciągu dnia przy diecie wspomagającej odchudzanie. Nie decyduj się jednak na to, by jeść ją codziennie przed dłuższy czas, a tym bardziej by było to Twoje jedyne danie w ciągu dnia. Bardzo ważne jest bowiem urozmaicenie diety i dostarczanie organizmowi różnorodnych pokarmów bogatych w niezbędne składniki odżywcze.
Zupa kapuściana, 7

Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (22 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-06-12 14:26
Aniu, zupa obłęda. Prosta, szybka i niezwykle smaczna. 😍 trochę ją zmodyfikowałam z uwagi na brak składników. 😉 zamiast koncentratu dodałam sok pomidorowy ze swojej spiżarni, i dwa ziemniaki. 😁 🍅
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-12 18:15
Cześć Kasiu! I o to chodzi.. ja czasem daję też cukinię lub nawet kawałki buraczka.
2018-06-12 19:57
Zupa kapuściana.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-13 09:46
Super! Bardzo, ładnie podana zupa.
2018-06-12 20:00
Oto moja zupa kapuściana smak i zapach mega super, pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
2018-06-12 20:00
Zupa kapuściana na talerzu.
zdjecie uzytkownika
2018-06-12 20:01
Zupa kapuściana w wersji ze śmietaną.
zdjecie uzytkownika
2018-06-12 20:02
Zupa kapuściana z wędzonką.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-12 20:03
Brawo! Wszystkie wersje zupy kapuścianej wyglądają pysznie. O to mi własnie chodziło. Można ją jeść na wiele sposobów.

Zupa kapuściana

Pamiętam jak kiedyś moja mama gotowała wielki garnek zupy ze świeżej, białej kapusty z dodatkiem różnych warzyw. Dziwiłam się wówczas po co nam, aż tak wielki ganek zupy kapuścianej. Okazało się, że mama część zupy jadła bez żadnych dodatków jako jeden posiłek w ciągu dnia, który miał ją wspomóc z odchudzaniu. Druga połowa zupy kapuścianej była dla nas. Mama podawała zupę kapuścianą z ryżem lub np. z kiełbasą w plasterkach. Mój tata doładował do niej ostrą paprykę, by miała jeszcze wyraźniejszy smak. Lubiłam też zupę kapuścianą lekko zabieloną śmietaną i podaną z młodymi ziemniakami. 

Zupa ze świeżej kapusty na odchudzanie

Zupa kapuściana z dodatkiem innych warzyw jest gotowana bez tłuszczu, mięsa oraz nabiału. Ta zupa jest przepyszna i mi bardzo smakuje nawet solo. Jeśli zastąpisz nią jeden posiłek w ciągu dnia, to będzie to świetny pomysł  przy diecie, która ma Ci pomóc w zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Jak pisałam wcześniej, to niskokaloryczna zupa, do której można też dodać kilka fajnych składników, które urozmaicą jej smak. Polecam zupę kapuścianą podawać np. z kiełbasą lub ugotować ją na żeberkach. To byłaby wersja trochę bardziej kaloryczna. Zupa z młodej lub starej kapusty bardzo fajnie smakuje też z sosem tabasco. Zapraszam też po inne przepisy na pyszne domowe zupy. Mój Blog Kulinarny to też skarbnica przepisów i pomysłów na obiad

Dieta kapuściana

Od lat znana jest dieta kapuściana, inaczej też dieta Kwaśniewskiego. Jak wiele diet na odchudzanie, szczególnie tych restrykcyjnych, spadek wagi jest gwałtowny. Człowiek nie jest w stanie spędzić życia na diecie opierającej się np. na jedzeniu jednej zupy, więc bardzo często waga wraca lub nawet tyjemy bardziej. Dlatego też zdecydowanie odradzam jedzenie samej zupy kapuścianej w nadziei na schudnięcie. Jeśli jednak prowadzisz ją do swojego zbilansowanego i rozsądnego menu, to z pewnością pomoże Ci ona zgubić kilogramy. Polecam ugotować ją dwa razy w miesiącu a oprócz tego zdrowo się odżywiać, pić dużo wody i uprawiać sport.