Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kapusta do kebabu

Kapusta do kebabu

Kapusta do kebabu w wersji najbardziej klasycznej, to nieodłączny składnik każdego kebabu. Zapraszam po mój sprawdzony, najprostszy przepis na tę pyszną surówkę.

- tylko najważniejsze składniki
- super szybka i prosta do zrobienia
- można ją podać nie tylko do kebabu

Czas przygotowania: 15 minut
Czas leżakowania surówki: 1 godzina
Liczba porcji: około 760 g surówki

Kaloryczność kcal: 60 w 100 g surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg białej kapusty - młoda lub stara
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki oleju roślinnego - około 30-35 g
  • 1 płaska łyżka cukru - około 12 g
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu

Kapusta do kebabu

Kapusta ważona były przed wycięciem głąba, czy też zdjęciem z niej wierzchnich liści. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymałam około 760 gramów surówki z kapusty do kebabu (waga już po odciśnięciu soku).

Kapusta do kebabu, 1

Kapusta do kebabu przepis

Surówkę z białej kapusty możesz przygotować zarówno z młodej, ale już ściślejszej kapusty (nie młodsza niż z końca czerwca), jak i z kapusty starej (dużej, ciężkiej i białej). Kawałek kapusty o wadze około 1 kg oczyść z brzydkich liści wierzchnich. Głąb usuń od razu lub też zostaw go na koniec do odcięcia. Kapustę krój jak najcieniej przy pomocy szerszego, ostrego noża. Na koniec możesz ją jeszcze pociąć w kilku miejscach, by paski kapusty nie były za długie. Ostatecznie skroiłam około 830 gramów kapusty. 

Kapusta do kebabu, 2

Pokrojoną kapustę umieść w dużej, szerokiej misce. Od razu wlej 2 łyżki octu spirytusowego 10 % lub 3 łyżki octu z białego wina oraz 3 łyżki oleju roślinnego. Wsyp płaską łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli i 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj i pougniataj dłońmi. Kapustę odstaw na bok, na około godzinę lub też na dłużej, do lodówki. 

Porada: Do tej wersji surówki nie dodaję ani marchewki, ani koperku. Jeśli masz ochotę na bardziej urozmaiconą wersję surówki, to bardzo dobra jest surówka z młodej kapusty lub surówka z białej kapusty do obiadu.

Kapusta do kebabu, 3

Gdy kapusta zmięknie, raz jeszcze dobrze ją wymieszaj, a następnie odlej cały płyn który zebrał się na dnie miski. Możesz nawet lekko odcisnąć kapustę. Po odlaniu płynu (głównie sok z kapusty, nadmiar oleju i ocet) wyszło mi ostatecznie 760 gramów kapusty do kebabu. 

Smak surówki sprawdź dopiero po odlaniu nadmiaru płynu. Być może okaże się, że jest zbyt delikatna (bardziej prawdopodobne przy młodszej kapuście) i dodasz do niej np. więcej soli i pieprzu. Jeśli surówkę szykujesz ze starej kapusty, która ma ostrzejszy smak, być może prędzej dodasz nieco cukru lub octu. 

Kapusta do kebabu, 4

Na zdjęciu poniżej kebab z kapustą. 
Kapusta do kebabu, 5

Surówkę trzymaj w lodówce, w szczelnie zamkniętym i najlepiej szklanym pojemniku. Świeżość zachowa przez 2-4 dni. 
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (146 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kapusta do kebabu

Takiego dania, jak kebab nie trzeba nikomu przedstawiać. Surówkę z białej kapusty dodajemy do każdego rodzaju kebabu. Czy będzie to kebab w picie, na talerzu z frytkami, czy też zawinięty w tortillę, kapusta do kebabu zawsze musi być. Przepis na kapustę do kebabu jest bardzo prosty. Możesz użyć zarówno kapusty młodej, jeszcze delikatnej i lekko zielonej, lub też tej starej, białej i ostrzejszej w smaku. Kapusta do kebabu to surówka, którą szykuje się błyskawicznie. Sama nie dodaję do niej ani cebuli, ani koperku, czy też cienko krojonej papryki. Kapusta do kebabu jest u mnie tą najbardziej klasyczną i nie ma potrzeby, by urozmaicać ją innymi warzywami. Kapusta do kebabu to bardzo smaczna surówka. Można ją zatem śmiało użyć jako surówkę do obiadu z ziemniakami i kotletem czy mięsem w sosie. Lubię przygotować jej nieco więcej i trzymać w szklanym naczyniu, pod przykryciem w lodówce. Tak naprawdę, w każdej chwili można do niej dodać i koperek i natkę pietruszki. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na klasyczną kapustę do kebabu i nie tylko. Modra kapusta, czyli kapusta czerwona na ciepło to również przepis, który polecam. Jeśli zaś chodzi o samą kapustę do kebabu, to sprawdzi się ona nawet do przepisu na pyszne greckie szaszłyki, czyli Souvlaki. Koniecznie sprawdź też jak smakuje kurczak po koreańsku