Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

Super prosty i najlepszy kapuśniak z młodej kapusty. To bardzo tradycyjny i stary przepis na kapuśniak ze świeżej kapusty, który gotuje się w jednym garnku. To mój błyskawiczny kapuśniak na boczku. Polecam!

- bez zasmażki i podsmażania warzyw
- tylko 10 minut szykowania składników
- zupa gotuje się dosłownie 20 minut
- kapuśniak na boczku lub na kiełbasie

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania zupy: 20 minut
Liczba porcji: 3700 ml zupy

Kaloryczność kcal: 60 w 100 ml zupy
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • mała główka młodej kapusty - 650 g
  • 300 g młodych ziemniaków
  • 2 młode marchewki - 200 g
  • cebula - 100 g
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g boczku surowego wędzonego
  • 1/3 pęczka koperku
  • gałązka lubczyku - można pominąć
  • 2 pomidory malinowe lub pół szklanki przecieru
  • w razie potrzeby do 1 płaskiej łyżeczki soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy polecam większy garnek o pojemności minimum 5 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój boczek lub bulion mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 3700 ml kapuśniaku ze świeżej kapusty. 

Kapuśniak z młodej kapusty to taka zupa kapuściana z młodymi warzywami i dodatkiem wędzonki. U mnie jest to tradycyjnie boczek surowy wędzony, ale można też użyć dobrej kiełbasy. Jeśli chcecie zobaczyć jak tę pyszną zupę robiły moje Babie, to zapraszam po przepis. A może u Was robiło się ją podobnie..

Kapuśniak z młodej kapusty, 1

Kapuśniak z młodej kapusty przepis

Przygotuj sobie wszystkie warzywa. Cebulę możesz zastąpić większą dymką ze szczypiorkiem. Dość istotne jest to, by użyć młodych warzyw. Smak zupy będzie znacznie lepszy z młodą marchewką oraz ziemniakami. W moim ogródku co roku odrasta cudowny lubczyk. Uwielbiam dodawać go do zup i w moim młodym kapuśniaczku nie może go zabraknąć. Jeśli jednak nie masz i nie możesz nigdzie dostać lubczyku, to możesz użyć pół łyżeczki lubczyku suszonego lub pominąć go w przepisie. 

Kapuśniak z młodej kapusty, 2

Przygotuj sobie spory garnek o pojemności minimum pięciu litrów. Z młodej kapusty zdejmij ciemniejsze i bardziej odstające liście. Kapustę przekrój na pół i odkrój niewielki głąb. Kapustę poszatkuj drobno ostrym nożem. Posiekaj też lubczyk. Cebulę umyj i w całości i bez opalania umieść w kapuście. 
Kapuśniak z młodej kapusty, 3

Marchewki umyj i tylko cienko obierz. Pokrój je w cienkie plasterki. Młode ziemniaki wyszoruj w zlewie i pokrój w drobną kostkę. Jeśli nie masz polskich młodych ziemniaków, to najpierw je obierz. 
Kapuśniak z młodej kapusty, 4

Do garnka wlej 2,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego. Polecam Ci mój bulion warzywny. Boczek surowy wędzony bez skóry pokój na plasterki i jeszcze dodatkowo w krótsze paski. Boczek możesz też zastąpić dobrą, lekko podwędzaną kiełbasą lub użyć i kiełbasę i boczek. 
Kapuśniak z młodej kapusty, 5

Garnek przykryj przykrywką. Ustaw wysoką moc palnika i doprowadź zupę do wrzenia. Od razu zmniejsz moc panika tylko do takiej, by kapuśniak z młodej kapusty lekko mrugał. Gotuj tak zupę przed 20 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie.

Do zupy dodaj posiekany koperek oraz pół szklanki przecieru z pomidorów lub też dwa pomidory malinowe obrane ze skórki i drobno posiekane. Zamieszaj zupę i sprawdź jej smak. To, czy dodasz trochę soli lub pieprzu zależy w dużej mierze od tego jaki smak miał użyty przez Ciebie bulion. 
Kapuśniak z młodej kapusty, 6

Ja nie dodaję do młodego kapuśniaczku zasmażki. Jeśli jednak lubisz zasmażać zupy, to możesz to oczywiście zrobić. Jak to zrobić.. Na suchej i małej patelni podpraż lekko dwie płaskie łyżki mąki. Mąkę mieszaj drewnianą łyżką. Pilnuj, by się nie przypaliła. Wlej dwie łyżki oleju i smaż całość chwilę, aż mąka z olejem zacznie się pienić. Chochelką przelej na patelnię trochę zupy z garnka. Zamieszaj zasmażkę i wlej do garnka. Zupę zamieszaj i po chwili wyłącz. Jeśli chcesz dać więcej zasmażki, to podwój ilość mąki i leju. 

Piszcie koniecznie jak wygląda kapuśniak z młodej kapusty, jaki Wy znacie i lubicie. A może mój przepis wygląda podobnie lub spodoba Wam się na tyle, że będziecie z niego korzystać :)
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (2016 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kapuśniak z młodej kapusty

To chyba najszybszy kapuśniak na boczku jaki tylko można ugotować. Ten przepis na kapuśniak z młodej kapusty jest dla mnie wyjątkowy, ponieważ to chyba jedyna zupa jaką obie moje Babcie gotowały dokładnie tak samo. Z całą pewnością zupa szykowana była w jednym garnku. Nic nie było wcześniej podsmażane i nie było zasmażki. Przepisy nie były nigdzie zapisane, ale zapamiętałam sobie, jak moje Babcie robiły ten kapuśniak ze świeżej kapusty, ponieważ robiły go tak podobnie, że zostało mi to w pamięci do dziś. Sama też jako dziecko zawsze przychodziłam do kuchni. Lubiłam siedzieć w kuchni i patrzeć jak moja Mama, czy Babcia gotują. Z jednej strony uwielbiałam patrzeć na sprawne ruchy rąk, krojenie warzyw, porcjowanie mięsa i ucieranie ciasta. Z drugiej strony muszę przyznać, że zawsze lubiłam podsłuchiwać o czym rozmawiają dorośli. Jakkolwiek by nie było chyba dobrze wyszło, ponieważ z wypiekami na twarzy pomagałam w kuchni i od małego lubiłam gotować. 

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty przepis, który został ze mną do dziś. Zawsze czekam na sezon na młoda kapustę, koperek.. wszystkie te cudowne warzywa i owoce. Kapuśniak z młodej kapusty to zupa wręcz ekspresowa do ugotowania. A do tego jest tak zaskakująco pyszna i świeża. To mój ukochany i ulubiony przepis na kapuśniak z młodej kapusty, więc z ogromnym sentymentem i z wielką przyjemnością dzielę się z Wami tym przepisem. Wiem, że wiele osób gotuje kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą. U mnie jest to zawsze kapuśniak na boczku. Można oczywiście zastąpić boczek kiełbasą lub użyć zarówno kiełbasy, jak i boczku. Można na koniec dodać zasmażkę i o tym wszystkim napiszę dodatkowo. Bazowym jednak przepisem pozostaje mój kapuśniak ze świeżej kapusty gotowany w jednym garnku, bez podsmażania składników i bez zasmażki. Z typowo wiosennych zup polecam Ci też kilka innych zup. Zupa szczawiowa, zupa szpiankowa, zupa koperkowa oraz botwinka. Zupa krem z kalafiora to również pyszna i typowo wiosenna propozycja. To tak na szybko, ale mam jeszcze całą masę super przepisów na pyszne zupy z udziałem wiosennych warzyw. A dla ochłody zalecam przygotować super chłodnik litewski. Gorąco zapraszam do buszowania po moim Blogu Kulinarnym.