Smażone szparagi z jajkiem sadzonym

Smażone szparagi z jajkiem sadzonym

Smażone szparagi to super prosty sposób na pyszny i piękny posiłek przygotowany w bardzo krótkim czasie. Warto skorzystać z sezonu na szparagi i rozkoszować się smakiem zielonych i białych szparagów. 

Tym razem proponuję zielone szparagi smażone na delikatnym maśle czosnkowym podane z jajkiem sadzonym. Prawdziwa rozkosz! Koniecznie zobacz też jak ugotować zielone szparagi

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia : 15 minut
Ilość porcji: 4

Kalorie: 267 w jednej porcji

Składniki:
  • pęczek młodych zielonych szparagów - 500 g
  • 4 jajka sadzone
  • 2 łyżki masła
  • duży ząbek czosnku
  • garść siekanego koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Wybieraj jak najświeższe i cienkie szparagi. Takich szparagów nie trzeba obierać. Są bardzo smaczne i błyskawicznie miękną w trakcie obróbki termicznej. 

Smażone szparagi z jajkiem sadzonym , 1

Jak usmażyć zielone szparagi:

Pęczek młodych i cienkich szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym. 

Smażone szparagi z jajkiem sadzonym , 2

Przygotuj sobie dużą patelnię. U mnie patelnia ma średnicę 28 cm, więc nie musiałam przecinać szparagów na pół. Jeśli Twoje szparagi nie zmieszczą się na patelni, to każdą sztukę przetnij na pół. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Polecam sięgnąć po masło klarowane, które nie palni się w trakcie smażenia. 

Ząbek czosnku pokrój w grubsze plasterki i chwile podsmażaj z obu stron. Czosnek zdejmij na miseczkę, by dodać go już na talerzu razem ze szparagami i jajkiem sadzonym. Jeśli będziesz dalej smażyć czosnek ze szparagami, może on za mocno się przyrumienić i zrobi się gorzki. Na nagrzaną patelnię z masłem czosnkowym wyłóż szparagi. 
Smażone szparagi z jajkiem sadzonym , 3

Szparagi smaż do 15 minut na średniej mocy palnika. Już po 10 minutach możesz sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie. Wybierz wówczas najgrubszego szparaga i spróbuj go od strony łodygi. Szparagi przekładaj w trakcie smażenia przy pomocy szczypiec. Powinny się równomiernie zarumienić. 
Smażone szparagi z jajkiem sadzonym , 4

W trakcie smażenia szparagów, lub po ich usmażeniu przygotuj jajka sadzone smażone na maśle. Zobacz mój przepis na jajka sadzone.
Smażone szparagi z jajkiem sadzonym , 5

Szparagi posól na sam koniec smażenia. Przełóż je na cztery talerze. Na każdą porcję wyłóż jajko sadzone. Danie oprósz dodatkowo świeżo mielonym pieprzem i posyp koperkiem. Nie zapomnij o plasterkach czosnku zdjętych z patelni na samym początku. Ja dorzuciłam jeszcze małe pomidorki dla przełamania koloru i smaku. 
Smażone szparagi z jajkiem sadzonym , 6

Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (14 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Szparagi smażone z jajkiem

Super przepis na szparagi smażone z jajkiem sadzonym. Uwielbiam młode szparagi. Zielone, cieniutkie szparagi smaży się błyskawicznie. Najczęściej smażę szparagi na maśle czosnkowym. Na koniec warto oprószyć je solą i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli wolisz szparagi gotowane, to koniecznie sprawdź mój przepis na gotowane szparagi.

Zielone szparagi smażone

Szparagi smażone na maśle z dodatkiem czosnku a do tego świeży koperek. Przygotowanie smażonych szparagów jest bardzo proste. W wersji bez mięsa podaję smażone szparagi z jakiem sadzonym. Są pyszne. Zerknij też na inne moje przepisy na dania bez mięsa. Zapomniałabym o super przepisie na grilla. Zobacz koniecznie przepis na zielone szparagi z grilla z szynką parmeńską.