Szparagi z grilla

Szparagi z grilla

Szparagi zielone z grilla wychodzą chrupiące i super smaczne. To jeden z przepisów, który szykuje i robi się błyskawicznie. Szparagi z grilla z szynką parmeńską nie tylko wyglądają cudnie, ale i tak smakują. 

Bardzo lubię zielone szparagi... Mam więc z nimi sporo ciekawych przepisów. Jeśli jednak zabieramy się za grillowanie, to tym razem polecę jakiś przepis na danie do przygotowania w plenerze. A będzie to karkówka z grilla. Zapraszam!

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: 10 minut
Ilość porcji: 400 gramów

Kalorie: 170 w 100 gramach

Składniki:
  • 500 g zielonych szparagów - duży pęczek
  • 100 g szynki surowej podsuszanej np. parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu

Uwielbiam szparagi zielone za to, że tak łatwo się z nimi pracuje i tak szybko można z nich wyczarować przepyszne i piękne danie. Aby zrobić zielone szparagi z grilla potrzebujesz tylko kilka minut. Tutaj chyba najwięcej pracy zajmie samo rozpalenie grilla.

Szparagi z grilla, 1

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej

Ostrożnie rozłóż ładny pęczek młodych, zielonych szparagów. Wybierz te najdłuższe i najcieńsze szparagi. Niech w pęczku będzie ich jak najwięcej.

Szparagi z grilla, 2

Pęczek zielonych szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym. 

Plasterki szynki polecam przecinać dodatkowo na pół, wzdłuż plasterka. Uzyskasz więcej cienkich pasków, którymi łatwiej i sprawniej owiniesz szparagi. Każdego szparaga owijaj szynką po skosie. Zaczynaj od dolnej łodygi. Jeden pasek szynki na jednego szparaga.
Szparagi z grilla, 3

Jeśli 100 gramów szynki to za mało na Twoje szparagi, to użyj więcej szynki lub kilka szparagów grilluj bez szynki. Przygotujesz je w tym samym czasie. Te szparagi bez szynki możesz ułożyć na obrzeżach kratki grillowej, gdzie jest niższa temperatura. 

Przygotowane szparagi dodatkowo polej oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. 
Szparagi z grilla, 4

Zielone szparagi ostrożnie wykładaj na nagrzaną kratkę grilla. Kładź je w poprzek płyty, by cienkie szparagi nie wpadły do środka w sam ogień. Grill nie powinien być bardzo mocno nagrzany. Szparagi są delikatne. 
Szparagi z grilla, 5

Podczas szykowania szparagów z grilla nie polecam odchodzić od stanowiska. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Szparagów nie trzeba grillować dłużej niż 10 minut. Powinny być rumiane i podpieczone. 
Szparagi z grilla, 6

Szparagi z grilla, 7

Po zdjęciu szparagów z grilla polecam dodatkowo polać je roztopionym masłem. Możesz też położyć na gorących szparagach kawałki masła, a samo się na nich rozpuści. 
Szparagi z grilla, 8

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej są już gotowe. Pozostaje mi tylko życzyć Ci smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (22 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/61256

Komentarze

2018-05-19 13:01
Zrobiłam dziś z Twojego przepisu te ale miałam białe nie zdążyłam zrobić fotki po zapieczeniu zniknęły w mgnieniu oka 😋😋😋pycha na pewno zrobię jeszcze zielone i te na grillu tez.Uwielbiam Twoje przepisy😘😍😊Posypałam sezamem najpierw zapiekłam pod folia 35 min góra-dół a potem 5 min bez foli tylko od góry.😋😋😋pycha
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-19 17:16
Twoje szparagi prezentują się bosko. Dodatek sezamu przypomina mi mój przepis na szparagi zielone z piekarnika 👍

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej

Uwielbiam zielone szparagi. Są piękne i super smaczne i zdrowe. Po szparagach zielonych znacznie łatwiej jest poznać, czy są świeże i niż pod szparagach białych. Najlepsze są te cienkie i długie szparagi. Szparagi z grilla z boczkiem będą równie smaczne. Zależy co akurat masz pod ręką. Ważne, by boczek lub szynka surowa wędzona były pokrojone w cienkie plasterki. Będzie Ci wówczas łatwiej owinąć nimi szparagi.

Szparagi z grilla elektrycznego

Ja szykuję szparagi zielone z grilla węglowego. Możesz jednak z powodzeniem zrobić przepis na zielone szparagi z grilla elektrycznego. To samo szparagi grillowane na patelni lub szparagi z piekarnika. Oczywiście jeśli decydujesz się na szparagi z patelni, to zrób koniecznie szparagi z patelni grillowej. Tutaj może Ci się bardziej przydać przepis na szparagi smażone z jajkiem sadzonym. Z piekarnika zaś polecam przepis na szparagi zielone zapiekane w szynce parmeńskiej. Na moim blogu kulinarnym znajdziesz też inne ciekawe przepisy na szybki obiad. A na grilla najlepsze będą też żeberka z grilla