Szparagi z grilla
Szparagi z grilla wychodzą chrupiące i super smaczne. To jeden z przepisów, który szykuje i robi się błyskawicznie. Szparagi z grilla z szynką parmeńską nie tylko wyglądają cudnie, ale i tak smakują.
Bardzo lubię zielone szparagi... Mam więc z nimi sporo ciekawych przepisów. Jeśli jednak zabieramy się za grillowanie, to tym razem polecę jakiś przepis na danie do przygotowania w plenerze. A będzie to karkówka z grilla. Zapraszam!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas grillowania: 10 minut
Liczba porcji: 400 gramów
Kaloryczność kcal: 170 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa
- 500 g zielonych szparagów - duży pęczek
- 100 g szynki surowej podsuszanej np. parmeńskiej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu
Uwielbiam szparagi zielone za to, że tak łatwo się z nimi pracuje i tak szybko można z nich wyczarować przepyszne i piękne danie. Aby zrobić zielone szparagi z grilla potrzebujesz tylko kilka minut. Tutaj chyba najwięcej pracy zajmie samo rozpalenie grilla.

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej
Ostrożnie rozłóż ładny pęczek młodych, zielonych szparagów. Wybierz te najdłuższe i najcieńsze szparagi. Niech w pęczku będzie ich jak najwięcej.

Pęczek zielonych szparagów umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Złap za koniec każdego szparaga oderwij zdrewniałe końcówki. Możesz to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zacznie się część zdatna do jedzenia. W ten sposób przygotuj sobie wszystkie szparagi. Osusz je na ręczniku papierowym.
Plasterki szynki polecam przecinać dodatkowo na pół, wzdłuż plasterka. Uzyskasz więcej cienkich pasków, którymi łatwiej i sprawniej owiniesz szparagi. Każdego szparaga owijaj szynką po skosie. Zaczynaj od dolnej łodygi. Jeden pasek szynki na jednego szparaga.

Jeśli 100 gramów szynki to za mało na Twoje szparagi, to użyj więcej szynki lub kilka szparagów grilluj bez szynki. Przygotujesz je w tym samym czasie. Te szparagi bez szynki możesz ułożyć na obrzeżach kratki grillowej, gdzie jest niższa temperatura.
Przygotowane szparagi dodatkowo polej oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Zielone szparagi ostrożnie wykładaj na nagrzaną kratkę grilla. Kładź je w poprzek płyty, by cienkie szparagi nie wpadły do środka w sam ogień. Grill nie powinien być bardzo mocno nagrzany. Szparagi są delikatne.

Podczas szykowania szparagów z grilla nie polecam odchodzić od stanowiska. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Szparagów nie trzeba grillować dłużej niż 10 minut. Powinny być rumiane i podpieczone.


Po zdjęciu szparagów z grilla polecam dodatkowo polać je roztopionym masłem. Możesz też położyć na gorących szparagach kawałki masła, a samo się na nich rozpuści.

Szparagi z grilla w szynce parmeńskiej są już gotowe.
Smacznego!