Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Zapraszam po super smaczne i bardzo proste do zrobienia domowe pierogi ze szpinakiem. Te pierogi szykuję głównie dla moich dzieci. Takie delikatne pierogi to świetny pomysł na prosty obiad bez dodatku mięsa. 

Pierogi ze szpikiem najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Uwielbiam polewać je gorącym masłem z ziołami. Świetnie smakują z kminkiem lub kuminem.

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 12 minut
Ilość porcji: 25 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki pszennej np. typ 450
  • 180 ml wrzątku
  • szczypta soli

Składniki na farsz ze szpinaku

  • 500 g szpinaku
  • garść koperku
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Do zrobienia pierogów ze szpinakiem potrzebujesz: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę o średnicy około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak. 
Pierogi ze szpinakiem, 1

Jak zrobić farsz do pierogów ze szpinakiem:

Szpinak świeży umyj i oderwij ogonki. Szpinak mrożony rozmroź i odlej wodę z glazury. Nagrzej patelnię. Umieść na niej masło oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Już po 30-40 sekundach możesz dodać też szpinak, siekany koperek oraz sól i pieprz. Całość podgrzewaj na patelni nie dłużej niż 5 minut. Farsz jest już gotowy. Do takiego farszu możesz na koniec wkruszyć 50 gramów sera feta. 

Jak zrobić ciasto na pierogi ze szpinakiem:

Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Powoli wlewaj wrzątek. Zamieszaj ciasto łyżką. Gdy ciasto nie będzie już takie gorące zacznij je wyrabiać dłońmi aż zrobi się jednolite i elastyczne. Stolnicę podsyp lekko mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj je jeszcze kilka minut. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut na bok. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania. 

Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie wysychało. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj szpinakowy farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy. 

Pierogi ze szpinakiem, 2

Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. Swoje pierogi ze szpinakiem podałam polane masłem podgrzanym z nasionami kminku.
Pierogi ze szpinakiem, 3

Jeśli lubisz takie domowe obiady bez mięsa, to polecam Ci mój przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Pierogi ze szpinakiem, 4

Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (32 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Producent muzyczny
2018-03-08 08:55
Pierogi ze szpinakiem wymiatają ✔️👍👍👍👨‍🍳😀.
Reklama

Pyszne pierogi ze szpinakiem

Delikatne ciasto na pierogi składające się tylko z mąki oraz wody i szczypty soli. Do tego super roślinny farsz ze szpinaku i pyszny obiad mamy gotowy. Farsz ze szpinaku idealnie łączy się z czosnkiem i masłem. Takie pierogi ze szpinakiem bez sera polecam nie tylko dzieciom. Taki lekki obiad jest wspaniały również dla dorosłych. 

Pierogi ze szpinakiem mrożonym

Super pierogi ze szpinakiem wyjdą zarówno ze szpinakiem świeżym, jak i szpinakiem mrożonym. Wybieraj zawsze szpinak mrożony w liściach. Ten siekany również się nada, jednak może być trochę za rzadki do farszu. Tutaj z pomocą może przyjść dodatek ulubionego sera. Szpinak lub towarzystwo sera feta. Możesz też zrobić pierogi ze szpinakiem i jajkiem. Wówczas do farszu ze szpinaku dodaj siekane jajko ugotowane na twardo. Zapraszam też po inne moje inspiracje i pomysły na obiad bez mięsa