Pierogi ze szpinakiem
Zapraszam po super smaczne i bardzo proste do zrobienia domowe pierogi ze szpinakiem. Te pierogi szykuję głównie dla moich dzieci. Takie delikatne pierogi to świetny pomysł na prosty obiad bez dodatku mięsa.
Pierogi ze szpikiem najlepiej smakują od razu po ugotowaniu. Uwielbiam polewać je gorącym masłem z ziołami. Świetnie smakują z kminkiem lub kuminem.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 12 minut
Liczba porcji: 25 pierogów
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto do pierogów
- 300 g mąki pszennej np. typ 450
- 180 ml wrzątku
- szczypta soli
Składniki na farsz ze szpinaku
- 500 g szpinaku
- garść koperku
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Pierogi ze szpinakiem
Do zrobienia pierogów ze szpinakiem potrzebujesz: stolnicę, wałek, okrągłą wykrawaczkę do ciastek lub szklankę o średnicy około 7 cm, bawełnianą ściereczkę, szeroki garnek i cedzak.
Jak zrobić farsz do pierogów ze szpinakiem:
Szpinak świeży umyj i oderwij ogonki. Szpinak mrożony rozmroź i odlej wodę z glazury. Nagrzej patelnię. Umieść na niej masło oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Już po 30-40 sekundach możesz dodać też szpinak, siekany koperek oraz sól i pieprz. Całość podgrzewaj na patelni nie dłużej niż 5 minut. Farsz jest już gotowy. Do takiego farszu możesz na koniec wkruszyć 50 gramów sera feta.
Jak zrobić ciasto na pierogi ze szpinakiem:
Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Powoli wlewaj wrzątek. Zamieszaj ciasto łyżką. Gdy ciasto nie będzie już takie gorące zacznij je wyrabiać dłońmi aż zrobi się jednolite i elastyczne. Stolnicę podsyp lekko mąką. Wyłóż ciasto i wyrabiaj je jeszcze kilka minut. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut na bok. Ciasto po leżakowaniu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.
Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok i przykryj wilgotną, bawełnianą ściereczką, by ciasto nie wysychało. Jeden kawałek rozwałkuj cieniutko na stolnicy. Wycinaj kółka. Na środek nakładaj szpinakowy farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą. Pierogi wyławiaj po 3 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię. W ten sposób ugotuj 3 serie pierogów. Swoje pierogi ze szpinakiem podałam polane masłem podgrzanym z nasionami kminku.
Jeśli lubisz takie domowe obiady bez mięsa, to polecam Ci mój przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Smacznego.