Jajecznica z kurkami
Pyszna i bardzo prosta do zrobienia jajecznica z kurkami. Mój przepis jest sprawdzony a sama jajecznica idealna i bez zbędnych składników. Podążaj za przepisem, a zrobisz wspaniałe i bardzo sycące śniadanie.
- super pomysł na kurki
- smaczne i proste śniadanie
- przepis krok po kroku ze zdjęciami
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia kurek: 10 minut
Czas smażenia jajecznicy: 5 minut
Liczba porcji: 490 gramów jajecznicy
W 100 g jajecznicy:
Wartość energetyczna
185 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 400 gramów kurek
- 6 dużych jajek (lub więcej)
- 3 łyżki masła np. klarowanego
- garść świeżego koperku
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Jajecznica z kurkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników powinno wyjść minimum 490 gramów jajecznicy. To bardzo sycące danie, więc śmiało wystarczy na cztery porcje. Do podanej ilości grzybków możesz śmiało nawet podwoić ilość jajek. Dodaj wówczas trochę więcej masła i przypraw.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Jajecznica z kurkami przepis
Jajecznicę możesz zrobić z grzybów świeżych lub kurek mrożonych. Jeśli sięgasz po mrożone kurki, to w pierwszej kolejności musisz je rozmrozić. Polecam naturalny proces rozmrażania, przez zostawienie kurek na talerzu, na blacie kuchennym. Rozmrożone kurki przełóż na sitko i ostrożnie przelej wrzątkiem a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
Kurki świeże wymagają oczyszczenia z piasku i fragmentów innych roślin. Możesz oczyścić je w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Należy to jednak robić sprawnie, by nie moczyć za długo grzybów w wodzie. Każdą sztukę należy wtedy przepłukać osobno.
Wstępnie oczyszczone kurki można też umieścić w misce z ciepłą wodą z solą. Kilkukrotnie zatapiaj kurki w wodzie, aż czyste grzyby wypłyną na powierzchnię a zabrudzenia opadną na dno naczynia. Wyłów kurki i w razie potrzeby jeszcze oczyść ręcznie a następnie delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
Kurki pokrój na mniejsze kawałki. Średniej wielkości patelnię nagrzej dobrze i dodaj masło. Polecam użyć masło klarowane. Następnie dodaj też kurki i smaż je bez przykrycia przez dziesięć minut. Od czasu do czasu zamieszaj grzybki przy pomocy drewnianej łyżki. W ciągu kilku minut grzyby piszczą sporo wody, ale już po pięciu minutach podsmażania kurek woda zacznie odparowywać.
Po tym czasie możesz dodać pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz małą garść siekanego koperku.
Porada: Przed dodaniem na patelnię kurek możesz też podsmażyć dodatkowo drobno posiekaną małą cebulkę oraz pokrojony w plasterki spory ząbek czosnku. Zamiast koperku zaś można dać cienki szczypiorek.
W trakcie podsmażania kurek przygotuj sobie jajka. Można je wbić całe bezpośrednio na patelnię z kurkami, lub też zmiksować wcześniej na gładki i jednolity płyn jajeczny. Wówczas do miski wbij wszystkie jajka. Przy pomocy trzepaczki zrób z nich gładki kogel mogel. Powinno Ci to zająć niecałą minutę. Jednolity płyn jajeczny można dodatkowo przecedzić przez sitko.
Porada: Do płynu jajecznego można też dodać trzy łyżki mleka lub dwie łyżki śmietanki kremówki 30 %. Jajecznica ma wówczas delikatniejszy smak i bardziej aksamitną strukturę.
Jajka wlej na patelnię z kurkami. Zmniejsz moc palnika do minimalnej i podgrzewaj całość przez kilka minut. Cały czas mieszaj jajecznicę przy pomocy drewnianej łyżki. Płyn jajeczny w ciągu maksymalnie pięciu minut powinien się ściąć.
Sprawdź smak jajecznicy z kurkami i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę soli lub pieprzu. Jajecznica z kurkami to przepis z dużą ilością grzybków. Jeśli wolisz zmienić proporcje, to śmiało możesz dać nawet o kilka jajek więcej. Pamiętaj jednak o tym, by dodać wówczas więcej przypraw.
Jajecznica z kurkami będzie pyszna podana z kromką świeżego pieczywa. Świetnie smakuje też podana na ryż lub makaron.
Smacznego.