Miękkie kluski z gotowanych ziemniaków
Zostały mi całkiem ładne, gotowane ziemniaki z dnia poprzedniego. Chciałam je zwyczajnie podsmażyć na oleju, ale coś mnie podkusiło, by zrobić kluski z wrzątku :-)
Chyba zobaczyłam praskę do ziemniaków w szufladzie i nie mogłam się powstrzymać. Chwilę podumałam.. ale tylko chwilę, ponieważ miałam dosłownie 30 minut na zrobienie ciepłego posiłku dla moich Dzieci, które wracały już ze szkoły.
Postanowiłam zrobić mięciutkie, dosłownie rozpływające się w ustach kluseczki pływające w pysznym, delikatnym sosie pomidorowym. Taki sosik zrobiłam w 3 minuty :-)
Delikatne kluseczki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem pomidorków duszonych z masłem.. kto by się nie skusił?!
Uwaga - ten posiłek mogą zjeść nawet maluszki. Można pominąć dodatek soli i pieprzu w przepisie.
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Dieta: wegetariańska
Składniki na kluski
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Składniki na sos pomidorowy
- 400 g krojonych pomidorków bez skórki z puszki
- 2 łyżki masła, najlepiej klarowane
- szczypta soli i pieprzu
Potrzebne będą:
miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.
Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe. Ja miałam ziemniaki z poprzedniego dnia i sprawdziły się równie dobrze.
Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj mąkę pszenną oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi.
W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.
Formowanie klusek:
- Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Ja rolowałam podłużne kluseczki z ostrym zakończeniem :-)
- Ostrożnie zanurzaj je w gotującej się wodzie.
- Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około 3-4 minuty.
- Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
- W ten sposób ugotuj wszystkie porcje klusek. Ja ugotowałam kluski w 2 turach.
Sosik pomidorowy
W rondelku zacznij rozpuszczać masło. Dodaj pomidory z puszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotuj minutę, tylko do rozpuszczenia masła. Oczywiście w sezonie polecam użyć świeże, obrane i poszatkowane pomidory.
Kluseczki podawaj od razu, polane sosem z pomidorów. Dla chętnych polecam jeszcze odrobinę szczypiorku.


Dla miłośników podobnych dań z ziemniaków polecam zrobić kluski śląskie, pyzy ziemniaczane, pyszne gnocchi ze szpinakiem, czy też tradycyjne kopytka z bułką tartą.
Jeśli zaś lubisz kolorową kuchnię, to zobacz koniecznie jak zrobić kopytka ze szpinakiem.
Smacznego!