Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Masa do wafli

Masa do wafli

Wafle śmietankowe to moje ulubione wafelki. Bardzo lubię też te o smaku orzechowym i czekoladowym, jednak klasyka najbardziej do mnie przemawia. Moja masa do wafli z mlekiem w proszku jest bardzo prosta.

Do zrobienia kremu wykorzystuję zawsze masło i mleko w proszku. Masa śmietanowa z mlekiem w proszku najbardziej mi smakuje. Być może to takie super miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to mleko w proszku było tylko jedno i miało niebieskie opakowanie. Najszczęśliwszą chwilą było znalezienie go w kuchni i wyjadanie łyżkami prosto z paczki. Może też tak robiliście? 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Liczba porcji: 500 g kremu na 20-30 ciastek

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • pół kostki masła - 100 g
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 4 duże wafle lub paczka małych kwadratów

Masa do wafli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

W rondelku umieść masło, cukier i mleko. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Masło powinno się roztopić a cukier rozpuścić. Możesz zdjąć rondelek z palnika i partiami dodawać mleko w proszku. Po każdej łyżce mieszaj masę łyżką lub trzepaczką owalną. Gdy już dodasz całe mleko w proszku masa powinna być gęsta jak budyń. Rozetrzyj też wszelkie ewentualne grudki.

Masa do wafli, 1

Polecam smarować wafle, gdy masa jest jeszcze lekko ciepła. Z minuty na minutę robi się ona coraz gęstsza i ciężej będzie Ci ją rozsmarować. Z drugiej strony, gdy masa jest schłodzona, to wafelki mniej nasiąkają wilgocią. 

Z dużych wafli w kształcie kwadratu zazwyczaj szykuję wafle, które mają tylko jedną warstwę kremu. Nie nakładam go też za dużo, ponieważ krem śmietankowy jest dość słodki. Po nałożeniu warstwy kremu na jeden wafel od razu przykładam wafel drugi i lekko dociskam je do siebie. 
Masa do wafli, 2

Bardzo lubię używać małych, cienkich wafli o drobniejszej kratce, które zazwyczaj kupuje się w paczkach w kształcie słupka. Są one pokrojone na kwadraty nie większe niż 15 x 15 cm. Z takich wafli składam zazwyczaj kilka cienkich warstw. 
Masa do wafli, 3

Po złożeniu wszystkich wafli zawijam je w folię i odkładam na 3 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie można już kroić wafelki w pojedyncze ciastka dowolnej wielkości. Wafle trzymaj w chłodnym miejscu, zawinięte w folię. 

Polecam Ci również mój przepis na najlepszy krem budyniowy. Taki krem możesz wykorzystać do deserów w pucharkach, karpatki, domowych ptysi, czy też przełożyć nim ciasta z herbatnikami.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (775 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Masa do wafli

Kto nie lubi zajadać się wafelkami z kremem śmietankowym, czekoladowym czy orzechowym. Moje ulubione wafelki, to te z masą śmietanową z mlekiem w proszku. Przepis na wafle śmietankowe robi się błyskawicznie. Masa do andruta jest niesamowicie pyszna i kremowa. Takie domowe wafle śmietankowe pachną pięknie. Jeśli lubisz domowe andruty, to te Ci posmakują. Moje śmietankowe wafle z mlekiem w proszku są idealne dla każdego miłośnika wafelków. To super proste do zrobienia wafle przekładane. Ten przepis na wafle z mlekiem w proszku znany jest chyba każdemu. Wafle z mleka w proszku robiła kiedyś często moja Mama. To jest super masa do andruta z mleka w proszku. Koniecznie zobacz też przepis na stary przysmak, czyli na wafle z mlekiem w proszku o smaku kakaowym. 

Masa do wafli z mleka w proszku

To mój najbardziej podstawowy przepis na masa do wafli. Mleko w proszku można też zastąpić mlekiem skondensowanym. Nie trzeba wówczas dodawać zwykłego mleka do masy. Dodaje się również miej cukru. Aby zrobić wafle domowe waniliowe wystarczy wlać do masy odrobinę aromatu waniliowego lub pasty waniliowej. Takie domowe wafle są cudowne jako słodka przekąska do kawy. Jeśli lubisz słodkości, to zachęcam do przejrzenia pozostałych moich pomysłów na ciasteczka i desery. Koniecznie zrób też domowe andruty. Taka masa do wafli z mlekiem w proszku jest super pyszna i trzeba się oprzeć pokusie wyjadania jej samej łyżką. Moja masa do andrutów jest wyjątkowo prosta do zrobienia. Masa do andruta z mleka w proszku posmakuje każdemu.