Masa do wafli
Wafle śmietankowe to moje ulubione wafelki. Bardzo lubię też te o smaku orzechowym i czekoladowym, jednak klasyka najbardziej do mnie przemawia. Moja masa do wafli z mlekiem w proszku jest bardzo prosta.
Do zrobienia kremu wykorzystuję zawsze masło i mleko w proszku. Masa śmietanowa z mlekiem w proszku najbardziej mi smakuje. Być może to takie super miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to mleko w proszku było tylko jedno i miało niebieskie opakowanie. Najszczęśliwszą chwilą było znalezienie go w kuchni i wyjadanie łyżkami prosto z paczki. Może też tak robiliście?
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Liczba porcji: 500 g kremu na 20-30 ciastek
Dieta: wegetariańska
- pół kostki masła - 100 g
- pół szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku
- 4 duże wafle lub paczka małych kwadratów
Masa do wafli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
W rondelku umieść masło, cukier i mleko. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Masło powinno się roztopić a cukier rozpuścić. Możesz zdjąć rondelek z palnika i partiami dodawać mleko w proszku. Po każdej łyżce mieszaj masę łyżką lub trzepaczką owalną. Gdy już dodasz całe mleko w proszku masa powinna być gęsta jak budyń. Rozetrzyj też wszelkie ewentualne grudki.

Polecam smarować wafle, gdy masa jest jeszcze lekko ciepła. Z minuty na minutę robi się ona coraz gęstsza i ciężej będzie Ci ją rozsmarować. Z drugiej strony, gdy masa jest schłodzona, to wafelki mniej nasiąkają wilgocią.
Z dużych wafli w kształcie kwadratu zazwyczaj szykuję wafle, które mają tylko jedną warstwę kremu. Nie nakładam go też za dużo, ponieważ krem śmietankowy jest dość słodki. Po nałożeniu warstwy kremu na jeden wafel od razu przykładam wafel drugi i lekko dociskam je do siebie.

Bardzo lubię używać małych, cienkich wafli o drobniejszej kratce, które zazwyczaj kupuje się w paczkach w kształcie słupka. Są one pokrojone na kwadraty nie większe niż 15 x 15 cm. Z takich wafli składam zazwyczaj kilka cienkich warstw.

Po złożeniu wszystkich wafli zawijam je w folię i odkładam na 3 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie można już kroić wafelki w pojedyncze ciastka dowolnej wielkości. Wafle trzymaj w chłodnym miejscu, zawinięte w folię.
Polecam Ci również mój przepis na najlepszy krem budyniowy. Taki krem możesz wykorzystać do deserów w pucharkach, karpatki, domowych ptysi, czy też przełożyć nim ciasta z herbatnikami.
Smacznego.