Domowe wafle śmietankowe

Domowe wafle śmietankowe

Wafle śmietankowe to moje ulubione wafelki. Bardzo lubię też te o smaku orzechowym i czekoladowym, jednak klasyka najbardziej do mnie przemawia. Mój przepis na wafle z masą śmietanową jest bardzo prosty.

Do zrobienia kremu wykorzystuję zawsze masło i mleko w proszku. Masa śmietanowa z mlekiem w proszku najbardziej mi smakuje. Być może to takie super miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy to mleko w proszku było tylko jedno i miało niebieskie opakowanie. Najszczęśliwszą chwilą było znalezienie go w kuchni i wyjadanie łyżkami prosto z paczki. Może też tak robiliście? 

Serdecznie zapraszam Was po przepis na pyszne wafle śmietankowe.

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: 500 g kremu na 20-30 ciastek

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół kostki masła - 100 g
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 4 duże wafle lub paczka małych kwadratów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jak zrobić krem śmietankowy do wafli:

W rondelku umieść masło, cukier i mleko. Całość podgrzewaj kilka minut na małej mocy palnika. Masło powinno się roztopić a cukier rozpuścić. Możesz zdjąć rondelek z palnika i partiami dodawać mleko w proszku. Po każdej łyżce mieszaj masę łyżką lub trzepaczką owalną. Gdy już dodasz całe mleko w proszku masa powinna być gęsta jak budyń. Rozetrzyj też wszelkie ewentualne grudki. 

Domowe wafle śmietankowe, 1

Polecam smarować wafle, gdy masa jest jeszcze ciepła. Z minuty na minutę robi się ona coraz gęstsza i ciężej będzie Ci ją rozsmarować. Z drugiej strony, gdy masa jest schłodzona, to wafelki mniej nasiąkają wilgocią. Ja smaruję wafle jeszcze ciepłą masą. 

Z dużych wafli w kształcie kwadratu zazwyczaj szykuję wafle, które mają tylko jedną warstwę kremu. Nie nakładam go też za dużo, ponieważ krem śmietankowy jest dość słodki. Po nałożeniu warstwy kremu na jeden wafel od razu przykładam wafel drugi i lekko dociskam je do siebie. 
Domowe wafle śmietankowe, 2

Bardzo lubię używać małych, cienkich wafli o drobniejszej kratce, które zazwyczaj kupuje się w paczkach w kształcie słupka. Są one pokrojone na kwadraty nie większe niż 15 x 15 cm. Z takich wafli składam zazwyczaj kilka cienkich warstw. 

Domowe wafle śmietankowe, 3

Po złożeniu wszystkich wafli zawijam je w folię i odkładam na 3 godziny do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po tym czasie można już kroić wafelki w pojedyncze ciastka dowolnej wielkości. Wafle trzymaj w chłodnym miejscu, zawinięte w folię. 

Polecam Ci również mój przepis na najlepszy krem budyniowy. Taki krem możesz wykorzystać do deserów w pucharkach, karpatki, domowych ptysi, czy też przełożyć nim ciasta z herbatnikami.
Domowe wafle śmietankowe, 4

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (32 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/21087
Reklama

Komentarze

2018-01-13 11:45
Wyglądają o wiele pyszniej niż kupne wafelki <3
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 🌼
2018-01-20 14:48
Wafle przepyszne 😍 100 razy lepsze niż ze sklepu ❤️
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-20 14:54
Kaludio.. Twoje fafle są super perfekcyjne👌I jaka równiutka warstwa masy!😍
2018-02-22 08:11
To mleko w proszku o którym wspomniałaś, to niebieskie - do dziś jest moim ulubionym, choć jest ich teraz więcej ;) a masę do wafli sama robię niemal identyczną, więc w ciemno polecam <3
Pozdrawiam,
Ania :)

Wafle z masą śmietanową

Kto nie lubi zajadać się wafelkami z kremem śmietankowym, czekoladowym czy orzechowym. Moje ulubione wafelki, to te z masą śmietanową z mlekiem w proszku. Mój przepis na wafle śmietankowe robi się błyskawicznie. Krem śmietankowy do wafli jest niesamowicie pyszny i kremowy. Takie domowe wafle śmietankowe pachną pięknie. Jeśli lubisz domowe andruty, to te Ci posmakują.

Krem śmietankowy do wafli

To mój najbardziej podstawowy przepis na krem do wafli. Mleko w proszku można też zastąpić mlekiem skondensowanym. Nie trzeba wówczas dodawać zwykłego mleka do masy. Dodaje się również miej cukru. Aby zrobić wafle domowe waniliowe wystarczy wlać do masy odrobinę aromatu waniliowego lub pasty waniliowej. Takie domowe wafle są cudowne jako słodka przekąska do kawy. Jeśli lubisz słodkości, to zachęcam do przejrzenia pozostałych moich przepisów na domowe ciastka i desery.