Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kasza manna

Kasza manna

Domowa kaszka manna na mleku! To fantastyczny pomysł na pyszne, lekkie i zdrowe śniadanie. Sam przepis jest super prosty do zrobienia i do zapamiętania. Kasza manna jest niezwykle uniwersalna i bardzo smaczna.

- tylko 3 składniki
- idealne i szybkie śniadanie
- kaszka manna z dodatkiem wanilii
- można ją podać na wiele sposobów

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania kaszy: 5 minut
Liczba porcji: około 400 ml - 2 duże porcje
W 100 ml kaszki: Wartość energetyczna 120 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 4 łyżki kaszy manny - 40 g
  • 1 łyżka cukru - najlepiej z wanilią
  • dodatki: syrop np. z agawy, miód, owoce, dżemy..

Kasza manna 

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego oraz domowego cukru waniliowego, ale bez dodatków smakowych typu: owoce, syropy, lub dżem. 

Aby zrobić domową kaszkę zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Możesz oczywiście sięgnąć też po mleko odtłuszczone. Wybór należy do Ciebie. Możesz też użyć mleka/napoju sojowego, migdałowego, ryżowego lub kokosowego.

Kasza manna na mleku to jedno z moich ulubionych śniadań w zaganianym tygodniu. Wstajemy wcześnie rano i bardzo często na śniadanie szykuję albo taką kaszkę albo np. owsiankę. Owsianka jest też cudowna i gorąco ją polecam! Czy to właśnie owsianka, czy kasza manna.. można je podać na wiele pysznych sposobów. Zazwyczaj dodaję świeże lub rozmrożone owoce. Czasem wyłożę na miseczkę łyżkę dżemu.. a czasem poleję całość syropem lub miodem. Jest pysznie, więc polecam przepis.

Kasza manna, 1

Kasza manna, 2

Kasza manna przepis

Kaszka manna na mleku z lekką nutą słodyczy, to tylko trzy składniki. Przygotuj sobie 500 ml, czyli dwie szklanki mleka. Może to być mleko krowie pełnotłuste lub odtłuszczone, czy też mleko kozie lub owcze. Jeśli nie używasz mleka sięgnij po napój ryżowy, sojowy lub np. migdałowy. Wybieraj napoje niesłodzone.

Cztery płaskie łyżki kaszy manny to około 40 gramów kaszki. Moja kasza manna słodzona jest zazwyczaj zwykłym cukrem z dodatkiem prawdziwej wanilii. Aby uzyskać idealny, nie za słodki smak kaszki manny daję jedną łyżkę cukru. Polecam Ci mój przepis na domowy cukier waniliowy. Zamiast cukru możesz też dodać miód, syrop klonowy lub syrop z agawy albo dodać cukier brzozowy, czy też stewie w proszku. 

Kasza manna, 3

Do rondelka lub małego garnka wlej dwie szklanki mleka. Ustaw średnią moc palnika. Od razu wsyp też cztery łyżki kaszy manny oraz cukier i zacznij powoli mieszać mleko z kaszą i cukrem.

Do mieszania kaszki gorąco polecam użyć mini trzepaczki, których używa się zazwyczaj do roztrzepywania jajek. Są idealne do robienia kaszek, owsianki lub budyniu, czy kisielu. Odkąd używam takiej trzepaczki, nie ma mowy o żadnych grudkach. 

Mleko z kaszką mieszaj powoli, aż do zagotowania się mleka. 
Kasza manna, 4

Zmniejsz moc palnika do małej i mieszaj kaszkę jeszcze minutkę. Czas gotowania się kaszy manny liczysz od nastawiania rondelka na płytę grzewczą i jest to zazwyczaj łącznie nie więcej niż pięć, czy sześć minut. 

Porada: Nie wsypuję nigdy kaszy manny do gotującego się mleka, by uniknąć tworzenia się grudek. Lubię też obserwować proces pęcznienia kaszki. Poza tym wolę, gdy kaszka powoli się gotuje i jest idealnie miękka. Jeśli jednak wolisz poczekać, aż mleko się zagotuje, to możesz tak zrobić. Wówczas kaszę mannę wsyp do gotującego się mleka i od razu energicznie mieszaj mleko z kaszką. Taka kaszka jest gotowa po około minucie do dwóch od zagotowania.
Kasza manna, 5

Rondelek z gotową kaszką przykrywam po ugotowaniu małym talerzykiem i odstawiam na pięć minut. W tym czasie kaszka jeszcze zgęstnieje. 

Gotowa kaszka manna na mleku jest pyszna nawet bez dodatków. Delikatny smak wanilii jest wyczuwalny i sprawia, że kaszka pachnie wyjątkowo kusząco. 

Kaszka manna na mleku bardzo dobrze smakuje podana z owocami: truskawki, maliny, borówki, banany.. Można ją też podać z ulubionym dżemem lub sokiem owocowym. Świetnie smakuje z syropem albo miodem. 
Kasza manna, 6

Kasza manna, 7

Z czym Wy lubicie jeść swoją kaszkę?
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (2099 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kasza manna

Kasza manna otrzymywana jest z przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy. To bardzo drobne, białe ziarenka. Kasza manna jest bardzo zdrowa i polecana niemowlakom. Świetne w niej jest również to, że jest tania, łatwa i szybka w przygotowaniu. Warto szykować ją osobom z problemami żołądkowymi oraz innymi dolegliwościami wymagającymi stosowania ostrożnej i delikatnej diety. Moja kasza manna na mleku jest super prosta do zrobienia i zwyczajnie przepyszna. Kasza manna przepis, który powinna znać każda Mama. Tak samo domowy kisiel np. truskawkowy oraz budyń

Kaszka manna

Kaszka manna na mleku, czy na wodzie albo na soku owocowym zawsze mi smakuje. Wolę tę kaszkę, niż bułkę wdrabianą, która nie za dobrze kojarzy mi się z dzieciństwa. Jednak kaszka manna na mleku to już zupełnie co innego. Kasza manna jak zrobic? Otóż ja pokażę jak zrobić taką kaszkę, jaką ja osobiście uwielbiam robić najbardziej. Kasza manna na wodzie też jest super, jednak wolę tę na mleku. Cudownie pyszna jest też moja panacotta, którą zawsze szykuję z cukrem waniliowym. 

kasza manna na mleku

Kaszka manna na prawdziwym mleku pojawia się u nas zawsze. Jeśli szykuję coś na mleku/napoju roślinnym, to raczej dla samej odmiany lub też dlatego, że mamy gości, którzy nie mogą pić mleka. Jeszcze ewentualnie szykuję przepis konkretnie z danym składnikiem typu mleko ryżowe, czy sojowe. Moja kaszka manna przepis jest prosty. Dla mnie osobiście bardzo ważne jest to, by nie przesadzić z ilością samej kaszki. Dodatkowo kaszka manna jak zrobić, by nie miała żadnych grudek.. to istotne. Odkąd używam małej trzepaczki, nie mam grudek ani w kaszkach, ani w kisielach, czy budyniach. Przy okazji gorąco polecam mój przepis na krem budyniowy. Jest prosty i super pyszny!