Sernik z ananasem
Najlepszy sernik pieczony budyniowy! Delikatny, pyszny i super prosty do zrobienia. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki. Ten sernik jest równie smaczny na ciepło, jak i podany po schłodzeniu.
Bez spodu, bez mąki pszennej, bez osobnego ubijania kremów i białek. Po prostu sernik idealny!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 25/38 cm
Kaloryczność kcal: 330 w 100 gramach sernika
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 6 średnich jajek
- pół szklanki cukru - 130 g
- kostka masła - 200 g
- 3 budynie śmietankowe w proszku bez cukru - 3 x 35 g
- 2 puszki ananasa - 2 x 500 g puszka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Oba sery i jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pomieszczenia.
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do upieczenia sernika użyłam dużej blaszki o wymiarach 25/38 cm. Jeśli chcesz by sernik był wyższy użyj mniejszej formy lub tortownicy o średnicy minimum 26 cm.
Sernik budyniowy
Sernik budyniowy z dodatkiem mascarpone jest bardzo delikatny. To świetny deser na każdą okazję. Taki sernik robi się błyskawicznie.
W jednej misce umieść razem serek mascarpone oraz ser mielony twarogowy (Piątnica, Mlekovita lub Pilos). Wsyp też cukier, oraz proszki budyniowe. Przy diecie bezglutenowej wybierz budynie bez glutenu. Wbij 6 jajek i wlej roztopione i przestudzone masło.
Całą masę serową dokładnie wymieszaj. Ja użyłam miksera na niskich obrotach. Już po minucie miksowania masa powinna być gładka i jednolita.
Otwórz dwie mniejsze puszki ananasa w syropie. Syrop odlej - nie będzie potrzebny. Plasterki ananasa umieść w misce. Ja użyłam jednej puszki ananasa w lekkiej zalewie w krążkach. Druga puszka zawierała ananasa pokrojonego w kawałki.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Boki możesz posmarować resztkami masła. Do formy wylej całą masę serową. Na ser wyłóż krążki ananasa. Pomiędzy całe krążki kładź ananasa w kawałkach.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra dół. Po godzinie pieczenia ustaw 140 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.
Taki sernik można kroić i jeść jeszcze ciepły. Będzie delikatny i kremowy.. budyniowy. Po przestudzeniu przechowuj go w lodówce. Po schłodzeniu łatwiej się go kroi. Podpieczone kawałki ananasa cudownie smakują z masą sernikową.
Jeśli lubisz proste serniki bez spodu, to zapewne zainteresuje Cię też sernik z wiaderka.
Smacznego!