Sernik dyniowy
Aromatyczny, intensywnie pomarańczowy sernik dyniowy pieczony, to wspaniała propozycja na jesienny, słodki wypiek. Zapraszam po mój sprawdzony, super prosty przepis.
- piękny kolor bez użycia barwników
- wystarczy zmiksować składniki na masę serową
- w treści przepisu wiele porad oraz pomysłów na dodatki
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: forma 24 cm -około 2100 g
Kaloryczność kcal: 195 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasteczkowy spód
- 200 g ciasteczek typu Digestive (owsiane, pełnoziarniste)
- 50 g masła - 1/4 kostki o wadze 200 g
Składniki na dyniową masę serową
- 1 kg mielonego twarogu np. gęsty z kubełka
- 500 g puree z dyni pieczonej Hokkaido [zobacz]
- 3 średnie lub nieco większe jajka - około 190 g po rozbiciu
- 150 g cukru drobnego - około pół szklanki
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru - około 40 g
- 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
Pozostałe składniki - dekoracja
- krem z mascarpone i śmietanki [zobacz]
- cynamon do oprószenia sernika
Sernik dyniowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Możesz też użyć tortownicy 26 cm. Sernik będzie nieco niższy, a czas pieczenia krótszy o około 15 minut.
Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita, Mlekpol czy też nawet Pilos z Lidla. Jajka i twaróg pod masę serową wyjmij wcześniej z lodówki. Jeśli szykujesz dekorację ze śmietanki i mascarpone, to produkty te trzymaj schłodzone w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności sernika nie uwzględniłam dekoracji z kremu. Z podanej ilości składników otrzymasz sernik dyniowy o wadze około 2100 gramów. Zanim zaczniesz szykować sernik, zalecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Sernik dyniowy przepis
Do upieczenia sernika dyniowego potrzebujesz 500 gramów gęstego puree z dyni. Aby sernik miał intensywny, pomarańczowo żółty kolor oraz wyraźnie wyczuwalny smak dyni, konieczne jest przygotowanie pulpy z dyni pieczonej Hokkaido. Tutaj przepis na puree z dyni.
Porada: Jeśli upieczesz inną dynię, np. prowansalską lub piżmową, to sernik również wyjdzie bardzo smaczny. Będzie on jednak jaśniejszy i delikatniejszy w smaku i w strukturze.

Ten sernik dyniowy ma być wyrazisty i aksamitny. Nie zaplanowałam, by był to wyrastający sernik puszysty, dlatego też dodajemy do niego mniej jajek i nie ubijamy ich wcześniej na puch z cukrem.
W misie miksera umieść kilogram mielonego twarogu (nie polecam rzadkich i kwaśnych twarogów sernikowych z wiaderek). Wsyp też 150 gramów cukru drobnego lub trzcinowego oraz saszetkę cukru wanilinowego, a także opakowanie/saszetkę budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze 35-40 gramów. Wbij trzy jajka i dodaj 500 gramów całkowicie przestudzonej pulpy z dyni. Całość zmiksuj na wolnych obrotach miksera, aż masa będzie idealnie gładka. Misę odstaw na chwilę na bok.
Porady: Cukier wanilinowy możesz zamienić na domowy cukier waniliowy, trochę nasion z laski wanilii albo też pół łyżeczki esencji lub pasty waniliowej. Nie robiłam tego, ale ciekawym pomysłem może być wsypanie do misy saszetki proszku kisielowego o smaku pomarańczowym (zamiast proszku budyniowego). Kisiel sprawi, że sernik będzie miał ciekawszy smak i intensywniejszy kolor. Jeśli masz kisiel z cukrem, to daj taki (sernik wyjdzie nieco słodszy) lub też odejmij wówczas nieco cukru ze składników.

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Dno oraz boki formy wyłóż papierem/pergaminem do wypieków i zapnij obręcz. Aby papier dobrze się trzymał, boki wysmaruj od wewnątrz miękkim masłem. Do natłuszczonych boków przyłóż wyższe paski papieru do pieczenia (trzeba je sobie samodzielnie wyciąć z arkusza papieru do pieczenia). Tym razem użyłam jednak gotowego arkusza pod tortownice.
Do miski malaksera włóż ciasteczka (200 gramów). Zmiksuj je na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski. Jeśli nie masz malaksera, to ciastka możesz umieścić w misce i rozgnieść przy pomocy tłuczka drewnianego z okrągłą końcówkową lub umieścić je w woreczku strunowym i pokruszyć wałkiem. Do zmielonych ciasteczek wlej 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i całkowicie przestudzonego masła (może to być też bardzo miękkie masło) oraz wsyp łyżeczkę cynamonu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Nie daję więcej masła, ponieważ z masy serowej i tak przejdzie sporo wilgoci.
Masę ciasteczkową (będzie dość sypka) przełóż do formy i uklep ją wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Zależało mi tym razem na tym, by spód lekko zachodził na ranty, wiec uklepałam go przy pomocy małego słoika. Formę z przygotowanym spodem możesz odłożyć do lodówki lub zostawić na blacie kuchennym, na czas szykowania masy serowej.
Porada: Do sernika polecam użyć dobrej jakości ciasteczek zbożowych (najlepiej owsiane, pełnoziarniste) typu Digestive. Sama użyłam tym razem ciasteczek zbożowych Krakuski.

Do formy wylej (u mnie dość gęsta) masę serową pod sernik dyniowy. Wyrównaj powierzchnię sernika.
Sernik dyniowy możesz piec na dwa sposoby. Jeśli nie chcesz (tak jak ja) stosować kąpieli wodnej, to na dnie nagrzanego do temperatury 165 stopni (grzanie góra/dół) piekarnika umieść szeroką i niską blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Na środkowej półce umieść tortownicę z sernikiem. Sernik piecz w takich warunkach przez całe 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi piekarnika przez przynajmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie nieznacznie uchyl drzwiczki, a po 10 minutach chwili wyjmij formę z sernikiem. Sernik raczej nie rośnie, więc i nie opada.
Druga metoda polega na tym, by tortownicę wyłożoną od zewnątrz folią aluminiowa umieścić w większej formie wypełnionej do 1/3 wysokości wrzątkiem (Daj mniej lub więcej wody. Ważne, by nie dostała się ona od góry do tortownicy z sernikiem). Tak przygotowany sernik pieczesz na środkowej półce identycznie jak w wersji powyżej. Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, to zastosuj ją już bez kąpieli wodnej i używania foremek z wrzątkiem.
Porada: Można go też piec bez pary i kąpieli wodnej. Wystarczy wówczas ustawić 155 stopni i piec sernik przez 90-100 minut z funkcją pieczenia góra/dół. Trzeba się jednak wówczas liczyć z tym, ze sernik zapewne trochę od góry popęka.

Upieczony sernik dyniowy można uwolnić z tortownicy (po lekkim przestudzeniu) i odstawić do całkowitego przestudzenia. Na całkowicie przestudzony lub dodatkowo schłodzony sernik można wyłożyć krem z mascarpone i śmietanki.
250 gramów serka mascarpone oraz szklankę śmietanki 30 % umieść w misce (śmietanka i serek mocno schłodzone). Dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru. Całość miksuj na wysokich obrotach miksera tak długo, aż krem zgęstnieje i będzie sztywny. Gotowy krem jest gęsty, wiec można go śmiało wycisnąć przy pomocy szprycy. Wyciśnięty krem oprósz dodatkowo cynamonem.
Porady: Do kremu pod koniec ubijania możesz też dodać łyżeczkę śmietan fix (może być też glukoza z apteki) lub też saszetkę bitej śmietany typu "Śnieżka". Cynamon można zamienić na kakao.


Po przygotowaniu sernik dyniowy pieczony odłóż do lodówki i tam też przechowuj. Zalecam trzymać go pod kloszem. Świeżość zachowa przynajmniej przez pięć dni.
Smacznego.