Labneh. Ser z jogurtów greckich

Labneh. Ser z jogurtów greckich

Labneh, czyli super prosty do zrobienia ser z jogurtów greckich. To przepis na domowe almette, które przygotujesz z dowolnymi ziołami. Szykowanie składników zajmie Ci tylko pięć minut. Spróbuj, bo warto!

- robisz go tylko z jogurtu i soli
- to tylko pięć minut szykowania składników
- kremowy serek jak Almette o dowolnym smaku
- super na kanapki oraz jako dip

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas dojrzewania: 2 dni
Ilość porcji: 350 g sera

Kalorie: 330 w 100 g sera
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 800 g jogurtów greckich
  • płaska łyżeczka soli
  • pełna łyżka ulubionej mieszanki suszonych ziół

Aby zrobić ser Labneh potrzebujesz również: 1 świeżą pieluchę tetrową, chustę serowarską o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm i gramaturze 35 gsm lub też opakowanie gazy opatrunkowej wielkości 1 metra; sitko o średnicy minimum 16 cm oraz niewiele większy od sitka garnek i gumkę recepturkę.

Labneh ser przygotujesz zarówno z jogurtu greckiego, jak i z jogurtu oznaczonego jako "typ grecki". Polecam poszukać prawdziwego jogurtu greckiego, który powstaje w procesie fermentacji mleka przez dodanie do niego żywych kultur bakterii (lactobacrillus bulgaricus oraz streptococcus thermophilus). Jogurt grecki jest gęsty i lekko kwaśny. Ma dużo białka, więcej tłuszczu, ale znacznie mniej węglowodanów i wapnia niż zwykły jogurt. 

Do zrobienia około 300-350 gramów sera Labneh potrzebujesz 800 gramów jogurtu greckiego oraz płaską łyżeczkę soli. Jeśli masz ochotę, to możesz też dodać swoje ulubione zioła. Nie jest to jednak konieczne. Ja dodałam mieszankę suszonych ziół, która składała się z: pomidora, bazylii, oregano i czosnku. 

Labneh. Ser z jogurtów greckich, 1

Co można dodać do jogurtu greckiego?

Najbardziej podstawowy będzie ser Labneh tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Możesz też obtoczyć kulki Labneh w zioła i również umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. 

Do jogurtu możesz dodać: suszoną miętę lub inne suszone zioła (oregano, bazylia tymianek..), czarnuszkę, suszony czosnek lub czosnek niedźwiedzi, pieprz, suszoną paprykę, przyprawę za'atar oraz inne gotowe mieszanki przypraw. 

Labneh przepis

800 gramów jogurtu greckiego, czyli np. 2 opakowania jogurtu o pojemności 400 gramów każde przełóż do miski. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Jeśli planujesz zrobić Labneh smakowy, to dodaj też sporą łyżkę wybranych ziół. U mnie jest to mieszanka ziół toskańskich (pomidor, bazylia, oregano i czosnek). 

Labneh. Ser z jogurtów greckich, 2

Jogurt grecki z ziołami wymieszaj dokładnie i odstaw. Przygotuj sobie konstrukcję do szykowania sera. Może to być średniej wielkości garnek lub też szklana czy plastikowa miska, w której zmieści się sitko o średnicy minimum 16 cm. 
Labneh. Ser z jogurtów greckich, 3

Potrzebujesz też 1 świeżą pieluchę tetrową, chustę serowarską o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm i gramaturze 35 gsm lub też opakowanie gazy opatrunkowej o powierzchni 1 metra. Ja wybrałam tym razem gazę, którą kupisz w każdej aptece.
Labneh. Ser z jogurtów greckich, 4

Gazę złóż na pół i wyściel nią wnętrze sitka. Na gazę przełóż cały jogurt grecki z ziołami. 
Labneh. Ser z jogurtów greckich, 5

Zbierz razem końce gazy i zwiąż luźno gumką recepturką.
Labneh. Ser z jogurtów greckich, 6

Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstaw do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieś sitko z jogurtem w gazie. W misce/garnku zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylej lub odlej do wypicia a pakunek z jogurtu lekko odciśnij jeszcze z serwatki. Możesz też przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. 

Jeśli szykuję serek smakowy, to zazwyczaj wylewam serwatkę. A to dlatego, że taka w ziołach mi osobiście nie za bardzo smakuje. Serwatkę zlaną z serka, który robię tylko z dodatkiem soli można śmiało wypić.

Co jeszcze zrobić z serwatką?
- Polecam dodać ją pod koniec gotowania zupy, krótką zazwyczaj zabielasz śmietaną oraz do żurków i barszczy.
- Możesz ją dodać do ciasta na chleb zamiast wody.
- Śmiało sprawdzi się też do ciasta na placki i naleśniki zamiast wody lub mleka. 
Labneh. Ser z jogurtów greckich, 7

Labneh. Ser z jogurtów greckich, 8

Swój ser wstawiłam rano i wyjęłam gotowy po dwóch dniach z rana. Ser odciskałam tylko trzy razy. Cały czas trzymałam całą konstrukcję w lodówce. Jeśli chcesz, by serek był bardziej zwarty, to możesz go tak trzymać łącznie do czterech dni. 
Labneh. Ser z jogurtów greckich, 9

Z 800 gwarów jogurtu greckiego otrzymałam 350 gramów serka Labneh dojrzewającego przez dwie doby.

Jeśli nie masz sitka, to możesz woreczek z serkiem zawiązać u góry na środku patyczka (super sprawdzi się gruby i długi patyk do szaszłyków lub pałeczka do sushi). Taki pakunek na patyku kładziesz wówczas w misce lub garnku. Worek wisi na patyku, który opiera się na krawędziach naczynia a serwatka spływa do środka tego naczynia. 

Do czego używać sera Labneh?

- Gotowym serkiem możesz smarować kanapki zamiast kremowych serków typu Almette. 
- W wersji z niewielką ilością soli i bez przypraw może służyć jako ser do upieczenia sernika lub zrobienia sernika na zimno. 
- Z sera Labneh zrobisz też sosy oraz dipy na przyjęcia.
- Ser z jogurtów greckich to też świetna baza pod domowy twarożek ze szczypiorkiem oraz rzodkiewką. 

Labneh. Ser z jogurtów greckich, 10

Inspiracja do przepisu pochodzi z serwisu Prześlij przepis
Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (69 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/194374
Reklama

Komentarze

2019-01-30 15:10
Wszystko super ale po co pielucha? Bo nie ma o niej mowy pozniej.
2019-01-30 15:35
W przepisie zostały podane pielucha tetrowa, chusta serowarska lub gaza jałowa, którymi wyścielamy sitko. Pani Ania wybrała gazę, dlatego w dalszej części nie pisze już nic o pielusze tetrowej.
-- Ania z AniaGotuje.pl Dokładnie tak👍 Dziękuję.
2019-01-31 16:07
Robiłam ten serek już kilka razy, jest świetny warto spróbować!
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-02-04 23:13
Moje dzieło z przepisu Ani❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super pyszny serek Iwonko ❤️
2019-02-06 19:38
Wspaniały przepis. Wszystkim w domu bardzo smakowało. Na pewno zrobię go jeszcze nie raz 👍👌❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło.. zapraszam 🙂
2019-02-06 19:56
Przepyszny domowy serek ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wygląda super apetycznie👍
2019-02-07 08:46
Udało się 👍 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudeńko Aniu!🙂
2019-02-14 17:25
Pierwsza próba i bardzo udana, coś czuje, że serek Labneh zagości u mnie w domu na dobre. 👌😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Mniam.. wygląda świetnie!👌
Reklama
2019-02-14 20:27
USA I KANADA!!!! jesli nie mamy rodziny lub znajomego NIGDZIE!!!!nie kupimy zwyklego mleka tzw od krowy...jest homogenizowane..Krazy opinia ze sie bialego sera z tego nie da zrobic...DA SIE!!!! mam 72 lata i 40 lat go robie...kupujemy galon 3.25 homo mleka i jak w domu postoi zeby nabrac temp.pokojowej dodajemy do niego te najmniejsze opakowanie kwasnej smietany (sour cream)jakies 3 lyzki..Zostawiamy to w spokoju 3-4 dni az sie podzieli na dwoje serwatka i ser...ser zbieramy na pieluche...Ja zrobilem sobie takie lniane worki...mozna go podgrzac lekko ale to nie jest konieczne....worek lub kula z pieluchy wieszamy..w moim wypadku zaczelilem do kranu nad wanna i niech sobie obcieknie...robie z tego serniki .pierogi..wszystko tak jak kiedys ,jak kupowalismy ser na targu od dziewczyn z wiosek...Pozdrawiam..Zygmunt
2019-02-19 03:08
Ja regularnie robie ser z dowoej roboty kefiru i jogurtu ale pana przepis tez me sie podoba
stad musze go wyprubowac..
2019-02-16 09:50
Aniu uzależniłam się od tego Twojego przepisu. Serek jest rewelacyjny! Robię go z różnymi przyprawami ... Cała moja rodzina go uwielbia... Moi przyjaciele też! Dziękuję ❤
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-16 15:54
Bardzo mi miło Zosiu 👍🙂
2019-02-18 17:41
Idealny ! Naprawdę serek jest pyszny a możliwość kombinowania ze smakiem w zależności od upodobań- No rewelacja :-)👍😍 teraz muszę tylko wymyślić jak z takiego serka zrobić „chrzanowy” 😂😂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wystarczy dodać płaską łyżkę chrzanu 👍
2019-02-19 03:04
Grecki jogort ze sklepu moze miec niezdrowe dodatki jak np. guma arabska i inne
dziadostwo stad lepiej i o wiele taniej jest zrobic wlasny jogurt podegrzac do 60 stopni
i powiesic w worku, mozna ewentualnie przycisnac.
2019-02-19 03:15
Jogurt Grecki mozna zroboc domowym sposobem, wystarczy przy robieniu zwyklego jogurtu
podwyzszyc temperature z 43 stopni do prawie 50 stopni i po skonczeniu oddzielic serwatke.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-19 09:50
Jest przepyszne smakuje obłędnie nie trzeba go polecać komuś kto raz spróbuję ☺
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-02-20 15:29
Jest i kolejny serek, tym razem w wersji z czarnuszką. Niebo w buzi!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!🙂
Reklama

Labneh przepis

Labnech to ser popularny głównie w Egipcie i na Półwyspie Arabskim. Ser Labneh zazwyczaj formowany jest w kulki i obtaczany w ziołach lub polewany oliwą. Ten ser z jogurtu greckiego można jeść jako samodzielne danie lub na kanapki. Można użyć różnych rodzajów mleka. Labneh z mleka krowiego będzie miał smak wyjątkowo łagodny. W Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej labneh szykowany jest najczęściej z maleka z wielbłądów. W Iraku, Jordanii, Libanie, Palestynie, Izraelu, Egipcie i Syrii, Labneh wytwarza się przez delikatne i stopniowe wyciskanie serwatki z jogurtu, aż ten uzyska konsystencję podobną do miękkiego serka typu Almette. Ten domowy ser z jogurtów greckich jest tak prosty i pyszny, że nie sposób mu się oprzeć. 

Ser z jogurtów greckich

Labneh ser jogurtowy - delikatny i kremowy. Z czasem robi się kwaśniejszy i ma wyraźniejszy smak. Labnech ser z jogurtów greckich możesz przygotować śmiało w warunkach domowych. Aby zrobić ten najprostszy domowy ser z jogurtu wystarczy, że masz w domu sól, jogurt grecki lub jogurt typu greckiego oraz gazę, sitko i garnek. Domowy ser z jogurtów greckich polecam szykować również dla dzieci. Labneh jak zrobić? To bardzo proste.. Podążaj za przepisem a przekonasz się, że niewiele jest prostszych przepisów niż na ten twarożek z jogurtu greckiego. Domowe Almette z jogurtu i ziół będzie świetnym urozmaiceniem diety. Do tego jeszcze domowy chleb lub domowe kajzerki i można szaleć. Ser Labneh przepis - czyli ser biały z jogurtu greckiego, który możesz zrobić np. z miętą, suszonym pomidorem, tylko z solą lub też z innymi ulubionymi ziołami. Zapraszam po mój ser z jogurtu greckiego przepis doskonały! Koniecznie zobacz tej inne moje przepisy kulinarne. Świetny będzie hummus z ciecierzycy z puszki

Czym jogurt grecki różni się od zwykłego jogurtu?

Jogurt grecki ma inny smak oraz konsystencję, niż jogurt naturalny. Jogurt grecki jest znacznie gęstszy i bardziej kremowy. Powstaje w procesie fermentacji mleka poprzez dodanie do niego żywych kultur bakterii. Cały proces fermentacji odbywa się już w opakowaniu, ponieważ po dodaniu do mleka kultur bakterii jogurt natychmiast umieszczany jest w docelowych pudełeczkach. Dlatego też jogurt grecki ma prawie dwa razy więcej białka od jogurtu naturalnego. Do tego ma mniej węglowodanów, jednak i mniej wapnia.