Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Labneh

Labneh

Labneh, czyli super prosty do zrobienia ser z jogurtów greckich. To przepis na domowe almette, które przygotujesz z dowolnymi ziołami. Szykowanie składników zajmie Ci tylko pięć minut. Spróbuj, bo warto!

- robisz go tylko z jogurtu i soli
- to tylko pięć minut szykowania składników
- kremowy serek jak Almette o dowolnym smaku
- super na kanapki oraz jako dip

Czas przygotowania: 5 minut
Czas dojrzewania: 2 dni
Liczba porcji: 350 g sera

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g sera
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 800 g jogurtów greckich
  • płaska łyżeczka soli
  • pełna łyżka ulubionej mieszanki suszonych ziół

Aby zrobić ser Labneh potrzebujesz również: 1 świeżą pieluchę tetrową, chustę serowarską o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm i gramaturze 35 gsm lub też opakowanie gazy opatrunkowej wielkości 1 metra; sitko o średnicy minimum 16 cm oraz niewiele większy od sitka garnek i gumkę recepturkę.

Labneh ser przygotujesz zarówno z jogurtu greckiego, jak i z jogurtu oznaczonego jako "typ grecki". Polecam poszukać prawdziwego jogurtu greckiego, który powstaje w procesie fermentacji mleka przez dodanie do niego żywych kultur bakterii (lactobacrillus bulgaricus oraz streptococcus thermophilus). Jogurt grecki jest gęsty i lekko kwaśny. Ma dużo białka, więcej tłuszczu, ale znacznie mniej węglowodanów i wapnia niż zwykły jogurt. 

Do zrobienia około 300-350 gramów sera Labneh potrzebujesz 800 gramów jogurtu greckiego oraz płaską łyżeczkę soli. Jeśli masz ochotę, to możesz też dodać swoje ulubione zioła. Nie jest to jednak konieczne. Ja dodałam mieszankę suszonych ziół, która składała się z: pomidora, bazylii, oregano i czosnku. 

Labneh, 1

Co można dodać do jogurtu greckiego?

Najbardziej podstawowy będzie ser Labneh tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Możesz też obtoczyć kulki Labneh w zioła i również umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. 

Do jogurtu możesz dodać: suszoną miętę lub inne suszone zioła (oregano, bazylia tymianek..), czarnuszkę, suszony czosnek lub czosnek niedźwiedzi, pieprz, suszoną paprykę, przyprawę za'atar oraz inne gotowe mieszanki przypraw. 

Labneh przepis

800 gramów jogurtu greckiego, czyli np. 2 opakowania jogurtu o pojemności 400 gramów każde przełóż do miski. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Jeśli planujesz zrobić Labneh smakowy, to dodaj też sporą łyżkę wybranych ziół. U mnie jest to mieszanka ziół toskańskich (pomidor, bazylia, oregano i czosnek). 

Labneh, 2

Jogurt grecki z ziołami wymieszaj dokładnie i odstaw. Przygotuj sobie konstrukcję do szykowania sera. Może to być średniej wielkości garnek lub też szklana czy plastikowa miska, w której zmieści się sitko o średnicy minimum 16 cm. 
Labneh, 3

Potrzebujesz też 1 świeżą pieluchę tetrową, chustę serowarską o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm i gramaturze 35 gsm lub też opakowanie gazy opatrunkowej o powierzchni 1 metra. Ja wybrałam tym razem gazę, którą kupisz w każdej aptece.
Labneh, 4

Gazę złóż na pół i wyściel nią wnętrze sitka. Na gazę przełóż cały jogurt grecki z ziołami. 
Labneh, 5

Zbierz razem końce gazy i zwiąż luźno gumką recepturką.
Labneh, 6

Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstaw do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieś sitko z jogurtem w gazie. W misce/garnku zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylej lub odlej do wypicia a pakunek z jogurtu lekko odciśnij jeszcze z serwatki. Możesz też przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Całą konstrukcję odstaw ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz dziennie odciskaj delikatnie płyn i całość znów ostawiaj do lodówki. 

Jeśli szykuję serek smakowy, to zazwyczaj wylewam serwatkę. A to dlatego, że taka w ziołach mi osobiście nie za bardzo smakuje. Serwatkę zlaną z serka, który robię tylko z dodatkiem soli można śmiało wypić.

Co jeszcze zrobić z serwatką?
- Polecam dodać ją pod koniec gotowania zupy, krótką zazwyczaj zabielasz śmietaną oraz do żurków i barszczy.
- Możesz ją dodać do ciasta na chleb zamiast wody.
- Śmiało sprawdzi się też do ciasta na placki i naleśniki zamiast wody lub mleka. 
Labneh, 7

Labneh, 8

Tak więc swój ser wstawiłam rano i wyjęłam gotowy po dwóch dniach z rana. Ser odciskałam tylko trzy razy. Cały czas trzymałam całą konstrukcję w lodówce. Jeśli chcesz, by serek był bardziej zwarty, to tak jak napisałam wyżej, możesz go tak trzymać łącznie do czterech dni.
Labneh, 9

Z 800 gwarów jogurtu greckiego otrzymałam 350 gramów serka Labneh dojrzewającego przez dwie doby.

Jeśli nie masz sitka, to możesz woreczek z serkiem zawiązać u góry na środku patyczka (super sprawdzi się gruby i długi patyk do szaszłyków lub pałeczka do sushi). Taki pakunek na patyku kładziesz wówczas w misce lub garnku. Worek wisi na patyku, który opiera się na krawędziach naczynia a serwatka spływa do środka tego naczynia. 

Do czego używać sera Labneh?

- Gotowym serkiem możesz smarować kanapki zamiast kremowych serków typu Almette. 
- W wersji z niewielką ilością soli i bez przypraw może służyć jako ser do upieczenia sernika lub zrobienia sernika na zimno. 
- Z sera Labneh zrobisz też sosy oraz dipy na przyjęcia.
- Ser z jogurtów greckich to też świetna baza pod domowy twarożek ze szczypiorkiem oraz rzodkiewką. 

Labneh, 10

Wypróbuj też mój sposób na błyskawiczny, domowy ayran
 
Smacznego. 

Inspiracja do przepisu pochodzi z serwisu Prześlij przepis.

Średnia 4.9 / 5 (1020 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Labneh przepis

Labnech to ser popularny głównie w Egipcie i na Półwyspie Arabskim. Ser Labneh zazwyczaj formowany jest w kulki i obtaczany w ziołach lub polewany oliwą. Ten ser z jogurtu greckiego można jeść jako samodzielne danie lub na kanapki. Można użyć różnych rodzajów mleka. Labneh z mleka krowiego będzie miał smak wyjątkowo łagodny. W Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej labneh szykowany jest najczęściej z maleka z wielbłądów. W Iraku, Jordanii, Libanie, Palestynie, Izraelu, Egipcie i Syrii, Labneh wytwarza się przez delikatne i stopniowe wyciskanie serwatki z jogurtu, aż ten uzyska konsystencję podobną do miękkiego serka typu Almette. Ten domowy ser z jogurtów greckich jest tak prosty i pyszny, że nie sposób mu się oprzeć. 

Ser z jogurtów greckich

Labneh ser jogurtowy - delikatny i kremowy. Z czasem robi się kwaśniejszy i ma wyraźniejszy smak. Labnech ser z jogurtów greckich możesz przygotować śmiało w warunkach domowych. Aby zrobić ten najprostszy domowy ser z jogurtu wystarczy, że masz w domu sól, jogurt grecki lub jogurt typu greckiego oraz gazę, sitko i garnek. Domowy ser z jogurtów greckich polecam szykować również dla dzieci. Labneh jak zrobić? To bardzo proste.. Podążaj za przepisem a przekonasz się, że niewiele jest prostszych przepisów niż na ten twarożek z jogurtu greckiego. Domowe Almette z jogurtu i ziół będzie świetnym urozmaiceniem diety. Do tego jeszcze domowy chleb lub domowe kajzerki i można szaleć. Ser Labneh przepis - czyli ser biały z jogurtu greckiego, który możesz zrobić np. z miętą, suszonym pomidorem, tylko z solą lub też z innymi ulubionymi ziołami. Zapraszam po mój ser z jogurtu greckiego przepis doskonały! Koniecznie zobacz tej inne moje przepisy kulinarne. Świetny będzie humus z ciecierzycy z puszki.

Czym jogurt grecki różni się od zwykłego jogurtu?

Jogurt grecki ma inny smak oraz konsystencję, niż jogurt naturalny. Jogurt grecki jest znacznie gęstszy i bardziej kremowy. Powstaje w procesie fermentacji mleka poprzez dodanie do niego żywych kultur bakterii. Cały proces fermentacji odbywa się już w opakowaniu, ponieważ po dodaniu do mleka kultur bakterii jogurt natychmiast umieszczany jest w docelowych pudełeczkach. Dlatego też jogurt grecki ma prawie dwa razy więcej białka od jogurtu naturalnego. Do tego ma mniej węglowodanów, jednak i mniej wapnia.