Labneh
Labneh, czyli super prosty do zrobienia ser z jogurtów greckich. To przepis na domowe almette, które przygotujesz z dowolnymi ziołami. Szykowanie składników zajmie Ci tylko pięć minut. Spróbuj, bo warto!
- robisz go tylko z jogurtu i soli
- to tylko pięć minut szykowania składników
- kremowy serek jak Almette o dowolnym smaku
- super na kanapki oraz jako dip
Czas przygotowania: 5 minut
Czas dojrzewania: 2 dni
Liczba porcji: 350 g sera
Kaloryczność kcal: 140 w 100 g sera
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 800 g jogurtów greckich
- płaska łyżeczka soli
- pełna łyżka ulubionej mieszanki suszonych ziół
Aby zrobić ser Labneh potrzebujesz również: 1 świeżą pieluchę tetrową, chustę serowarską o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm i gramaturze 35 gsm lub też opakowanie gazy opatrunkowej wielkości 1 metra; sitko o średnicy minimum 16 cm oraz niewiele większy od sitka garnek i gumkę recepturkę.
Labneh ser przygotujesz zarówno z jogurtu greckiego, jak i z jogurtu oznaczonego jako "typ grecki". Polecam poszukać prawdziwego jogurtu greckiego, który powstaje w procesie fermentacji mleka przez dodanie do niego żywych kultur bakterii (lactobacrillus bulgaricus oraz streptococcus thermophilus). Jogurt grecki jest gęsty i lekko kwaśny. Ma dużo białka, więcej tłuszczu, ale znacznie mniej węglowodanów i wapnia niż zwykły jogurt.
Do zrobienia około 300-350 gramów sera Labneh potrzebujesz 800 gramów jogurtu greckiego oraz płaską łyżeczkę soli. Jeśli masz ochotę, to możesz też dodać swoje ulubione zioła. Nie jest to jednak konieczne. Ja dodałam mieszankę suszonych ziół, która składała się z: pomidora, bazylii, oregano i czosnku.

Co można dodać do jogurtu greckiego?
Najbardziej podstawowy będzie ser Labneh tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Możesz też obtoczyć kulki Labneh w zioła i również umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni.
Do jogurtu możesz dodać: suszoną miętę lub inne suszone zioła (oregano, bazylia tymianek..), czarnuszkę, suszony czosnek lub czosnek niedźwiedzi, pieprz, suszoną paprykę, przyprawę za'atar oraz inne gotowe mieszanki przypraw.
Labneh przepis
800 gramów jogurtu greckiego, czyli np. 2 opakowania jogurtu o pojemności 400 gramów każde przełóż do miski. Dodaj płaską łyżeczkę soli. Jeśli planujesz zrobić Labneh smakowy, to dodaj też sporą łyżkę wybranych ziół. U mnie jest to mieszanka ziół toskańskich (pomidor, bazylia, oregano i czosnek).

Jogurt grecki z ziołami wymieszaj dokładnie i odstaw. Przygotuj sobie konstrukcję do szykowania sera. Może to być średniej wielkości garnek lub też szklana czy plastikowa miska, w której zmieści się sitko o średnicy minimum 16 cm.

Potrzebujesz też 1 świeżą pieluchę tetrową, chustę serowarską o wymiarach nie większych niż 20 x 30 cm i gramaturze 35 gsm lub też opakowanie gazy opatrunkowej o powierzchni 1 metra. Ja wybrałam tym razem gazę, którą kupisz w każdej aptece.

Gazę złóż na pół i wyściel nią wnętrze sitka. Na gazę przełóż cały jogurt grecki z ziołami.

Zbierz razem końce gazy i zwiąż luźno gumką recepturką.

Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstaw do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieś sitko z jogurtem w gazie. W misce/garnku zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylej lub odlej do wypicia a pakunek z jogurtu lekko odciśnij jeszcze z serwatki. Możesz też przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Całą konstrukcję odstaw ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz dziennie odciskaj delikatnie płyn i całość znów ostawiaj do lodówki.
Jeśli szykuję serek smakowy, to zazwyczaj wylewam serwatkę. A to dlatego, że taka w ziołach mi osobiście nie za bardzo smakuje. Serwatkę zlaną z serka, który robię tylko z dodatkiem soli można śmiało wypić.
Co jeszcze zrobić z serwatką?
- Polecam dodać ją pod koniec gotowania zupy, krótką zazwyczaj zabielasz śmietaną oraz do żurków i barszczy.
- Możesz ją dodać do ciasta na chleb zamiast wody.
- Śmiało sprawdzi się też do ciasta na placki i naleśniki zamiast wody lub mleka.


Tak więc swój ser wstawiłam rano i wyjęłam gotowy po dwóch dniach z rana. Ser odciskałam tylko trzy razy. Cały czas trzymałam całą konstrukcję w lodówce. Jeśli chcesz, by serek był bardziej zwarty, to tak jak napisałam wyżej, możesz go tak trzymać łącznie do czterech dni.

Z 800 gwarów jogurtu greckiego otrzymałam 350 gramów serka Labneh dojrzewającego przez dwie doby.
Jeśli nie masz sitka, to możesz woreczek z serkiem zawiązać u góry na środku patyczka (super sprawdzi się gruby i długi patyk do szaszłyków lub pałeczka do sushi). Taki pakunek na patyku kładziesz wówczas w misce lub garnku. Worek wisi na patyku, który opiera się na krawędziach naczynia a serwatka spływa do środka tego naczynia.
Do czego używać sera Labneh?
- Gotowym serkiem możesz smarować kanapki zamiast kremowych serków typu Almette.
- W wersji z niewielką ilością soli i bez przypraw może służyć jako ser do upieczenia sernika lub zrobienia sernika na zimno.
- Z sera Labneh zrobisz też sosy oraz dipy na przyjęcia.
- Ser z jogurtów greckich to też świetna baza pod domowy twarożek ze szczypiorkiem oraz rzodkiewką.

Wypróbuj też mój sposób na błyskawiczny, domowy ayran.
Smacznego.
Inspiracja do przepisu pochodzi z serwisu Prześlij przepis.