Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki to najchętniej szykowane ciastka kokosowe. Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład. Moje kokosanki z białek powstają z wiórków kokosowych, cukru i białek. To kokosanki bez masła.

- tylko 15 minut szykowania
- 3 podstawowe składniki + aromat
- bez dodatku mąki, mleka i masła

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 38 kokosanek

Kalorie: 70 w 1 kokosance
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek
  • 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g
  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Kokosanki przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Białka jajek mogą być wyjęte prosto z lodówki. Mogą też mieć temperaturę pomieszczenia. 
Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości kokosanek, które upiekłam.

Z podanej porcji składników upiekłam 38 ciasteczek kokosanek o średnicy około 3,5 cm.
Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. 
Czas pieczenia: 15-20 minut. 

Kokosanki to ciastka kokosowe, które mają same plusy. Powstają tylko z kilku składników. Są idealne dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Są proste i super szybkie w przygotowaniu, więc warto je szykować razem z dziećmi. Takie domowe kokosanki to też najlepszy sposób na wykorzystanie białek po cieście drożdżowym.  

Kokosanki, 1

Kokosanki

Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Wodniste białko oznacza, że jajko nie było już świeże. Białko powinno być zwarte i żelowate. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam mój przepis na makowiec zawijany. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe. Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze umyć z resztek tłuszczu. 

Z czterech średniej wielkości białek otrzymasz około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Napuszone białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.

Kokosanki, 2

Kokosanki, 3

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodaj pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Kokosanki, 4

Do ubitego białka dodaj kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową. Dodaj trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów. 
Kokosanki, 5

Możesz dodać na raz wszystkie trzy szklanki wiórków. Ja jednak zazwyczaj wsypuję szklankę wiórków. Delikatnie mieszam masę. Wsypuję kolejną szklankę i znów mieszam. W końcu wsypuję też trzecią szklankę wiórków. Mieszam i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki.
Kokosanki, 6

Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa będzie się kleić a kulki mogą być nieforemne. Takie kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze. 
Kokosanki, 7

Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki piecz tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Kokosanki, 8

Kokosanki, 9

Inspiracja do przepisu na kokosanki pochodzi ze strony alattefood.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (89 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-01-26 15:07
Idealny dodatek do kawy 🙂👏️
-- Ania z AniaGotuje.pl Dzięki 🙂🙂
2019-01-27 00:27
🌼❤️moje kokosanki
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Czesiu! Wyglądają pysznie🙂
2019-01-29 15:37
Super🙂właśnie zostały mi białka z soboty jak robilam od faworków i dzisiejszych z robienia oponek i nieraz się zastanawiałam co mam z taką ilością robić. 😊kokosanki -prosty i fajny przepis 😊napewno je zrobię na dniach,bo u mnie to same łakomczuchy😊
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Małgosiu! Powodzenia i smacznego 👍
2019-01-30 11:59
Kokosanki.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Elu!
2019-02-07 18:14
Dzieki Aniu. Kokosanki sa lekkie i smaczne. Dodalam zamiast cukru xylitolu. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne kokosanki!
2019-02-20 12:51
Takie mi wyszły,łyżką kładzione,tylko kokosu dodałam 200gram, bo tyle akurat miałam,ale i tak go czuć ....🙂bardzo dobre, leciutkie🙂pyszne🙂napewno jeszcze je zrobie🙂pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczniutkie!👍
2019-03-26 11:44
Wyszły jak należy! 👌🏼Pyszne! 😋 Mi wystarczyło 200gramm na 3 szklanki kokosu, ale to pewnie zależy od szklanki Dziękuję za przepis! 😊
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super kokosanki Kasiu 👌
2019-03-31 23:29
Aniu, kolejny super przepis! Wypróbowałem! Ciastka nakładałem gałkownicą do lodów. Ten sposób się sprawdza. Mam pytanie logistyczne: jak przechowywać kokosanki? W metalowym pudełku po ciastkach - tracą chrupiącą skórkę, miękną i robią się ciągnące. Doradzisz?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-01 14:15
One lubią łapać wilgoć i dość szybko tracą tę chrupkość. Ja po całkowitym przestudzeniu zawijam je lekko w ręcznik papierowy a potem umieszczam w spożywczym woreczku strunowym i jest lepiej.
2019-04-02 23:30
Dziękuję za odpowiedź! :)
2019-04-07 16:16
Super przepis. Kokosanki wyszły bardzo pyszne😋 Dziękuję
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-04-09 12:21
Aniu zrobiłam szybko się zarobi super smakuje i przede wszystkim wyszło mi dzięki twoim zachętą .dziękuję💞 Kokosanki
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-07-21 16:10
Aromaty sa bardzo niezdrowe.
2019-07-26 09:27
Wspaniale, dziekuje Aniu
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
Reklama
2019-08-02 18:54
Po prostu pyszne 😋😋😋🥥🍪 zniknęły w mgnieniu oka 😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️🔥
2019-08-10 15:02
Przepis prosty, łatwy w wykonaniu a ciasteczka bardzo smaczne. Polecam!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌❤️
2019-08-10 16:37
Kokosanki bardzo dobre i szybkie w wykonaniu. Zrobiłam podczas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drozdzowego - drozdzowki z serem wg Ani przepisu. Super, bo nic nie wyrzucilam - białka wykorzystałam do kokosanek a żółtka do pysznych drożdżowek. Dziękuję za fajny przepis 🌷
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę 🙂
2019-09-11 18:01
Witam, po zrobieniu babki drozdzowej "chmurka" pozostalo 6 bialek. Postanowilam zrobic kokosanki. Do szesciu bialek potrzebowalam 450 g wiorkow. Mialam tylko 300 g wiec dodalam 150 g migdalow w proszku. Wyszly super ! Pozdrawiam,
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️❤️
2019-09-17 16:12
Bardzo smaczne 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-09-25 08:42
A o to moje pierwsze kokosanki, a skończyło się na dokupieniu składników i potrójnej porcji. Moi chłopcy się zabijali, tylko roczniak,nie mógł i poszedł spać. 😀👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-09-25 08:43
Genialne 😀😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌🔥
2019-09-28 18:36
Przepyszne , dziękuje za cudnie prosty przepis idealny dla kulinarnych leni 🤩🤣❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
2019-10-03 12:44
Kokosanki naprawdę pyszniutkie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne Iwonko!
2019-10-08 14:56
Jeszcze gorące i przepyszne😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🔥
2019-10-08 21:25
Może trochę za bardzo się przyrumienily ale są naprawdę bardzo smaczne 😊👌
2019-10-08 22:45
Kokosanki przepyszne, polałam czekolada i wyszły jak bounty, ba nawet lepsze!👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️❤️
2019-10-18 13:05
Kolejny przepis Ani wykonany 😄. Tyle schudłem i znów przytyje 🤗
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️ ha ha. super!
Reklama

Kokosanki 

Kokosanki przepis to najczęściej wyszukiwane hasło na przepis na kokosanki. Kokosanki to ciastka kokosowe, które szykuje się najczęściej z białka jajek, cukru oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka kokosowe w moim wydaniu nie zawierają w składzie ani mąki ani masła. Kokosanki bez masła robi się błyskawicznie. Jeśli dodasz mniej cukru, to przygotujesz wówczas kokosanki fit. Kokosanki to ciastka super smaczne, szybkie i uwielbiane przez dzieci. Sama robię je od lat, jednak pamiętam, że pierwotnie przepis zaczerpnęłam z jednej z zagranicznych stron z przepisami na smaczne dania. Nazwa kokosanek brzmiała easy coconut macaroons ponieważ są to ciastka z dodatkiem aromatu migdałowego. 

Kokosanki z białek

Kokosanki ciastka z białek, cukru i wiórków kokosowych plus ewentualnie odrobina olejku o smaku migdałowym lub waniliowym. Proste, prawda? To kokosanki bezglutenowe oraz kokosanki bezmleczne. Kokosanki z białek warto szykować zawsze w towarzystwie serników lub ciast drożdżowych. Ciasto drożdżowe oraz sernik nowojorski będą dobrym wyborem, ponieważ szykuje się je z wykorzystaniem żółtek. Tyle samo żółtek użyjesz również w przepisie na domowe pączki. Białka zaś odkładasz na kokosanki z białek. Kokosanki recipe to tylko białko, cukier i wiórki kokosowe. Moje pyszne kokosanki bez masła robię bardzo często na Tłusty Czwartek, ponieważ podczas smażenia dużej ilości najróżniejszych pączków zostaje mi sporo białek. Z reszty białek robię cudowną bezę.. beza Pavlova jest wyjątkowa i świetnie się prezentuje. Mój Blog Kulinarny to też bardzo dużo przepisów na domowe obiady, surówki oraz świetne dania na słodko.