Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kokosanki

Kokosanki

Kokosanki to najchętniej szykowane ciastka kokosowe. Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład. Moje kokosanki z białek powstają z wiórków kokosowych, cukru i białek. To kokosanki bez masła.

- tylko 15 minut szykowania
- 3 podstawowe składniki + aromat
- bez dodatku mąki, mleka i masła

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 38 kokosanek

Kaloryczność kcal: 70 w 1 kokosance
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek
  • 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g
  • trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g
  • kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego
  • szczypta soli

Kokosanki przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Białka jajek mogą być wyjęte prosto z lodówki. Mogą też mieć temperaturę pomieszczenia. 
Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości kokosanek, które upiekłam.

Z podanej porcji składników upiekłam 38 ciasteczek kokosanek o średnicy około 3,5 cm.
Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. 
Czas pieczenia: 15-20 minut. 

Kokosanki to ciastka kokosowe, które mają same plusy. Powstają tylko z kilku składników. Są idealne dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Są proste i super szybkie w przygotowaniu, więc warto je szykować razem z dziećmi. Takie domowe kokosanki to też najlepszy sposób na wykorzystanie białek po cieście drożdżowym.  

Kokosanki, 1

Kokosanki

Im świeższe masz jajka, tym lepiej. Wodniste białko oznacza, że jajko nie było już świeże. Białko powinno być zwarte i żelowate. Bardzo dokładnie oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam mój przepis na makowiec zawijany. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe. Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze umyć z resztek tłuszczu. 

Z czterech średniej wielkości białek otrzymasz około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Napuszone białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie.

Kokosanki, 2

Kokosanki, 3

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodaj pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa.
Kokosanki, 4

Do ubitego białka dodaj kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową. Dodaj trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów. 
Kokosanki, 5

Możesz dodać na raz wszystkie trzy szklanki wiórków. Ja jednak zazwyczaj wsypuję szklankę wiórków. Delikatnie mieszam masę. Wsypuję kolejną szklankę i znów mieszam. W końcu wsypuję też trzecią szklankę wiórków. Mieszam i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki.
Kokosanki, 6

Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa będzie się kleić a kulki mogą być nieforemne. Takie kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze. 
Kokosanki, 7

Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki piecz tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Kokosanki, 8

Kokosanki, 9

Jeśli kokosanki nie będą zjedzone w dniu pieczenia, to po przestudzeniu polecam zawinąć je w papier śniadaniowy a następnie w zwykłą torbę lub woreczki śniadaniowe i przechowywać np. w chlebaku lub w szafce kuchennej (śmiało do 4 dni). 
Inspiracja do przepisu na kokosanki pochodzi ze strony alattefood.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (4654 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kokosanki 

Kokosanki przepis to najczęściej wyszukiwane hasło na przepis na kokosanki. Kokosanki to ciastka z wiórkami kokosowymi, które szykuje się najczęściej z białka jajek, cukru oraz wiórków kokosowych. Ciasteczka kokosowe w moim wydaniu nie zawierają w składzie ani mąki ani masła. Kokosanki bez masła robi się błyskawicznie. Jeśli dodasz mniej cukru, to przygotujesz wówczas kokosanki fit. Kokosanki to ciastka super smaczne, szybkie i uwielbiane przez dzieci. Sama robię je od lat, jednak pamiętam, że pierwotnie przepis zaczerpnęłam z jednej z zagranicznych stron z przepisami na smaczne dania. Nazwa kokosanek brzmiała easy coconut macaroons ponieważ są to ciastka z dodatkiem aromatu migdałowego. Zapraszam też po coś podobnego, ale tym razem już bez jajek. A są to szybkie i pyszne ciasteczka kokosowe

Kokosanki z białek

Kokosanki super deser z białek, cukru i wiórków kokosowych plus ewentualnie odrobina olejku o smaku migdałowym lub waniliowym. Proste, prawda? To kokosanki bezglutenowe oraz kokosanki bezmleczne. Kokosanki z białek warto szykować zawsze w towarzystwie serników lub ciast drożdżowych. Ciasto drożdżowe oraz sernik nowojorski będą dobrym wyborem, ponieważ szykuje się je z wykorzystaniem żółtek. Tyle samo żółtek użyjesz również w przepisie na domowe pączki. Białka zaś odkładasz na kokosanki z białek. Kokosanki recipe to tylko białko, cukier i wiórki kokosowe. Moje pyszne kokosanki bez masła robię bardzo często na Tłusty Czwartek, ponieważ podczas smażenia dużej ilości najróżniejszych pączków zostaje mi sporo białek. Z reszty białek robię cudowną bezę.. beza Pavlova jest wyjątkowa i świetnie się prezentuje. Mój Blog Kulinarny to też bardzo dużo przepisów na domowe obiady, surówki oraz świetne dania na słodko.