Sernik z koziego sera

Sernik z koziego sera

Wspaniały i aksamitny sernik z sera koziego na delikatnym spodzie z puchu z biszkoptów.

Ma delikatny zapach sera koziego i masła. Smak jest niezwykle subtelny, wręcz niezapomniany :-)

Musisz spróbować!

Czas przygotowywania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut

Ilość porcji: sernik na 10 osób (średnica 20 cm)

Składniki:
• 400 g sera koziego (twaróg lub kremowy ser)*
• 4 jajka rozmiar "m"
• 40 g masła - 2 łyżki
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 60 g cukru pudru - 3 pełne łyżki
• 6 okrągłych biszkoptów


* Ja użyłam sera koziego kremowego półtłustego, więc nie musiałam go mielić. Jeśli masz ser twarogowy, który wymaga mielenia - tym lepiej :-) Pamiętaj, by zmielić go przynajmniej dwa razy.

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do szaleniej miski.

Żółtka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj miękkie masło i twaróg. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj masę łyżką.

Ubij białka na sztywno i wmieszaj delikatnie szpatułką w masę serową.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Od środka wysmaruj tortownicę resztkami masła.

Biszkopty zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach - najlepiej na "mąkę". Wysyp mąkę z biszkoptów na dno tortownicy i rozprowadź równomiernie.

Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 50 minut w temperaturze 170 stopni. Sernik bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika opadnie, jednak zachowa bardzo aksamitną i "puszystą" konsystencję.

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


sernik-z-koziego-sera-1

sernik-z-koziego-sera-2

sernik-z-koziego-sera-3

sernik-z-koziego-sera-4


Sernik po wystygnięciu możesz oprószyć cukrem pudrem. Wspaniale smakuje już w dniu pieczenia. Najlesistszy jest jednak dnia następnego. Można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 8 dni.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Fleur
2016-08-16 11:41
Niestety nie jestem dobra w pieczeniu ciast. Ja znam wersje sernika na zimno, która jest na pewno bezpieczniejsza dla amatorów w kuchni.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-16 11:54
Ten przepis jest jednak bardzo prosty a ser kozi z powodzeniem możesz zastąpić zwykłym krowim ;-)
user pic
Z naciskiem na szczęście
2016-08-16 11:52
Uwielbiam serniki. Na pewno w najbliższym czasie postram sie zrobić. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-16 11:54
Polecam gorąco!
user pic
Marzena
2016-08-16 20:37
Aniu bardzo ciekawy serniczek, takich smaków jeszcze nie jadłam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-17 09:15
Dziękuję Marzenko. Jak uda Ci się znaleźć taki ser - warto upiec :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-08-17 17:15
My wprost kochamy kozi ser i taki sernik to byłby dla nas RAJ <3 Jeju jak on musi być pyszny <3 Z nikim byśmy się nim nie podzieliły :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-18 10:34
Warto upiec :-)
user pic
Marta gotuje
2016-08-19 09:53
Sernika z kozim serem jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna, że musi pysznie smakować :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-19 09:57
Polecam Marto.. warto upiec :-)
user pic
Save the Magic Moments
2016-08-24 13:48
Wow! Nigdy takiego nie próbowałam. Brzmi genialnie. Tylko cena serka mnie przeraża :P
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-08-24 17:33
Wiem, ser kozi tani nie jest, ale warto.. chociaż raz ;-)
user pic
Mariolka
2017-07-29 21:45
Witam nie bardzo rozumiem 6 biszkoptów,jako spód,o jakie biszkopty tu chodzi? A przepis chcę wypróbować !
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-30 11:50
6 okrągłych biszkoptów zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach - najlepiej na "mąkę". Wysyp mąkę z biszkoptów na dno tortownicy i rozprowadź równomiernie.