Sernik z koziego sera
Wspaniały i aksamitny sernik z sera koziego na delikatnym spodzie z puchu z biszkoptów. Ma delikatny zapach sera koziego i masła. Smak jest niezwykle subtelny, wręcz niezapomniany :-) Musisz spróbować!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 10 osób (średnica 20 cm)
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 400 g sera koziego (twaróg lub kremowy ser)*
- 4 jajka rozmiar "m"
- 40 g masła - 2 łyżki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru pudru - 3 pełne łyżki
- 6 okrągłych biszkoptów
* Ja użyłam sera koziego kremowego półtłustego, więc nie musiałam go mielić. Jeśli masz ser twarogowy, który wymaga mielenia - tym lepiej :-) Pamiętaj, by zmielić go przynajmniej dwa razy.
Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do szaleniej miski.
Żółtka ubij z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj miękkie masło i twaróg. Przesiej mąkę do miski i wymieszaj masę łyżką.
Ubij białka na sztywno i wmieszaj delikatnie szpatułką w masę serową.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Od środka wysmaruj tortownicę resztkami masła.
Biszkopty zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach - najlepiej na "mąkę". Wysyp mąkę z biszkoptów na dno tortownicy i rozprowadź równomiernie.
Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 50 minut w temperaturze 170 stopni. Sernik bardzo urośnie. Po wyłączeniu piekarnika opadnie, jednak zachowa bardzo aksamitną i "puszystą" konsystencję.
Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik po wystygnięciu możesz oprószyć cukrem pudrem. Wspaniale smakuje już w dniu pieczenia. Najlesistszy jest jednak dnia następnego. Można przechowywać w lodówce pod przykryciem do 8 dni.
Smacznego :-)