Sernik z kajmakiem

Sernik z kajmakiem

Nieziemsko smaczny sernik z kajmakiem. Przepis na ten sernik jest bardzo prosty. Warto go upiec, ponieważ to wyjątkowy sernik na wyjątkowe okazje. Świetny na Sylwestra oraz jako sernik świąteczny.

- prosty ciasteczkowy spód z orzechami
- z masą kajmakową z puszki
- z twarogiem z kubełka

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 1700 g sernika

Kaloryczność kcal: 430 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na orzechowy spód

  • 150 g ciasteczek owsianych lub maślanych
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 50 g masła - 1/4 kostki

Składniki na kajmakową masę serową

  • 1 kg sera twarogowego mielonego np. z kubełka
  • 5 średnich jajek
  • 260 g kajmaku o smaku orzechowym
  • 100 g masła - pół kostki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Składniki na kajmakowy krem

  • 200 g kajmaku o smaku orzechowym
  • 100 g śmietanki kremówki 36 %
  • łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Dodatkowy czas: podpiekanie spodu - 15 minut; chłodzenie sernika - minimum 4 godziny.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. 
Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.

Sernik kajmakowy

Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. 

Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek owsianych. Możesz też użyć dobrej jakości ciasteczek maślanych zwykłych lub orzechowych. 
W przepisie użyłam jedną całą puszkę kajmaku o wadze 460 gramów. 260 gramów kajmaku dodałam do masy serowej, zaś 200 gramów do kajmakowego kremu. Użyłam kajmaku o smaku orzechowym, ale możesz też użyć zwykłej masy krówkowej.

Sernik kajmakowy z orzechowym spodem to deser, który polecam miłośnikom serników, orzechów oraz pysznego kajmaku. 

Sernik z kajmakiem, 1

Sernik kajmakowy z orzechami

Zacznij od przygotowania orzechowego spodu do sernika. Sporą garść łuskanych orzechów włoskich umieść w misie melaksera. Sprawdź wcześniej, czy w orzechach nie ma resztek skorupek. Orzechy włoskie zmiksuj na drobny piasek. Jeśli nie masz blendera, to uda Ci się pokruszyć dobrze orzechy również w moździerzu. W ostateczności można je też umieścić w mocnym woreczku strunowym spożywczym lub pod ściereczką bawełnianą i rozbić tłuczkiem lub wałkiem.

Sernik z kajmakiem, 2

Sernik z kajmakiem, 3

Do miski melaksera włóż ciasteczka. Je również zmiksuj na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski z piaskiem orzechowym. Do zmielonych ciasteczek i orzechów wlej na koniec 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Sernik z kajmakiem, 4

Sernik z kajmakiem, 5

Przygotuj sobie tortownicę o średnicy 24 cm. Ja użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi, odpinanymi bokami, więc nie wykładałam na dno papieru do pieczenia. Jeśli masz metalową tortownicę, to dno formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy wyłóż od wewnątrz paskami z papieru do pieczenia. Aby paski pergaminu przylegały do wewnętrznych rantów formy, wysmaruj je resztkami masła. Możesz też spiąć je u góry przy pomocy spinacza biurowego. Nie ma jednak konieczności wykładania boków papierem do pieczenia.

Masę ciasteczkową z orzechami przełóż do formy i uklep wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Spód podpiekaj tak przez 15 minut. Po tym czasie formę ze spodem wyjmij z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj. Zmniejsz tylko temperaturę do 160 stopni. 
Sernik z kajmakiem, 6

Do zrobienia sernika pieczonego z kajmakiem polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Polecam sery marki Piątnica oraz Mlekovita. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być rzadki i kwaśny.

Kilogram twarogu mielonego umieść w misce. Wbij pięć średniej wielkości jajek. Dodaj roztopione i przestudzone masło, jedno opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru o wadze 35 gramów oraz 260 g kajmaku o smaku orzechowym. 

Budyń możesz zastąpić trzema łyżkami skrobi ziemniaczanej z odrobiną aromatu śmietankowego.

Sernik z kajmakiem, 7

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić łyżką, ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Polecam jednak mikser. W kilka sekund masa będzie idealnie gładka. 
Sernik z kajmakiem, 8

Masę serową przełóż do tortownicy z podpieczonym spodem (spód może być jeszcze gorący). Wyrównaj powierzchnię. Tortownicę z sernikiem umieść  w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Sernik piecz w tej temperaturze przez 90 minut. 
Sernik z kajmakiem, 9

Sernik zacznie lekko rosnąć dopiero po około 60 minutach pieczenia. Po 90 minutach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca przynajmniej przez godzinę. Pozwól, by temperatura w piekarniku powoli spadała. Sernik opadnie wówczas tylko nieznacznie.

Bardzo często dostaję zapytania, czemu sernik opada. Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika. I co ciekawe.. nie zawsze nam się to udaje. Jednym z powodów może być nawet to, że Twój piekarnik szybko się schładza. 

Po wyjęciu z piekarnika sernik powinien być ładnie podpieczony.
Sernik z kajmakiem, 10

Krem kajmakowy zacznij szykować dopiero po przestudzeniu i schłodzeniu sernika w lodówce.

Najpierw łyżkę żelatyny rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Płyn mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do przestudzenia. 

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 36 % ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła.

Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę kajmaku. Miksuj śmietankę przez chwilę na najniższych obrotach a następnie dodaj drugą łyżkę kajmaku. Potem tak samo dodaj jeszcze resztę kajmaku, aż dodasz całe 200 kramów masy krówkowej.

 

Sernik z kajmakiem, 11

Do kremu z kajmaku i śmietanki wlej też rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Krem wyłóż na schodzony sernik. Krem możesz dodatkowo udekorować połówkami orzechów włoskich. 
Sernik z kajmakiem, 12

Sernik kajmakowy odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie krem powinien już stężeć. Sernik kajmakowy przechowuj w lodówce.
Sernik z kajmakiem, 13

Sernik z kajmakiem, 14

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (202 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sernik kajmakowy

Sernik pieczony z masą krówkową o smaku orzechowym oraz z pysznych orzechowym spodem zrobionym z ciasteczek maślanych lub owsianych, masła i mielonych orzechów włoskich. To pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do zrobienia sernik pieczony idealny na Sylwestra oraz na Święta. Sernik z kajmakiem i orzechami to typowo zimowy sernik. Świetnie smakuje z kubkiem pysznej kawy. Bardzo dobry jest również mój sernik wiedeński oraz klasyczny sernik bez spodu

Sernik z kajmakiem i orzechami

Sernik z kajmakiem będzie cudowny na Święta. Nie jest to za słodki sernik. Do masy serowej nie dodajemy dodatkowo cukru. Całą słodycz sernik czepie z masy kajmakowej, którą dodajemy do masy serowej oraz do kremu. Bardzo świąteczny jest również sernik królewski oraz mój ukochany makowiec. A na Święta polecam Ci też mój ulubiony przepis na keks. Pierniczki świąteczne to ciasteczka korzenne, które piecze się w każdym domu. Podsyłam Ci więc przepis na te najlepsze...