Sernik kajmakowy z orzechami

Sernik kajmakowy z orzechami

Nieziemsko smaczny sernik kajmakowy z orzechami. Przepis na ten sernik jest bardzo prosty. Warto go upiec, ponieważ to wyjątkowy sernik na wyjątkowe okazje. Świetny na Sylwestra oraz jako sernik świąteczny.

- prosty ciasteczkowy spód z orzechami
- z masą kajmakową z puszki
- z twarogiem z kubełka

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 1700 g sernika

Kalorie: 430 w 100 g sernika
Dieta: wegetariańska

Składniki na orzechowy spód

  • 150 g ciasteczek owsianych lub maślanych
  • 50 g orzechów włoskich łuskanych
  • 50 g masła - 1/4 kostki

Składniki na kajmakową masę serową

  • 1 kg sera twarogowego mielonego np. z kubełka
  • 5 średnich jajek
  • 260 g kajmaku o smaku orzechowym
  • 100 g masła - pół kostki
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Składniki na kajmakowy krem

  • 200 g kajmaku o smaku orzechowym
  • 100 g śmietanki kremówki 36 %
  • łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

Dodatkowy czas: podpiekanie spodu - 15 minut; chłodzenie sernika - minimum 4 godziny.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do upieczenia sernika użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. 
Jajka i twaróg wyjmij wcześniej z lodówki.

Twaróg tłusty lub półtłusty należy przynajmniej dwukrotnie zmielić. Możesz też użyć dobrej jakości twarogu mielonego z kubełka. Polecam twaróg marki Piątnica, Mlekovita czy też nawet Pilos z Lidla. 

Do zrobienia spodu użyłam ciasteczek owsianych. Możesz też użyć dobrej jakości ciasteczek maślanych zwykłych lub orzechowych. 
W przepisie użyłam jedną całą puszkę kajmaku o wadze 460 gramów. 260 gramów kajmaku dodałam do masy serowej, zaś 200 gramów do kajmakowego kremu. Użyłam kajmaku o smaku orzechowym, ale możesz też użyć zwykłej masy krówkowej.

Sernik kajmakowy z orzechowym spodem to deser, który polecam miłośnikom serników, orzechów oraz pysznego kajmaku. 

Sernik kajmakowy z orzechami, 1

Sernik kajmakowy z orzechami

Zacznij od przygotowania orzechowego spodu do sernika. Sporą garść łuskanych orzechów włoskich umieść w misie melaksera. Sprawdź wcześniej, czy w orzechach nie ma resztek skorupek. Orzechy włoskie zmiksuj na drobny piasek. Jeśli nie masz blendera, to uda Ci się pokruszyć dobrze orzechy również w moździerzu. W ostateczności można je też umieścić w mocnym woreczku strunowym spożywczym lub pod ściereczką bawełnianą i rozbić tłuczkiem lub wałkiem.

Sernik kajmakowy z orzechami, 2

Sernik kajmakowy z orzechami, 3

Do miski melaksera włóż ciasteczka. Je również zmiksuj na piasek. Jeśli masz małą komorę oraz sprzęt o małej mocy, to polecam kruszyć po kilka ciastek na raz i zmielone przekładać do miski z piaskiem orzechowym. Do zmielonych ciasteczek i orzechów wlej na koniec 1/4 kostki, czyli 50 gramów roztopionego i przestudzonego masła. Całość bardzo dokładnie wymieszaj.
Sernik kajmakowy z orzechami, 4

Sernik kajmakowy z orzechami, 5

Przygotuj sobie tortownicę o średnicy 24 cm. Ja użyłam tortownicy z ceramicznym spodem i sylikonowymi, odpinanymi bokami, więc nie wykładałam na dno papieru do pieczenia. Jeśli masz metalową tortownicę, to dno formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy wyłóż od wewnątrz paskami z papieru do pieczenia. Aby paski pergaminu przylegały do wewnętrznych rantów formy, wysmaruj je resztkami masła. Możesz też spiąć je u góry przy pomocy spinacza biurowego. Nie ma jednak konieczności wykładania boków papierem do pieczenia.

Masę ciasteczkową z orzechami przełóż do formy i uklep wyrównując powierzchnię. Możesz do tego użyć szpatułki do tortów lub łyżki stołowej. Formę ze spodem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Spód podpiekaj tak przez 15 minut. Po tym czasie formę ze spodem wyjmij z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj. Zmniejsz tylko temperaturę do 160 stopni. 
Sernik kajmakowy z orzechami, 6

Do zrobienia sernika pieczonego z kajmakiem polecam użyć najlepszej jakości twarogu mielonego. Może to być trzykrotnie zmielony twaróg półtłusty lub tłusty lub dobry ser twarogowy z wiaderka. Polecam sery marki Piątnica oraz Mlekovita. Decydując się na ser z wiaderka bierz pod uwagę konsystencję i smak twarogu. Twaróg nie powinien być rzadki i kwaśny.

Kilogram twarogu mielonego umieść w misce. Wbij pięć średniej wielkości jajek. Dodaj roztopione i przestudzone masło, jedno opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru o wadze 35 gramów oraz 260 g kajmaku o smaku orzechowym. 

Budyń możesz zastąpić trzema łyżkami skrobi ziemniaczanej z odrobiną aromatu śmietankowego.

Sernik kajmakowy z orzechami, 7

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić łyżką, ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Polecam jednak mikser. W kilka sekund masa będzie idealnie gładka. 
Sernik kajmakowy z orzechami, 8

Masę serową przełóż do tortownicy z podpieczonym spodem (spód może być jeszcze gorący). Wyrównaj powierzchnię. Tortownicę z sernikiem umieść  w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wybierz środkową półkę z opcją pieczenia góra/dół. Sernik piecz w tej temperaturze przez 90 minut. 
Sernik kajmakowy z orzechami, 9

Sernik zacznie lekko rosnąć dopiero po około 60 minutach pieczenia. Po 90 minutach wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwi pieca przynajmniej przez godzinę. Pozwól, by temperatura w piekarniku powoli spadała. Sernik opadnie wówczas tylko nieznacznie.

Bardzo często dostaję zapytania, czemu sernik opada. Podczas gwałtownego obniżenia temperatury dwutlenek węgla wypełniający ciasto kurczy się (postać gazowa) i ciasto zaczyna opadać. Sernik potrzebuje niesamowicie powolnego obniżania temperatury. Po wyłączeniu należy odczekać kilkanaście a nawet kilkadziesiąt minut bez otwierania piekarnika. I co ciekawe.. nie zawsze nam się to udaje. Jednym z powodów może być nawet to, że Twój piekarnik szybko się schładza. 

Po wyjęciu z piekarnika sernik powinien być ładnie podpieczony.
Sernik kajmakowy z orzechami, 10

Krem kajmakowy zacznij szykować dopiero po przestudzeniu i schłodzeniu sernika w lodówce.

Najpierw łyżkę żelatyny rozpuść w jak najmniejszej ilości wrzątku. Płyn mieszaj tak długo, aż żelatyna całkowicie rozpuści się w gorącej wodzie. Rozpuszczoną żelatynę odstaw do przestudzenia. 

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 36 % ubij mikserem w wysokim naczyniu. Zacznij od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Nie miksuj śmietanki zbyt długo, by się nie zwarzyła.

Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać dodaj łyżkę kajmaku. Miksuj śmietankę przez chwilę na najniższych obrotach a następnie dodaj drugą łyżkę kajmaku. Potem tak samo dodaj jeszcze resztę kajmaku, aż dodasz całe 200 kramów masy krówkowej. 
Sernik kajmakowy z orzechami, 11

Do kremu z kajmaku i śmietanki wlej też rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszaj dokładnie lub krótko zmiksuj na niskich obrotach miksera. Krem wyłóż na schodzony sernik. Krem możesz dodatkowo udekorować połówkami orzechów włoskich. 
Sernik kajmakowy z orzechami, 12

Sernik kajmakowy odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie krem powinien już stężeć. Sernik kajmakowy przechowuj w lodówce. 
Sernik kajmakowy z orzechami, 13

Sernik kajmakowy z orzechami, 14

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (148 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-12-20 15:28
Kiedy najwcześniej mogę go zrobić przed świętami?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-20 20:00
Najwcześniej w sobotę Marleno..
2018-12-20 18:51
Pani Aniu mój piekarnik ma tylko opcje góra o dół wraz z termoobiegiem 🙁 czy sernik piec wówczas krócej lub w innej temperaturze ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-20 20:19
Piekłabym go wtedy tak samo długo, ale w temperaturze o 10 stopni niższej.
2018-12-20 22:03
Dziękuję spróbuję 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2018-12-21 22:49
Czy na duża prostokątną blachę zwiększać proporcje ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-22 09:22
To zależy od wielkości blachy?.. jej wymiarów.. Musisz sobie porównać wymiary.
2018-12-22 14:19
pieke zobaczmy jaki wyjdzie 😊 uwielbiam pani przepisy ☺
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję 😀😍
2018-12-22 18:53
piekę dzisiaj napisze po świętach jaki wyszedł.🙂🙂🙂
Spokojnych i Rodzinnych Świat życzę
-- Ania z AniaGotuje.pl Radosnych i pełnych zdrowia Świąt Basiu!
2018-12-23 20:25
Pani Aniu sernik wyszedł pyszny piekłam w temperaturze 155 stopni góra dół plus termoobieg po 1h zmniejszyłam temp do 150 bardzo dziękuję za świąteczną inspiracje Wesołych Świat 😊
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-24 10:11
Bosko wygląda Wiolu! Gratuluję❤️❤️
2018-12-30 11:18
Piekłam na Święta wyszedł super👌👌👌
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Reklama
2019-01-20 14:57
Przepis świetny, sernik udany ale opis przygotowania jest zbyt rozwlekły, łatwo się pogubić i ciężko wyszukać konkrety.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-01-30 15:20
Pani Aniu a mam taką propozycję - do odrzucenia oczywiście 😜 A może Pani u siebie na blogu zrobiłaby tzw. "ranking twarogów np. z wiaderka". Czyli które według Pani najlepiej sprawdzają się do serników. Może nie tylko tych z wiaderka... Okazuje się że jedna Pani która zrobiła taki "ranking" nie u wszystkich się sprawdza podczas pieczenia serników. A ciekawa jestem jak Pani miejscami "posortowała" by takie twarogi bo zamierzam upiec większość Pani serników 😀 Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-30 17:54
Myślałam już o tym Kasiu... i teraz mnie dodatkowo kusi ta myśl. Zapiszę sobie to na mojej liście. Niech decyzja o dodaniu takiego postu dojrzewa w mojej głowie 🙂
2019-01-30 19:21
👌👍
2019-01-30 22:05
Pachnie pięknie 👌 Ale niestety kajmakowy krem zrobię jutro rano bo za późno zaczęłam a sernik jeszcze cieplutki ale już nie gorący 😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️
2019-01-31 14:31
Jest pyszny. Typowo orzechowy. Trochę przypomina zegar 😂 Ale udał się! 😉👍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ale cudeńko!👏️👏️
2019-02-14 14:32
Z małymi modyfikacjami bo nie lubię orzechów. Przepyszny!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl I jaki śliczny!😍
2019-04-25 08:25
Zrobiłam na kruchym cieście i też wymiata! Rozpływa się w ustach! Petarda 😍!🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️😀
2019-07-08 20:23
Czym mozna zastapic orzechy? Corka ma alergie
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-08 20:26
Możesz je pominąć.
2019-07-08 22:13
A mozna uzyc kajmak krowkowy?
-- Ania z AniaGotuje.pl Pewnie 🙂

Sernik kajmakowy z orzechami

Sernik pieczony z masą krówkową o smaku orzechowym oraz z pysznych orzechowym spodem zrobionym z ciasteczek maślanych lub owsianych, masła i mielonych orzechów włoskich. To pyszny i wbrew pozorom bardzo prosty do zrobienia sernik pieczony idealny na Sylwestra oraz na Święta. Sernik z kajmakiem i orzechami to typowo zimowy sernik. Świetnie smakuje z kubkiem pysznej kawy. Bardzo dobry jest również mój sernik wiedeński oraz klasyczny sernik bez spodu

Sernik kajmakowy na Święta

Sernik z kajmakiem będzie cudowny na Święta. Nie jest to za słodki sernik. Do masy serowej nie dodajemy dodatkowo cukru. Całą słodycz sernik czepie z masy kajmakowej, którą dodajemy do masy serowej oraz do kremu. Bardzo świąteczny jest również sernik królewski oraz mój ukochany makowiec. A na Święta polecam Ci też mój ulubiony przepis na keks. Pierniczki świąteczne to ciasteczka korzenne, które piecze się w każdym domu. Podsyłam Ci więc przepis na te najlepsze...