Sernik krówkowy z ricotty
Cudowny zapach krówek.. słodycz nie do opisania. Sernik jest jednocześnie soczysty i kruchy. Ma smak chałwy i słodkiego mleka. Trzeba go po prostu upiec.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: tortownica 15-18 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na masę serową
- 500 g sera ricotta
- 5 krówek np. waniliowych
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka masła
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- 200 g śmietanki 30 %
- łyżka cukru pudru
- złota posypka cukrowa
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz.
Krówki umieść w rondelku z masłem i lekko podgrzej, by zrobiły się miękkie. Masa nie będzie i nie musi być gładka.
Do miski włóż ser, wbij jajka, dodaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. wymieszaj. Dodaj krówki z masłem i dobrze wymieszaj całość łyżką lub mikserem na małych obrotach. Możesz też użyć blendera.
Masę serową przełóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Po całkowitym wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność).
Przed podaniem przygotuj dekorację.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijaj na wysokich obrotach, aż zrobi się gęsta. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze dwie minuty. Ubitą śmietaną udekoruj sernik np. używając szprycy lub rękawa cukierniczego. Możesz również użyć dowolnej cukrowej posypki.
Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Przed umieszczeniem sernika w piekarniku, możesz dodatkowo wyłożyć na wierzch trzy pokrojone na kawałki krówki. Masa się rozpuści i wszystko pięknie się ze sobą połączy :-)
Smacznego!