Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Magiczny, cudny i przepyszny!!
Powstał na fali dobrego nastroju i kreatywnego podejścia w piękny, słoneczny dzień ;-) 

- bez pieczenia i spodu
- bez glutenu i jajek
- z sera ricotta z dodatkiem owoców

Czas tężenia: 4 godziny
Ilość porcji: 10

Składniki na masę serową

  • 250 g sera ricotta
  • pół szklanki śmietanki 36 %
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 torebka galaretki np. brzoskwiniowej
  • 250 ml wrzątku - 1 szklanka

Pozostałe składniki

  • 1 banan
  • pół torebki galaretki jasnej np. gruszkowej
  • 200 ml wrzątku - niecała szklanka
  • łyżka mleka
  • 1 szklanka borówek

U mnie mała forma o średnicy 17 cm, więc jeśli planujesz większy sernik wystarczy podwoić ilość składników :-)
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Osoby na diecie bezglutenowej wybierają półprodukty, które są oznaczone jako te, które nie zawierają glutenu. 

Masa serowa
- Zacznij od zagotowania wody. Szklanką wrzątku zalej galaretkę (morelowa, brzoskwiniowa). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do przestudzenia na minimum 20 minut.

- W dużej misce umieść ser ricotta (możesz też użyć innego zwykłego, zmielonego sera). Wlej przestudzoną galaretkę i wymieszaj całość. Ja miksuję blenderem, by masa idealnie się wymieszała i nie chlapała. 

- Wyjmij śmietankę 36% z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 3 minuty.  

- Delikatnie, łyżka po łyżce do masy serowej dodawaj ubitą śmietankę. Całość delikatnie wymieszaj.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ścisło ułóż plasterki banana (nie będzie wówczas wypływał do góry po dodaniu masy serowej). Wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię. Sernik umieść w lodówce. 

Galaretka z borówkami
W trakcie wstępnego tężenia sernika przygotuj galaretkę z borówkami. Ja użyłam galaretki o smaku Pina Colada (marka Wodzisław). Aby uzyskać efekt mlecznej galaretki wystarczy użyć galaretki jasnej, np. gruszkowej i po wymieszaniu z wrzątkiem i lekkim przestudzeniu dodać łyżkę mleka :-) 
Po 30 minutach tężenia sernika wyłóż umyte i osuszone borówki. Lekko dociśnij je do sera. Uzyskasz ładniejszy efekt, gdy tylko kilka sztuk wypłynie na powierzchnię. Sernik ponownie umieść w lodówce. Galaretkę wylej na borówki i ser, gdy całkowicie przestygnie. Sernik jest już gotowy. Wystarczy już tylko pozostawić go w lodówce na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia. 

sernik-na-zimno-z-borowkami-1

sernik-na-zimno-z-borowkami-2

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (19 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Candy Pandas
2017-08-10 15:48
Super wygląda ta mleczna galaretka :)
Vilemoo
2017-08-13 08:51
Niestety mleko dodane do zwykłej galeretki nie daje takiego ładnego efektu. Ale ciasto wygląda równie świetnie z galaretką krystaliczną! Poza tym jest przepyszne, na imprezie zniknęło w moment!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-13 10:28
To fakt.. Bardzo się cieszę, że sernik wyszedł i wszystkim smakował :-)