Sernik na zimno z borówkami
Magiczny, cudny i przepyszny sernik na zimno bez pieczenia. Sernik powstał na fali dobrego nastroju i kreatywnego podejścia w piękny, słoneczny dzień. Sernik na zimno z galaretką każdemu poprawi nastrój.
Zamiast sera ricotta można użyć sera z wiaderka lub sera mascarpone. Polecam również mój pyszny sernik na zimno z serków homogenizowanych.
- bez pieczenia i spodu
- bez glutenu i jajek
- z sera ricotta z dodatkiem owoców
Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 4 godziny
Liczba porcji: mała forma o średnicy 17 cm
Dieta: bezglutenowa
Składniki na masę serową
- 250 g sera ricotta
- pół szklanki śmietanki 36 %
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 torebka galaretki np. brzoskwiniowej
- 250 ml wrzątku - 1 szklanka
Pozostałe składniki
- 1 banan - na spód
- pół torebki galaretki jasnej np. gruszkowej
- 200 ml wrzątku - niecała szklanka
- łyżka mleka
- 1 szklanka borówek
Sernik na zimno z borówkami
U mnie mała forma o średnicy 17 cm, więc jeśli planujesz większy sernik wystarczy podwoić ilość składników.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Osoby na diecie bezglutenowej wybierają półprodukty, które są oznaczone jako te, które nie zawierają glutenu.
Masa serowa do sernika na zimno
Zacznij od zagotowania wody. Szklanką wrzątku zalej galaretkę (morelowa, brzoskwiniowa). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do przestudzenia na minimum 20 minut.
W dużej misce umieść ser ricotta (możesz też użyć innego zwykłego, zmielonego sera). Wlej przestudzoną galaretkę i wymieszaj całość. Ja miksuję blenderem, by masa idealnie się wymieszała i nie chlapała.
Wyjmij śmietankę 36% z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 3 minuty.
Delikatnie, łyżka po łyżce do masy serowej dodawaj ubitą śmietankę. Całość delikatnie wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie ścisło ułóż plasterki banana (nie będzie wówczas wypływał do góry po dodaniu masy serowej). Wyłóż masę serową i wyrównaj powierzchnię. Sernik umieść w lodówce.
Galaretka z borówkami
W trakcie wstępnego tężenia sernika przygotuj galaretkę z borówkami. Po 30 minutach tężenia sernika wyłóż umyte i osuszone borówki. Lekko dociśnij je do sera. Uzyskasz ładniejszy efekt, gdy tylko kilka sztuk wypłynie na powierzchnię. Sernik ponownie umieść w lodówce.
Użyłam galaretki o smaku Pina Colada (marka Wodzisław). Aby uzyskać efekt mlecznej galaretki wystarczy użyć galaretki jasnej, np. gruszkowej i po wymieszaniu z wrzątkiem i lekkim przestudzeniu dodać łyżkę mleka.
Gdy galaretka całkowicie przestygnie wylej ją na borówki i ser. Sernik jest już gotowy. Wystarczy tylko pozostawić go w lodówce na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia.
Na dnie sernik można też zamiast bananów wyłożyć okrągłe biszkopty.
Wypróbuj również moje inne pomysły na doskonałe ciasta bez pieczenia.
Smacznego.