Śnieżny puch

Śnieżny puch

Śnieżny puch z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje.

- sernik bez spodu z herbatników
- bez użycia "śnieżek" w proszku
- świetny również jako tort

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: tortownica średnicy 15-18 cm

Składniki na kokosowy spód i posypkę

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu mielonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • 200 g śmietanki 30 %

Śnieżny puch przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Polecam użyć dobrej jakości ser w kubełku np. Piątnica, Mlekovita.

Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut. Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki).  Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.

Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. 

Sernik umieść w lodówce. Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).

Śnieżny puch, 1

Śnieżny puch, 2

W moim przepisie ograniczam liczbę składników do minimum. Dlatego też zrezygnowałam z osobnego spodu z herbatników.Galaretki cytrynowe są wystarczająco słodkie, dlatego też w masie serowej nie ma dodatkowego cukru.

Pamiętaj, że sernik na zimno będzie jeszcze bardziej puchaty, jeśli ubitą śmietanę dodasz do schłodzonej masy serowej. Im masa będzie cieplejsza, tym bita śmietana szybciej się w niej rozpuści i straci bąbelki powietrza.

Pomyślałam, ze zaproponuję Ci jeszcze jedno ciasto. I będzie to zupełnie inny przepis niż sernik śnieżny puch. Ciasto pieczone i bardzo czekoladowe, czyli tradycyjne ciasto murzynek! Zobacz i napisz czy Ci się podoba!
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (305 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Śnieżny puch

Przepis na biały puch znają już prawie wszyscy miłośnicy przepisów na sernik na zimno bez pieczenia. Sernik ten jest jasny, delikatny w smaku. Zazwyczaj szykuje się go na biszkoptach, jednak coraz częściej rezygnuje się ze spodu. Powstają wersje na ten sernik na zimno na herbatnikach. Ja klasyczne biszkopty i herbatniki zastąpiłam warstwą wiórków kokosowych lekko zasmażonych z masłem. 

Sernik śnieżny puch

Mój puch robię zazwyczaj z twarogu. Można jednak przygotować też sernik na zimno śnieżny puch. Wówczas polecam użyć samej żelatyny, nie galaretki smakowej, by sernik nie wyszedł za słodki. Oczywiście najwygodniej jest zrobić sernik na zimno z galaretką. To jeden z częściej wybranych serników zimno bez pieczenia. W moim przepisie jest użyta mała tortownica, ale śmiało można podwoić ilość składników i zrobić to ciasto na dużą blachę. Jeśli lubicie ciasta i ciekawe desery na zimno oraz pieczone, to zapraszam po więcej moich przepisów na serniki