Śnieżny puch
Śnieżny puch z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje.
- sernik bez spodu z herbatników
- bez użycia "śnieżek" w proszku
- świetny również jako tort
Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Liczba porcji: tortownica średnicy 15-18 cm
Dieta: bezglutenowa
Składniki na kokosowy spód i posypkę
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/4 kostki masła - 50 g
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu mielonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g śmietanki 30 %
Śnieżny puch przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Polecam użyć dobrej jakości ser w kubełku np. Piątnica, Mlekovita.
Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut. Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.
Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków.
Sernik umieść w lodówce. Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).
W moim przepisie ograniczam liczbę składników do minimum. Dlatego też zrezygnowałam z osobnego spodu z herbatników.Galaretki cytrynowe są wystarczająco słodkie, dlatego też w masie serowej nie ma dodatkowego cukru.
Pamiętaj, że sernik na zimno będzie jeszcze bardziej puchaty, jeśli ubitą śmietanę dodasz do schłodzonej masy serowej. Im masa będzie cieplejsza, tym bita śmietana szybciej się w niej rozpuści i straci bąbelki powietrza.
Pomyślałam, ze zaproponuję Ci jeszcze jedno ciasto. I będzie to zupełnie inny przepis niż sernik śnieżny puch. Ciasto pieczone i bardzo czekoladowe, czyli tradycyjne ciasto murzynek! Zobacz i napisz czy Ci się podoba!
Smacznego.