Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Biały sernik na zimno z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje.

Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia "śnieżek" w proszku. Jeśli lubisz proste serniki na zimno, to polecam również mój przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: tortownica średnicy 15-18 cm

Składniki na kokosowy spód i posypkę

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/4 kostki masła - 50 g
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu mielonego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • 200 g śmietanki 30 %

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Polecam użyć dobrej jakości ser w kubełku np. Piątnica, Mlekovita

Jak zrobić sernik na zimno:

Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut.

Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki).  Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.

Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. 

Sernik umieść w lodówce. Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).

Ciasto śnieżny puch, 1

Ciasto śnieżny puch, 2

W moim przepisie ograniczam liczbę składników do minimum. Dlatego też zrezygnowałam z osobnego spodu z herbatników.Galaretki cytrynowe są wystarczająco słodkie, dlatego też w masie serowej nie ma dodatkowego cukru.

Pamiętaj, że sernik na zimno będzie jeszcze bardziej puchaty, jeśli ubitą śmietanę dodasz do schłodzonej masy serowej. Im masa będzie cieplejsza, tym bita śmietana szybciej się w niej rozpuści i straci bąbelki powietrza.

Pomyślałam, ze zaproponuję Ci jeszcze jedno ciasto. I będzie to zupełnie inny przepis niż sernik śnieżny puch. Ciasto pieczone i bardzo czekoladowe, czyli tradycyjne ciasto murzynek! Zobacz i napisz czy Ci się podoba!


Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (80 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-11-08 16:08
Witam. Czy można zamienić galaretki cytrynowe na samą zelatyne rozpuszczoną w mleku ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-08 16:43
Tak Anito. Dodaj wówczas dodatkowo dwie łyżki cukru oraz sok z cytryny, bądź wanilię.
2016-11-27 11:28
A jaka ilość żelatyny i jaka ilość mleka ???
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-27 19:12
Ulu, używasz dwóch galaretek cytrynowych (w nich jest żelatyna). Nie używasz mleka, tylko 500 g twarogu mielonego. Skład jest podany na górze w przepisie.
2016-12-30 15:42
A ile żelatyny zamiast dwóch galaretek?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-30 16:55
Aniu, zamiast dwóch galaretek daj 5 pełnych łyżek żelatyny.
2016-11-08 18:33
Ymm...wygląda obłędnie:) zapisałam sobie przepis, może kiedyś wypróbuję. Nie robiłam nigdy sernika ale bardzo lubię i od dawna mam ochotę spróbować zrobić sama.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-08 20:49
Będzie to świetny przepis na początek :-)
2016-11-09 12:02
Ciasto wygląda przepysznie :) czy można je zrobić w zwykłej blaszce do pieczenia i jaka powinna być ilość składników na dużą tortownicę? Nie chcę sama kombinować z tymi składnikami żeby nic ni zepsuć :P
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-09 12:17
Agnieszko, możesz zrobić sernik w dowolnym naczyniu. Ważne jest byś miała go jak wyjąć. Możesz używając zwykłej formy użyć papier do pieczenia. By było Ci łatwiej wyścielić papierem formę polecam ją najpierw lekko natłuścić od wewnątrz (wówczas papier przylega do ścianek i nie odstaje podczas wylewania sera). Jakiej wielkości - średnicy - tortownicy chcesz użyć?
2016-11-09 12:24
Zrobię go,wygląda pysznie ! Tylko mam pytanko czy warto dodać jeszcze do środka wiórki i skórkę cytrynową lub pomarańczową ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-09 12:38
Dziękuję Magdo.. myślę, że nie ma potrzeby. A skórkę cytrynowa możesz dodać na "kruszonkę" z wiórków. Oczywiście jak dodasz do sernika wiórki, to również się uda.. jednak nie zachowa tak pięknej (gładko krajalnej) struktury ;-)
2016-11-09 15:19
Coś czuję że zrobie
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-09 17:30
:-) Smacznego Agnieszko :-)
2016-11-09 21:03
Najlepsze jakie do tej pory robiłam.. i w końcu bez śnieżki w przepisie. Głównie dlatego zrobiłam z Twojego przepisu.. i jeszcze te zdjęcia!!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-10 11:03
Dziękuję i polecam pozostał przepisy :-)
Taki bielusienki!!!!!!! I taki pyszny!! <3 Nie dziwimy się, że taki popularny w sieci :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-10 11:04
:-) Zapraszam!
2016-11-10 10:53
Czy można zastąpić margarynę np. olejem kokosowym? Chodzi mi o zmniejszenie wartości kalorycznych.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-10 11:05
Tak, jak najbardziej możesz. (W przepisie jest masło, nie margaryna) :-) Udanego sernikowania!
2018-04-14 11:22
coś ci się chyba pomyliło, olej kokosowy jest bardziej kaloryczny niż masło
2016-11-11 13:50
Czy galaretki rozpuszcza się w 0.5 l wody tak jak w przepisie na opakowaniu czy w mniejszej ilości?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-11 14:14
Zazwyczaj jedną galaretkę rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Tutak w 500 ml wrzątku rozpuszczasz dwie torebki galaretki. Pamiętaj o tym, by mieszać całość aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
2016-11-11 22:34
Czy dobrze rozumiem, że na pół wiaderka sera idzie 0,5l rozpuszczonej galaretki? Wychodzi to bardzo płynne...??
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-12 14:50
Tak Agato, jest dość rzadkie, jednak wszystko się pięknie zetnie :-)
2016-11-26 22:15
Ja użyłam ok 75 dag sera i pięknie się ścięło :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-27 10:57
Świetnie Sylwio :-) Smacznego!
2017-03-18 21:50
Ja użyłam całego wiaderka sera czyli 1 kg i tez pięknie się ścięło a sernika wyszło dwa razy więcej
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-19 10:34
Super Aniu!
2016-11-16 16:32
Witam bardzo przypadł mi do gustu Twój przepis, dziś wlaśnie zrobilam choc z mala modyfikacja bo zrobilam na biszkopcie kakaowym no i zwiekszylam ilosc skladnikow do 1kg sera automatycznie reszta tez , wyszedł super. Zamiast wiorek udekorowalam odrobina rozpuszczonej czekolady.Dziekuje za inspiracje i przepis.Napewno bedzie smakował,pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-16 17:38
Bardzo się cieszę Renato. Lubię, gdy moi Czytelnicy tak kreatywnie modyfikują przepisy :-)
2016-11-17 12:07
Moj zmodyfikowany sniezny puch
http://aniagotuje.pl/ciasto-sniezny-puch/
skladniki podwoilam i dodalam sok z 1 1/2 cytryny(do galaretek) zamiast wiorek spod z tego przepisu:
6jajek
1szkl.mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 lyzeczki sody (mozna dac sama sode )
1/2 lyzeczki proszku
2 lyzki kakao
Bialka ubic mna sztywno z cukrem dodac zoltka dalej ubijac Make przesiac z soda,proszkiem i kakao delikatnie wymieszacz masa jajeczna. Przelac ciastodo formy( u mnie duza blacha) piec w 180stopniprzez 25 min do suchego patyczka
Na wierzchu esy-floresy z nutelli i wiorek
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1343325345698117&set=pcb.1829443720673402&type=3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 16:32
Dziękuję za fatygę Renatko! Ciasto widziałam - wygląda świetnie :-)
2016-11-17 12:09
Aniu powyzej przeslalam moja modyfikacje i zdjecie ciastaa inspiracja byl twoj przepis. Ciasto wyszlo super i tak smakuje. Dziekuje
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 16:32
:-) :-)
2017-03-06 15:35
Pani Aniu ja zamiast wiórków kokosowych na wierzchu dodałam brzoskwinie w syropie i zalałam galaretką cytrynową
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-06 18:36
Świetny pomysł!! Brzmi rewelacyjnie..
2016-11-22 11:42
Aniu dziekuje za inspiracje. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-22 11:56
Bardzo proszę Renatko :-)
2016-11-30 16:18
Zrobiłam ,chłodzi się w lodówce lekko zmodyfikowałam bo zapomniałam kupić wiórek kokosowych spód zrobiłam z dodatkiem czekolady :) jak wyjdzie potem napisze :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-30 19:09
Napisz koniecznie Edyto :-)
2016-12-01 10:49
Rodzice przyjeżdżają w odwiedziny więc zrobię bo uwielbiają serniki. Ciekawa jestem reakcji ?
Jak długo może on stać a lodówce?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-01 11:35
Dobry pomysł Agnieszko. Pod kloszem może stać 7 dni.
2016-12-02 21:46
Pani Aniu. Mieszkam za granica i niestety ale nigdzie Nie mozna kupic mielonego twarogu. Czym moge sie poratowac? Uzycie mascarpone to dobry pomysl?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-03 11:12
Olu, mascarpone może być za ciężkie, za tłuste. Możesz zakupić zwykły, tłusty lub półtłusty twaróg i zmielić go w maszynce. Sprawdź jeszcze, czy są dostępne sery śmietankowe - one są trochę rzadsze, ale mają idealną konsystencję.
2016-12-18 12:03
Witam,
Pytanko, jak zmienią się proporcje składników przy tortownicy 22cm?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-18 12:09
Agato, możesz śmiało podwoić ilość składników.
2016-12-21 23:12
A czy ciasto nie bedzie malo slodkie bez cukru. W innych przepisach jest sniezka i 3 lyzki cukru pudru, wiec duzo wiecej slodyczy. Jak to jest tutaj?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-22 10:18
Izo, ogólnie staram się nie przesadzać z cukrem. Mam kilka starszych książek kucharskich, gdzie ilość cukru do ciast jest przeogromna :-) Jeśli użyjesz do sernika dobrej jakości galaretkę (tanie gorszych marek są bardzo kwaśne), to według mnie ilość słodyczy jest idealna.
2016-12-30 11:47
Ania mam zamiar zrobić ten sernik bo czaje się na niego odkąd go u ciebie zobaczyłam ? Mam nadzieję że mi wyjdzie ?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-30 11:58
Kasiu, wyjdzie na pewno :-) Tutaj ważnej jest, by użyć dobrej jakości galaretki (by nie były zbyt kwaśne ;-)
2017-01-08 22:39
Mniam! U mnie w domu znana jest nieco inna forma tego ciasta pod nazwą "Wenus" - pyszna sprawa :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-09 12:08
Polecam Ci Piotrze spróbować tej wersji (jeśli różni się od tej, którą znasz ;-) :-)
2017-01-09 12:16
Idealne jest te ciasto - uwielbiam takie wypieki.
Dziękuję za ten przepis postaram się go wykorzystać jak najszybciej to możliwe!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-09 12:22
Bardzo proszę i życzę smacznego :-)
2017-01-15 14:45
Aniu, tortownicy, o jakiej wielkości użyłaś, że ciasto jest tak wysokie? Przymierzam się do zrobienia.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-15 17:43
Asiu, mała tortownica o średnicy 18 cm. Możesz użyć tortownicy 24-26 cm i podwoić ilość składników.
2017-01-16 15:08
Bardzo dziękuję. Czy szczególnie polecasz, którąś markę galaretek?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-16 16:18
Asiu, ja kupuję dr. Oetker i ewentualnie Gellwe, jeśli szukam innego smaku.
2017-01-27 20:11
Czy wykonując spód bez cukru uzyskam odpowiednią konsystencję?
Czy ilość cukru zastąpi taką samą ilością wiórek?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-27 21:21
Ewelino, cukier możesz całkowicie pominąć i nic się nie stanie :-)
2017-02-07 23:34
Witam. Czy ta wystudzona galaretka jest stalej konsystencji czy chlodna ale lekko plynna?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-08 10:55
Pani Paulino, powinna być już całkowicie ostudzona. Jeśli chodzi o konsystencję, to nie gęstsza niż rzadki kisiel.
2017-02-20 14:55
Chce zrobić ten sernik ale mam pytanie co do masy , czy ona jest miękka ? Bo niektóre serniki mają tą masę taka twarda ,zbita .
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-20 15:32
Jest mięciutka Ewelino :-)
2017-02-20 15:47
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj go zrobię :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-20 17:40
Super! Proszę dać znać jak wyszedł ;-)
2017-02-25 14:59
Czy musi być to galaretka cytrynowa?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-25 18:21
Może być agrestowa - jest nawet lepsza :-)
2017-03-12 09:56
A jakby tak galaretka ananasowa? Wyjdzie coś a'la pina colada? Straszną mam ochotę na ten sernik :) taka philadelphia się nada? Tu gdzie jestem tylko to jest podobne do naszego twarogu sernikowego :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-12 11:10
Iwonko, jeśli masz galaretkę ananasową, to super ;-).. będzie pysznie. Philadelphia byłaby ok, ale dla mnie nawet ta naturalna jest słona.. poza tym zrobienie ciasta wyjdzie dość drogo. A jest ricotta?
2017-03-12 12:04
Ricotta jest jak naj bardziej tylko boje się ze wyjdzie bardzo tłuste. . Może pół na pół w takim razie? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-12 12:06
Dobrze :-) I daj mi znać jak wyszło ;-)
2017-03-12 12:20
Dam na pewno. Mam zamiar zaskoczyć moją włoską teściową;) ciągle się domaga jakiejś polskiej słodkości a ja z pieczenia jestem raczej kiepska;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-12 14:44
Jej :-) Typowo Polskie byłoby ciasto drożdżowe.. co Ty na to?
http://aniagotuje.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka/
a latem jagodzianki:
http://aniagotuje.pl/jagodzianki/
2017-04-15 13:43
witam,
zamiast twarogu kupiłam "serek naturalny idealny do serkina" "vitello" - czy można go użyć czy ciasto będzie za płynne?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-15 14:02
Witaj Asiu. Nie znam tego sernika, więc nie jestem pewna.
2017-05-16 14:12
Jaka proporcja składników na tortownicę 24-26 cm?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-05-17 10:37
Wszystkiego razy dwa, Edytko :-)
2017-05-17 13:32
Pyszota :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-05-18 09:03
;-) Dziękuję!
2017-05-28 10:45
Cudenko, musze koniecznie upiec dla mamy na urodziny. Dziekuje za przepis :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-05-28 19:06
Bardzo proszę Edytko. Życzę Wam smacznego!
2017-06-24 08:57
Przepis wygląda smakowicie! Mam tylko pytanie czy zamiast śmietany kremówko można użyć gęstego jogurtu naturalnego?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-24 09:55
Można.. zwróć tylko uwagą na jego smak. Nie powinien być kwaśny. Dodatkowo jogurtu nie ubijesz na puch, tak jak śmietanki, więc masa serowa będzie odrobinę cięższa.
2017-07-10 12:47
Aniu, trafiłam tu dopiero wczoraj, a nie mogę wyjść z podziwu ilu cudownych przepisów może być w jednym miejscu! Dziś wybór padł na śnieżny puch, ale zapewne jutro wykonuje coś zupełnie innego 💕 jesteś moją inspiracją!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-10 13:08
Dziękuję Moniko.. lepiej późno niż wcale ;-)
Rozgość się !
2017-07-10 18:42
Witam. Czy te galaretki mają być całkowicie stęrzałe czy tylko schłodzone I wlewane płynne?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-10 18:49
Kasiu, galaretki powinny być całkiem przestudzone - do konsystencji kisielu, jednak nie bardziej "stężałe".
2017-07-10 18:56
Dziękuję za tak szybką odpowiedz I pozdrawiam.
2017-07-23 20:59
Zrobię Mężowi na imieniny :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-24 09:08
Super! I wszystkiego dobrego dla Męża!!
2017-08-14 22:42
Pani Aniu, dzięki za przepis😃 dzisiaj zrobiłam wyszło pyszne tylko trochę za małe proporcje na moją tortownicę, ale następnym razem zwiększe o połowę i będzie super! Pozdrawiam serdecznie!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-15 08:53
Super!! Dziękuję Madziu, że napisałaś ;-)
2017-08-31 21:29
Witaj Aniu. Zastanawiałam sie nad sernikiem na zimno.
Musze go zrobić w formie ciasta... na białym biszkopcie będzie ok?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-01 09:35
Oczywiście. Polecam Ci ten biszkopt:
https://aniagotuje.pl/przepis/biszkopt-z-olejem
2017-09-18 23:04
Zmodyfikowałam trochę przepis i zrobiłam spod z herbatników bo nie lubię kokosów :) ale niestety masa wyszła mi zbyt mało słodka. Może uratuję go polewą czekoladową...
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-19 09:22
Zrób zdjęcie Madziu, bo brzmi ciekawie. Niedługo będzie opcja dodawania Waszych zdjęć ;-) pod przepisem.
2017-10-15 13:12
Mam pytanie czy ubitą śmietanę trzeba rozmieszac całkowicie czy mogą być "kawałki"ubitej znaczy take nie rozbite po ubiciu?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-15 13:42
Możesz zostawić takie "obłoczki" z bitej śmietany. Ja tak robię, gdy szykuję ciasto Narcyz - cudowne zresztą :-)
2017-10-27 10:42
Aniu czy zamiast wtorek można dać migdały
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-28 16:12
Ta Zuziu.. bardzo dobry wybór.
2017-11-16 19:29
dziękuje za przesłanie ciekawych przepisów. Czekam na kolejne i pozdrawiam serdecznie.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-16 19:47
To ja dziękuję i pozdrawiam Cię ciepło :-)
2017-12-02 17:32
Moge wsypać wiórki do tortownicy dopiero kiedy już są całkiem zimne?To wydaje sie takie kruche i sypkie
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-02 17:47
W dowolnym momencie Dominiko. Wiórki mogą być schłodzone. Ten "spód" jest tylko symboliczny.
2017-12-10 12:06
Czy to jest rodzaj deseru na zimno, np w stylu paschy? Bardzo smakowicie i ślicznie wygląda to ciasto 😋 Szykuję się, żeby je wreszcie wybrobowac, mniam, super przepisy, pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 15:17
Oj, to zupełnie inny deser. Pascha jest bardziej zwarta, ale warto spróbować więc polecam :-)
2017-12-13 18:14
Wspaniały sernik. Wygląda obłędnie. A taki prosty przepis. Chętnie zrobię. Już zapisałam. Pozdrawiam :)
2017-12-20 12:21
Śnieżny puch!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👌🍰 Cudo!!
2017-12-25 15:11
Wyszlo pieknie ale tylko oczami mozna jesc......brak smaku tzn. za malo slodki i za malo cytrynowy. Szkoda.
-- Ania z AniaGotuje.pl Wszystko kwestia gustu. Pozdrawiam🌼
2017-12-30 19:32
Pyszne i na prawdę łatwe do zrobienia :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍😍Przepiękne!!!
2018-01-02 12:57
Trafiłam na Twoją stronę przypadkiem,ale chyba zostanę na dłużej ;).Świetne przepisy i obiadowe i słodkości.Pierwszym przepisem do wypróbowania będzie śnieżny puch.Tylko podobnie jak Karina,chyba zrobię na biszkopcie.Dam znać koło weekendu jak wyszło. Pozdrawiam.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼Dziękuję Małgosiu.. liczę, że zostaniesz ze mną na dłużej.
2018-01-06 21:25
Jestem tu pierwszy raz i choć dużo już piekłam ciast,śnieżny puch mnie zachwycił.Niedługo zrobię go na imieniny męża.Inne przepisy też są super,Zostanę tu na dłużej👍
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️Dziękuję i zapraszam!
2018-01-14 14:42
Witaj Aniu,
u mnie właśnie siedzi już w lodówce :) za godz posypię wiórkami uprażonymi ,ale zapowiada się mniammmm już oblizałam garnek jak za dawnych dziecięcych lat hihi , pozdrowienia serdeczne !
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-14 15:37
Cudownie Wiolu! Czekam na zdjecia Twojego serniczka 👍🍰
2018-03-12 12:47
Sernik pycha idę poczęstować sąsiadkę zanim sama wszystko zjem🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-12 13:03
Super śnieżny puch Beatko! Smacznego 😍
2018-03-18 17:50
Bardzo fajne, proste do wykonania lekkie ciasto. Przypomina mi ptasie mleczko, mozna spokojnie poeksperymentowac z galaretka i owocami lub uzyc ganache. Ja dodalam do wiorkow mielone migdaly i starta ciemna czekolade.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-18 18:45
Aż zawołałam Męża by zobaczył to zdjęcie! Piękny śnieżny puch 😍
2018-03-22 16:59
👌👌Pycha
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-22 19:38
Prześliczny śnieżny puch!!🍓❤️
2018-03-26 17:31
Witam jeśli użyje 1 kg twarogu to musze wziąść cztery galaretki cytrynowe o rozpuścić w 1 litrze wody czy wystarcza dwie galaretki i rozpuścić w 500 ?? Dziękuję za odpowiedź z góry u pozdrawiam 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-26 19:35
Jeśli na kilogram sera użyjesz tylko dwóch galaretek, to sernik wyjdzie bardzo luźny i może nie być stabilny.
2018-03-26 22:10
Witam,czy przez spód z wiórków kokosowych (są sypkie) nie bedę miała kłopotu z przełożeniem sernika?Chciałam zrobić znajomej i zawieźć ladnie zapakowany :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 09:48
Wiórki kokosowe rozwarstwią poszczególne blaty w serniku. Wiórki wchłoną wilgoć z masy. Możesz wymieszać kilka łyżek wiórków z częścią masy i zrobić jedną warstwę z wiórkami w środku.
2018-03-27 10:11
Dziękuję :)
2018-04-19 21:52
Moja wersja 😊 lekko zmodyfikowana ❤
Polecam.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Przepiękne!!❤️
Mój śnieżny puch :)
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-22 12:27
Śliczny serniczek Bożenko. Myślę, że może Ci też posmakować sernik na zimno z brzoskwiniami 😍

Prosty sernik na zimno

Przepis na biały puch znają już prawie wszyscy miłośnicy przepisów na sernik na zimno bez pieczenia. Sernik ten jest jasny, delikatny w smaku. Zazwyczaj szykuje się go na biszkoptach, jednak coraz częściej rezygnuje się ze spodu. Powstają wersje na ten sernik na zimno na herbatnikach. Ja klasyczne biszkopty i herbatniki zastąpiłam warstwą wiórków kokosowych lekko zasmażonych z masłem. 

Śnieżny puch lekka chmurka bez pieczenia

Mój puch robię zazwyczaj z twarogu. Można jednak przygotować też sernik na zimno z serków homogenizowanych. Wówczas polecam użyć samej żelatyny, nie galaretki smakowej, by sernik nie wyszedł za słodki. Oczywiście najwygodniej jest zrobić sernik na zimno z galaretką. To jeden z częściej wybranych serników zimno bez pieczenia. W moim przepisie jest użyta mała tortownica, ale śmiało można podwoić ilość składników i zrobić to ciasto na dużą blachę. Jeśli lubicie ciasta i ciekawe desery na zimno oraz pieczone, to zapraszam po więcej moich przepisów na serniki. Polecam też mój przepis na śmietanowca z truskawkami