Ciasto śnieżny puch
Biały sernik na zimno z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser. I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje.
Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia "śnieżek" w proszku. Jeśli lubisz proste serniki na zimno, to polecam również mój przepis na sernik na zimno z owocami i galaretką.
Czas przygotowania: 40 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość porcji: tortownica średnicy 15-18 cm
Składniki na kokosowy spód i posypkę
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/4 kostki masła - 50 g
- 2 łyżki cukru
Składniki na masę serową
- 500 g twarogu mielonego
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- 200 g śmietanki 30 %
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Polecam użyć dobrej jakości ser w kubełku np. Piątnica, Mlekovita
Jak zrobić sernik na zimno:
Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut.
Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.
Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu i miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków.
Sernik umieść w lodówce. Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).


W moim przepisie ograniczam liczbę składników do minimum. Dlatego też zrezygnowałam z osobnego spodu z herbatników.Galaretki cytrynowe są wystarczająco słodkie, dlatego też w masie serowej nie ma dodatkowego cukru.
Pamiętaj, że sernik na zimno będzie jeszcze bardziej puchaty, jeśli ubitą śmietanę dodasz do schłodzonej masy serowej. Im masa będzie cieplejsza, tym bita śmietana szybciej się w niej rozpuści i straci bąbelki powietrza.
Pomyślałam, ze zaproponuję Ci jeszcze jedno ciasto. I będzie to zupełnie inny przepis niż sernik śnieżny puch. Ciasto pieczone i bardzo czekoladowe, czyli tradycyjne ciasto murzynek! Zobacz i napisz czy Ci się podoba!
Smacznego.
Komentarze
http://aniagotuje.pl/ciasto-sniezny-puch/
skladniki podwoilam i dodalam sok z 1 1/2 cytryny(do galaretek) zamiast wiorek spod z tego przepisu:
6jajek
1szkl.mąki
1/2 szkl. cukru
1/2 lyzeczki sody (mozna dac sama sode )
1/2 lyzeczki proszku
2 lyzki kakao
Bialka ubic mna sztywno z cukrem dodac zoltka dalej ubijac Make przesiac z soda,proszkiem i kakao delikatnie wymieszacz masa jajeczna. Przelac ciastodo formy( u mnie duza blacha) piec w 180stopniprzez 25 min do suchego patyczka
Na wierzchu esy-floresy z nutelli i wiorek
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1343325345698117&set=pcb.1829443720673402&type=3
Jak długo może on stać a lodówce?
Pytanko, jak zmienią się proporcje składników przy tortownicy 22cm?
Dziękuję za ten przepis postaram się go wykorzystać jak najszybciej to możliwe!
Czy ilość cukru zastąpi taką samą ilością wiórek?
http://aniagotuje.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka/
a latem jagodzianki:
http://aniagotuje.pl/jagodzianki/
zamiast twarogu kupiłam "serek naturalny idealny do serkina" "vitello" - czy można go użyć czy ciasto będzie za płynne?
Rozgość się !
Musze go zrobić w formie ciasta... na białym biszkopcie będzie ok?
https://aniagotuje.pl/przepis/biszkopt-z-olejem
u mnie właśnie siedzi już w lodówce :) za godz posypię wiórkami uprażonymi ,ale zapowiada się mniammmm już oblizałam garnek jak za dawnych dziecięcych lat hihi , pozdrowienia serdeczne !
Polecam.
200 G śmietanki to w przeliczeniu na szklankę 250 ml ile wychodzi ??
Bardzo proszę o szybką odpowiedź ponieważ muszę jeszcze dzisiaj iść na zakupy - ciasto będę robić na imprezę rodzinną i nie chce niczego zepsuć. Ostatnim razem jak robiłam to ciasto to masa wyszła mi plynna wręcz jak woda :-(