Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Biały sernik bez pieczenia z nutą kokosową to ostatnio chyba najczęściej wyszukiwany w internecie deser.

I wcale się nie dziwię. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda i świetnie smakuje.

Moja wersja śnieżnego puchu nie posiada spodu z herbatników. Uniknęłam również użycia "śnieżek" w proszku.

Serdecznie zapraszam!

Czas przygotowywania: do 40 minut
Czas chłodzenia: minimum 3 godziny
Ilość: tortownica średnicy 15-18 cm

Składniki na kokosowy spód i posypkę:

• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 1/4 kostki masła - 50 g
• 2 łyżki cukru

Składniki na masę serową:
• 500 g twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy
• 2 galaretki cytrynowe
• 500 ml wrzątku
• 200 g śmietanki 30 %


Wiórki, cukier i masło umieść w małym rondelku lub na patelni. Podsmażaj kilka minut tylko do rozpuszczenia masła. Odstaw do wystudzenia na kilka minut.

Galaretki cytrynowe zalej wrzątkiem (500 ml na obie torebki). 
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce.

Mielony ser umieść w dużej misce i zmiksuj na małych obrotach z całkowicie przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę miksuj na najwyższych obrotach, aż będzie całkiem sztywna. Delikatnie wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką. Masę serową ostrożnie przelej do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. 

Sernik umieść w lodówce. Po godzinie możesz już przełożyć na jego powierzchnię resztę masy wiórkowej. Odstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej (najlepiej na całą noc).

ciasto-sniezny-puch-1

ciasto-sniezny-puch-2

ciasto-sniezny-puch-3

W moim przepisie ograniczam liczbę składników do minimum. Dlatego też zrezygnowałam z osobnego spodu z herbatników.

Galaretki cytrynowe są wystarczająco słodkie, dlatego też w masie serowej nie ma dodatkowego cukru.

Pamiętaj, że sernik będzie jeszcze bardziej puchaty, jeśli ubitą śmietanę dodasz do schłodzonej masy serowej. Im masa będzie cieplejsza, tym bita śmietana szybciej się w niej rozpuści i straci bąbelki powietrza.

Smacznego :-)

Anita
2016-11-08 16:08
Witam. Czy można zamienić galaretki cytrynowe na samą zelatyne rozpuszczoną w mleku ?
Ania
2016-11-08 16:43
Tak Anito. Dodaj wówczas dodatkowo dwie łyżki cukru oraz sok z cytryny, bądź wanilię.
Ula
2016-11-27 11:28
A jaka ilość żelatyny i jaka ilość mleka ???
Ania
2016-11-27 19:12
Ulu, używasz dwóch galaretek cytrynowych (w nich jest żelatyna). Nie używasz mleka, tylko 500 g twarogu mielonego. Skład jest podany na górze w przepisie.
Ania
2016-12-30 15:42
A ile żelatyny zamiast dwóch galaretek?
Ania
2016-12-30 16:55
Aniu, zamiast dwóch galaretek daj 5 pełnych łyżek żelatyny.
Anita M
2016-11-08 18:33
Ymm...wygląda obłędnie:) zapisałam sobie przepis, może kiedyś wypróbuję. Nie robiłam nigdy sernika ale bardzo lubię i od dawna mam ochotę spróbować zrobić sama.
Ania
2016-11-08 20:49
Będzie to świetny przepis na początek :-)
Aga
2016-11-09 12:02
Ciasto wygląda przepysznie :) czy można je zrobić w zwykłej blaszce do pieczenia i jaka powinna być ilość składników na dużą tortownicę? Nie chcę sama kombinować z tymi składnikami żeby nic ni zepsuć :P
Ania
2016-11-09 12:17
Agnieszko, możesz zrobić sernik w dowolnym naczyniu. Ważne jest byś miała go jak wyjąć. Możesz używając zwykłej formy użyć papier do pieczenia. By było Ci łatwiej wyścielić papierem formę polecam ją najpierw lekko natłuścić od wewnątrz (wówczas papier przylega do ścianek i nie odstaje podczas wylewania sera). Jakiej wielkości - średnicy - tortownicy chcesz użyć?
Madzia
2016-11-09 12:24
Zrobię go,wygląda pysznie ! Tylko mam pytanko czy warto dodać jeszcze do środka wiórki i skórkę cytrynową lub pomarańczową ?
Ania
2016-11-09 12:38
Dziękuję Magdo.. myślę, że nie ma potrzeby. A skórkę cytrynowa możesz dodać na "kruszonkę" z wiórków. Oczywiście jak dodasz do sernika wiórki, to również się uda.. jednak nie zachowa tak pięknej (gładko krajalnej) struktury ;-)
Agnieszka W
2016-11-09 15:19
Coś czuję że zrobie
Ania
2016-11-09 17:30
:-) Smacznego Agnieszko :-)
KatarzynaKa
2016-11-09 21:03
Najlepsze jakie do tej pory robiłam.. i w końcu bez śnieżki w przepisie. Głównie dlatego zrobiłam z Twojego przepisu.. i jeszcze te zdjęcia!!!!
Ania
2016-11-10 11:03
Dziękuję i polecam pozostał przepisy :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-09 23:04
Taki bielusienki!!!!!!! I taki pyszny!! <3 Nie dziwimy się, że taki popularny w sieci :D
Ania
2016-11-10 11:04
:-) Zapraszam!
Navika
2016-11-10 10:53
Czy można zastąpić margarynę np. olejem kokosowym? Chodzi mi o zmniejszenie wartości kalorycznych.
Ania
2016-11-10 11:05
Tak, jak najbardziej możesz. (W przepisie jest masło, nie margaryna) :-) Udanego sernikowania!
Sylwia
2016-11-11 13:50
Czy galaretki rozpuszcza się w 0.5 l wody tak jak w przepisie na opakowaniu czy w mniejszej ilości?
Ania
2016-11-11 14:14
Zazwyczaj jedną galaretkę rozpuszcza się w 500 ml wrzątku. Tutak w 500 ml wrzątku rozpuszczasz dwie torebki galaretki. Pamiętaj o tym, by mieszać całość aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Agata
2016-11-11 22:34
Czy dobrze rozumiem, że na pół wiaderka sera idzie 0,5l rozpuszczonej galaretki? Wychodzi to bardzo płynne...??
Ania
2016-11-12 14:50
Tak Agato, jest dość rzadkie, jednak wszystko się pięknie zetnie :-)
Sylwia
2016-11-26 22:15
Ja użyłam ok 75 dag sera i pięknie się ścięło :-)
Ania
2016-11-27 10:57
Świetnie Sylwio :-) Smacznego!
Anna
2017-03-18 21:50
Ja użyłam całego wiaderka sera czyli 1 kg i tez pięknie się ścięło a sernika wyszło dwa razy więcej
Ania
2017-03-19 10:34
Super Aniu!
renata
2016-11-16 16:32
Witam bardzo przypadł mi do gustu Twój przepis, dziś wlaśnie zrobilam choc z mala modyfikacja bo zrobilam na biszkopcie kakaowym no i zwiekszylam ilosc skladnikow do 1kg sera automatycznie reszta tez , wyszedł super. Zamiast wiorek udekorowalam odrobina rozpuszczonej czekolady.Dziekuje za inspiracje i przepis.Napewno bedzie smakował,pozdrawiam
Ania
2016-11-16 17:38
Bardzo się cieszę Renato. Lubię, gdy moi Czytelnicy tak kreatywnie modyfikują przepisy :-)
renata
2016-11-17 12:07
Moj zmodyfikowany sniezny puch http://aniagotuje.pl/ciasto-sniezny-puch/ skladniki podwoilam i dodalam sok z 1 1/2 cytryny(do galaretek) zamiast wiorek spod z tego przepisu: 6jajek 1szkl.mąki 1/2 szkl. cukru 1/2 lyzeczki sody (mozna dac sama sode ) 1/2 lyzeczki proszku 2 lyzki kakao Bialka ubic mna sztywno z cukrem dodac zoltka dalej ubijac Make przesiac z soda,proszkiem i kakao delikatnie wymieszacz masa jajeczna. Przelac ciastodo formy( u mnie duza blacha) piec w 180stopniprzez 25 min do suchego patyczka Na wierzchu esy-floresy z nutelli i wiorek https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1343325345698117&set=pcb.1829443720673402&type=3
Ania
2016-11-17 16:32
Dziękuję za fatygę Renatko! Ciasto widziałam - wygląda świetnie :-)
renata
2016-11-17 12:09
Aniu powyzej przeslalam moja modyfikacje i zdjecie ciastaa inspiracja byl twoj przepis. Ciasto wyszlo super i tak smakuje. Dziekuje
Ania
2016-11-17 16:32
:-) :-)
EDZIA
2017-03-06 15:35
Pani Aniu ja zamiast wiórków kokosowych na wierzchu dodałam brzoskwinie w syropie i zalałam galaretką cytrynową
Ania
2017-03-06 18:36
Świetny pomysł!! Brzmi rewelacyjnie..
renata
2016-11-22 11:42
Aniu dziekuje za inspiracje. Pozdrawiam
Ania
2016-11-22 11:56
Bardzo proszę Renatko :-)
Edyta
2016-11-30 16:18
Zrobiłam ,chłodzi się w lodówce lekko zmodyfikowałam bo zapomniałam kupić wiórek kokosowych spód zrobiłam z dodatkiem czekolady :) jak wyjdzie potem napisze :)
Ania
2016-11-30 19:09
Napisz koniecznie Edyto :-)
Agnieszka
2016-12-01 10:49
Rodzice przyjeżdżają w odwiedziny więc zrobię bo uwielbiają serniki. Ciekawa jestem reakcji ? Jak długo może on stać a lodówce?
Ania
2016-12-01 11:35
Dobry pomysł Agnieszko. Pod kloszem może stać 7 dni.
Aleksandra
2016-12-02 21:46
Pani Aniu. Mieszkam za granica i niestety ale nigdzie Nie mozna kupic mielonego twarogu. Czym moge sie poratowac? Uzycie mascarpone to dobry pomysl?
Ania
2016-12-03 11:12
Olu, mascarpone może być za ciężkie, za tłuste. Możesz zakupić zwykły, tłusty lub półtłusty twaróg i zmielić go w maszynce. Sprawdź jeszcze, czy są dostępne sery śmietankowe - one są trochę rzadsze, ale mają idealną konsystencję.
Agata
2016-12-18 12:03
Witam, Pytanko, jak zmienią się proporcje składników przy tortownicy 22cm?
Ania
2016-12-18 12:09
Agato, możesz śmiało podwoić ilość składników.
Izabela
2016-12-21 23:12
A czy ciasto nie bedzie malo slodkie bez cukru. W innych przepisach jest sniezka i 3 lyzki cukru pudru, wiec duzo wiecej slodyczy. Jak to jest tutaj?
Ania
2016-12-22 10:18
Izo, ogólnie staram się nie przesadzać z cukrem. Mam kilka starszych książek kucharskich, gdzie ilość cukru do ciast jest przeogromna :-) Jeśli użyjesz do sernika dobrej jakości galaretkę (tanie gorszych marek są bardzo kwaśne), to według mnie ilość słodyczy jest idealna.
Katarzyna Mierzwa
2016-12-30 11:47
Ania mam zamiar zrobić ten sernik bo czaje się na niego odkąd go u ciebie zobaczyłam ? Mam nadzieję że mi wyjdzie ?
Ania
2016-12-30 11:58
Kasiu, wyjdzie na pewno :-) Tutaj ważnej jest, by użyć dobrej jakości galaretki (by nie były zbyt kwaśne ;-)
Piotr
2017-01-08 22:39
Mniam! U mnie w domu znana jest nieco inna forma tego ciasta pod nazwą "Wenus" - pyszna sprawa :)
Ania
2017-01-09 12:08
Polecam Ci Piotrze spróbować tej wersji (jeśli różni się od tej, którą znasz ;-) :-)
Doodenz
2017-01-09 12:16
Idealne jest te ciasto - uwielbiam takie wypieki. Dziękuję za ten przepis postaram się go wykorzystać jak najszybciej to możliwe!
Ania
2017-01-09 12:22
Bardzo proszę i życzę smacznego :-)
Asia
2017-01-15 14:45
Aniu, tortownicy, o jakiej wielkości użyłaś, że ciasto jest tak wysokie? Przymierzam się do zrobienia.
Ania
2017-01-15 17:43
Asiu, mała tortownica o średnicy 18 cm. Możesz użyć tortownicy 24-26 cm i podwoić ilość składników.
Asia
2017-01-16 15:08
Bardzo dziękuję. Czy szczególnie polecasz, którąś markę galaretek?
Ania
2017-01-16 16:18
Asiu, ja kupuję dr. Oetker i ewentualnie Gellwe, jeśli szukam innego smaku.
Ewelina
2017-01-27 20:11
Czy wykonując spód bez cukru uzyskam odpowiednią konsystencję? Czy ilość cukru zastąpi taką samą ilością wiórek?
Ania
2017-01-27 21:21
Ewelino, cukier możesz całkowicie pominąć i nic się nie stanie :-)
paulina
2017-02-07 23:34
Witam. Czy ta wystudzona galaretka jest stalej konsystencji czy chlodna ale lekko plynna?
Ania
2017-02-08 10:55
Pani Paulino, powinna być już całkowicie ostudzona. Jeśli chodzi o konsystencję, to nie gęstsza niż rzadki kisiel.
Ewelina
2017-02-20 14:55
Chce zrobić ten sernik ale mam pytanie co do masy , czy ona jest miękka ? Bo niektóre serniki mają tą masę taka twarda ,zbita .
Ania
2017-02-20 15:32
Jest mięciutka Ewelino :-)
Ewelina
2017-02-20 15:47
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Dzisiaj go zrobię :-)
Ania
2017-02-20 17:40
Super! Proszę dać znać jak wyszedł ;-)
iwcia
2017-02-25 14:59
Czy musi być to galaretka cytrynowa?
Ania
2017-02-25 18:21
Może być agrestowa - jest nawet lepsza :-)
Iwona
2017-03-12 09:56
A jakby tak galaretka ananasowa? Wyjdzie coś a'la pina colada? Straszną mam ochotę na ten sernik :) taka philadelphia się nada? Tu gdzie jestem tylko to jest podobne do naszego twarogu sernikowego :)
Ania
2017-03-12 11:10
Iwonko, jeśli masz galaretkę ananasową, to super ;-).. będzie pysznie. Philadelphia byłaby ok, ale dla mnie nawet ta naturalna jest słona.. poza tym zrobienie ciasta wyjdzie dość drogo. A jest ricotta?
Iwona
2017-03-12 12:04
Ricotta jest jak naj bardziej tylko boje się ze wyjdzie bardzo tłuste. . Może pół na pół w takim razie? :)
Ania
2017-03-12 12:06
Dobrze :-) I daj mi znać jak wyszło ;-)
Iwona
2017-03-12 12:20
Dam na pewno. Mam zamiar zaskoczyć moją włoską teściową;) ciągle się domaga jakiejś polskiej słodkości a ja z pieczenia jestem raczej kiepska;)
Ania
2017-03-12 14:44
Jej :-) Typowo Polskie byłoby ciasto drożdżowe.. co Ty na to? http://aniagotuje.pl/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka/ a latem jagodzianki: http://aniagotuje.pl/jagodzianki/
asia
2017-04-15 13:43
witam, zamiast twarogu kupiłam "serek naturalny idealny do serkina" "vitello" - czy można go użyć czy ciasto będzie za płynne?
Ania
2017-04-15 14:02
Witaj Asiu. Nie znam tego sernika, więc nie jestem pewna.
Edyta
2017-05-16 14:12
Jaka proporcja składników na tortownicę 24-26 cm?
Ania
2017-05-17 10:37
Wszystkiego razy dwa, Edytko :-)
Edyta
2017-05-17 13:32
Pyszota :)
Ania
2017-05-18 09:03
;-) Dziękuję!
Edyta
2017-05-28 10:45
Cudenko, musze koniecznie upiec dla mamy na urodziny. Dziekuje za przepis :-)
Ania
2017-05-28 19:06
Bardzo proszę Edytko. Życzę Wam smacznego!
Renata
2017-06-24 08:57
Przepis wygląda smakowicie! Mam tylko pytanie czy zamiast śmietany kremówko można użyć gęstego jogurtu naturalnego?
Ania
2017-06-24 09:55
Można.. zwróć tylko uwagą na jego smak. Nie powinien być kwaśny. Dodatkowo jogurtu nie ubijesz na puch, tak jak śmietanki, więc masa serowa będzie odrobinę cięższa.