Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami

Ciasto z borówkami amerykańskimi to obowiązkowa pozycja do upieczenia w lato i nie tylko. Przepis jest super prosty, a ciasto wychodzi puszyste, pachnące i wilgotne. 

- najprostsze ciasto z borówkami
- szykowanie zajmie Ci tylko 20 minut
- przepis nawet dla osób początkujących w kuchni

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia maksymalnie: 45 minut
Liczba porcji: forma 24 x 24 cm - 1300 g ciasta

Kaloryczność kcal: 195 w 100 g ciasta

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 320 g
  • 200 ml oleju roślinnego - około 4/5 szklanki
  • 5 średnich lub dużych jajek
  • niecałe pół szklanki cukru - około 120 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400-500 g borówek amerykańskich
  • do polania ciasta lukier cytrynowy

Ciasto z borówkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 23-24 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 40-45 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka może mieć inną ilość kalorii niż ta, której użyłam ja. W kaloriach nie uwzględniłam lukru cytrynowego. Uwaga - to ciasto nie jest mocno słodkie. Jeśli więc lubisz słodkie wypieki, to możesz dać nawet 200 gramów cukru. 

Jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki, by osiągnęły równą temperaturę pomieszczenia. Zanim zaczniesz szykować ciasto polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów w przepisie.

Ciasto z borówkami, 1

Ciasto z borówkami amerykańskimi 

Ciasto z borówkami szykuje się super szybko, więc możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. 

Do średniej wielkości szklanego lub metalowego naczynia wsyp około pół szklanki drobnego cukru. Będzie to nie mniej niż 120 gramów cukru. Wbij pięć średniej wielkości lub większych jajek. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.

Do miski z puchem jajecznym zacznij wlewać olej w ilości około 200 ml (kujawski, ryżowy lub z pestek winogron). Olej wlewaj cienką strużką. Puch cały czas ubijaj na wysokich obrotach. 

Możesz w tym momencie dodać też kilka kropel ulubionego olejku zapachowego do ciast (śmietankowy, waniliowy, rumowy, cytrynowy). Po chwili wyłącz mikser. Do miski wsyp mieszankę sypkich składników (mąka i dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia). Dwie szklanki mąki pszennej - najlepiej tortowej typ. 450 to około 320 gramów mąki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie szpatułką z sylikonową łopatką lub drewnianą łyżką. 

Porada: Olej można też zastąpić masłem. Kostkę prawdziwego masła, czyli 200 gramów roztop w mikrofalówce, w  rondelku na minimalnej mocy palnika lub w kąpieli wodnej. Przestudź je, by nie było gorące. Tak samo możesz użyć i roztopić olej kokosowy. 

Ciasto z borówkami, 2

Gotowe do pieczenia ciasto przelej do formy. Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 23 lub 24 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Formę od wewnątrz wysmaruj odrobiną oleju lub masła i obsyp bułką tartą. Wylej całe ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.

Porada: Możesz też boki formy wyłożyć paskami papieru do pieczenia. 
Ciasto z borówkami, 3

Świeże borówki amerykańskie umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Rozłóż je w miarę równo na całej powierzchni ciasta. Możesz użyć śmiało do 500 a nawet 600 gramów borówek. Nie wciskaj ich w ciasto. One i tak same lekko zapadną się w cieście w trakcie pieczenia. 

Porada: Borówki amerykańskie można też zastąpić jagodami leśnymi i jeżynami. 

Ciasto z borówkami, 4

Formę z ciastem z borówkami umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 45 minut. Po około 35 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto borówkowe jest już upieczone. Moje było upieczone po 40 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki i przełóż na kratkę do przestudzenia.

Ponieważ ciasto z borówkami nie jest mocno słodkie, to można je po przestudzeniu obficie posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. 
Lukier: Do miseczki wlej 3 łyżki soku z cytryny. Dodaj też 10 łyżek cukru pudru. Lukier należy mieszać przy pomocy łyżki. Jeśli będziesz mieszać lukier odrobinę dłużej, to zrobi się on jeszcze gładszy. Nie wystarczy bowiem wymieszać pudru z sokiem. Cukier puder powinien się również rozpuścić w soku. Gotowy lukier wyłóż na przestudzone ciasto.

Ciasto z borówkami, 5

Ciasto z borówkami, 6

Jeśli ciasto z borówkami nie zostanie zjedzone w dnu pieczenia, to wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie w przezroczystą torbę na zakupy lub duży, spożywczy worek strunowy (chlebak lub chłodna szafka kuchenna będzie idealna). W ten sposób można je trzymać do następnego dnia. Jeśli planujesz dłuższe przechowywanie tego ciasta, to trzeba je odłożyć do lodówki i trzymać pod kloszem.

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2325 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z borówkami

Jestem miłośniczką pieczenia prostych i szybkich ciasto, dlatego też ma dla moich Czytelników nowy przepis na rewelacyjne ciasto z borówką amerykańską. Jest to oczywiście super szybkie ciasto z borówkami, ponieważ samo zrobienia ciasta zajmie ci tyle czasu, co nagrzanie piekarnika, czyli około 20 minut. To niesamowicie pyszne ciasto z borówkami chodziło za mną od dłuższego czasu. Miałam ogromną ochotę na upieczenie czegoś bardzo prostego z użyciem właśnie pięknej i dorodnej borówki amerykańskiej. To owoc nie za słodki i bardzo wdzięczny do pieczenia. Moje ciasto z borowkami bazuje na przepisie na ciasto z truskawkami, gdzie dałam więcej cukru oraz masło. W moim aktualnym przepisie ucierane ciasto z borówkami nie ma więc masła, a jest zwykły olej roślinny. Jest to wiec super fajne ciasto z borówkami na oleju. Wiem, że wielu moich Czytelników woli używać do ciast właśnie olej zamiast masła. Moje pyszne ciasto z borówkami będzie idealne do gorącej kawy i do kawy z lodem. Świetnie sprawdzi się jako ciasto na przyjęcia. Śmiało poleży nawet kilka godzin gdzieś na stole w plenerze. 

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Mój prosty przepis na ciasto z borówkami nie jest ciastem bardzo słodkim, ponieważ po upieczeniu i przestudzeniu polewam je jeszcze domowym lukrem. Dzięki temu ciasto może udźwignąć bez problemu tę dodatkową dawkę cukru z lukru. Tak więc mój przepis na ciasto z borówkami amerykańskimi to ciasto ucierane, które bazuje na dużej ilości jajek oraz na oleju. Można je śmiało nazwać ciasto z borówkami szybkie, ponieważ jest wręcz błyskawiczne do przygotowania. Oczywiście przepisy na ciasto z borówkami mogą być naprawdę bardzo różne i zawierać zarówno budyń, jogurt, czy też bezę. Ja tym razem stawiam na jak najprostsze wykonanie i skład, ponieważ ciasto piekę w środku lata i wolę taki błyskawiczny wypiek. Na ciasto z borówkami przepisy mogą być więc bardzo różne. Jeśli Tobie też nie chce się akurat stać długo w kuchni w upalny dzień, to moje ciasto z borówkami przepis błyskawiczny jest dla Ciebie. Bardzo podobnie piekę też ciasto z jagodami leśnymi, które przy okazji gorąco polecam. Zapraszam wiec do pieczenia i życzę samczego.