Ciasto Narcyz

Ciasto Narcyz

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Niesamowity sernik o smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort.

To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-)

- bez pieczenia
- bez spodu
- bez glutenu
- prosty i szybki

Czas przygotowywania: około 40 minut
Czas chłodzenia: minimum 4 godziny
Ilość: tortownica średnicy do 20 cm. Jeśli użyjesz większej tortownicy, sernik będzie niższy.

Składniki:

• 100 g serka homogenizowanego naturalnego
• 200 g serka mascarpone
• 300 g twarogu mielonego np. z kubełka
• 3 płaskie łyżki żelatyny i szklanka wrzątku
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego
• 250 g mleka słodzonego skondensowanego*
• 200 g słodkiej śmietanki 36 %


3 łyżki żelatyny zalej szklanką wrzątku. 
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.

*Można też użyć mleka skondensowanego niesłodzonego. Ciasto nie będzie wówczas bardzo słodkie.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.

Wszystkie sery połącz np. mikserem w jednej misce. Dodaj mleko skondensowane wymieszane z likierem i wymieszaj całość raz jeszcze.

Lekko wystudzoną żelatynę wlewaj powoli cienką strużką do sera, ciągle miksując go na małych obrotach.

W drugiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz cukier. Miksuj na najwyższych obrotach, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Przy 36 procentowej śmietance powinno to zająć tylko chwilę.

Ubitą śmietankę umieść w misce z serem. Wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką, ale nie rób tego dokładnie. W masie mają powstać "chmurki" z bitej śmietany. Masę serową od razu przełóż do tortownicy.

Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.

ciasto-narcyz-1

ciasto-narcyz-2

ciasto-narcyz-3

ciasto-narcyz-4

Po schłodzeniu możesz posypać sernik pokruszoną bezą oraz dowolną cukrową posypką :-)

Smacznego!

 

Marzena
2017-03-08 21:51
Aniu cudowne ciasto :-) zapisuje sobie przepis :-)
Ania
2017-03-09 09:47
Dziękuję Marzenko :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-10 18:27
Wow porządny kawał sera :D Aż byśmy się niedługo najadły samym widokiem <3
Agnieszka Jurek
2017-03-10 19:43
A tej wody do żelatyny to aż tak dużo potrzeba?
Ania
2017-03-11 09:25
Agnieszko, jeśli uda Ci się rozpuścić ją w mniejszej ilości wrzątku, to nie ma problemu :-)
EWA Rafacz
2017-03-30 11:24
Co mogę dać zamiast żelatyny? (Jestem wegetarianką)
Ania
2017-03-30 12:05
Ewo, zamiennikiem żelatyny będzie agar. Do tego przepisu zagotuj z wodą 5-6 łyżek agaru.
Ewa Rafacz
2017-03-31 10:09
Dziękuję bardzo!!!!!?
Ania
2017-03-31 11:58
;-)
Cinnamon Home
2017-03-14 18:34
Ależ to wygląda... obłęd. A czy zamiast mleka skondensowanego można dodać więcej cukru?
Ania
2017-03-15 11:56
Dziękuję :-) Nie, nie można :-)
Sylwia
2017-04-12 15:45
rozumie, że mleko skondensowane słodzone w postaci płynnej?
Ania
2017-04-12 16:58
Tak Sylwio :-)
saera
2017-04-13 11:17
plynne to chodzi o tych w pol litrowych kartonikach? to z ta krowka mleko niskoslodzone tak?bop w 1 momencie myslalam ze chodziu o kajmak z puszki
Ania
2017-04-13 11:37
Dokładnie tak, takie płynne w kartoniku ;-)
saera
2017-04-13 11:41
czy takie bedzie dobre pani Aniu?>? http://smgostyn.pl/pl/produkty/16-mleka-zageszczone-nieslodzone
Ania
2017-04-13 14:55
Tak, miałam to samo :-)
saera
2017-04-13 14:22
czy zamiast amaretto i oleju migdalowego mozna dac kilka kropel olejka waniliowego lub smietankowego ? uczulenie na migdaly ma jeden z gosci
Ania
2017-04-13 14:55
Jak najbardziej tak.
Domka
2017-04-14 00:13
A czy smaku nie popsuje jak dodam albo jako dekoracje truskawki albo myslalam o zblendowaniu ich i dodaniu zelatyny i na gore
Ania
2017-04-14 09:28
Wiesz, to ciasto ma tak specyficzną strukturę i smak, że ja osobiście nie wiedzę do niego dodatków.. Ono jest "bogate" samo w sobie. Galaretkę i truskawki fajniej będzie podać osobno w pucharkach :-)
saera
2017-04-14 09:56
jeszcze ostatnie pytanko czy moze byc smietanka 30 % zamiast 36?
Ania
2017-04-14 09:59
Może być. Umieść ją z miską w zamrażarce, by była maksymalnie schłodzona.
Asia
2017-04-15 13:00
Ja juz głupia jestem.Mleko skondensowane ma być słodzone czy niesłodzone?W przepisie jest inaczej a inaczej w komentarzach!Prosze dać znac,bo niemalże zaraz będę je robić!
Ania
2017-04-15 14:02
W przepisie jest słodzone, ale jeśli użyjesz tego rzadszego niesłodzonego, to też będzie dobre, tylko nie tak słodkie.