Ciasto Narcyz

Ciasto Narcyz

Niesamowity sernik o smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort.

To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-)

- bez pieczenia
- bez spodu
- bez glutenu
- prosty i szybki

Ps. Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci przepisu na Śnieżny Puch? :-)

Czas przygotowywania: około 40 minut
Czas chłodzenia: minimum 4 godziny
Ilość: tortownica średnicy do 20 cm. Jeśli użyjesz większej tortownicy, sernik będzie niższy.

Składniki:
  • 100 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g serka mascarpone
  • 300 g twarogu mielonego np. z kubełka
  • 3 płaskie łyżki żelatyny i szklanka wrzątku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego
  • 250 g mleka słodzonego skondensowanego*
  • 200 g słodkiej śmietanki 36 %

3 łyżki żelatyny zalej szklanką wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.

*Można też użyć mleka skondensowanego niesłodzonego. Ciasto nie będzie wówczas bardzo słodkie.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.

Wszystkie sery połącz np. mikserem w jednej misce. Dodaj mleko skondensowane wymieszane z likierem i wymieszaj całość raz jeszcze.

Lekko wystudzoną żelatynę wlewaj powoli cienką strużką do sera, ciągle miksując go na małych obrotach.

W drugiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz cukier. Miksuj na najwyższych obrotach, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Przy 36 procentowej śmietance powinno to zająć tylko chwilę.

Ubitą śmietankę umieść w misce z serem. Wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką, ale nie rób tego dokładnie. W masie mają powstać "chmurki" z bitej śmietany. Masę serową od razu przełóż do tortownicy.

Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.

ciasto-narcyz-1

ciasto-narcyz-2

ciasto-narcyz-3

ciasto-narcyz-4

Po schłodzeniu możesz posypać sernik pokruszoną bezą oraz dowolną cukrową posypką :-)

Smacznego!

 

Średnia 4.2 / 5 (55 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Marzena
2017-03-08 21:51
Aniu cudowne ciasto :-) zapisuje sobie przepis :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-09 09:47
Dziękuję Marzenko :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-10 18:27
Wow porządny kawał sera :D Aż byśmy się niedługo najadły samym widokiem <3
Agnieszka Jurek
2017-03-10 19:43
A tej wody do żelatyny to aż tak dużo potrzeba?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-11 09:25
Agnieszko, jeśli uda Ci się rozpuścić ją w mniejszej ilości wrzątku, to nie ma problemu :-)
EWA Rafacz
2017-03-30 11:24
Co mogę dać zamiast żelatyny? (Jestem wegetarianką)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-30 12:05
Ewo, zamiennikiem żelatyny będzie agar. Do tego przepisu zagotuj z wodą 5-6 łyżek agaru.
Ewa Rafacz
2017-03-31 10:09
Dziękuję bardzo!!!!!?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-31 11:58
;-)
jakszef
2017-07-11 22:25
Ania ma rację co do tego, że to może być 5-6 łyżek żelatyny. Sprawdź jednak wskazania z opakowania, bo raz kupiłam agar, który był tak silny, że dawało się go o połowę mniej niż żelatyny.
Cinnamon Home
2017-03-14 18:34
Ależ to wygląda... obłęd. A czy zamiast mleka skondensowanego można dodać więcej cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-15 11:56
Dziękuję :-) Nie, nie można :-)
Sylwia
2017-04-12 15:45
rozumie, że mleko skondensowane słodzone w postaci płynnej?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-12 16:58
Tak Sylwio :-)
saera
2017-04-13 11:17
plynne to chodzi o tych w pol litrowych kartonikach? to z ta krowka mleko niskoslodzone tak?bop w 1 momencie myslalam ze chodziu o kajmak z puszki
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 11:37
Dokładnie tak, takie płynne w kartoniku ;-)
saera
2017-04-13 11:41
czy takie bedzie dobre pani Aniu?>?

http://smgostyn.pl/pl/produkty/16-mleka-zageszczone-nieslodzone
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 14:55
Tak, miałam to samo :-)
saera
2017-04-13 14:22
czy zamiast amaretto i oleju migdalowego mozna dac kilka kropel olejka waniliowego lub smietankowego ? uczulenie na migdaly ma jeden z gosci
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 14:55
Jak najbardziej tak.
Domka
2017-04-14 00:13
A czy smaku nie popsuje jak dodam albo jako dekoracje truskawki albo myslalam o zblendowaniu ich i dodaniu zelatyny i na gore
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-14 09:28
Wiesz, to ciasto ma tak specyficzną strukturę i smak, że ja osobiście nie wiedzę do niego dodatków.. Ono jest "bogate" samo w sobie. Galaretkę i truskawki fajniej będzie podać osobno w pucharkach :-)
saera
2017-04-14 09:56
jeszcze ostatnie pytanko czy moze byc smietanka 30 % zamiast 36?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-14 09:59
Może być. Umieść ją z miską w zamrażarce, by była maksymalnie schłodzona.
Asia
2017-04-15 13:00
Ja juz głupia jestem.Mleko skondensowane ma być słodzone czy niesłodzone?W przepisie jest inaczej a inaczej w komentarzach!Prosze dać znac,bo niemalże zaraz będę je robić!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-15 14:02
W przepisie jest słodzone, ale jeśli użyjesz tego rzadszego niesłodzonego, to też będzie dobre, tylko nie tak słodkie.
jakszef
2017-07-11 22:27
Przepiękny!!! Zrobię na weekend:)
Małgorzata
2017-07-29 21:50
Wczoraj wykonałam sernik. Rzeczywiście przepyszny. Natomiast co do przepisu, mam parę uwag. Robiłam wszystko krok po kroku. Odstawiłam połączoną z zelatyna masę serowa, ubiłam ok 3 minut śmietanę i chciałam połączyć całość. Na swoje nieszczęście, położyłam juz porcję tej ubitej śmietany na masie, zaczęłam łączyć. I tu niespodzianka niemiła. Masa po tych kilku minutach była... scalona! Wręcz na sztywno. Także przy łączeniu ze śmietaną tworzyły się wielkie grudy. Konsystencja końcowa to taki twarog wiejski 😉 I jeszcze coś, wyglad usilowalam ratowac posypką. Po nocy w lodowce, kolorowa posypka cukrowa na serniku rozpuściła się. Popłynęła po bokach i dół pływał w niej. Zapewne ciasto jest lekko u góry wilgotne. Także nie polecam cukrowej posypki na ten sernik od razu po wykonaniu a raczej po stężeniu. Fajnie wygląda starta czekolada, choć oczywiście to już inny efekt kolorystyczny.
Natomiast smak super i nawet niewielki kawałek daje radość 😆
JERZY
2017-10-16 22:44
ANIU -Kochani chciałbymWam pomóc wiedzą ponieważ jestem cukiernikiem i kucharzem a tutaj panują pewne zasady -WIĘC-!!! Serki których używacie do ,,Narcyza,, są zimne z lodówki więc Żelatyna musi być Rozpuszczona w takiej ilości wody bo w mniejszej będzie zbyt gęsta- Trzeba też wlewając ją do serków mieć już ubitą wcześniej Śmietane i Odrazu po Dodaniu Żelatyny Dołożyć Ubitą Śmietane - I wymieszać Wtedy Napewno masa nie zdąży śię jak to pisze Małgorzata Scalić(Zgęstnieć od żelatyny) - A jeśli chodzi o Agar-!!! Czyli Roślinny Środek Żelujący to jest on 3-4 Razy Silniejszy od Żelatyny i Nie wolno go dodawać jak Żelatyne na Łyżki Ponieważ jest Dużo lżejszy od Żelatyny -TRZEBA Go Zważyć -CZYLI Jeśli W Przepisie Jest Podane 3-płaskie łyżki żelatyny to trzeba je zważyć i dodać wagowo 3-razy mniej Żelatyny -AGAR Należy Wsypać do ZIMNEJ WODY-ZAGOTOWAĆ-(1-min.) Uważać bo lubi wykipieć i Natychmiast wlać go do masy serowej i jak pisałem wcześniej Koniecznie Mieć już Ubitą Śmietane bo AGAR ---
Jerzy
2017-10-16 22:57
DOKOŃCZENIE --Tekst mi śię nie zmiescił więc -- Bo AGAR Tężeje dużo Szybciej niż Żelatyna,wiec Ubitą Śmietane trzeba dołożyć do masy Serowej Natychmiast bo wlaniu AGARU- Pozdrawiam - Jurek PS - Ja zamawiam i kupuje AGAR Wysyłkowo w Firmie - Rumix-Prosoja która jest moim zdaniem Najlepszym Producentem Zdrowej Żywności w Polsce -Wiem że szykują śie do wupuszczenia UWAGĄ -! Wyrobów z Konopi. Polecam tą Firme wystarczy wpisać w google Rumix Prosoja.
JERZY
2017-10-16 23:02
W pierwszej częsci jest Błąd ma być -3-razy mniej niż Żelatyny. - Sorki
Kasia
2017-10-26 11:59
Zrobiłam. Pyszne. Rzeczywiście smak wedlowskiego ptasiego mleczka. Dziękuję za przepis 😀
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-28 16:14
Super Kasiu.. bardzo się cieszę, że deser Ci smakował!
Mariola
2017-10-28 16:13
Właśnie włożyłam do lodówki, garnek i końcówki od robota wylizane do czysta. Jest megapyszny.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-28 16:28
Ha ha!!! A kto wylizał? U mnie zawsze dzieci czekają na takie "resztki" ;)
Honorata
2017-12-13 01:03
Dziękuję za przepis. Będzie coś nowego na święta.Serdecznie pozdrawiam życząc spokojnej nocy
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-13 09:11
Dziękuję Ci Honorato. Ten sernik na zimno jest wyjątkowy.. Wszystkiego dobrego dla Ciebie.