Ciasto Narcyz

Ciasto Narcyz

Niesamowity sernik o smaku bardzo zbliżonym do Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort.

To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-)

- bez pieczenia
- bez spodu
- bez glutenu
- prosty i szybki

Ps. Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci przepisu na Śnieżny Puch? :-)

Czas przygotowywania: około 40 minut
Czas chłodzenia: minimum 4 godziny
Ilość: tortownica średnicy do 20 cm. Jeśli użyjesz większej tortownicy, sernik będzie niższy.

Składniki:

• 100 g serka homogenizowanego naturalnego
• 200 g serka mascarpone
• 300 g twarogu mielonego np. z kubełka
• 3 płaskie łyżki żelatyny i szklanka wrzątku
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego
• 250 g mleka słodzonego skondensowanego*
• 200 g słodkiej śmietanki 36 %


3 łyżki żelatyny zalej szklanką wrzątku. 
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania pozostałych składników.

 

*Można też użyć mleka skondensowanego niesłodzonego. Ciasto nie będzie wówczas bardzo słodkie.

Dno tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia lub też nie. Jeśli masz ceramiczny spód, to nie ma potrzeby przenoszenia potem ciasta. Zapnij obręcz.

Wszystkie sery połącz np. mikserem w jednej misce. Dodaj mleko skondensowane wymieszane z likierem i wymieszaj całość raz jeszcze.

Lekko wystudzoną żelatynę wlewaj powoli cienką strużką do sera, ciągle miksując go na małych obrotach.

W drugiej misce umieść dobrze schłodzoną śmietankę oraz cukier. Miksuj na najwyższych obrotach, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Przy 36 procentowej śmietance powinno to zająć tylko chwilę.

Ubitą śmietankę umieść w misce z serem. Wmieszaj ją w ser łyżką lub szpatułką, ale nie rób tego dokładnie. W masie mają powstać "chmurki" z bitej śmietany. Masę serową od razu przełóż do tortownicy.

Sernik umieść w lodówce do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny.

ciasto-narcyz-1

ciasto-narcyz-2

ciasto-narcyz-3

ciasto-narcyz-4

Po schłodzeniu możesz posypać sernik pokruszoną bezą oraz dowolną cukrową posypką :-)

Smacznego!

 

Średnia 4.4 / 5 (35 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Marzena
2017-03-08 21:51
Aniu cudowne ciasto :-) zapisuje sobie przepis :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-09 09:47
Dziękuję Marzenko :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-10 18:27
Wow porządny kawał sera :D Aż byśmy się niedługo najadły samym widokiem <3
user pic
Agnieszka Jurek
2017-03-10 19:43
A tej wody do żelatyny to aż tak dużo potrzeba?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-11 09:25
Agnieszko, jeśli uda Ci się rozpuścić ją w mniejszej ilości wrzątku, to nie ma problemu :-)
user pic
EWA Rafacz
2017-03-30 11:24
Co mogę dać zamiast żelatyny? (Jestem wegetarianką)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-30 12:05
Ewo, zamiennikiem żelatyny będzie agar. Do tego przepisu zagotuj z wodą 5-6 łyżek agaru.
user pic
Ewa Rafacz
2017-03-31 10:09
Dziękuję bardzo!!!!!?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-31 11:58
;-)
user pic
jakszef
2017-07-11 22:25
Ania ma rację co do tego, że to może być 5-6 łyżek żelatyny. Sprawdź jednak wskazania z opakowania, bo raz kupiłam agar, który był tak silny, że dawało się go o połowę mniej niż żelatyny.
user pic
Cinnamon Home
2017-03-14 18:34
Ależ to wygląda... obłęd. A czy zamiast mleka skondensowanego można dodać więcej cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-15 11:56
Dziękuję :-) Nie, nie można :-)
user pic
Sylwia
2017-04-12 15:45
rozumie, że mleko skondensowane słodzone w postaci płynnej?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-12 16:58
Tak Sylwio :-)
user pic
saera
2017-04-13 11:17
plynne to chodzi o tych w pol litrowych kartonikach? to z ta krowka mleko niskoslodzone tak?bop w 1 momencie myslalam ze chodziu o kajmak z puszki
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 11:37
Dokładnie tak, takie płynne w kartoniku ;-)
user pic
saera
2017-04-13 11:41
czy takie bedzie dobre pani Aniu?>? http://smgostyn.pl/pl/produkty/16-mleka-zageszczone-nieslodzone
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 14:55
Tak, miałam to samo :-)
user pic
saera
2017-04-13 14:22
czy zamiast amaretto i oleju migdalowego mozna dac kilka kropel olejka waniliowego lub smietankowego ? uczulenie na migdaly ma jeden z gosci
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-13 14:55
Jak najbardziej tak.
user pic
Domka
2017-04-14 00:13
A czy smaku nie popsuje jak dodam albo jako dekoracje truskawki albo myslalam o zblendowaniu ich i dodaniu zelatyny i na gore
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-14 09:28
Wiesz, to ciasto ma tak specyficzną strukturę i smak, że ja osobiście nie wiedzę do niego dodatków.. Ono jest "bogate" samo w sobie. Galaretkę i truskawki fajniej będzie podać osobno w pucharkach :-)
user pic
saera
2017-04-14 09:56
jeszcze ostatnie pytanko czy moze byc smietanka 30 % zamiast 36?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-14 09:59
Może być. Umieść ją z miską w zamrażarce, by była maksymalnie schłodzona.
user pic
Asia
2017-04-15 13:00
Ja juz głupia jestem.Mleko skondensowane ma być słodzone czy niesłodzone?W przepisie jest inaczej a inaczej w komentarzach!Prosze dać znac,bo niemalże zaraz będę je robić!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-04-15 14:02
W przepisie jest słodzone, ale jeśli użyjesz tego rzadszego niesłodzonego, to też będzie dobre, tylko nie tak słodkie.
user pic
jakszef
2017-07-11 22:27
Przepiękny!!! Zrobię na weekend:)
user pic
Małgorzata
2017-07-29 21:50
Wczoraj wykonałam sernik. Rzeczywiście przepyszny. Natomiast co do przepisu, mam parę uwag. Robiłam wszystko krok po kroku. Odstawiłam połączoną z zelatyna masę serowa, ubiłam ok 3 minut śmietanę i chciałam połączyć całość. Na swoje nieszczęście, położyłam juz porcję tej ubitej śmietany na masie, zaczęłam łączyć. I tu niespodzianka niemiła. Masa po tych kilku minutach była... scalona! Wręcz na sztywno. Także przy łączeniu ze śmietaną tworzyły się wielkie grudy. Konsystencja końcowa to taki twarog wiejski 😉 I jeszcze coś, wyglad usilowalam ratowac posypką. Po nocy w lodowce, kolorowa posypka cukrowa na serniku rozpuściła się. Popłynęła po bokach i dół pływał w niej. Zapewne ciasto jest lekko u góry wilgotne. Także nie polecam cukrowej posypki na ten sernik od razu po wykonaniu a raczej po stężeniu. Fajnie wygląda starta czekolada, choć oczywiście to już inny efekt kolorystyczny. Natomiast smak super i nawet niewielki kawałek daje radość 😆
user pic
JERZY
2017-10-16 22:44
ANIU -Kochani chciałbymWam pomóc wiedzą ponieważ jestem cukiernikiem i kucharzem a tutaj panują pewne zasady -WIĘC-!!! Serki których używacie do ,,Narcyza,, są zimne z lodówki więc Żelatyna musi być Rozpuszczona w takiej ilości wody bo w mniejszej będzie zbyt gęsta- Trzeba też wlewając ją do serków mieć już ubitą wcześniej Śmietane i Odrazu po Dodaniu Żelatyny Dołożyć Ubitą Śmietane - I wymieszać Wtedy Napewno masa nie zdąży śię jak to pisze Małgorzata Scalić(Zgęstnieć od żelatyny) - A jeśli chodzi o Agar-!!! Czyli Roślinny Środek Żelujący to jest on 3-4 Razy Silniejszy od Żelatyny i Nie wolno go dodawać jak Żelatyne na Łyżki Ponieważ jest Dużo lżejszy od Żelatyny -TRZEBA Go Zważyć -CZYLI Jeśli W Przepisie Jest Podane 3-płaskie łyżki żelatyny to trzeba je zważyć i dodać wagowo 3-razy mniej Żelatyny -AGAR Należy Wsypać do ZIMNEJ WODY-ZAGOTOWAĆ-(1-min.) Uważać bo lubi wykipieć i Natychmiast wlać go do masy serowej i jak pisałem wcześniej Koniecznie Mieć już Ubitą Śmietane bo AGAR ---
user pic
Jerzy
2017-10-16 22:57
DOKOŃCZENIE --Tekst mi śię nie zmiescił więc -- Bo AGAR Tężeje dużo Szybciej niż Żelatyna,wiec Ubitą Śmietane trzeba dołożyć do masy Serowej Natychmiast bo wlaniu AGARU- Pozdrawiam - Jurek PS - Ja zamawiam i kupuje AGAR Wysyłkowo w Firmie - Rumix-Prosoja która jest moim zdaniem Najlepszym Producentem Zdrowej Żywności w Polsce -Wiem że szykują śie do wupuszczenia UWAGĄ -! Wyrobów z Konopi. Polecam tą Firme wystarczy wpisać w google Rumix Prosoja.
user pic
JERZY
2017-10-16 23:02
W pierwszej częsci jest Błąd ma być -3-razy mniej niż Żelatyny. - Sorki