Ciasto z truskawkami na zimno
Ciasto z truskawkami na zimno bez sera. Przygotowywane na bazie galaretki i śmietanki ubitej na sztywno. Efekt ombre wygląda cudownie, a ciasto jest lekkie i pyszne!
Gorąco polecę przy okazji mój przepis na ciasto pieczone, ale z dodatkiem zarówno galaretki, owoców i delikatnego kremu.. ciasto z galaretką!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 6 godzin
Liczba porcji: 1600 g ciasta
Kaloryczność kcal: 170 w 100 gramach
Składniki na spód
- 120 g ciasteczek owsianych typu digestive
- 50 g masła - 1/4 kostki
Składniki na sernik
- 2 galaretki truskawkowe - 2 x 70 g proszek
- 400 ml wrzątku
- 300 g truskawek
- szklanka śmietanki 30 % - 240 g
Składniki na dekorację
- kilka truskawek
- 6 kostek białej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30 %
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia ciasta użyłam tortownicy o średnicy 22 cm.
Śmietanowiec z owocami
Nie jest to tak naprawdę sernik, ponieważ nie ma w nim sera. Ma kształt ciasta, ciasteczkowy spód oraz owoce i pyszną galaretkę. Z powodzeniem można by było pominąć spód i przygotować ten deser w przezroczystych, wyższych pucharkach. Truskawkowe ombre wyglądałoby super...

Przygotuj formę na sernik. U mnie była to tortownica o średnicy 22 cm, albo mniejsza np. 20 cm. W większej tortownicy sernik będzie niższy. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Boki tortownicy polecam wysmarować wcześniej masłem. Wówczas bez problemu przykleisz do boków pasek papieru.
Dwie galaretki truskawkowe zalej wrzątkiem. Najpierw wlej jedną szklankę przegotowanej, bardzo gorącej wody. Mieszaj całość kilka minut. Wlej jeszcze 3/4 szklanki wrzątku i mieszaj galaretkę do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Miskę z płynną galaretką odstaw do całkowitego przestudzenia.
Aby zrobić spód z ciasteczek wystarczy zmielić ciastka w melakserze lub rozgnieść je na piasek w torebce foliowej z użyciem wałka do ciasta. Miękkie lub roztopione masło wymieszaj z okruszkami ciasteczek.


Sypką masą wyłóż dno tortownicy. Łyżką lub szpatułką do dekoracji tortów uklep ciasteczka. Formę umieść w lodówce.

Truskawki umyj i usuń szypułki. Każdą sztukę pokrój w cienkie plasterki i dodaj do przestudzonej galaretki. Kilka sztuk zostaw do dekoracji ciasta.

Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim i dość wąskim naczyniu. Mieszadła miksera możesz wcześniej umieścić na kilka minut w zamrażalniku, by również były schłodzone.
Aby nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni, ubijanie śmietanki zacznij od małych obrotów. Stopniowo zwiększaj moc miksera, aż do maksymalnej. Ponieważ do śmietanki nie dodajesz już cukru, musisz przerwać w odpowiednim momencie ubijanie, by śmietanka nie zamieniła się w masło. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta. Możesz też użyć śmietanki 36 %, która ubije się jeszcze szybciej.

Ubitą śmietankę dodaj do zimnej galaretki z truskawkami i wymieszaj całość łyżką. Bita śmietana nie musi całkowicie połączyć się z galaretką. Powstanie dość rzadki, jasno różowy płyn z mini obłoczkami z bitej śmietany.
Taką piankę możesz odłożyć na 10-30 minut do lodówki, by lekko zgęstniała. Jeśli wlejesz płyn od razu do tortownicy, może on lekko wypływać poza formę. Zwyczajnie.. będzie wyciek. Należy poczekać aż rzadka masa odrobinę zgęstnieje. Nie może być też za sztywna, ponieważ przy przekładaniu do tortownicy efekt przejścia kolorów może się zaburzyć.

Gdy galaretka ma już konsystencję kisielu możesz ją przelać do tortownicy. Formę odstaw do lodówki, do całkowitego stężenia sernika. Będzie to minimum 6 godzin.
Bita śmietana mimo wymieszania z płynną galaretką ma sporo pęcherzyków powietrza, więc zbierze się na górze ciasta. W taki sposób powstanie ładne przejście kolorów oraz konsystencji sernika. Dól głównie z galaretki, góra z lekką pianką.
Po całkowitym stężeniu śmietanowca możesz wyłożyć na niego kilka truskawek pokrojonych w plasterki oraz białą czekoladę w płynie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali i wymieszaj z dwiema łyżkami podgrzanej śmietanki. Zamieszaj i od razu wylej na dekorację z truskawek. Ja wylewam czekoladę jeszcze ciepłą, ponieważ jest wtedy najrzadsza. Wylewaj ją z łyżeczki, ze sporej odległości, tworząc cienkie niteczki.


Śmietanowiec przechowuj oczywiście w lodówce.
Smacznego!