Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tarta rustykalna

Tarta rustykalna

Oto najprostsza jaką można zrobić tarta rustykalna z owocami! Aby ją upiec nie potrzebujesz nawet formy. Wystarczy Ci kawałek papieru do pieczenia i podstawowa szuflada z wyposażenia piekarnika. Pyszna tarta na słodko!

- bez użycia foremek do wypieków
- przepis nawet dla początkujących
- opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia ciasta : 1 godzina
Czas pieczenia tarty : 40 minut
Liczba porcji: 650 gramów tarty

Kaloryczność kcal: 300 w 100 g tarty
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej - 1 szklanka + 2 łyżki z lekkim czubem
  • 5 łyżek cukru pudru - 50 g
  • pół kostki masła - 100 g
  • 2 żółtka średnich jajek
  • 2 łyżki ziemnej wody
  • szczypta soli
  • 300 g owoców: np: borówki + wiśnie
  • łyżka cukru np. trzcinowego

Tarta rustykalna

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Owoce ważone były przed ewentualnym obraniem, oczyszczeniem, czy też drylowaniem.
Forma do pieczenia: brak formy. Wystarczy Ci papier do pieczenia oraz standardowa szuflada z wyposażenia piekarnika i wałek.
Pieczenie: 200 stopni, niższa niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: około 40 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam posypki z cukru pudru.

Tarta rustykalna, 1

Tarta rustykalna przepis

W tym konkretnie przepisie pokażę wersję tej tarty z borówkami oraz odrobiną wiśni drylowanych. Pod koniec przepisu dodam jeszcze kilka propozycji na inne owoce jakie można dodać do tej tarty z owocami, by każdy mógł wybrać coś dla siebie. 

Zacznijmy od przygotowania ciasta kruchego. Do miski przesiej lub zwyczajnie wsyp 200 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Będzie to około 1 szklanka mąki oraz dwie łyżki stołowe z lekkim czubem. 

Dodaj pięć nie czubatych łyżek cukru pudru. Bezie to około 50 gramów cukru. Użyj cukru pudru, by ciasto było idealnie gładkie. Pół kostki zimnego masła prosto z lodówki pokrój sobie w kostkę. Będzie Ci wygodniej zagnieść ciasto. (Połowa kostki masła o wadze 200 gramów). 

Dodaj też sporą szczyptę soli oraz dwa żółtka średnich jajek i nie więcej niż dwie łyżki stołowe bardzo zimnej wody. (Bardzo możliwe, że wystarczy tylko jedna łyżka wody. Dużo zależy tutaj od wielkości żółtek). 

Tarta rustykalna, 2

Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na pełną godzinę.

Po wyjęciu ciasta z lodówki możesz już zacząć nagrzewać piekarnik do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Tarta rustykalna, 3

Ciasto po schłodzeniu zrobi się twardsze i bardziej plastyczne. Wyjmij je z folii i umieść na kawałku papieru do pieczenia. Ciasta nie trzeba podsypywać mąką. Rozwałkuj je do średnicy około 30 cm. Placek nie musi być idealnie równy. Jeśli ciasto zaczyna się kleić do wałka oznacza to, że rozwałkowujesz je za długo lub też w pokoju jest za ciepło (bardzo częste przy upałach). Wówczas w ostateczności podsyp ciasto odrobiną mąki. 

Polecam wyznaczyć sobie przestrzeń na wyłożenie owoców. Znajdź miskę lub talerz o średnicy około 16 cm i na chwilę przyłóż go delikatnie krawędziami do środka placka. Masz tylko otrzymać zarys ładnego okręgu. 
Tarta rustykalna, 4

Po linii obręczy wyłóż umyte i dobrze osuszone borówki.
Tarta rustykalna, 5

A następnie wypełnij środek pozostałymi owocami. Użyłam ponad 200 gramów borówki amerykańskiej oraz trochę mniej niż 100 gramów wydrylowanych wiśni. Owoce mają być umyte, ale bardzo dobrze osuszone z nadmiaru wody. 

Całość posyp łyżką cukru trzcinowego lub też zwykłego cukru. 
Tarta rustykalna, 6

Delikatnie podważ ciasto przy krawędzi i zacznij je zawijać do środka. Możesz "podważyć" placek przy pomocy płaskiej szpatułki jeśli obawiasz się o to, że może się ono "porwać" w trakcie podnoszenia. Zawiń w ten sposób całą wystającą falbankę z ciasta. 

Tarta z owocami cały czas znajduje się na kawałku papieru do pieczenia. Nie zdejmuj jej z papieru. Będzie się na nim piekła. Papier z tartą przesuń i przełóż ostrożnie na blaszkę do pieczenia (zwykłą płaska blacha z wyposażenia piekarnika).
Tarta rustykalna, 7

Tarta z borówkami może już wylądować w piekarniku. Umieść ją o półkę niżej niż środkową, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Tartę piecz tak przez 20 minut a następnie zmniejsz moc palnika do 180 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Jeśli tarta nie zrobi się mocno rumiana to wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut.

Jeśli Twój piekarnik nie pokazuje temperatury lub masz wątpliwości, że temperatura jest prawidłowa, to polecam zakupić termometr, który dodatkowo pokazuje prawdziwą temperaturę wewnątrz komory. 

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć tartę z piekarnika. Na zdjęciu widać idealny stopień wypieczenia ciasta.

Tarta rustykalna, 8

Tartę po przestudzeniu polecam oprószyć lekko cukrem pudrem i udekorować dodatkowo świeżymi owcami.
Tarta rustykalna, 9

Tarta z owocami kroi się bardzo dobrze. Może się lekko kruszyć, bo jest to w końcu ciasto kruche, ale bez problemu ukroisz piękne porcje ciasta. Tarta z owocami najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu. 
Tarta rustykalna, 10

Tarta rustykalna, 11

Tarta z borówkami z dodatkiem owoców kwaśnych i bardziej soczystych jak np. porzeczki czy wiśnie nie puści dużo soku. Ciasto nie nasiąka i idealnie się wypieka. Nie ma zatem potrzeby wysypywania na nie np. bułki tartej. 

Taką tartę możesz też upiec z innymi owocami. Polecam Ci: śliwki, morele, nektarynki, brzoskwinie, truskawki, maliny, rabarbar. Przed wyłożeniem na ciasto tych owoców możesz na spód wysypać najpierw trochę bułki tartej, wiórków koksowych lub płatków migdałów. Zatrzymasz w ten sposób wyciekający z owoców sok. Nie trzeba tego robić w przypadku szykowania tarty z borówek, jagód, bananów czy też jabłek i twardych gruszek. 

Na owoce przed pieczeniem możesz zamiast zwykłego cukru wysypać trochę cukru waniliowego a w przypadku jabłek, gruszek oraz śliwek również trochę cynamonu. Na owoce słodkie, ale mało kwaśne możesz wylać przed pieczeniem odrobinę soku z cytryny lub też ułożyć plasterki cytrusów. 
Jaka jest Twoja ulubiona rustykalna tarta z owocami?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (227 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tarta rustykalna

To moja ulubiona wersja na tartę owocową. Taka tarta rustykalna na słodko to deser, który szykuję na pamięć z wielką przyjemnością. Taka tarta z owocami pojawia się u mnie niezwykle często latem, gdy mam dostęp do wielu pysznych owoców. Moja ulubiona tarta owocowa bez foremki to tarta z borówkami z dodatkiem odrobiny kwaśnych owoców. Zazwyczaj sięgam wówczas po wiśnie lub też porzeczki. Taka tarta z owocami to fantastyczny pomysł na deser na każdą okazję. Tarta z owocami sprawdza się też bardzo dobrze na prezent, gdy idziemy do Znajomych. Tarta owocowa to taki typ ciasta, któremu nie sposób się oprzeć. Świetne jest też ciasto drożdżowe ze śliwkami. Bardzo podobnie szykuję również inne tarty. Moja tarta z jabłkami, to przepis który polecam na jesień. 

Tarta rustykalna z owocami

Pyszna tarta na słodko to jedna z lepszych tart owocowych. Zazwyczaj wybieram do niej borówki amerykańskie i łączę z dodatkiem odrobiny owoców o kwaskowej nucie. Jeśli mamy lipiec to sięgam po porzeczki lub też wiśnie, które są według mnie idealnym uzupełnieniem smaku tarty z owocami z dominującym delikatnym smakiem owoców. A do tego borówki nie puszczają dużo soku, więc taka tarta z owocami nie popłynie i nie nasiąknie za mocno podczas pieczenia. Zapraszam też po mój pyszny przepis na drożdżówki z serem. Bardzo dobra jest też moja tarta z malinami, którą szykuję z kremem z budyniu i mascarpone.. bez dodatku masła. 

Tarta rustykalna bez foremki

Zapewne zwróciliście uwagę na to, że rustykalna tarta z owocami nie jest pieczona w żadnej formie. Jest to niesamowita zaleta tej tarty. Takie właśnie tarty, które nie są pieczone w żadnych foremkach z idealnym kształtem to tarty w stylu rustykalnym. Możesz ją też nazwać tarta galette na słodko. Tarta rustykalna charakteryzuje się nieregularnym kształtem, dzięki czemu wygląda super ciekawie i według mnie bardzo apetycznie. Tarta galette z owocami jest świetna i w przepisie napiszę jeszcze jakie owoce najlepiej jest ze sobą łączyć i jakie owoce są najlepsze to tarty z owocami. Jeśli zastanawiasz się nad tym, czy taka rustykalna tarta z owocami nadaje się do tego by piec ja w foremce, to odpowiedź brzmi: Oczywiście, że tak.. Tylko nie ma takiej potrzeby. Bardzo dobra jest też moja ulubiona tarta z truskawkami. Zapraszam też po inne moje pyszne i proste przepisy kulinarne