Sernik dyniowy na zimno
Wspaniały i aksamitny dyniowy sernik na zimno z sera twarogowego oraz pulpy z dyni. Prosty w przygotowaniu, na spodzie z ciasteczek Oreo. To świetny sernik dyniowy bez pieczenia.. idealnie W klimacie Halloween.
Zobacz też inne moje przepisy na Halloween.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: tortownica o średnicy 20 cm
Składniki na masę serową
- 500 g sera mielonego (kubełkowego Piątnicy)
- 300 g puree z dyni*
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek śmietanki 30 %
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 łyżka żelatyny w proszku
- 300 ml wrzątku
Składniki na spód
- łyżka masła
- 10 ciasteczek Oreo
Sernik dyniowy na zimno
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyłam tortownicy o średnicy 20 cm.
Dynia to wspaniałe i pyszne warzywo, które pojawia się w mojej kuchni z samym początkiem sezonu na dynie. Zazwyczaj szykuję z niej dania już z końcem września. Uwielbiam wykorzystywać ją do deserów. Sernik dyniowy na zimno to jeden z moich ulubionych przepisów z dynią w roli głównej.
Sernik dyniowy na zimno przepis
Szykowanie sernika zaczynamy od zrobienia spody z ciasteczek Oreo lub Neo. Ciasteczka Oreo utrzyj w melakserze lub rozgnieć wałkiem przez umieszczenie ciasteczek w spożywczym woreczku strunowym. Do ciasteczkowego piasku dodaj łyżkę masła i całość wymieszaj dokładnie.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Na dno rozsyp po całej powierzchni masę z Oreo. Formę wstaw do lodówki, by spód się schłodził. Spód możesz zostawić tak jak ja.. w luźnej formie. Możesz też ugnieść i wyrównać powierzchnię spodu z ciasteczek.
A teraz dyniowa masa serowa.
Puree z dyni - mój gotowy przepis na pulpę z dyni.
Do deserów najlepszy jest miąższ z dyni prowansalskiej, zwanej inaczej: zieloną, muszkatołową. Idealna będzie również dynia Hokkaido oraz dynia piżmowa. Miąższ z dyni nie musi być pieczony. Można go ugotować bez żadnych dodatków pod przykryciem do miękkości. Następnie odlać wodę oraz lekko odparować.
Galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny zalej wrzątkiem. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw na 10 minut do schłodzenia.
W dużej misce umieść schodzoną pulpę/puree z dyni, masę serową, cukier puder oraz śmietankę. Masę serową miksuj przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo wlewaj cienką strużką rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę. Zmiksuj całość na gładki krem.
Masę sernikową wylej na spód z ciasteczek Oreo. Rób to bardzo powoli z małej odległości, by ciasteczka nie wypłynęły na wierzch i nie wymieszały się z serem. Ja na początku przelewałam masę serową przy użyciu łyżki.
Sernik wstaw do lodówki, do całkowitego stężenia masy serowej. Dyniowy sernik na zimno potrzebuje minimum dwóch godzin, by stężeć. Gotowy sernik możesz przed podaniem udekorować pokruszonymi ciasteczkami, cukrową posypką, borówkami..
Jeśli kolor Twój masy serowej jest za jasny, możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego (pomarańczowy, żółty wymieszany z czerwonym, lub odrobinę czerwonego). Można również dodać odrobinę soku z buraka.
Jeśli chcesz, by Twój sernik był jeszcze delikatniejszy możesz śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją szpatułką w masę serową- na samym końcu - przed przelaniem masy do stężenia.
Sprawdź też moje inne ciasta bez pieczenia.
Smacznego.