Sernik dyniowy z Oreo na zimno

Sernik dyniowy z Oreo na zimno

Wspaniały i aksamitny sernik z sera twarogowego oraz pulpy z dyni.

- Wersja na zimno, bez pieczenia!
- Prosty w przygotowaniu
- Na spodzie z ciasteczek Oreo
- W klimacie Halloween

Musisz spróbować - jest przepyszny!

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas chłodzenia: minimum 2 h

Ilość porcji: sernik na 10-12 osób (średnica 20 cm)

Składniki na masę serową:
• 500 g sera mielonego (kubełkowego Piątnicy)
• 300 g puree z dyni*
• 2 łyżki cukru pudru
• 5 łyżek śmietanki 30 %
• 1 galaretka pomarańczowa
• 1 łyżka żelatyny w proszku
• 300 ml wrzątku

Składniki na spód:
• łyżka masła
• 10 ciasteczek Oreo

Spód z Oreo
Ciasteczka Oreo wygnieć lub utrzyj w melakserze. Wystarczy drobno pokruszyć. Dodaj łyżkę masła, rozetrzyj i wymierzaj.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Na dno rozsyp po całej powierzchni masę z Oreo. Formę wstaw do lodówki, by spód się schłodził.

Masa serowa:
Pulpę z dni zrób np. z tego przepisu
Do deserów najlepszy jest miąższ z dyni prowansalskiej, zwanej inaczej: zieloną, muszkatołową. Idealna będzie również dynia Hokkaido oraz dynia piżmowa. Miąższ z dyni nie musi być pieczony. Można go ugotować bez żadnych dodatków pod przykryciem do miękkości. Następnie odlać wodę oraz lekko odparować.

Galaretkę z dodatkiem łyżki żelatyny zalej wrzątkiem. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw na 10 minut do schłodzenia.

W dużej misce umieść schodzoną pulpę/puree z dyni, masę serową, cukier puder oraz śmietankę. Masę serową miksuj przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo wlewaj cienką strużką rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę. Blenduj na gładki krem.

Masę sernikową wylej na spód z ciasteczek Oreo. Rób to bardzo powoli z małej odległości, by ciasteczka nie wypłynęły na wierzch i nie wymieszały się z serem. Ja na początku przelewałam masę serową przez łyżkę.

Sernik wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej, na minimum dwie godziny. Udekoruj pokruszonymi ciasteczkami, cukrową posypką, borówkami..

UWAGA
Jeśli kolor Twój masy serowej jest za jasny, możesz dodać odrobinę barwnika spożywczego (pomarańczowy, żółty wymieszany z czerwonym, lub odrobinę czerwonego). Można również dodać odrobinę soku z buraka.

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-1

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-2

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-3

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-4

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-5

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-6

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-7

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-8

 

Porada:
Jeśli chcesz, by Twój sernik był jeszcze delikatniejszy możesz śmietankę ubić na sztywno i wmieszać ją szpatułką w masę serową na samym końcu - przed przelaniem masy do stężenia.

Do prezentacji sernika użyłam zastawy ceramicznej z Bolesławca.

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-9

sernik-dyniowy-z-oreo-na-zimno-10

Klikając na zdjęcie zostaniesz przekierowany do danego przedmiotu z kolekcji. Gorąco zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje Polskiej ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Jaglusia
2016-10-10 15:39
Wygląda naprawdę cudownie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:31
Dziękuję i polecam spróbować.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:33
Dziękuję bardzo.
user pic
Nieidealnaanna
2016-10-10 15:59
Prezentuje się iście jesiennie, muszę wypróbować :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:31
Koniecznie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:33
Polecam!
user pic
blogierka
2016-10-10 16:10
Omg!! Istny foodporn :D Tak się składa że mam jeszcze pół dyni do wykorzystania w kuchni- może to właśnie ten przepis :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:31
O.. miło mi.. :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:33
Bardzo mi miło!
user pic
Fly Nerd
2016-10-10 17:37
Ten przepis jest taki smakowity, trochę roboty, ale wszystko wynagradzają przepiękne zdjęcia!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-10 18:33
Smak.. smak jest najważniejszy.. a sernik jest pyszny!
user pic
Jud
2016-10-10 21:12
Piękny kolor i dekoracja, idealny :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-12 11:07
Dziękuję ślicznie.
user pic
Ola, BaBassment
2016-10-11 17:23
Ekstra przepis i efekt końcowy wygląda super!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-12 11:07
Dziękuję Ci Olu.
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-11 21:37
On jest po prostu piękny w każdym calu! No i ta śliczna zastawa <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-12 11:12
Dziękuję Dziewczyny!
user pic
Kasia
2016-10-13 09:11
Prezentuje się cudownie:) mam pytanie czy ten krem pomiędzy ciasteczkami oreo trzeba usunąć??
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 11:16
Dziękuję Kasiu. Nie, kremu nie usuwaj. Tylko jeśli zamierzasz dekorować sernik pokruszonymi ciasteczkami, wówczas możesz wyjąć krem, by dekoracja była spójna.
user pic
Kasia
2016-10-13 19:40
Dziękuję;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 19:50
Bardzo proszę :-)
user pic
Sosna
2016-10-13 14:25
Prezentuje się wspaniale :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 15:52
Dziękuję Ci :-)
user pic
Aga
2016-10-25 22:21
Tak się zastanawiam czy zamiast śmietanki mogę dodać ubitą śmietankę kokosową? Ciekawi mnie jak to wpłynie na konsystencję i smak...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-26 10:11
Agnieszko, możesz śmiało tak zrobić. Jeśli wmieszasz ją na koniec, sernik będzie jeszcze bardziej aksamitny i puszysty.
user pic
Aga
2016-11-02 16:33
Aniu dziękuję za odpowiedź. Niestety sernik w smaku wyszedł taki "bez wyrazu", zdecydowanie nam czegoś w nim zabrakło. Dodatkowo mimo, że puree z dyni miało bardzo intensywny kolor, a galaretka to sprwadzona marka, masa serowa wyszła mi biała. Dodawałaś do sernika jakiś barwnik?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-03 11:18
Aniu, u mnie kolor był intensywny bez barwnika. Jakiej marki i ile g miała Twoja galaretka?
user pic
Aga
2016-11-13 15:49
Aniu, użyłam galaretki Gellwe 75 g. po rozpuszczeniu, była bardzo pomarańczowa i intensywna, ale po dodaniu do sera kolor zupełnie zlał się z masą i zniknął.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-13 17:18
Agnieszko, jeśli masz dynię prowansalską (muszkatołowa, zielona), Hokkaido lub ewentualnie piżmową kolor po wymieszaniu będzie idealny. Jeśli zależy Ci na bardziej pomarańczowy odcieniu, możesz dodać do masy barwnik spożywczy (pomarańczowy lub czerwony z żółtym).
user pic
zanka
2017-11-01 12:17
sernik przepyszny, wczoraj robiłam na halloween - na wierzchu z rozpuszczonej czekolady zrobiłam pajęczynę z pająkiem, dziękuje za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-01 15:15
ooo.. super pomysł z tą pajęczynką. Czy zrobiłaś może zdjęcie? ;-)