Kinder Country
Najlepszy sernik bez pieczenia inspirowany znanym batonikiem Kinder Country. To mój ulubiony przepis na ciasto kinder country z mlekiem w proszku. Można je szykować przez cały rok :)
Prawdziwa kinder niespodzianka na przyjęcie dla dzieci! Gorąco polecam również sernik bounty.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: forma 28/18 cm
Składniki na białą masę
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietanki 30 %
- 1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa
- szklanka wrzątku
- pół szklanki mleka w proszku
- 80 g pszenicy preparowanej (w opakowaniu 3 szklanki)*
Pozostałe składniki
- 2 mleczne czekolady 2 x 100 g
- 100 g śmietanki 30 %
- około 170 g herbatników - do 30 sztuk
Kinder Country
*Ja użyłam pszenicy preparowanej/ekspandowanej. Można użyć płatków typu Kangus, jednak dla mnie są one za słodkie. Dobrze sprawdzi się również ryż preparowany lub inne zboża preparowane.
Kinder country bez pieczenia
Na samym początku do szklanki (pojemność 250 ml) wsyp galaretkę. Zalej ją wrzątkiem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Szklankę odstaw na godzinę do wystudzenia. Ważne jest, by użyć dobrej jakości galaretki (niektóre galaretki cytrynowe bywają bardzo kwaśne - takich unikamy).
Przygotuj sobie formę. Wyłóż dno papierem do pieczenia. Na papierze poukładaj herbatniki. W razie potrzeby użyj kawałków herbatników. Użyjesz około 15 sztuk - reszta herbatników będzie potrzebna na dekorację u góry ciasta.
W dużej misce umieść serek mascarpone oraz mleko w proszku. Wlej ostudzoną galaretkę. Miksuj na rzadki, ale gładki krem.
Od razu przepłucz mieszadła i zacznij ubijać dobrze schłodzoną śmietankę. Wybierz wysokie naczynie. Wystarczy kilka minut ubijania, do konsystencji gęstego budyniu. Śmietankę przełóż do tężejącej już masy z galaretką i miksuj chwilę, tylko do połączenia składników. Wsyp pszenicę - 2,5 szklanki (pół szklanki zostaw do dekoracji). Całość dobrze wymieszaj dużą łyżką.
Masę przekładaj porcjami na herbatniki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw formę do lodówki.
Warstwy od dołu: - całe herbatniki - masa serowa z pszenicą - pokruszone herbatniki - krem czekoladowy - posypka z pszenicy.
Kolejno w małym rondelku umieść 100 g śmietanki i dobrze ją podgrzej. Dodaj pokruszone czekolady (dobrej jakości). Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby chwilę podgrzewaj rondelek na minimalnej mocy palnika, ciągle mieszając. Odstaw.
Resztę herbatników pokrusz dłońmi na drobne kawałki. Wyjmij ciasto z lodówki. Całą powierzchnię przykryj pokruszonymi herbatnikami. Następnie wylej krem czekoladowy. Najlepiej polewaj ciasto łyżką, aż krem pokryje całą powierzchnię. Na koniec posyp ciasto zostawioną wcześniej pszenicą (pół szklanki).
Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Wystarczy, że będzie się chłodzić łącznie 2 h.
Ciasto przechowuj w lodówce do 10 dni.
Podawaj schłodzone.
Jak kroić ciasto Kinder Country?
Użyj dobrze rozgrzanego noża. Możesz go wcześniej umieścić ostrze w naczyniu z wrzątkiem lub opalić je przy pomocy palnika.
Zobacz też moje inne pomysły na wspaniałe ciasta bez pieczenia.
Smacznego.