Ciasto jak Kinder Country

Ciasto jak Kinder Country

Najlepszy sernik bez pieczenia inspirowany znanym batonikiem Kinder Country. To mój ulubiony przepis na ciasto kinder country z mlekiem w proszku. Do tego w wersji fit. 

Prawdziwa kinder niespodzianka na przyjęcie dla dzieci! Gorąco polecam również przepis domowe ptasie mleczko! Warto też wspomnieć o najlepszym przepisie na sernik na zimno bounty

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: forma 28/18 cm

Składniki na białą masę

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa
  • szklanka wrzątku
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 80 g pszenicy preparowanej (w opakowaniu 3 szklanki)*

Pozostałe składniki

  • 2 mleczne czekolady 2 x 100 g
  • 100 g śmietanki 30 %
  • około 170 g herbatników - do 30 sztuk

*Ja użyłam pszenicy preparowanej/ekspandowanej. Można użyć płatków typu Kangus, jednak dla mnie są one za słodkie. Dobrze sprawdzi się również ryż preparowany lub inne zboża preparowane.

Na samym początku do szklanki (pojemność 250 ml) wsyp galaretkę. Zalej ją wrzątkiem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Szklankę odstaw na godzinę do wystudzenia. Ważne jest, by użyć dobrej jakości galaretki (niektóre galaretki cytrynowe bywają bardzo kwaśne - takich unikamy).

Przygotuj sobie formę. Wyłóż dno papierem do pieczenia. Na papierze poukładaj herbatniki. W razie potrzeby użyj kawałków herbatników. Użyjesz około 15 sztuk - reszta herbatników będzie potrzebna na dekorację u góry ciasta.

W dużej misce umieść serek mascarpone oraz mleko w proszku. Wlej ostudzoną galaretkę. Miksuj na rzadki, ale gładki krem.

Od razu przepłucz mieszadła i zacznij ubijać dobrze schłodzoną śmietankę. Wybierz wysokie naczynie. Wystarczy kilka minut ubijania, do konsystencji gęstego budyniu. Śmietankę przełóż do tężejącej już masy z galaretką i miksuj chwilę, tylko do połączenia składników. Wsyp pszenicę - 2,5 szklanki (pół szklanki zostaw do dekoracji). Całość dobrze wymieszaj dużą łyżką.

Masę przekładaj porcjami na herbatniki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw formę do lodówki.

Ciasto jak Kinder Country, 1

Warstwy od dołu: - całe herbatniki - masa serowa z pszenicą - pokruszone herbatniki - krem czekoladowy - posypka z pszenicy.

Kolejno w małym rondelku umieść 100 g śmietanki i dobrze ją podgrzej. Dodaj pokruszone czekolady (dobrej jakości). Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby chwilę podgrzewaj rondelek na minimalnej mocy palnika, ciągle mieszając. Odstaw.

Resztę herbatników pokrusz dłońmi na drobne kawałki. Wyjmij ciasto z lodówki. Całą powierzchnię przykryj pokruszonymi herbatnikami. Następnie wylej krem czekoladowy. Najlepiej polewaj ciasto łyżką, aż krem pokryje całą powierzchnię. Na koniec posyp ciasto zostawioną wcześniej pszenicą (pół szklanki).

Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Wystarczy, że będzie się chłodzić łącznie 2 h.

Ciasto jak Kinder Country, 2

Ciasto jak Kinder Country, 3

Ciasto jak Kinder Country, 4

Ciasto przechowuj w lodówce do 10 dni.
Podawaj schłodzone. 

Jak kroić ciasto Kinder Country?
Użyj dobrze rozgrzanego noża. Możesz go wcześniej umieścić ostrze w naczyniu z wrzątkiem lub opalić je przy pomocy palnika.
Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (55 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14037

Komentarze

To ciasto chodzi już za nami od dawna <3 Ślinka cieknie :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-12 18:05
Polecam gorąco :-) Warto!
2017-01-13 09:32
Można pominąć mleko w proszku ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-13 09:49
Można, jednak mleko w proszku nadaje dodatkowej słodyczy.
2017-03-18 14:37
Czy można spód zrobić z cienkiego kruchego ciasta zamiast herbatników?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-18 14:47
Oczywiście. Poczekaj tylko do całkowitego wystudzenia spodu po pieczeniu.
2017-03-19 18:12
czy z podanych składników wyjdzie tak wysokie ciasto czy trzeba zrobić podwójną porcje? bo z tych składników mi nie wygląda, żeby było takie wysokie. poza tym wygląda smakowicie i na pewno zrobię ;]
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-20 11:09
Użyłam formy 28/18 cm, więc jeśli ma Pani dużą formę, to można zwiększyć ilość składników np. o połowę.
2017-09-20 17:03
Mam mleko granulowane. Także pół szklanki?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-20 17:06
Tak :-)
2017-09-22 11:22
Czy mozna mleko kokosowe zamiast w proszku?taka sama ilosc wtedy?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-22 11:50
Tutaj ważne, by był to składnik w proszku - nie płyn. Mleko w proszku, mąka kokosowa pełnotłusta lub w ostateczności wiórki kokosowe - jak się da, to zmielone np. w maszynce do mielenia kawy.
2017-09-23 17:42
Gdzie kupię pszenice preparowania? Jakiej marki galaretkę polecasz Aniu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-23 20:38
W sklepach eko i na działach ze zdrową żywnością. Bywa nawet w biedronce czy lidlu. Galaretkę zazwyczaj kupuję dr. oetkera :-)
2017-11-10 14:02
Czym mogę zastąpić serek mascarpone?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-10 14:25
Aksamitnym serkiem homogenizowanym.
2017-12-16 06:53
Czy mogę pominąć galaretke?
Czy z podanych składników ciasto w tortownicy 24cm będzie dobrze wyglądać ? Czy należy zwiększyć ilość składników ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-16 10:29
Tortownica będzie ok do tej ilości składników. Co do galaretki.. jeśli jej nie dodasz, to biała masa nie będzie sztywna. A sama żelatyna z wrzątkiem lub agar wchodzą w grę?
2017-12-16 11:06
A jakby zamiast galaretki dodać jedna rozpuszczona biala czekolade ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-16 15:12
Ewo.. nie robiłam.. ciężko mi powiedzieć, czy masa się utrzyma.
2018-03-15 18:19
Czy wiesz może ile należy dodać zaletyny zamiast galaretki żeby dobrze wyszlo
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-15 20:58
Dwie łyżki żelatyny - takie pełne rozpuszczone w szklance wrzątku. Trzeba będzie trochę dosłodzić całość - 1 łyża cukru.
2018-03-16 09:22
Dziękuję 😊 dam znać jak wyszło 😊
2018-04-03 12:06
dzisiaj się zabieram do roboty :) Czy mascarpone mogę zastąpić serkiem z wiaderka, takim na sernik? Zostało z Wielkanocy ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-03 18:01
Najlepszy do kinder County jest kremowy serek. Te z wiaderka nie są takie gładkie.
2018-04-09 16:04
naprawdę 10 dni? szczerze bym tego nie polecała robić.
2018-10-11 09:47
a ile wytrzyma według Pani? chce zrobić na impreze i nie wiem kiedy....
2018-10-20 12:19
Jaki wymiar blachy ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-20 20:12
Ciasto Kinder Country weszło do foremki 28/18 cm.
2018-11-08 13:56
Czy zamiast herbatników mogę użyć krakersów?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak.
Reklama

Ciasto kinder country fit

Prawdziwe ciasto kinder niespodzianka idealne na imprezę lub urodziny dla dziecka. Dzieci lubią dmuchany ryż oraz pszenicę. Jeśli lubią również batoniki Kinder Country, to z pewnością spodoba im się też ten przepis na ciasto kinder country z mlekiem w proszku. Najlepsze kinder country cake! Do zrobienia tego sernika na zimno polecam użyć nestle kangus lub płatków bez dodatku cukru. 

Ciasto Kinder Country

Aby zrobić ten deser na zimno wystarczy kilka składników. Ostatnio bardzo modne jest robienie ciast i deserów na podstawie znanych ciastek i batoników. Jeśli również lubisz robić takie ciasta, to z pewnością spodoba Ci się mój przepis na domowe ptasie mleczko. Zachęcam też do odwiedzenia działu z przepisami na domowe ciastka