Ciasto jak Kinder Country

Ciasto jak Kinder Country

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Ciasto wzorowane na batoniku Kinder Country,

- bez pieczenia
- proste i pyszne
- idealne na każdą okazję

Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretkę
Czas chłodzenia: 
około 2 h
Ilość porcji:
 forma 28/18 cm lub tortownica 24-26 cm

Składniki na białą masę:
• 250 g serka mascarpone
• 250 g śmietanki 30 %
• 1 galaretka cytrynowa lub gruszkowa + szklanka wrzątku
• pół szklanki mleka w proszku
• 80 g pszenicy preparowanej (w opakowaniu 3 szklanki)*

Reszta składników:
• 2 mleczne czekolady
• 100 g śmietanki 30 %
• około 170 g herbatników - do 30 sztuk

*Ja użyłam pszenicy preparowanej/ekspandowanej. Można użyć płatków typu Kangus, jednak dla mnie są one za słodkie. Dobrze sprawdzi się również ryż preparowany lub inne zboża preparowane.

Na samym początku do szklanki (poj. 250 ml) wsyp galaretkę. Zalej ją wrzątkiem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Szklankę odstaw na godzinę do wystudzenia. Ważne jest, by użyć dobrej jakości galaretki (niektóre galaretki cytrynowe bywają bardzo kwaśne - takich unikamy).

Przygotuj sobie formę. Wyłóż dno papierem do pieczenia. Na papierze poukładaj herbatniki. W razie potrzeby użyj kawałków herbatników. Użyjesz około 15 sztuk - reszta herbatników będzie potrzebna na dekorację u góry ciasta.

W dużej misce umieść serek mascarpone oraz mleko w proszku. Wlej ostudzoną galaretkę. Miksuj na rzadki, ale gładki krem.

Od razu przepłucz mieszadła i zacznij ubijać dobrze schłodzoną śmietankę. Wybierz wysokie naczynie. Wystarczy kilka minut ubijania, do konsystencji gęstego budyniu. Śmietankę przełóż do tężejącej już masy z galaretką i miksuj chwilę, tylko do połączenia składników. Wsyp pszenicę - 2,5 szklanki (pół szklanki zostaw do dekoracji). Całość dobrze wymieszaj dużą łyżką.

Masę przekładaj porcjami na herbatniki. Wyrównaj powierzchnię i wstaw formę do lodówki.

[caption id="attachment_4172" align="alignnone" width="828"]ciasto-jak-kinder-country-1 Warstwy od dołu: - całe herbatniki - masa serowa z pszenicą - pokruszone herbatniki - krem czekoladowy - posypka z pszenicy[/caption]

Kolejno w małym rondelku umieść 100 g śmietanki i dobrze ją podgrzej. Dodaj pokruszone czekolady (dobrej jakości). Zdejmij rondelek z palnika i mieszaj krem, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W razie potrzeby chwilę podgrzewaj rondelek na minimalnej mocy palnika, ciągle mieszając. Odstaw.

Resztę herbatników pokrusz dłońmi na drobne kawałki. Wyjmij ciasto z lodówki. Całą powierzchnię przykryj pokruszonymi herbatnikami. Następnie wylej krem czekoladowy. Najlepiej polewaj ciasto łyżką, aż krem pokryje całą powierzchnię. Na koniec posyp ciasto zostawioną wcześniej pszenicą (pół szklanki).

Ciasto ponownie wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Wystarczy, że będzie się chłodzić łącznie 2 h.

ciasto-jak-kinder-country-2

ciasto-jak-kinder-country-3

ciasto-jak-kinder-country-4

Ciasto przechowuj w lodówce do 10 dni.
Chłodź przed podaniem.

Jak kroić ciasto?
Użyj dobrze rozgrzanego noża. Możesz go wcześniej umieścić ostrze w naczyniu z wrzątkiem lub opalić je przy pomocy palnika.

Smacznego :-)

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-12 18:04
To ciasto chodzi już za nami od dawna <3 Ślinka cieknie :D
Ania
2017-01-12 18:05
Polecam gorąco :-) Warto!
Monika
2017-01-13 09:32
Można pominąć mleko w proszku ?
Ania
2017-01-13 09:49
Można, jednak mleko w proszku nadaje dodatkowej słodyczy.
Wera
2017-03-18 14:37
Czy można spód zrobić z cienkiego kruchego ciasta zamiast herbatników?
Ania
2017-03-18 14:47
Oczywiście. Poczekaj tylko do całkowitego wystudzenia spodu po pieczeniu.
sylwia
2017-03-19 18:12
czy z podanych składników wyjdzie tak wysokie ciasto czy trzeba zrobić podwójną porcje? bo z tych składników mi nie wygląda, żeby było takie wysokie. poza tym wygląda smakowicie i na pewno zrobię ;]
Ania
2017-03-20 11:09
Użyłam formy 28/18 cm, więc jeśli ma Pani dużą formę, to można zwiększyć ilość składników np. o połowę.