Jagodowy torcik Oreo bez pieczenia

Jagodowy torcik Oreo bez pieczenia

Już jest.. wszystko o co prosiliście w jednym :-)

- Tort bez pieczenia
- Do zrobienia w ciągu kilku godzin
- Z ciasteczkami oreo
- Wyważony w smaku i nie za słodki
- Z jagodami

To do dzieła!


Czas przygotowywania: do godziny + 2-3 godzin w lodówce
Ilość porcji: torcik o średnicy 26 cm


Składniki na spód:
• 12-15 sztuk ciasteczek Oreo (u mnie 12)
• 2 łyżki roztopionego masła

Składniki na masę serową ciemną:
• 250 g twarogu mielonego z kubełka
• 250 g serka mascarpone
• 100 g jagód (u mnie mrożone)
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 płaskie łyżki żelatyny
• 100 ml wody
• fioletowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)

Składniki na masę serową jasną:
• 200 g serka waniliowego
• torebka galaretki cytrynowej
• 300 ml wrzątku

Składniki na dekorację:
• 10 ciasteczek Oreo
• 200 g śmietanki 30%
• łyżka cukru pudru

Spód
Spód tortownicy o średnicy do 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. W melakserze lub wałkiem przez folię skrusz ciasteczka na żwirek. W misce wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Lepką lecz kruszącą się masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw formę do lodówki.

Masa serowa ciemna
Żelatynę umieść w małym rondelku z wodą i podgrzej lekko do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj. Jeśli masz barwnik spożywczy, dodaj go odrobinę do rozpuszczonej żelatyny. Wymieszaj i odstaw.

W misce umieść ser z kubełka, cukier puder i mrożone lub rozmrożone już jagody (moje jeszcze były zamrożone). Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj  lekko ostudzoną żelatynę. Wymieszaj dobrze i wylej większość na ciasteczkowy spód. Zostaw trochę masy serowej na dnie miski. Tortownicę wstaw do lodówki.

Masa serowa jasna
Do miski z resztką masy serowej ciemnej włóż serek waniliowy. W osobnej misce galaretkę cytrynową zalej 300 ml wrzątku i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Możesz przelać galaretkę do zimnego naczynia, by się szybciej schłodziła. Po kilku minutach powoli przelej jeszcze ciepłą, ale nie gorącą galaretkę do miski z serkiem waniliowym. Wymieszaj wszystko dobrze.

Masa będzie rzadka a resztki pozostawione po ciemnej masie sprawią, że uzyskasz ładny, wrzosowy odcień. Masę wylej na stężałą już, fioletową masę serową. Torcik ponownie wstaw do lodówki.

Dekoracja
Śmietankę najlepiej wcześniej przelej do szklanego naczynia. Wstaw śmietankę do lodów, by dobrze się schłodziła.
Przed zdobieniem tortu wyjmij śmietankę z lodówki i zacznij ubijać ją mikserem. Najpierw na małych obrotach, potem stopniowo zwiększaj moc. Po kilku minutach powinna być już mocno sztywna. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze dwie minuty.
Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na serniku okrągłe chmurki. Na tych większych układaj ciasteczka Oreo.
Sernik trzymaj w lodówce.


jagodowy-torcik-oreo-bez-pieczenia-1

jagodowy-torcik-oreo-bez-pieczenia-2

jagodowy-torcik-oreo-bez-pieczenia-3

Taki torcik możesz zrobić na każdą okazję... urodziny, przyjęcie z przyjaciółmi, chrzciny, czy komunię :-)
Podoba Wam się?

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

justekmakemesmile
2016-04-05 10:09
Wygląda świetnie;)
Ania
2016-04-05 10:20
Dziękuję Justyno.. planujesz go zrobić?
Sosna
2016-04-05 14:30
Pięknie udekorowany :)
Ania
2016-04-05 16:14
Dziękuję :-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-05 15:05
On wygląda tak idealnie! Nie dość, że ma obłędny jagodowy kolor to jeszcze całość zwieńcza ciasteczko <3 Nic tylko jeść :)
Ania
2016-04-05 16:15
... i robić - jest prosty i bajecznie smakuje :-)
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-04-05 18:46
Jaki on apetyczny! <3
Ania
2016-04-05 18:53
Dziękuję Edytko :-)
Anko
2016-04-05 19:53
Torcik wygląda bardzo apetycznie, muszę spróbować, bo już mam ochotę go zjeść
Ania
2016-04-06 09:33
Zapraszam do samodzielnego zrobienia serniczka!
rabarbarowo
2016-04-06 07:33
Śliczny! Bardzo ładne kolory. Torcik rzeczywiście na każdą okazję :)
Ania
2016-04-06 09:34
Tak, jest świetny.. :-)
Endżi
2016-04-06 08:39
W ubiegłym roku wymyśliłam sernik na zimno jagodowy,taki ombre ale niestety wyszedł za rzadki. twój m o nim przypomniał, kolorystycznie bomba, smakowo na pewno też :)
Ania
2016-04-06 09:34
Wiec może czas na drugą próbę? ;-)
Marzena
2016-04-06 22:17
Aniu cudowny. Uwielbiam takie połączenia smakowe :-)
Ania
2016-04-07 09:17
Kochana jesteś :-) <3
Mała Pyza
2016-04-11 16:40
Smakowity i piękny kolor, uwielbiam fiolet i jagody ;-)
Ania
2016-04-12 09:18
Dziękuję :-)
Aga
2016-06-22 12:15
Ten fioletowy kolorek zachwyca :)
Ania
2016-06-22 18:26
Smak również Agnieszko.. polecam :-)
Natja
2016-06-22 14:28
Wygląda super! Jak będę miała wolną chwilę i kupię świeże jagody to na pewno zrobię! Mama będzie dumna hehe :D
Ania
2016-06-22 18:27
Trzymam kciuki ;-)