Sernik Oreo bez pieczenia
Już jest.. wszystko o co prosiliście w jednym. Tort bez pieczenia do zrobienia w ciągu kilku godzin a do tego z ciasteczkami Oreo. Sernik Oreo na zimno z dodatkiem mrożonych jagód to super deser na każdą okazję.
- torcik bez pieczenia
- z ciasteczkami Oreo
- z mrożonymi jagodami
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 10-12
Składniki na spód
- 12-15 sztuk ciasteczek Oreo (u mnie 12)
- 2 łyżki roztopionego masła
Składniki na masę serową ciemną
- 250 g twarogu mielonego z kubełka
- 250 g serka mascarpone
- 100 g jagód (u mnie mrożone)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 100 ml wody
- fioletowy barwnik spożywczy (niekoniecznie)
Składniki na masę serową jasną
- 200 g serka waniliowego
- torebka galaretki cytrynowej
- 300 ml wrzątku
Składniki na dekorację
- 10 ciasteczek Oreo
- 200 g śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
Sernik z Oreo bez pieczenia
Czas przygotowywania: do godziny + 2-3 godzin w lodówce
Ilość porcji: torcik o średnicy 26 cm
Spód
Spód tortownicy o średnicy do 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. W melakserze lub wałkiem przez folię skrusz ciasteczka na żwirek. W misce wymieszaj je z rozpuszczonym masłem. Lepką lecz kruszącą się masą wyłóż dno tortownicy. Wstaw formę do lodówki.
Masa serowa ciemna
Żelatynę umieść w małym rondelku z wodą i podgrzej lekko do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotuj. Jeśli masz barwnik spożywczy, dodaj go odrobinę do rozpuszczonej żelatyny. Wymieszaj i odstaw.
W misce umieść ser z kubełka, mascarpone, cukier puder i mrożone lub rozmrożone już jagody (moje jeszcze były zamrożone). Zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj lekko ostudzoną żelatynę. Wymieszaj dobrze i wylej większość na ciasteczkowy spód. Zostaw trochę masy serowej na dnie miski. Tortownicę wstaw do lodówki.
Masa serowa jasna
Do miski z resztką masy serowej ciemnej włóż serek waniliowy. W osobnej misce galaretkę cytrynową zalej 300 ml wrzątku i mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Możesz przelać galaretkę do zimnego naczynia, by się szybciej schłodziła. Po kilku minutach powoli przelej jeszcze ciepłą, ale nie gorącą galaretkę do miski z serkiem waniliowym. Wymieszaj wszystko dobrze.
Masa będzie rzadka a resztki pozostawione po ciemnej masie sprawią, że uzyskasz ładny, wrzosowy odcień. Masę wylej na stężałą już, fioletową masę serową. Torcik ponownie wstaw do lodówki.
Dekoracja
Śmietankę najlepiej wcześniej przelej do szklanego naczynia. Wstaw śmietankę do lodów, by dobrze się schłodziła.
Przed zdobieniem tortu wyjmij śmietankę z lodówki i zacznij ubijać ją mikserem. Najpierw na małych obrotach, potem stopniowo zwiększaj moc. Po kilku minutach powinna być już mocno sztywna. Dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze dwie minuty.
Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na serniku okrągłe chmurki. Na tych większych układaj ciasteczka Oreo.
Sernik trzymaj w lodówce.
Taki torcik możesz zrobić na każdą okazję... urodziny, przyjęcie z przyjaciółmi, chrzciny, czy komunię.
Podoba Wam się?
Smacznego!