Niebiański sernik pod kokosową pierzynką

Niebiański sernik pod kokosową pierzynką

Wspaniały sernik pieczony bez spodu.
Dodatek kokosowej pierzynki oraz akcentów z wiórków kokosowych i aksamitnych Raffaello sprawia, że ciasto wygląda i smakuje niebiańsko :-)

Musisz spróbować!

Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 1,5 h

Ilość porcji: sernik na 10-12 osób (średnica 23 cm)

Składniki:
• 4 jajka
• 1 kg sera mielonego (kubełkowego Piątnicy)
• 150 g mleczka kokosowego
• 100 g wiórków kokosowych
• 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
• 7 czubatych łyżek cukru pudru
• olej kokosowy do wysmarowania formy
• sok z połowy cytryny

Oddziel żółtka od białek. Białka odłóż do szaleniej miski - będziesz z nich ubijać kokosową pierzynkę.

W większej misce umieść: zmielony ser, mleko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, żółtka. Dobrze wszystko wymieszaj.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Od środka wysmaruj tortownicę olejem kokosowym. Na dno rozsyp po całej powierzchni 50 gramów wiórków kokosowych.

Wylej masę sernikową. Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione wodą - wrzątek. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejnych 30 minut. Na ostatnie 20 minut wylej na wierzch kokosową pierzynkę*

*Kokosowa pierzynka
Białka z jajek ubij na sztywno.  Dodaj łyżkę cukru pudru i dalej ubijaj. Wsyp 50 gramów wiórków kokosowych i lekko wymieszaj masę. Gotową kokosową pierzynkę wyłóż na sernik na 20 minut przed zakończeniem pieczenia.

Po upieczeniu, sernik zostaw na 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik możesz udekorować wiórkami kokosowymi oraz Raffaello lub kokosankami z tego przepisu :-)

niebianski-sernik-pod-kokosowa-pierzynka-1

niebianski-sernik-pod-kokosowa-pierzynka-2

niebianski-sernik-pod-kokosowa-pierzynka-3

niebianski-sernik-pod-kokosowa-pierzynka-4

niebianski-sernik-pod-kokosowa-pierzynka-5

Ciasto podałam gościom na kameralnym przyjęciu. Piękne narcyzy idealnie dopełniły bajeczny klimat w jaki wprowadziła wszystkich błękitna ceramika Bolesławiec.

Każdy szczegół zestawu dopracowany jest do perfekcji. Patera w zestawie posiada również niesamowity, szklany klosz. Do koloru oprócz talerza, wazonu, czy miseczki można dokupić maselniczkę, miski, dzbanki i wiele innych...

Ceramika Bolesławiecka znana jest w Polsce jak i na świecie, jako niepowtarzalny i unikatowy symbol Bolesławca.

Dzięki wprowadzeniu metody stempelkowej ceniona jest w całej Europie. Zachwyca urodą barwnej dekoracji i zdobywa serca ludzi wrażliwych na sztukę, ręcznie malowane i zdobione przedmioty codziennego użytku.

Walory artystyczne Ceramiki Bolesławieckiej idą w parze ze znakomitą jakością tych naczyń, ceramika z bolesławca jest bowiem żaroodporna i kwasododporna.

Zachęcam do odwiedzenia sklepu ceramika-design.com.pl. Znajdziesz tu wszystkie aktualnie dostępne kolekcje ceramiki Bolesławieckiej.

*Wpis zawiera lokowanie produktu

 

 

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Klaudia Wierzchowiec
2016-05-08 14:56
Jaka cudowna zastawa, nie mogę się napatrzeć! Taka delikatna, przeurocza. Za to serniczek wygląda mega apetycznie, uwielbiam kokos.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 15:00
Dziękuję Klaudio.. zarówno sernikiem, jak i zastawą zachwycał się każdy :-)
Sylwia B
2016-05-08 15:00
Sernik wygląda bardzo apetycznie, chętnie zrobię u siebie.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 15:10
Polecam Ci Sylwio.. bardzo sycący i ładny. W wolnej chwili zachęcam również do zerknięcia na ceramikę Bolesławiecką.. jest cudna!
Goshka
2016-05-08 15:10
Ależ smakowicie wygląda
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 17:52
Dziękuję.. polecam upiec :-)
Patrycja
2016-05-08 15:31
Uwielbiam tradycyjny sernik i uwielbiam kokos, więc to coś idealnego dla mnie. Wygląda przepysznie, jak rafaello :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 17:52
Dziękuję Patrycjo.. smacznego pieczenia!
rabarbarowo
2016-05-08 15:50
Cudowne ciasto i pięknie podane. Zwłaszcza ta zastawa robi wrażenie <3
Pozdrawiam serdecznie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 17:52
Dziękuję.. zastawa jest cudowna, to prawda!
Marzena
2016-05-08 17:21
Aniu cudowny serniczek, no i ta zastawa - bajkowa :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 17:53
Dziękuję Ci Marzenko.. zastawa jak dla mnie idealna :-)
Ania - Fabryka Pomysłów
2016-05-08 17:55
wszystko co kokosowe po prostu uwielbiam! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 18:08
Kokos jest świetny.. wiórki, olej, mleczko.. i tyle zastosowań :-)
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-05-08 18:42
Ależ mi smaka narobiłaś! Na zdjęcie wpadłam na instagramie i totalnie mnie oczarowało! To połączenie niebieskiego i bieli- prześliczne. No i do tego jeszcze kokosowy akcent ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-09 09:33
Dziękuję Edyta..
Rodzinna
2016-05-09 11:09
Ojj tak przepis stworzony dla mnie :) Uwielbiam serniki, kokoski, rafaello mniam :) A piękna zastawa ze zdjęć idealnie komponuje się z ciachem :) Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-09 11:16
Dziękuję.. daj znać, jak smakowało ciasto ;-)
jogosfera
2016-05-09 11:10
Wygląda obłędnie <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-09 11:16
Dzięki Asia!
Bookendorfina
2016-05-09 11:17
Ależ cudownie się prezentuje, faktycznie to musi być niebiański sernik. :) Natychmiast podchwytuję przepis, zakochałam się już w samym wyglądzie tego ciasta. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-09 11:41
Bardzo proszę..
Ewelajna
2016-05-09 11:46
Sernik - pewnie smaczny. Ale w tej zastawie, to się zakochałam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-09 11:57
To tak jak ja Ewelino :-)
zjedz_mnie
2016-05-09 14:50
Sernik wygląda jak z bajki, uroczy:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-10 09:57
Dziękuję.. miał wyglądać bajecznie :-)
Lidka
2016-05-12 21:53
A jaki to numer/nazwa kolekcji ceramiki?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-13 09:50
Lidko.. po kliknięciu na dowolne zdjęcie przechodzisz do sklepu z produktem.
https://ceramika-design.com.pl/shop/item/691
Wiewióra
2016-07-10 14:16
piękny serwis! uwielbiam Bolesławca :) a sernik... bajka!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-10 15:57
Dziękuję Marianno :-)
Maja
2017-02-15 02:27
Hej, czy 150 g to 150 ml mleka kokosoweego?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-15 09:54
Można tak przeliczyć. Wyjdzie bardzo podobnie.
Maja
2017-02-15 20:28
W przepisie podajesz 150 g wiórek, a potem podajesz 50 na dno i 50 do pierzynki. Sernik właśnie trafił do piekarnika, mam nadzieję, że będzie pyszny na jutrzejsze urodziny ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-15 20:33
Już poprawiłam Maju :-) Życzę smacznego!
Maja
2017-02-15 20:53
Ostatnie pytanie, jak dużo ma być wody e keksówce ? Sernik lekko pęka na obrzeżach , q sumie to nic bo i tak przykryje go pierzynka.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-16 09:57
Wystarczy 1/3 wysokości keksówki, ale ważne by wlać do niej wrzątek.
Kasia
2017-11-04 17:35
Czy ostatnie 20 min.też w temp.160 st.?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-05 08:36
Tak Kasiu, 160 stopni do końca pieczenia.