Tort anielski
Piankowe i lekkie ciasto bez pieczenia o smaku lodów truskawkowych. Taki jest właśnie ten puszysty tort anielski w pięknym różowym kolorze. Super jako tort urodzinowy dla dziewczynki.
Ten pyszny sernik bez sera z wiórkami kokosowymi dopracowałam w każdym szczególe. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda, ma niezapomnianą, puszystą fakturę i rewelacyjny smak.
Fantastyczne ciasto na każdą okazję.. cudowne również jako deser Walentynkowy ❤️
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica średnicy 15-18 cm
Dieta: bezglutenowa
Składniki na kokosowy spód i posypkę
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżka cukru
Składniki na piankę
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzątku
- 120 g białek jajka - białka z 3 większych jajek
- 200 g śmietanki słodkiej 36 % - 200 ml
- 1 łyżka cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto anielskie
Galaretkę zalej wrzątkiem. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na około 1 godzinę. Galaretka ma być zimna. Może stężeć do konsystencji rzadkiego kisielu - nic nie szkodzi.
Śmietankę wstaw do lodówki, by się schłodziła.
Składniki na kokosowy spód i posypkę wymieszaj w miseczce. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce a miseczkę z resztą wiórków na blat stołu, na potem.
Gdy galaretka jest już wystarczająco schłodzona można się brać za szykowanie masy. Masę należy przygotować sprawnie, ponieważ szybko tężeje.
Pierwsze należy ubić białka. Umieść je w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach białka powinny być wystarczająco sztywne.
Używając tych samych mieszadeł, w drugiej misce zacznij ubijać śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę miksuj najpierw na małych obrotach. Po minucie dodaj łyżkę cukru i miksuj dalej stopniowo, aż do najwyższych obrotów miksera, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Wystarczą łącznie 3-4 minuty.
Do miski z ubitą śmietanką wlej/dodaj tężejącą galaretkę. Miksuj całość kilka sekund mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj całą masę już łyżką lub szpatułką.
Masę od razu ostrożnie przełóż masę do tortownicy. Na wierzch wysyp resztę wiórków. Postaraj się równo przykryć całą powierzchnię.
Ciasto umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Powinno być gotowe już po 3-4 godzinach.
- Aby ciasto miało intensywniejszą różowa barwę możesz do tężejącej galaretki dodać 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych buraków (ja tak zrobiłam). Możesz również dodać odrobinę barwnika w kolorze czerwonym lub różowym.
- Deser nie jest bardzo słodki. Jeśli lubisz słodsze desery do śmietanki dodaj o 1-2 łyżek więcej cukru.
- Przechowuj go w lodówce, najlepiej pod folią/kloszem szklanym. Bardzo długo zachowuje świeżość - nawet do 7 dni.
- To deser dla osób na diecie bezglutenowej
- W smaku przypomina truskawkowe lody BigMilk.
Wypróbuj też mój przepis na ciasto banana mama. Jeżeli go nie znasz to sama nazwa powinna Cię zaintrygować. Z ciekawy przepisów polecam ciasto bez pieczenia z truskawkami. Pyszne, delikatne, puszyste!
Smacznego!