Ciasto anielskie Kleopatry

Ciasto anielskie Kleopatry

Piankowe i lekkie ciasto bez pieczenia o smaku lodów truskawkowych :-)

Autorski debiut, który dopracowałam w każdym szczególe. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, pięknie wygląda, ma niezapomnianą, puszystą fakturę..

Fantastyczne na każdą okazję.. cudowne jako deser Walentynkowy ❤

Czas przygotowywania: do 20 minut + oczekiwanie na wystudzenie galaretki
Czas chłodzenia: do 4 godzin
Ilość: tortownica średnicy 15-18 cm

Składniki na kokosowy spód i posypkę:

• 1 szklanka wiórków kokosowych
• 1/4 szklanki gorącej wody
• 1 łyżka cukru

Składniki na piankę:
• 1 galaretka truskawkowa
• 250 ml wrzątku
• 120 g białek jajka - białka z 3 większych jajek
• 200 g śmietanki słodkiej 36 % - 200 ml
• 1 łyżka cukru


Galaretkę zalej wrzątkiem. 
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na około 1 godzinę. Galaretka ma być zimna. Może stężeć do konsystencji rzadkiego kisielu - nic nie szkodzi.

Śmietankę wstaw do lodówki, by się schłodziła.

Składniki na kokosowy spód i posypkę wymieszaj w miseczce. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Połowę masy wiórkowej przełóż na dno. Wyrównaj powierzchnię używając dna szklaki. Tortownicę umieść w lodówce a miseczkę z resztą wiórków na blat stołu, na potem.

Gdy galaretka jest już wystarczająco schłodzona można się brać za szykowanie masy. Masę należy przygotować sprawnie, ponieważ szybko tężeje.

Pierwsze należy ubić białka. Umieść je w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach białka powinny być wystarczająco sztywne.

Używając tych samych mieszadeł, w drugiej misce zacznij ubijać śmietankę. Dobrze schłodzoną śmietankę miksuj najpierw na małych obrotach. Po minucie dodaj łyżkę cukru i miksuj dalej stopniowo, aż do najwyższych obrotów miksera, aż śmietanka będzie całkiem sztywna. Wystarczą łącznie 3-4 minuty.

Do miski z ubitą śmietanką wlej/dodaj tężejącą galaretkę. Miksuj całość kilka sekund mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj ubite na sztywno białka i wymieszaj całą masę już łyżką lub szpatułką. 

Masę od razu ostrożnie przełóż masę do tortownicy. Na wierzch wysyp resztę wiórków. Postaraj się równo przykryć całą powierzchnię.

Ciasto umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Powinno być gotowe już po 3-4 godzinach :-)

ciasto-anielskie-kleopatry-1

ciasto-anielskie-kleopatry-2

ciasto-anielskie-kleopatry-3

ciasto-anielskie-kleopatry-4

UWAGI I RADY
• Aby ciasto miało intensywniejszą różowa barwę możesz do tężejącej galaretki dodać 2 łyżki soku wyciśniętego ze świeżych buraków (ja tak zrobiłam). Możesz również dodać odrobinę barwnika w kolorze czerwonym lub różowym.
• Deser nie jest bardzo słodki. Jeśli lubisz słodsze desery do śmietanki dodaj o 1-2 łyżek więcej cukru.
• Przechowuj go w lodówce, najlepiej pod folią/kloszem szklanym. Bardzo długo zachowuje świeżość - nawet do 7 dni.
• To deser dla osób na diecie bezglutenowej
• W smaku przypomina truskawkowe lody BigMilk :-)

Smacznego!

Średnia 4.3 / 5 (13 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Minki
2017-02-11 17:06
Sernik? A gdzie ser?
user pic
Mag
2017-02-11 17:13
Właśnie. Sernik bez sera? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-11 17:46
Ha ha :-) już jest ok ;-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-11 17:46
Masz rację.. już się poprawiłam :-)
user pic
Marzena
2017-02-11 21:26
Wspaniałe ciasto Aniu :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-12 11:16
Dziękuję Marzenko. To miło z Twojej strony :-)
user pic
Jud
2017-02-11 23:28
Bardzo delikatny deser, wygląda pięknie ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-12 11:16
Dziękuję i gorąco zachęcam do zrobienia :-)
user pic
Sosna
2017-02-12 10:28
Wygląda fenomenalnie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-12 11:17
Dzięki Ci! :-)
user pic
Renata
2017-02-12 15:27
ja robie podobnie, tylko miksuje troche zmrożonych owoców ( jagody lub truskawki albo maliny, zalezy czym akurat dysponuję) Zwiększam wtedy ilość galaretki ewentualnie do niej dodaaje dodatkowo łyżeczke zelatyny.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-12 17:22
Bardzo dobry pomysł Renatko. W lato z pewnością będę eksperymentować :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-12 17:22
Odkąd go zobaczyłyśmy na IG jesteśmy w nim szczerze zakochane <3 Bajecznie wygląda :D
user pic
Joanna
2017-02-13 23:16
Właśnie zrobiłam i muszę przyznać, że deser jest wspaniały. Rzeczywiście smakuje jak lody truskawkowe! Ja do galaretki dodałam trochę przetartego dżemu truskawkowego. Moja walentynka na pewno oszaleje na punkcie tego deseru :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-14 10:09
Miło czytać Joanno.. bardzo się cieszę, że dodałaś też coś specjalnego w postacie truskawek.. Super pomysł :-)
user pic
Malwina
2017-02-14 22:38
Czy jak chce zrobic w tortownicy 24cm to mam po prostu podwoic liczbe wszystkich skladnikow? chce zeby bylo tak wysokie jak na zdj, nie niskie. Prosze o odpowiedz:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-15 09:54
Dokładnie tak Malwino. Należy podwoić ilość składników.
user pic
Natka
2017-02-23 20:08
jesssuuuu oplułam monitor.......już w niedzielę na pewno zrobię ...dzięki za pomysł :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-23 20:23
Haha.. warto! Napisz jak smakowało :-)
user pic
Ewelina
2017-02-25 16:33
Wczoraj zrobiłam i jest rewelacyjne. Wszystkim smakowało. Na pewno nie raz wrócę do tego przepisu :) Zastanawiam się czy da się jakoś uzyskać wersję czekoladową?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-25 18:21
Dziękuję za odzew Ewelino :-) Polecam również pozostałe ciasta.
user pic
Anna
2017-03-26 13:21
Czy 250 ml wrzątku wystarczy? Czy galaretka nie będzie zbyt sztywna? Czy może chodzi o dodatkowe 250ml do 500ml w których rozpuszcza się galaretkę?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:23
Zdecydowanie wystarczy 250 ml na galaretkę - mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Nie będzie zbyt sztywna, ponieważ dodasz jeszcze śmietankę i białka :-)
user pic
Ewelina
2017-05-30 21:30
Czy do masy można dodać świeże truskawki? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-31 10:31
W małych kosteczkach lub plasterkach owszem. Daj znać jak wyszło :-)
user pic
Iwona
2017-10-13 07:53
A można zrobić z dwóch galarek ? Aby jest składników pozostała bez zmian ? Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 10:32
Można. W strukturze jednak nie będzie już tak lekki i puszysty. Może się "kiwać" po wyjęciu z formy :-) Sama jestem jednak ciekawa, więc daj proszę znać jak wyszło ciasto. Byłoby super, gdybyś umieściła również jego zdjęcie.
user pic
Elżbieta
2017-10-17 14:41
Wygląda super i na pewno zrobie na niedziele
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-17 15:09
Dziękuję Elu.. ten deser jest niezwykle delikatny, puszysty.. myślę, że Ci posmakuje :-)