Deser jak ptasie mleczko

Deser jak ptasie mleczko

Prosty i sprawdzony przepis na domowy deser z chłodzonej bezy wzorowany na sławnym, wedlowskim ptasim mleczku. Piankowe wnętrze jest puszyste, delikatne, wręcz niebiańskie domowe ptasie mleczko

Polewa idealnie się kroi i nie zostawia smug na białym wnętrzu. Bardzo gorąco polecam również mój przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 2 godziny
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na polewę

  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 łyżek śmietanki 30%
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Składniki na piankę

  • 6 surowych białek - 200 g
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku

Foremka: Użyłam blaszki o wymiarach 20-30 cm. Może to być również tortownica o średnicy 24 cm. Spód wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia). 

Polewa czekoladowa
Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj masło, kakao i cukier. Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika. Mieszaj masę aż zrobi się jednolita. Ewentualne grudki rozetrzyj lub w ostateczności przetrzyj przez sitko. Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gorącą żelatynę wlej do kremu i dobrze wymieszaj. Polewa nie stężeje w ciągu 20 minut. Tyle wystarczy, by przygotować krem bezowy.

Bezowa pianka
Dwie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem (nie więcej niż do połowy szklanki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Jajka przelej wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu, np. na babkę drożdżową. Białka umieść w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. 

Do bezowej pianki wlej lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę miksuj masę na minimalnych obrotach. 

Na wyłożony pergaminem spód formy możesz wylać cienką warstwę polewy. Rozprowadź ją pędzelkiem cukierniczym. Można jednak od razu wyłożyć piankę bezową nie tworząc spodu. Wyrównaj powierzchnię. Na piankę wylej resztę czekoladowej polewy. Również wyrównaj powierzchnię. Formę umieść w lodówce na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia. 

Deser jak ptasie mleczko, 1

Deser jak ptasie mleczko, 2

Gorąco polecam Ci również inne moje sprawdzone desery bez pieczenia. Przepis na Ciasto 3 Bit - rewelacja!
Deser jak ptasie mleczko, 3

Smacznego.

Średnia 4.3 / 5 (179 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Słodki Zakątek
2017-10-15 21:24
Wygląda leciutko i pysznie!
Candy Pandas
2017-10-17 20:49
Musi się wręcz rozpływać w ustach <3
Zuza
2017-10-17 23:36
Aniu, coś cudownego. Jutro robię! <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 11:25
Czeka na zdjecia Twojego ptasiego mleczka Zuzanno :-)
Pichceniomania
2017-10-18 01:02
Wow, wygląda nieziemsko! Niemal słyszę jak tak lekko pyka, gdy rozpływa się w ustach... rozmarzyłam się :) Wykorzystam Twój przepis na pewno :)
Adriana
2017-10-19 16:23
Skorzystałam z przepisu ...:):) Naprawde warto pysznosci...:)
Adriana
2017-10-19 16:56
Zdjęcie nieco krzywe ...😕
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 17:59
Piękne ptasie mleczko Adrianno. Plewa z dodatkiem żelatyny sprawia, że podczas krojenie nie ma na białym puchu ciemnych smug.. widzę, że zrobiłaś wszystko idealnie z przepisem :-)
Adriana
2017-10-19 18:33
tzn ..na dol dałam andruta , a tak poza tym wszystko zgodnie z przepisem 😀
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 18:45
Świetnie.. trzeba pisać takie rzeczy, to może zainspirujesz innych :-) Swoją drogą ten andrut to super pomysł!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 17:58
Cieszę się Adrioanno, że przepis na domowe ptasie mleczko tak przypadł Ci do gustu.
basia
2017-10-20 20:15
Jeszcze chwilka i będzie ❤
zdjecie uzytkownika
basia
2017-10-21 08:25
Nawet są bąbelki 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 09:12
Cudne ptasie mleczko Basiu!! Smacznego Ci życzę :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 09:15
Tak się zastanawiałam Basiu, czy zostawisz ten wzorek, czy polejesz dalej :-)
basia
2017-10-21 19:41
Sama się zastanawiałam ☺
Anna
2018-01-17 21:34
Co to znaczy "jajka przelać wrzątkiem "?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-18 09:39
Umieść jajka np w zlewie na sitku i wrzącą wodą z czajnika polej skorupkę. Wystarczy chwila, by sparzyć jajko.
Anna
2017-10-21 21:14
A mi nie wyszło ;( tyle się starałam i się zmarnowało. Czekolada noe była taka płynna tylko gęsta, jak ja nakładała to się zapadła do środka. Moja masa piankowa była lekko płynna jak ja do tortownicy lałam. A powinna być sztywna??! I jeszcze mi spod tortownicy taki wodny przezroczysty plyn wypłyną i cała lodówka do mycia. Pod spod kładłam tez czekoladę. Jestem bardzo smutna i zawiedziona. Co poszło/ zrobiłam nie tak?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 10:01
Aniu, jeśli prawidłowo ubiłaś pianę z białek (białka bez najmniejszego dodatku żółtka) z cukrem - na sztywno - a następnie wlałaś PRZESTUDZONĄ żelatynę, to biała masa nie powinna być płynna. W następstwie twoja polewa nie pozostała na powierzchni masy, tylko wlała się do środka. Jeśli chodzi o polewę.. przy zachowaniu proporcji, powinna mieć idealną konsystencję. Bardzo ciężko jest stwierdzi co poszło nie tak, jeśli nie było mnie przy całym procesie...
Anna
2017-10-22 11:31
Aniu a co oznacza nie przebić pęcherzyków powietrza? Bo ja ja ubijalam 3 minuty i nie na sztywno, gdy dodałam cukier i ubijalam to tez nie na sztywno bo była płynna lekko. No i jajek wrzątkiem nie przelałam bo jak tak zrobiłam z pierwszym to mi pękło. Oj jak ja bym chciała byś tu była ;)))
A jeżeli polewa robi się gęsta to co dodać by ja uratować i upłynnić? Aniu ja robię w tortownicy i powinnam pergamin wyciąć w kształcie koła?
Twoje ptasie mleczko wyglada cudnie wiec się nie poddaje i dziś zrobię nowe.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 11:52
Aniu, jesteś super wytrwała - brawo.

Jajka zatem po prostu umyj. Powinny być jak najświeższe.. lepsze nie prosto z lodówki, ale i te z lodówki się super ubijają. Miska czysta i sucha - metalowa lub szklana. Białka idealnie oddzielone od żółtek. Ubijaj mikserem jak w instrukcji. Cukier dodawaj powoli. Powinien się całkowicie rozpuścić. Masa naprawdę musi być gęsta. U mnie mikser pod koniec ma trudności z ubijaniem ;-)

Z kremem z czekolady.. jeśli wychodzi Ci za gęsty, to daj więcej słodkiej śmietanki niż ostatnio (słodka śmietanka jest rzadka - nie używaj tej gęstej, kwaśnej śmietany). Ewentualne grudki można w ostateczności przetrzeć przez sitko.

Jeśli masz tortownicę to tak - wytnij okrąg lub przy zdejmowanym pierścieniu tylko zapnij obręcz (nadmiar papieru wystaje na zewnątrz). Nie wiem, czy mogę jeszcze jakoś pomóc..
Klaudia
2017-10-28 14:59
Można dać to słodkie kakao jak dla dzieci?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-28 16:11
Tak Klaudio.. jak najbardziej ;-)
Dana
2017-10-28 22:36
Ja robię takie ptasie mleczko 3 warstwowe ,jedna część jest biała do drugiej daję żółtka,a do 3 łyżkę kakao.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-31 03:37
I na pewno wygląda pięknie ;-)
Aga
2017-11-04 16:56
Cudownie wygląda.Muszę koniecznie wypróbować.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-05 08:35
Agnieszko, to ptasie mleczko polecam każdemu ;-) Jest super!
Karen
2017-11-06 15:34
Hola te escribimos desde Panamá, mamá e hija y bueno Mietek también. Les enviamos fotos de nuestro de intento de la tarta muy sabrosa. Primero el desastre y luego el éxito. Saludos.
zdjecie uzytkownika
Karen
2017-11-06 15:36
Aquí les comparto la imagen del éxito mamá e hija muy felices porque ha salido bien.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-07 15:04
Dear Karen, thank You so much for a great picture... I'm very impressed that You have decided to make a cake from a polish site <3
Karen
2017-11-08 19:03
Cześć Aniu, zrobić to ciasto było dla nas miłym doświadczeniem , tego dnia poświęciliśmy się. Za pierwszym razem ciasto nie wyszło , więc musieliśmy wyczyścić lodówkę razem z moją mamą Niną. Powiedzieliśmy, że nie poddamy się i spróbowaliśmy jeszcze raz, i w końcu się udalo. Bardzo dobrze i smacznie. Dzięki za przepis i pozdrawiamy z Panamy.
PS: mój mąż jest Polakiem i nie miał wiele wiary, ale w końcu przyznał, że było smaczne.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-09 13:35
Ojej.. domyślam się, że masa wylała się przez szparki w tortownicy zanim stężała?? Szkoda, że nie załączyłaś zdjęcia tego udanego deseru!! Gratuluję wytrwałości <3
Jacek
2017-11-09 23:16
A oto moje dzieło. Zrobiłem ściśle trzymając się przepisu.Pycha😍Przy okazji dziękuję za przepis😉Dodaje go do swoich ulubionych😄Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-10 13:57
Jacku, od razu widać, że zrobiłeś wszystko zgodnie z przepisem. Twoje ptasie mleczko wygląda wzorowo!
Natalia
2018-01-24 22:06
👌 😊 to bym zjadła 😉🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀🌼
Piotr
2017-11-28 13:10
Wygląda przepysznie, polewę właśnie wykorzystałem do ciasta marchewkowego, a w piątek ... tortownicę wypełnię Ptasim Mleczkiem - AniaGotuje :)
Dzieki za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-28 13:53
Bardzo proszę :-)
Nat
2017-12-19 07:36
Czy zamiast polewy mozna ptasie mleczko polac po prostu rozpuszczona czekolada mleczna lub deserowa? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-19 10:09
Tak, można.. jednak przy krojeniu ptasiego mleczka taka polewa będzie zostawiała smugi na białej masie. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to oczywiście możesz tak wykończyć swoje ptasie mleczko.
Antonina
2018-01-07 19:59
Super!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️Super!
Nataila
2018-01-24 22:08
Wygląda przepysznie 👍🍰
Też muszę zrobić. Uwielbiam ptasie mleczko ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Natalio ❤️
Monika
2018-01-23 21:20
Aniu mam pytanie że względu na ciążę nie moge zrobić z surowego białka czy udało by się ucierać białko nad kompiela wodna i dalej robić zgodnie z przepisem
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-24 09:27
Nie robiłam tak jeszcze Moniko. Jeśli się skusisz, to napisz koniecznie, czy się udało 👍
Karolina
2018-01-24 12:38
Ale to jednak surowe białko...Czy ubijać na parze? Wygląda pięknie ale czy zdrowe?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-24 19:06
Ja ubijam surowe białko. Myślę, że można spróbować ubić je na parze. Proszę dać znać jak wyszło💐
aga
2018-01-24 13:52
Zrobiłam dzisiaj,ale nie kupiłam nigdzie tego olejku śmietankowego,ale dałam za to cytrynowy,też jest pyszne.Dolna warstwa czekolady mi się nie przykleiła,ale wiem czemu,nie potrzebnie włożyłam ją do lodówki,zanim wylałam warstwę ptasiego.Na następny raz będę mądrzejsza:)chyba:).Choć wyglądowo do Waszych mi jeszcze daleko,ale trening czyni mistrza....
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-24 19:07
Dokładnie tak Aga!! Najważniejsze, że jest smaczne👏️👏️❤️
AGNIESZKA
2018-01-24 13:53
:)))😂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ważne, by smakowało 🌼
Rybka
2018-01-24 21:54
Witam! Czy zamiast cukru można użyć do bezowej pianki erytrolu?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-25 10:00
Erytrol jest bardzo dobrym zamiennikiem do zwykłego cukru, jeśli używa się go w niewielkich ilościach. W przypadku bez i deserów, gdzie tego cukru jest więcej nie polecam go używać. W dużej ilości może powodować biegunkę. Dodatkowo nie zachowuje się tak samo jak zwykły cukier.
Rybka
2018-01-25 23:23
Dziękuje bardzo za odpowiedź. W przeciwieństwie do innych słodzików, erytrol nie ulega fermentacji prowadzonej przez mikroflorę jelit, a tym samym nie powoduje wzdęć i biegunek, w odróżnieniu do ksylitolu, więc tego bym się nie obawiała ;). Bardziej zastanawiało mnie właśnie jak się sprawdzi jako dodatek do pianki, ale pisze Pani, że nie zachowuje się tak samo jak zwykły cukier, więc może zrezygnuje z testowania :) W sumie szkoda, bo byłoby to bardzo fajne FITciacho :))pozdrawiam serdecznie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-26 10:21
Nie próbowałam robić bezy z erytrolu. Po tym jak się rozpuszcza.. to uczucie "chłodu" w ustach po jego spożyciu.... zwykły cukier jest taki "lepki", wręcz idealny do bez.
Rybka
2018-01-26 10:58
Może pokusze się o sprawdzenie, bo Pani ciasto wygląda obłędnie. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-26 12:45
W takim razie bardzo proszę o relację czy się udało. Zdjęcie koniecznie 🌼🌼
Elżbieta Ślaska
2018-01-25 09:45
Witam pani Aniu! Przesyłam zdjęcie ptasiego mleczka.Pozdrawiam!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️Cudowne i jakie cudne kształty!!
Asia
2018-01-25 10:36
Wyszło pyszne i szybko znikło😜
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-25 12:39
Asiu, ptasie mleczko wygląda pięknie.. perfekcyjnie wręcz! 👏️👏️
Danuta
2018-01-27 16:38
A to moje ptasie mleczko.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-27 17:06
Śliczne i smakowite ptasie mleczko. Brawo 👏️👏️
Kinga
2018-01-27 17:05
Aniu mam pytania. Czy białka ubijać 3 minuty i dopiero potem dodawać składniki? Czy mogę te 3/4 szklanki cukru trochę zmielić aby się dobrze połączył z białkami? I czy żelatyna do białek ma być dodana ciepła czy raczej chłodna? Co się stanie jak się dobrze nie rozpuści.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-27 17:11
Jeśli widzisz, że białka ubiły się wcześniej, to możesz zacząć dodawać cukier. Możesz użyć cukru pudru, jednak to rozleniwia i zazwyczaj dodaje się go za szybko. Jeśli będziesz ubijać zwykły cukier, to musisz czekać aż każda kolejna porcja całkowicie rozpuści się w kremie. Inaczej w gotowej piance będziesz podczas jedzenia czuła kawałki nie ubitego cukru.

Żelatyna najlepiej jak będzie przestudzona. Dodania ciepła zawsze lekko rozrzedzi Ci ubity krem a chcemy, by był jak najbardziej puszysty i napowietrzony. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie żelatyny. Nierozpuszczona żelatyna jest w piance bardzo wyczuwalna.
Zuzia
2018-02-04 09:52
Aniu, ciasto wyszlo pyszne. Dalam nie/stety za duza blache i wyszlo wielkosci oryginalnego;) Fantastyczny przepis! Mozna przy Tobie rozwijac kulinarne skrzydla❤️
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-04 09:57
Brawo Zuziu! 👏️👏️ To niby prosty deser, jednak wymaga wprawy i konsekwencji.. Szkoda, że nie udało Ci się zrobić zdjęcia.. Chyba, że jest jeszcze szansa? 😀😀
Zuzia
2018-02-04 19:08
Malo reprezentacyjne zdjecie, ale ciasta juz nie ma. Podawalam na paterze bez papieru;)-ciasto łatwo się z papieru do pieczenia zdejmuje, nie przykleja się.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-05 08:54
Zuziu.. jesteś wobec siebie zbyt krytyczna! Twoje ptasie mleczko wygląda CUDOWNIE! 👏️👏️👏️👏️ Cieszę się, że jednak pokazałaś zdjęcie! 😍🌼
Kasia
2018-02-09 13:14
Jest przepisane😊Tylko następnym razem zrobię w tortownicy aby pianka wyszła wyższa 😉pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne i bez smug! 👏️
Kasia
2018-02-09 13:15
Przepyszny 😊
Danuta
2018-02-18 08:58
Perfekcyjne ptasie mleczko. Robione 2 raz.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-18 09:22
Danuto.. prasie mleczko wygląda naprawdę perfekcyjnie!👏️👏️
maks
2018-04-28 14:33
prasie mleczko 😂😂😂
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-28 17:50
😀😀 Ptasie mleczko oczywiście.. Dobrze, że mi słownik nie przekręciła słowa na coś gorszego 😜
Lidia
2018-02-22 23:35
Aniu, ptasie mleczko smakowalo mojej rodzinie. Corka wziela do pracy i cala ekipa pozarla w mgnieniu oka! Dziekuje za klarowny przepis. Aha jedyne co zmienilam to cukier zastapilam ksylitolem. Pozdrawiam🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-02-23 09:49
Świetna wiadomość Lidio.. Super, że napisałaś o zamienniku do cukru. Wiele osób pyta czym zastąpić cukier w przepisie na ptasie mleczko. Pozdrowienia dla Córki i Ciebie 🌼💐
Beata
2018-03-06 10:20
Świetny deser 👍Zrobiłam go zgodnie z wszystkimi zaleceniami 😀Jest pyszny i bardzo delikatny w smaku 😍Rozpływa się w ustach ❤️Polewa rewelacyjna❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-06 17:57
Od razu widać, że super podążyłaś za przepisem. Domowe ptasie mleczko to świetny deser!👍❤️
Ania
2018-03-07 16:40
Zrobiłam na córki życzenie już chyba z piąty raz. Zawsze idealnie wychodzi. Jak naraził się studzi
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-07 16:55
Cudownie Aniu! Bardzo się cieszę, że moje ptasie mleczko tak przypadło Wam do gustu. Może spodoba Ci się również mój przepis na śnieżny puch ? ❤️
Madżeska
2018-03-08 17:41
Naprawdę smakuje jak ptasie waniliowe Wedla?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-09 10:02
Jest delikatniejsze i mniej słodkie.
Ania
2018-03-13 20:58
Ależ jestem na siebie zła 😣 nie wiem dlaczego ale czekolada "pomieszała" mi się z pianą, dlaczego? Powinnam czekać aż zastygnie białko ? Wszystko według wskazówek. Nikt nie pisał o takim problemie.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-14 10:09
Aniu, bezowa pianka powinna być na tyle stabilna, by nie połączyć się z polewą. Coś musiało nie pójść przy ubijaniu piany. Może dałaś też za dużo (za ciepła) rozpuszczonej żelatyny oraz polewa czekoladowa była również za ciepła i zbyt płynna. Jest wiele możliwości.. Czy mimo wszystko odstawiłaś deser do lodówki?
Ania
2018-03-14 12:16
Uratowałam i trochę zmieniłam. pianę ubiłam dobrze🙂. Dałam karmelizowany kokos z prażonymi migdałami. Zrobię jeszcze na pewno, może tym razem uda się uzyskać efekt ładnej czekolady na górze 😉 Nie wiem dlaczego ale nie mogę dodać zdjęcia.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-14 12:36
Super Aniu! To cudowna wiadomość! Dodaj zdjęcie w pierwszym poście na moim [fanpejdżu na facebooku](https://business.facebook.com/AniaGotuje/) a dodam je w Twoim imieniu na Bloga pod przepisem na ptasie mleczko! Sama jestem super ciekawa jak wyszło!
Anna Pawlik
2018-03-14 20:45
Ptasie mleczko - Góra to karmelizowany kokos i prażone płatki migdałów, smaki rafaello. Dekoracja z pasty migdałowej.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-14 21:15
Deser wygląda przepięknie!! Zrobił na mnie duże wrażenie Aniu! 👏️👏️
Ania
2018-03-24 22:14
Dziękuję bardzo 🙂
Anna Pawlik
2018-03-14 20:46
Drugie zdjęcie ptasie mleczka.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super ujęcie!
Magda
2018-03-17 20:57
Mnie niestety nie wyszło :( stężało w mikserze i nie dało się już przelać do tortownicy
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-18 09:45
Gdybyś przełożyła masę łyżką i wyrównała powierzchnię, to też by się udało Magdo 🙂
Marta
2018-03-28 20:43
smaczne domowe ptasie mleczko :)
zamiast soku z cytryny, bo akurat nie miałam dodałam trochę octu ( bo jeśli dobrze zrozumiałam sok z cytryny miał być dla usztywnienia :P ). Dodałam olejek waniliowy i trochę więcej cukru do polewy i pianki, bo uwielbiam rzeczy mega słodkie :D Niebo w gębie ;)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-29 10:23
Bardzo ładne ptasie mleczko Marto😍 Cieszę się , że Ci smakuje👍
Gabrysia
2018-03-30 09:12
Czy potrzebny koniecznie jest aromat śmietankowy?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-30 09:26
Nie Gabrysiu. Aromat śmietankowy ma tylko nadać ogólnego smaku. Możesz go pominąć lub użyć dowolnego innego aromatu.
Niepewna
2018-04-27 10:39
Moje sie chlodzi, jednak troszke popsulam bo wylewajac polewe na gore zmieszala mi sie z pianka ... I nie wiem czy wyjdzie , dam zdjecie jezeli wogole stezeje
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-27 11:07
Będzie dobrze.. czekam na wieści i może zdjęcie 🙂
Niepewna
2018-04-27 13:06
troszkę też zmodyfikowałam przepis, bo dodałam - ciut kawy ....
sprawdzałam jest w lodówce już prawie 3 godziny wydaje mi się że nie wyszło że nie stężało... może przez tą kawę - dolałam ze 2 łyżki zaparzonej chlodnej kawy na koniec i też może przez ta polewę , która mi się połączyła z górą ciasta

Czekać jeszcze, dać mu szansę ? może będzie tężeć dłużej?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-04-27 19:21
Poczekaj jeszcze.. jeśli ze składnikami było wszystko ok, to ptasie mleczko powinno się ładnie ściąć i to bardzo szybko.
Ania Skurzewska
2018-05-13 19:20
Ptasie mleczko takie mi wyszło ;) pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-05-14 09:06
Wygląda świetnie!
Sonia
2018-05-25 20:51
Aniu, a robiłaś może kiedyś cytrynowe ptasie mleczko? Co muszę dodać lub zmienić i w jakiej ilości żeby dobrze wyszło?

Pozdrawiam :)
Reklama

Domowe ptasie mleczko

Oryginalne ptasie mleczko produkowane jest przez znaną wszystkim fabrykę czekolady, Wedel. Ten pyszny, kuszący deser doczekał się też przepisów na domowe wersje. Najbardziej znane jest oczywiście domowe ptasie mleczko ze śmietany i białek jaj. Ptasie mleczko z galaretką ma zazwyczaj posmak galaretki z jakieś się je robi. Najczęściej są to galaretki cytrynowe i truskawkowe. Ja jednak wolę neutralny, śmietankowy smak i sięgam po słodką śmietankę i żelatynę. Niektórzy wolą ptasie mleczko bez białek. Można je zastąpić i zrobić ciasto ptasie mleczko z mleka skondensowanego. 

Przepis na ptasie mleczko na zimno

Moja wersja domowego ptasie mleczka to ptasie mleczko na zimno - bez spodu z biszkoptów czy wafla. Domowe ptasie mleczko bez pieczenia jest delikatne i puszyste. Robi się je błyskawicznie.. a smakuje bajecznie! To również najlepszy i prosty do zrobienia deser na Walentynki! Zobacz też inne moje przepisy na domowe ciastka i desery