Deser jak ptasie mleczko

Deser jak ptasie mleczko

Prosty i sprawdzony przepis na domowy deser z chłodzonej bezy wzorowany na sławnym, wedlowskim ptasim mleczku. Piankowe wnętrze jest puszyste, delikatne, wręcz niebiańskie domowe ptasie mleczko

Polewa idealnie się kroi i nie zostawia smug na białym wnętrzu. Bardzo gorąco polecam również mój przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 2 godziny
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na polewę

  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 łyżek śmietanki 30%
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Składniki na piankę

  • 6 surowych białek - 200 g
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku

Foremka: Użyłam blaszki o wymiarach 20-30 cm. Może to być również tortownica o średnicy 24 cm. Spód wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia). 

Polewa czekoladowa
Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj masło, kakao i cukier. Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika. Mieszaj masę aż zrobi się jednolita. Ewentualne grudki rozetrzyj lub w ostateczności przetrzyj przez sitko. Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gorącą żelatynę wlej do kremu i dobrze wymieszaj. Polewa nie stężeje w ciągu 20 minut. Tyle wystarczy, by przygotować krem bezowy.

Bezowa pianka
Dwie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem (nie więcej niż do połowy szklanki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Jajka przelej wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu, np. na babkę drożdżową. Białka umieść w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. 

Do bezowej pianki wlej lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę miksuj masę na minimalnych obrotach. 

Na wyłożony pergaminem spód formy możesz wylać cienką warstwę polewy. Rozprowadź ją pędzelkiem cukierniczym. Można jednak od razu wyłożyć piankę bezową nie tworząc spodu. Wyrównaj powierzchnię. Na piankę wylej resztę czekoladowej polewy. Również wyrównaj powierzchnię. Formę umieść w lodówce na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia. 

Deser jak ptasie mleczko, 1

Deser jak ptasie mleczko, 2

Gorąco polecam Ci również inne moje sprawdzone desery bez pieczenia. Przepis na Ciasto 3 Bit - rewelacja!
Deser jak ptasie mleczko, 3

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (248 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/18226

Komentarze

2017-10-15 21:24
Wygląda leciutko i pysznie!
2017-10-17 20:49
Musi się wręcz rozpływać w ustach <3
2017-10-17 23:36
Aniu, coś cudownego. Jutro robię! <3
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-18 11:25
Czeka na zdjecia Twojego ptasiego mleczka Zuzanno :-)
2017-10-18 01:02
Wow, wygląda nieziemsko! Niemal słyszę jak tak lekko pyka, gdy rozpływa się w ustach... rozmarzyłam się :) Wykorzystam Twój przepis na pewno :)
2017-10-19 16:23
Skorzystałam z przepisu ...:):) Naprawde warto pysznosci...:)
2017-10-19 16:56
Zdjęcie nieco krzywe ...😕
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-19 17:59
Piękne ptasie mleczko Adrianno. Plewa z dodatkiem żelatyny sprawia, że podczas krojenie nie ma na białym puchu ciemnych smug.. widzę, że zrobiłaś wszystko idealnie z przepisem :-)
2017-10-19 18:33
tzn ..na dol dałam andruta , a tak poza tym wszystko zgodnie z przepisem 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-19 18:45
Świetnie.. trzeba pisać takie rzeczy, to może zainspirujesz innych :-) Swoją drogą ten andrut to super pomysł!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-19 17:58
Cieszę się Adrioanno, że przepis na domowe ptasie mleczko tak przypadł Ci do gustu.
2017-10-20 20:15
Jeszcze chwilka i będzie ❤
zdjecie uzytkownika
2017-10-21 08:25
Nawet są bąbelki 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-21 09:12
Cudne ptasie mleczko Basiu!! Smacznego Ci życzę :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-21 09:15
Tak się zastanawiałam Basiu, czy zostawisz ten wzorek, czy polejesz dalej :-)
2017-10-21 19:41
Sama się zastanawiałam ☺
2018-01-17 21:34
Co to znaczy "jajka przelać wrzątkiem "?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-18 09:39
Umieść jajka np w zlewie na sitku i wrzącą wodą z czajnika polej skorupkę. Wystarczy chwila, by sparzyć jajko.
2017-10-21 21:14
A mi nie wyszło ;( tyle się starałam i się zmarnowało. Czekolada noe była taka płynna tylko gęsta, jak ja nakładała to się zapadła do środka. Moja masa piankowa była lekko płynna jak ja do tortownicy lałam. A powinna być sztywna??! I jeszcze mi spod tortownicy taki wodny przezroczysty plyn wypłyną i cała lodówka do mycia. Pod spod kładłam tez czekoladę. Jestem bardzo smutna i zawiedziona. Co poszło/ zrobiłam nie tak?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-22 10:01
Aniu, jeśli prawidłowo ubiłaś pianę z białek (białka bez najmniejszego dodatku żółtka) z cukrem - na sztywno - a następnie wlałaś PRZESTUDZONĄ żelatynę, to biała masa nie powinna być płynna. W następstwie twoja polewa nie pozostała na powierzchni masy, tylko wlała się do środka. Jeśli chodzi o polewę.. przy zachowaniu proporcji, powinna mieć idealną konsystencję. Bardzo ciężko jest stwierdzi co poszło nie tak, jeśli nie było mnie przy całym procesie...
2017-10-22 11:31
Aniu a co oznacza nie przebić pęcherzyków powietrza? Bo ja ja ubijalam 3 minuty i nie na sztywno, gdy dodałam cukier i ubijalam to tez nie na sztywno bo była płynna lekko. No i jajek wrzątkiem nie przelałam bo jak tak zrobiłam z pierwszym to mi pękło. Oj jak ja bym chciała byś tu była ;)))
A jeżeli polewa robi się gęsta to co dodać by ja uratować i upłynnić? Aniu ja robię w tortownicy i powinnam pergamin wyciąć w kształcie koła?
Twoje ptasie mleczko wyglada cudnie wiec się nie poddaje i dziś zrobię nowe.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-22 11:52
Aniu, jesteś super wytrwała - brawo.

Jajka zatem po prostu umyj. Powinny być jak najświeższe.. lepsze nie prosto z lodówki, ale i te z lodówki się super ubijają. Miska czysta i sucha - metalowa lub szklana. Białka idealnie oddzielone od żółtek. Ubijaj mikserem jak w instrukcji. Cukier dodawaj powoli. Powinien się całkowicie rozpuścić. Masa naprawdę musi być gęsta. U mnie mikser pod koniec ma trudności z ubijaniem ;-)

Z kremem z czekolady.. jeśli wychodzi Ci za gęsty, to daj więcej słodkiej śmietanki niż ostatnio (słodka śmietanka jest rzadka - nie używaj tej gęstej, kwaśnej śmietany). Ewentualne grudki można w ostateczności przetrzeć przez sitko.

Jeśli masz tortownicę to tak - wytnij okrąg lub przy zdejmowanym pierścieniu tylko zapnij obręcz (nadmiar papieru wystaje na zewnątrz). Nie wiem, czy mogę jeszcze jakoś pomóc..
2017-10-28 14:59
Można dać to słodkie kakao jak dla dzieci?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-28 16:11
Tak Klaudio.. jak najbardziej ;-)
2017-10-28 22:36
Ja robię takie ptasie mleczko 3 warstwowe ,jedna część jest biała do drugiej daję żółtka,a do 3 łyżkę kakao.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-31 03:37
I na pewno wygląda pięknie ;-)
2017-11-04 16:56
Cudownie wygląda.Muszę koniecznie wypróbować.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-05 08:35
Agnieszko, to ptasie mleczko polecam każdemu ;-) Jest super!
2017-11-06 15:34
Hola te escribimos desde Panamá, mamá e hija y bueno Mietek también. Les enviamos fotos de nuestro de intento de la tarta muy sabrosa. Primero el desastre y luego el éxito. Saludos.
zdjecie uzytkownika
2017-11-06 15:36
Aquí les comparto la imagen del éxito mamá e hija muy felices porque ha salido bien.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-07 15:04
Dear Karen, thank You so much for a great picture... I'm very impressed that You have decided to make a cake from a polish site <3
2017-11-08 19:03
Cześć Aniu, zrobić to ciasto było dla nas miłym doświadczeniem , tego dnia poświęciliśmy się. Za pierwszym razem ciasto nie wyszło , więc musieliśmy wyczyścić lodówkę razem z moją mamą Niną. Powiedzieliśmy, że nie poddamy się i spróbowaliśmy jeszcze raz, i w końcu się udalo. Bardzo dobrze i smacznie. Dzięki za przepis i pozdrawiamy z Panamy.
PS: mój mąż jest Polakiem i nie miał wiele wiary, ale w końcu przyznał, że było smaczne.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-09 13:35
Ojej.. domyślam się, że masa wylała się przez szparki w tortownicy zanim stężała?? Szkoda, że nie załączyłaś zdjęcia tego udanego deseru!! Gratuluję wytrwałości <3
2017-11-09 23:16
A oto moje dzieło. Zrobiłem ściśle trzymając się przepisu.Pycha😍Przy okazji dziękuję za przepis😉Dodaje go do swoich ulubionych😄Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-10 13:57
Jacku, od razu widać, że zrobiłeś wszystko zgodnie z przepisem. Twoje ptasie mleczko wygląda wzorowo!
2018-01-24 22:06
👌 😊 to bym zjadła 😉🍰
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀🌼
2017-11-28 13:10
Wygląda przepysznie, polewę właśnie wykorzystałem do ciasta marchewkowego, a w piątek ... tortownicę wypełnię Ptasim Mleczkiem - AniaGotuje :)
Dzieki za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-28 13:53
Bardzo proszę :-)
2017-12-19 07:36
Czy zamiast polewy mozna ptasie mleczko polac po prostu rozpuszczona czekolada mleczna lub deserowa? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:09
Tak, można.. jednak przy krojeniu ptasiego mleczka taka polewa będzie zostawiała smugi na białej masie. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to oczywiście możesz tak wykończyć swoje ptasie mleczko.
2018-01-07 19:59
Super!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️Super!
2018-01-24 22:08
Wygląda przepysznie 👍🍰
Też muszę zrobić. Uwielbiam ptasie mleczko ❤️
-- Ania z AniaGotuje.pl Powodzenia Natalio ❤️
2018-01-23 21:20
Aniu mam pytanie że względu na ciążę nie moge zrobić z surowego białka czy udało by się ucierać białko nad kompiela wodna i dalej robić zgodnie z przepisem
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-24 09:27
Nie robiłam tak jeszcze Moniko. Jeśli się skusisz, to napisz koniecznie, czy się udało 👍
2018-01-24 12:38
Ale to jednak surowe białko...Czy ubijać na parze? Wygląda pięknie ale czy zdrowe?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-24 19:06
Ja ubijam surowe białko. Myślę, że można spróbować ubić je na parze. Proszę dać znać jak wyszło💐
2018-01-24 13:52
Zrobiłam dzisiaj,ale nie kupiłam nigdzie tego olejku śmietankowego,ale dałam za to cytrynowy,też jest pyszne.Dolna warstwa czekolady mi się nie przykleiła,ale wiem czemu,nie potrzebnie włożyłam ją do lodówki,zanim wylałam warstwę ptasiego.Na następny raz będę mądrzejsza:)chyba:).Choć wyglądowo do Waszych mi jeszcze daleko,ale trening czyni mistrza....
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-24 19:07
Dokładnie tak Aga!! Najważniejsze, że jest smaczne👏️👏️❤️
2018-01-24 13:53
:)))😂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Ważne, by smakowało 🌼
2018-01-24 21:54
Witam! Czy zamiast cukru można użyć do bezowej pianki erytrolu?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-25 10:00
Erytrol jest bardzo dobrym zamiennikiem do zwykłego cukru, jeśli używa się go w niewielkich ilościach. W przypadku bez i deserów, gdzie tego cukru jest więcej nie polecam go używać. W dużej ilości może powodować biegunkę. Dodatkowo nie zachowuje się tak samo jak zwykły cukier.
2018-01-25 23:23
Dziękuje bardzo za odpowiedź. W przeciwieństwie do innych słodzików, erytrol nie ulega fermentacji prowadzonej przez mikroflorę jelit, a tym samym nie powoduje wzdęć i biegunek, w odróżnieniu do ksylitolu, więc tego bym się nie obawiała ;). Bardziej zastanawiało mnie właśnie jak się sprawdzi jako dodatek do pianki, ale pisze Pani, że nie zachowuje się tak samo jak zwykły cukier, więc może zrezygnuje z testowania :) W sumie szkoda, bo byłoby to bardzo fajne FITciacho :))pozdrawiam serdecznie
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 10:21
Nie próbowałam robić bezy z erytrolu. Po tym jak się rozpuszcza.. to uczucie "chłodu" w ustach po jego spożyciu.... zwykły cukier jest taki "lepki", wręcz idealny do bez.
2018-01-26 10:58
Może pokusze się o sprawdzenie, bo Pani ciasto wygląda obłędnie. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 12:45
W takim razie bardzo proszę o relację czy się udało. Zdjęcie koniecznie 🌼🌼
2018-01-25 09:45
Witam pani Aniu! Przesyłam zdjęcie ptasiego mleczka.Pozdrawiam!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️Cudowne i jakie cudne kształty!!
2018-01-25 10:36
Wyszło pyszne i szybko znikło😜
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-25 12:39
Asiu, ptasie mleczko wygląda pięknie.. perfekcyjnie wręcz! 👏️👏️
2018-01-27 16:38
A to moje ptasie mleczko.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-27 17:06
Śliczne i smakowite ptasie mleczko. Brawo 👏️👏️
2018-01-27 17:05
Aniu mam pytania. Czy białka ubijać 3 minuty i dopiero potem dodawać składniki? Czy mogę te 3/4 szklanki cukru trochę zmielić aby się dobrze połączył z białkami? I czy żelatyna do białek ma być dodana ciepła czy raczej chłodna? Co się stanie jak się dobrze nie rozpuści.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-27 17:11
Jeśli widzisz, że białka ubiły się wcześniej, to możesz zacząć dodawać cukier. Możesz użyć cukru pudru, jednak to rozleniwia i zazwyczaj dodaje się go za szybko. Jeśli będziesz ubijać zwykły cukier, to musisz czekać aż każda kolejna porcja całkowicie rozpuści się w kremie. Inaczej w gotowej piance będziesz podczas jedzenia czuła kawałki nie ubitego cukru.

Żelatyna najlepiej jak będzie przestudzona. Dodania ciepła zawsze lekko rozrzedzi Ci ubity krem a chcemy, by był jak najbardziej puszysty i napowietrzony. Konieczne jest całkowite rozpuszczenie żelatyny. Nierozpuszczona żelatyna jest w piance bardzo wyczuwalna.
2018-02-04 09:52
Aniu, ciasto wyszlo pyszne. Dalam nie/stety za duza blache i wyszlo wielkosci oryginalnego;) Fantastyczny przepis! Mozna przy Tobie rozwijac kulinarne skrzydla❤️
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 09:57
Brawo Zuziu! 👏️👏️ To niby prosty deser, jednak wymaga wprawy i konsekwencji.. Szkoda, że nie udało Ci się zrobić zdjęcia.. Chyba, że jest jeszcze szansa? 😀😀
2018-02-04 19:08
Malo reprezentacyjne zdjecie, ale ciasta juz nie ma. Podawalam na paterze bez papieru;)-ciasto łatwo się z papieru do pieczenia zdejmuje, nie przykleja się.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-05 08:54
Zuziu.. jesteś wobec siebie zbyt krytyczna! Twoje ptasie mleczko wygląda CUDOWNIE! 👏️👏️👏️👏️ Cieszę się, że jednak pokazałaś zdjęcie! 😍🌼
2018-02-09 13:14
Jest przepisane😊Tylko następnym razem zrobię w tortownicy aby pianka wyszła wyższa 😉pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Śliczne i bez smug! 👏️
2018-02-09 13:15
Przepyszny 😊
2018-02-18 08:58
Perfekcyjne ptasie mleczko. Robione 2 raz.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-18 09:22
Danuto.. prasie mleczko wygląda naprawdę perfekcyjnie!👏️👏️
2018-04-28 14:33
prasie mleczko 😂😂😂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-28 17:50
😀😀 Ptasie mleczko oczywiście.. Dobrze, że mi słownik nie przekręciła słowa na coś gorszego 😜
2018-02-22 23:35
Aniu, ptasie mleczko smakowalo mojej rodzinie. Corka wziela do pracy i cala ekipa pozarla w mgnieniu oka! Dziekuje za klarowny przepis. Aha jedyne co zmienilam to cukier zastapilam ksylitolem. Pozdrawiam🙂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-23 09:49
Świetna wiadomość Lidio.. Super, że napisałaś o zamienniku do cukru. Wiele osób pyta czym zastąpić cukier w przepisie na ptasie mleczko. Pozdrowienia dla Córki i Ciebie 🌼💐
2018-03-06 10:20
Świetny deser 👍Zrobiłam go zgodnie z wszystkimi zaleceniami 😀Jest pyszny i bardzo delikatny w smaku 😍Rozpływa się w ustach ❤️Polewa rewelacyjna❤️❤️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-06 17:57
Od razu widać, że super podążyłaś za przepisem. Domowe ptasie mleczko to świetny deser!👍❤️
2018-03-07 16:40
Zrobiłam na córki życzenie już chyba z piąty raz. Zawsze idealnie wychodzi. Jak naraził się studzi
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 16:55
Cudownie Aniu! Bardzo się cieszę, że moje ptasie mleczko tak przypadło Wam do gustu. Może spodoba Ci się również mój przepis na śnieżny puch ? ❤️
2018-03-08 17:41
Naprawdę smakuje jak ptasie waniliowe Wedla?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-09 10:02
Jest delikatniejsze i mniej słodkie.
2018-03-13 20:58
Ależ jestem na siebie zła 😣 nie wiem dlaczego ale czekolada "pomieszała" mi się z pianą, dlaczego? Powinnam czekać aż zastygnie białko ? Wszystko według wskazówek. Nikt nie pisał o takim problemie.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-14 10:09
Aniu, bezowa pianka powinna być na tyle stabilna, by nie połączyć się z polewą. Coś musiało nie pójść przy ubijaniu piany. Może dałaś też za dużo (za ciepła) rozpuszczonej żelatyny oraz polewa czekoladowa była również za ciepła i zbyt płynna. Jest wiele możliwości.. Czy mimo wszystko odstawiłaś deser do lodówki?
2018-03-14 12:16
Uratowałam i trochę zmieniłam. pianę ubiłam dobrze🙂. Dałam karmelizowany kokos z prażonymi migdałami. Zrobię jeszcze na pewno, może tym razem uda się uzyskać efekt ładnej czekolady na górze 😉 Nie wiem dlaczego ale nie mogę dodać zdjęcia.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-14 12:36
Super Aniu! To cudowna wiadomość! Dodaj zdjęcie w pierwszym poście na moim [fanpejdżu na facebooku](https://business.facebook.com/AniaGotuje/) a dodam je w Twoim imieniu na Bloga pod przepisem na ptasie mleczko! Sama jestem super ciekawa jak wyszło!
2018-03-14 20:45
Ptasie mleczko - Góra to karmelizowany kokos i prażone płatki migdałów, smaki rafaello. Dekoracja z pasty migdałowej.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-14 21:15
Deser wygląda przepięknie!! Zrobił na mnie duże wrażenie Aniu! 👏️👏️
2018-03-24 22:14
Dziękuję bardzo 🙂
2018-03-14 20:46
Drugie zdjęcie ptasie mleczka.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super ujęcie!
2018-03-17 20:57
Mnie niestety nie wyszło :( stężało w mikserze i nie dało się już przelać do tortownicy
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-18 09:45
Gdybyś przełożyła masę łyżką i wyrównała powierzchnię, to też by się udało Magdo 🙂
2018-03-28 20:43
smaczne domowe ptasie mleczko :)
zamiast soku z cytryny, bo akurat nie miałam dodałam trochę octu ( bo jeśli dobrze zrozumiałam sok z cytryny miał być dla usztywnienia :P ). Dodałam olejek waniliowy i trochę więcej cukru do polewy i pianki, bo uwielbiam rzeczy mega słodkie :D Niebo w gębie ;)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 10:23
Bardzo ładne ptasie mleczko Marto😍 Cieszę się , że Ci smakuje👍
2018-03-30 09:12
Czy potrzebny koniecznie jest aromat śmietankowy?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 09:26
Nie Gabrysiu. Aromat śmietankowy ma tylko nadać ogólnego smaku. Możesz go pominąć lub użyć dowolnego innego aromatu.
2018-04-27 10:39
Moje sie chlodzi, jednak troszke popsulam bo wylewajac polewe na gore zmieszala mi sie z pianka ... I nie wiem czy wyjdzie , dam zdjecie jezeli wogole stezeje
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-27 11:07
Będzie dobrze.. czekam na wieści i może zdjęcie 🙂
2018-04-27 13:06
troszkę też zmodyfikowałam przepis, bo dodałam - ciut kawy ....
sprawdzałam jest w lodówce już prawie 3 godziny wydaje mi się że nie wyszło że nie stężało... może przez tą kawę - dolałam ze 2 łyżki zaparzonej chlodnej kawy na koniec i też może przez ta polewę , która mi się połączyła z górą ciasta

Czekać jeszcze, dać mu szansę ? może będzie tężeć dłużej?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-27 19:21
Poczekaj jeszcze.. jeśli ze składnikami było wszystko ok, to ptasie mleczko powinno się ładnie ściąć i to bardzo szybko.
2018-05-13 19:20
Ptasie mleczko takie mi wyszło ;) pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-14 09:06
Wygląda świetnie!
2018-05-25 20:51
Aniu, a robiłaś może kiedyś cytrynowe ptasie mleczko? Co muszę dodać lub zmienić i w jakiej ilości żeby dobrze wyszło?

Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-26 09:59
Soniu, do piany dodaję 2 łyżki soku z cytryny. Będę niedługo szykować ptasie mleczko bez jajek. Jedna z warstw będzie cytrynowa.. 🙂
2018-06-30 00:44
Kilka razy korzystałam z tego przepisu. Nigdy się nie zawiodłam. Chodzi mi po głowie pomysł aby zakończyć ptasie mleczko nie polewą a fryżelina malinowa. Spód ewentualnie na ciastkach. :)
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-30 10:22
Alicjo.. jak już tyle razy robiłaś moje ptasie mleczko, to myślę że śmiało możesz zacząć eksperymentować z topem i spodem. Znasz strukturę i wiesz jak zachowuje się pianka. Czekam więc na kolejne zdjęcia już z wariacjami smakowymi 🙂❤️
2018-07-17 15:37
Dlaczego przy rozsmarowaniu polewy wymieszałam się lekko z masą? 😐
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-17 18:28
Masa musiała być jeszcze za "rzadka".
2018-08-03 17:37
Nie a slodkie, lekkie jak chmurka. Zrobilam tez warstwe kakaowa i ona mi bardziej smakowala. Polewa troche za twarda, nastepnym razem dam mniej zelatyny. Dziekuje za swietny przepis!
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-04 10:14
Bardzo proszę .. szkoda, że nie ma zdjęcia 🌼🌼
2018-08-11 16:18
"Ptasie mleczko" przepyszne....rozpływa się w ustach❤️
Miałam zamrożone białka i to z nich robilam tą pychotkę.....myślę że że świeżych bialek byłoby napewno lepsze ale to już mnie powaliło.....dziękuję za pyszny przepis.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-11 18:50
Perfekcyjne ptasie mleczko Anito - nic dodać, nic ująć 👍
2018-09-26 20:37
Zrobiłam wszytko zgodnie z przepisem. Pianka wyszła trochę za słodka (myślę że to kwestia gustu 😀 )ale puszysta i rozpuszcza się w ustach co jest dużym plusem👍. ( Polecam dodać więcej cytryny, dodaje kwasku co fajnie załamuje słodycz ). Jeżeli chodzi o polewę to tu już nie jest tak fajnie. Ilości żelatyny sprawiła że polewa to guma o smaku kakao😞. Myślę że bez tej żelatyny była by lepsza ( albo z mniejszą ilością ). Ogólnie przepis fajny, polecam 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-27 09:52
Dziękuję.. czy do polewy dodałaś płaską łyżkę żelatyny? Jeśli da się jej za dużo, to faktycznie będzie taki efekt jak napisałaś.
2018-09-28 18:04
W życiu w ciągu minuty tyle cukru się nie rozpuści w białku może w 5 minut ale też wątpię.
2018-10-16 18:25
Obiecane zdjęcia. Babeczki nie wyszły dokładnie jak miały a to za sprawą zbyt suchego kremu kasztanowego ale są smaczne mimo to a wykorzystanie owego przepisu na piankę było doskonałą decyzją!👌
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-17 14:54
Świetny pomysł!! Dziękuję ślicznie za super zdjęcie! 👍❤️
2018-10-16 18:43
...
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
Reklama

Domowe ptasie mleczko

Oryginalne ptasie mleczko produkowane jest przez znaną wszystkim fabrykę czekolady, Wedel. Ten pyszny, kuszący deser doczekał się też przepisów na domowe wersje. Najbardziej znane jest oczywiście domowe ptasie mleczko ze śmietany i białek jaj. Ptasie mleczko z galaretką ma zazwyczaj posmak galaretki z jakieś się je robi. Najczęściej są to galaretki cytrynowe i truskawkowe. Ja jednak wolę neutralny, śmietankowy smak i sięgam po słodką śmietankę i żelatynę. Niektórzy wolą ptasie mleczko bez białek. Można je zastąpić i zrobić ciasto ptasie mleczko z mleka skondensowanego. 

Przepis na ptasie mleczko na zimno

Moja wersja domowego ptasie mleczka to ptasie mleczko na zimno - bez spodu z biszkoptów czy wafla. Domowe ptasie mleczko bez pieczenia jest delikatne i puszyste. Robi się je błyskawicznie.. a smakuje bajecznie! To również najlepszy i prosty do zrobienia deser na Walentynki! Zobacz też inne moje przepisy na domowe ciastka i desery