Deser jak ptasie mleczko

Deser jak ptasie mleczko

Prosty i sprawdzony przepis na domowy deser z chłodzonej bezy wzorowany na sławnym, wedlowskim ptasim mleczku. Piankowe wnętrze jest puszyste, delikatne, wręcz niebiańskie :-)

Polewa idealnie się kroi i nie zostawia smug na białym wnętrzu!
Bardzo gorąco polecam!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas tężenia: 2 godziny
Ilość porcji: forma 20/30 cm

Składniki na polewę

  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 7 łyżek śmietanki 30%
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Składniki na piankę

  • 6 surowych białek - 200 g
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 krople aromatu śmietankowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 120 ml wrzątku

Foremka: Użyłam blaszki o wymiarach 20-30 cm. Może to być również tortownica o średnicy 24 cm. Spód wyłóż pergaminem (papierem do pieczenia). 

Polewa czekoladowa
Do rondelka wlej śmietankę. Dodaj masło, kakao i cukier. Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika. Mieszaj masę aż zrobi się jednolita. Ewentualne grudki rozetrzyj lub w ostateczności przetrzyj przez sitko. Do małej miseczki wsyp żelatynę i zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gorącą żelatynę wlej do kremu i dobrze wymieszaj. Polewa nie stężeje w ciągu 20 minut. Tyle wystarczy, by przygotować krem bezowy.

Bezowa pianka
Dwie łyżki żelatyny zalej wrzątkiem (nie więcej niż do połowy szklanki). Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do przestudzenia.
Jajka przelej wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu, np. na babkę drożdżową. Białka umieść w wysokiej, szklanej misce. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 

Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie w niej rozpuści. Będzie to trwało około 1 minuty. Gdy dodasz już cały cukier, wlej sok z cytryny oraz aromat śmietankowy. Miksuj już tylko chwilę. Powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. 

Do bezowej pianki wlej lekko przestudzoną żelatynę. Chwilę miksuj masę na minimalnych obrotach. 

Na wyłożony pergaminem spód formy możesz wylać cienką warstwę polewy. Rozprowadź ją pędzelkiem cukierniczym. Można jednak od razu wyłożyć piankę bezową nie tworząc spodu. Wyrównaj powierzchnię. Na piankę wylej resztę czekoladowej polewy. Również wyrównaj powierzchnię. Formę umieść w lodówce na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia. 

deser-jak-ptasie-mleczko-1

deser-jak-ptasie-mleczko-2


Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (134 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Słodki Zakątek
2017-10-15 21:24
Wygląda leciutko i pysznie!
Candy Pandas
2017-10-17 20:49
Musi się wręcz rozpływać w ustach <3
Zuza
2017-10-17 23:36
Aniu, coś cudownego. Jutro robię! <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-18 11:25
Czeka na zdjecia Twojego ptasiego mleczka Zuzanno :-)
Pichceniomania
2017-10-18 01:02
Wow, wygląda nieziemsko! Niemal słyszę jak tak lekko pyka, gdy rozpływa się w ustach... rozmarzyłam się :) Wykorzystam Twój przepis na pewno :)
Adriana
2017-10-19 16:23
Skorzystałam z przepisu ...:):) Naprawde warto pysznosci...:)
Adriana
2017-10-19 16:56
Zdjęcie nieco krzywe ...😕
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 17:59
Piękne ptasie mleczko Adrianno. Plewa z dodatkiem żelatyny sprawia, że podczas krojenie nie ma na białym puchu ciemnych smug.. widzę, że zrobiłaś wszystko idealnie z przepisem :-)
Adriana
2017-10-19 18:33
tzn ..na dol dałam andruta , a tak poza tym wszystko zgodnie z przepisem 😀
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 18:45
Świetnie.. trzeba pisać takie rzeczy, to może zainspirujesz innych :-) Swoją drogą ten andrut to super pomysł!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-19 17:58
Cieszę się Adrioanno, że przepis na domowe ptasie mleczko tak przypadł Ci do gustu.
basia
2017-10-20 20:15
Jeszcze chwilka i będzie ❤
zdjecie uzytkownika
basia
2017-10-21 08:25
Nawet są bąbelki 😍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 09:12
Cudne ptasie mleczko Basiu!! Smacznego Ci życzę :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-21 09:15
Tak się zastanawiałam Basiu, czy zostawisz ten wzorek, czy polejesz dalej :-)
basia
2017-10-21 19:41
Sama się zastanawiałam ☺
Anna
2017-10-21 21:14
A mi nie wyszło ;( tyle się starałam i się zmarnowało. Czekolada noe była taka płynna tylko gęsta, jak ja nakładała to się zapadła do środka. Moja masa piankowa była lekko płynna jak ja do tortownicy lałam. A powinna być sztywna??! I jeszcze mi spod tortownicy taki wodny przezroczysty plyn wypłyną i cała lodówka do mycia. Pod spod kładłam tez czekoladę. Jestem bardzo smutna i zawiedziona. Co poszło/ zrobiłam nie tak?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 10:01
Aniu, jeśli prawidłowo ubiłaś pianę z białek (białka bez najmniejszego dodatku żółtka) z cukrem - na sztywno - a następnie wlałaś PRZESTUDZONĄ żelatynę, to biała masa nie powinna być płynna. W następstwie twoja polewa nie pozostała na powierzchni masy, tylko wlała się do środka. Jeśli chodzi o polewę.. przy zachowaniu proporcji, powinna mieć idealną konsystencję. Bardzo ciężko jest stwierdzi co poszło nie tak, jeśli nie było mnie przy całym procesie...
Anna
2017-10-22 11:31
Aniu a co oznacza nie przebić pęcherzyków powietrza? Bo ja ja ubijalam 3 minuty i nie na sztywno, gdy dodałam cukier i ubijalam to tez nie na sztywno bo była płynna lekko. No i jajek wrzątkiem nie przelałam bo jak tak zrobiłam z pierwszym to mi pękło. Oj jak ja bym chciała byś tu była ;)))
A jeżeli polewa robi się gęsta to co dodać by ja uratować i upłynnić? Aniu ja robię w tortownicy i powinnam pergamin wyciąć w kształcie koła?
Twoje ptasie mleczko wyglada cudnie wiec się nie poddaje i dziś zrobię nowe.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 11:52
Aniu, jesteś super wytrwała - brawo.

Jajka zatem po prostu umyj. Powinny być jak najświeższe.. lepsze nie prosto z lodówki, ale i te z lodówki się super ubijają. Miska czysta i sucha - metalowa lub szklana. Białka idealnie oddzielone od żółtek. Ubijaj mikserem jak w instrukcji. Cukier dodawaj powoli. Powinien się całkowicie rozpuścić. Masa naprawdę musi być gęsta. U mnie mikser pod koniec ma trudności z ubijaniem ;-)

Z kremem z czekolady.. jeśli wychodzi Ci za gęsty, to daj więcej słodkiej śmietanki niż ostatnio (słodka śmietanka jest rzadka - nie używaj tej gęstej, kwaśnej śmietany). Ewentualne grudki można w ostateczności przetrzeć przez sitko.

Jeśli masz tortownicę to tak - wytnij okrąg lub przy zdejmowanym pierścieniu tylko zapnij obręcz (nadmiar papieru wystaje na zewnątrz). Nie wiem, czy mogę jeszcze jakoś pomóc..
Klaudia
2017-10-28 14:59
Można dać to słodkie kakao jak dla dzieci?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-28 16:11
Tak Klaudio.. jak najbardziej ;-)
Dana
2017-10-28 22:36
Ja robię takie ptasie mleczko 3 warstwowe ,jedna część jest biała do drugiej daję żółtka,a do 3 łyżkę kakao.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-31 03:37
I na pewno wygląda pięknie ;-)
Aga
2017-11-04 16:56
Cudownie wygląda.Muszę koniecznie wypróbować.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-05 08:35
Agnieszko, to ptasie mleczko polecam każdemu ;-) Jest super!
Karen
2017-11-06 15:34
Hola te escribimos desde Panamá, mamá e hija y bueno Mietek también. Les enviamos fotos de nuestro de intento de la tarta muy sabrosa. Primero el desastre y luego el éxito. Saludos.
zdjecie uzytkownika
Karen
2017-11-06 15:36
Aquí les comparto la imagen del éxito mamá e hija muy felices porque ha salido bien.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-07 15:04
Dear Karen, thank You so much for a great picture... I'm very impressed that You have decided to make a cake from a polish site <3
Karen
2017-11-08 19:03
Cześć Aniu, zrobić to ciasto było dla nas miłym doświadczeniem , tego dnia poświęciliśmy się. Za pierwszym razem ciasto nie wyszło , więc musieliśmy wyczyścić lodówkę razem z moją mamą Niną. Powiedzieliśmy, że nie poddamy się i spróbowaliśmy jeszcze raz, i w końcu się udalo. Bardzo dobrze i smacznie. Dzięki za przepis i pozdrawiamy z Panamy.
PS: mój mąż jest Polakiem i nie miał wiele wiary, ale w końcu przyznał, że było smaczne.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-09 13:35
Ojej.. domyślam się, że masa wylała się przez szparki w tortownicy zanim stężała?? Szkoda, że nie załączyłaś zdjęcia tego udanego deseru!! Gratuluję wytrwałości <3
Jacek
2017-11-09 23:16
A oto moje dzieło. Zrobiłem ściśle trzymając się przepisu.Pycha😍Przy okazji dziękuję za przepis😉Dodaje go do swoich ulubionych😄Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-10 13:57
Jacku, od razu widać, że zrobiłeś wszystko zgodnie z przepisem. Twoje ptasie mleczko wygląda wzorowo!
Piotr
2017-11-28 13:10
Wygląda przepysznie, polewę właśnie wykorzystałem do ciasta marchewkowego, a w piątek ... tortownicę wypełnię Ptasim Mleczkiem - AniaGotuje :)
Dzieki za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-28 13:53
Bardzo proszę :-)
Nat
2017-12-19 07:36
Czy zamiast polewy mozna ptasie mleczko polac po prostu rozpuszczona czekolada mleczna lub deserowa? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-19 10:09
Tak, można.. jednak przy krojeniu ptasiego mleczka taka polewa będzie zostawiała smugi na białej masie. Jeśli Ci to nie przeszkadza, to oczywiście możesz tak wykończyć swoje ptasie mleczko.
Antonina
2018-01-07 19:59
Super!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️❤️👏️Super!
Reklama

Domowe ptasie mleczko

Oryginalne ptasie mleczko produkowane jest przez znaną wszystkim fabrykę czekolady, Wedel. Ten pyszny, kuszący deser doczekał się też przepisów na domowe wersje. Najbardziej znane jest oczywiście domowe ptasie mleczko ze śmietany i białek jaj. Ptasie mleczko z galaretką ma zazwyczaj posmak galaretki z jakieś się je robi. Najczęściej są to galaretki cytrynowe i truskawkowe. Ja jednak wolę neutralny, śmietankowy smak i sięgam po słodką śmietankę i żelatynę. Niektórzy wolą ptasie mleczko bez białek. Można je zastąpić i zrobić ciasto ptasie mleczko z mleka skondensowanego. 

Przepis na ptasie mleczko na zimno

Moja wersja domowego ptasie mleczka to ptasie mleczko na zimno - bez spodu z biszkoptów czy wafla. Domowe ptasie mleczko bez pieczenia jest delikatne i puszyste. Robi się je błyskawicznie.. a smakuje bajecznie!