Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

Super przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit. Ten deser jest mocno uzależniający, przepyszny!

- 3 Bit na herbatnikach
- z masą budyniową
- z ptasim mleczkiem z bitej śmietany
- z pyszną masą krówkową

To najprostsza wersja ciasta 3 Bit.

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia: 10 godzin
Ilość porcji: duża blacha 25/38 cm

Składniki główne

  • 500 g herbatników typu petitki
  • puszka kajmaku - masa krówkowa do 500 g

Składniki na krem budyniowy

  • kostka masła - 200 g
  • 2 budynie bez cukru- proszek 2 x 40 g
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową

  • 400 ml śmietanki 30-36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • do 100 ml wrzątku

Ponadto: 3 kostki gorzkiej czekolady do oprószenia ciasta, papier do wyłożenia formy

KREM BUDYNIOWY
Krem szykuję w pierwszej kolejności. Ugotowany budyń potrzebuje przestygnąć, zaś masło naturalnie zmięknąć. Masę budyniową przygotuj według przepisu: Jak zrobić krem budyniowy? W linku znajdziesz dokładnie ten krem - te same składniki, w tej samej ilości jak do ciasta. 

ciasto-3-bit-1

SZYKOWANIE FORMY I WARSTW
Prostokątną, duża formę wyłóż papierem do pieczenia. Wybierz formę nie większą niż 25/38 cm. Boki możesz lekko posmarować masłem, by kawałki papieru do pieczenia dobrze przylegały. Całe dno wypełnij pierwszą warstwą herbatników. Być może uda Ci się ułożyć je tak, by nie było potrzeby ich przycinania. 

Na herbatniki wyłóż całą masę kajmakową z puszki. Ja najpierw przekładam ją do miski i energicznie mieszam. Wówczas z łatwością rozsmaruje się na herbatnikach. Krem korówkowy wykładaj powoli, by herbatniki nie przykleiły się do łyżki i nie uniosły razem z nią poza formę :) 

Na warstwę kajmaku wyłóż drugie piętro herbatników a na herbatniki przestudzony krem budyniowy. Na krem zaś ostatnie, trzecie piętro z herbatników. 

ciasto-3-bit-2

MASA ŚMIETANOWA
Dwie płaskie łyżki żelatyny zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj całość. Dolej trochę wrzątku i znów mieszaj. Wówczas dodasz tylko tyle wrzątku, ile potrzeba do rozpuszczenia żelatyny. Płyn przelej do innego małego naczynia i odstaw na 10 minut do przestudzenia. 

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu. Zacznij ją ubijać mikserem. Na początku ubijaj ją na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno. Cienką strużą wlewaj żelatynę. Miksuj ciągle na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia masy. Możesz też wmieszać żelatynę łyżką.  

Masę śmietanową od razu wyłóż na herbatniki. Ciasto oprósz drobno startą czekoladą. Ciasto umieść w lodówce do schłodzenia na minimum 10 godzin.

ciasto-3-bit-3

ciasto-3-bit-4
Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (17 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-10-25 16:41
To ciasto jest przepyszne :) Zawsze wszyscy je z chęcią jedzą na imprezach rodzinnych :)
user pic
Pichceniomania
2017-11-15 19:59
Cudowny przepis! Pycha.