Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

Super przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit. Ten deser jest mocno uzależniający, przepyszny! Domowe ciasto 3 Bit na herbatnikach, z pyszną masą budyniowa oraz z ptasim mleczkiem z bitej śmietany i najlepszą pod słońcem masą korówkową. 

Jeśli lubisz ciasta bez pieczenia a do tego lubisz robić desery inspirowane znanymi batonikami i słodkościami, to polecam Ci mój sernik Bounty oraz ptasie mleczko

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas chłodzenia: 10 godzin
Liczba porcji: duża blacha 25/38 cm

Składniki główne

  • 500 g herbatników typu petitki
  • puszka kajmaku - masa krówkowa do 500 g

Składniki na krem budyniowy

  • kostka masła - 200 g
  • 2 budynie bez cukru - proszek 2 x 40 g
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową

  • 400 ml śmietanki 30-36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • do 100 ml wrzątku

Ciasto 3 bit

Ponadto: 3 kostki gorzkiej czekolady do oprószenia ciasta, papier do wyłożenia formy

Jak zrobić krem budyniowy
Krem szykuję w pierwszej kolejności. Ugotowany budyń potrzebuje przestygnąć, zaś masło naturalnie zmięknąć. Masę budyniową przygotuj według przepisu: jak zrobić krem budyniowy W linku znajdziesz dokładnie ten krem - te same składniki, w tej samej ilości jak do ciasta. 

Ciasto 3 Bit, 1

3 bit

Prostokątną, duża formę wyłóż papierem do pieczenia.Wybierz formę nie większą niż 25/38 cm. Boki możesz lekko posmarować masłem, by kawałki papieru do pieczenia dobrze przylegały. Całe dno wypełnij pierwszą warstwą herbatników. Być może uda Ci się ułożyć je tak, by nie było potrzeby ich przycinania. 

Na herbatniki wyłóż całą masę kajmakową z puszki. Ja najpierw przekładam ją do miski i energicznie mieszam. Wówczas z łatwością rozsmaruje się na herbatnikach. Krem korówkowy wykładaj powoli, by herbatniki nie przykleiły się do łyżki i nie uniosły razem z nią poza formę :) 

Na warstwę kajmaku wyłóż drugie piętro herbatników a na herbatniki przestudzony krem budyniowy. Na krem zaś ostatnie, trzecie piętro z herbatników. 

Ciasto 3 Bit, 2


Jak zrobić masę śmietanową
Dwie płaskie łyżki żelatyny zalej odrobiną wrzątku. Mieszaj całość. Dolej trochę wrzątku i znów mieszaj. Wówczas dodasz tylko tyle wrzątku, ile potrzeba do rozpuszczenia żelatyny. Płyn przelej do innego małego naczynia i odstaw na 10 minut do przestudzenia. 

Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieść w wysokim naczyniu. Zacznij ją ubijać mikserem. Na początku ubijaj ją na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno. Cienką strużą wlewaj żelatynę. Miksuj ciągle na najmniejszych obrotach, ale tylko do połączenia masy. Możesz też wmieszać żelatynę łyżką.  

Masę śmietanową od razu wyłóż na herbatniki. Ciasto oprósz drobno startą czekoladą. Ciasto umieść w lodówce do schłodzenia na minimum 10 godzin.

Ciasto 3 Bit, 3
Ciasto 3 Bit, 4

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3888 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto 3 Bit na herbatnikach 

Super proste do zrobienia ciasto inspirowane batonikiem 3 Bit. Den deser bez pieczenia szykuje się błyskawicznie. Ciasto 3 Bit na herbatnikach można też zrobić na krakersach lub na biszkopcie. To ciasto bez pieczenia składa się z pysznej warstwy budyniowej oraz z masy śmietankowej. Najwygodniej jest przygotować je w dużej blaszce lub tortownicy. Ciasto 3 Bit z krakersami wychodzi równie smaczne. Wystarczy zamiast herbatników użyć w przepisie słonych krakersów. Jeśli zaś lubicie jednolite, domowe ciasta, to polecam zrobić ciasto 3 Bit na biszkopcie. Idealnie sprawdzi się mój przepis na biszkopt z 4 jaj

Ciasto 3 Bit z budyniem

Najważniejszą warstwą w cieście 3 Bit jest masa budyniowa. Bardzo często taki właśnie krem używa się do karpatki. Wówczas można śmiało powiedzieć, że jest to przepis na ciasto 3 Bit na herbatnikach z kremem karpatkowym. Jeśli wolisz, by twoja masa śmietanowa była gęstsza i bardziej maślana, to polecam przygotować ciasto 3 bit z mascarpone. Wystarczy dodać je do ubitej śmietany i chwilę razem miksować. Jeśli lubisz desery, to polecam Ci inne moje przepisy na ciasteczka. Koniecznie zobacz mój przepis na 3bita lub jak wolisz przepis na trzybita. Koniecznie zobacz też jak zrobić inne moje ciasto bez pieczenia. Ciasto góra lodowa jest nie tylko piękne, ale i pyszne.