Seler naciowy duszony na maśle

Seler naciowy duszony na maśle

Seler naciowy duszony na maśle to jeden z lepszych pomysłów na pyszne użycie chrupiących łodyg selera. Przepis jest niesamowicie prosty, a samo danie przepyszne i niezwykle uniwersalne. 

- gotowy w 25 minut
- dodatek do mięs i sałatek
- bardzo dokładny opis wykonania

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: około 250 g dania

Kaloryczność kcal: 130 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 1 seler naciowy cały - około 500 g
  • 1 solidna łyżka masła klarowanego - do 30 g
  • 1 płaska łyżka delikatnego płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku - około 7 g
  • 2 łyżki dowolnego octu winnego
  • kawałek papryczki chili lub chili suszone
  • mała garść natki pietruszki
  • szczypta soli

Seler naciowy smażony 

Seler naciowy ważony był przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Z podanej ilości składników otrzymasz około 250 gramów selera na ciepło. Będą to dwie większe porcje. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować seler naciowy na ciepło, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Seler naciowy duszony na maśle, 1

Seler naciowy duszony na maśle

Kupując seler naciowy zwróć uwagę na grubość łodyg i ich kolor. Najlepiej jest kupować młody seler naciowy, który ma więcej cieńszych łodyg oraz ładny, jasnozielony kolor. Seler naciowy umyj i odetnij wszystkie łodygi. Po oczyszczeniu otrzymałam niecałe 400 gramów kawałków selera. Każdą łodygę pokrój na odcinki o grubości około 1-1,5 cm. 

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Wyłóż na nią i roztop do 30 gramów masła klarowanego. Na patelnię wyłóż pokrojone łodygi selera. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika i smaż seler naciowy przez około 15 minut. Mieszaj go w trakcie smażenia przy pomocy drewnianej łyżki.

Porada: Kawałki selera smażę bez przykrycia. Woda odparowuje, a kawałki łodyg zachowują więcej chrupkości. Jeśli będziesz dusić warzywo pod przykryciem, to szybciej zmięknie i zostanie Ci więcej sosu. 

Seler naciowy duszony na maśle, 2

Po 15 minutach na patelnię dodaj też: płaską łyżkę płynnego miodu; dwie łyżki octu z jasnych lub z ciemnych winogron; obrany i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku; niewielki kawałek papryczki chili pokrojony w plasterki (do 2 cm lub też szczypta chili suszonego); szczyptę soli. Całość wymieszaj i smaż jeszcze trzy minuty. Po wyłączaniu dodaj również niewielką garść siekanej natki pietruszki. Seler na maśle podawaj od razu. 
Seler naciowy duszony na maśle, 3

Seler naciowy duszony na maśle to pyszny dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięsem duszonym, smażonym, czy pieczonym. Będzie pyszny zajadany jako samodzielnie danie. Jeśli wymieszasz go z ugotowaną kaszą pęczak i dodasz odrobinę fety, to powstanie Ci rewelacyjne danie bez mięsa.

Polecam też sprawdź mój przepis na krewetki z czosnkiem smażone na maśle.

Smacznego. 

Źródło przepisu: Kulinarna Wiola 

Średnia 4.8 / 5 (315 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Seler naciowy duszony na maśle

Uwielbiam chrupiący seler naciowy. Zazwyczaj dodaję go do rosoły lub też jako jeden ze składników gulaszu. Bardzo dobra jest też moja ulubiona sałatka z selera naciowego z żółtym serem. Seler naciowy duszony jest świetny, ponieważ można go zajadać i na surowo i po obróbce termicznej. Nie trzeba go obierać, jak to jest z rabarbarem. Wystarczy dobrze umyć łodygo selera naciowego i jest on gotowy do jedzenia. Seler naciowy stanowi świetną alternatywę do krakersów lub grissini, ponieważ można go używać do nabierania różnych past. Sprawdzi się świetnie na każdym przyjęciu. Seler naciowy jest bardzo zdrowy i ostatnio zajadałam go nawet z pastą. Była to pasta z ciecierzycy i suszonego pomidora. Tym razem mam dla moich Czytelników super przepis na seler naciowy na maśle, czyli seler naciowy duszony na masełku z dodatkiem miodu oraz chili i czosnku. Taki seler naciowy duszony na maśle jest niesamowicie pyszny i super szybki w przygotowaniu. To seler naciowy na ciepło, który będzie pasował zarówno do dań mięsnych, czyli mięsa pieczonego lub duszonego, ale i nawet jako samodzielne danie. Seler naciowy duszony w tej wersji świetnie sprawdził mi się wymieszany z ugotowanym pęczakiem. Smakował rewelacyjnie. Do połowy dodałam nawet odrobinę fety i to też wyszło super. Jeśli planujecie przygotować seler duszony na maśle dla rodziny czteroosobowej, to raczej polecam zakup dwóch selerów naciowych i przygotować podwójną porcję. Seler naciowy mocno odparowuje i z całego selera zostaje nam około 250 gramów gotowego dania. Zapraszam po przepis na pyszny seler naciowy smażony na maśle i smacznego.