Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine to rodzaj przepysznej wytrawnej tarty. Jest to tradycyjny, francuski przepis, który warto poznać i wypróbować. Quiche jest prosty do zrobienia i smakuje rewelacyjnie. 

- super pomysł na wyjątkowe danie
- dokładny opis wykonania i zdjęcia kroków
- tartę można upiec dzień wcześniej i podgrzewać

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia ciasta pod spód: 1 godzina
Czas pieczenia tarty łącznie: 55 minut
Liczba porcji: forma 28 cm - około 1140 g

Kaloryczność kcal: 410 w 100 g dania

Składniki na wytrawne kruche ciasto

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 300 g
  • 3/4 kostki prawdziwego masła - 150 g
  • 1 duże jajko - około 56 g po rozbiciu
  • spora szczypta soli

Składniki na wypełnienie

  • 250 g boczku wędzonego surowego lub szynki szwarcwaldzkiej
  • 3 duże jajka - do 200 g po rozbiciu
  • 200 g śmietany kwaśnej 18 %
  • 150 ml śmietanki słodkiej 30 %
  • 100 g sera Gruyère lub ewentualnie Emmentaler
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • po sporej szczypcie pieprzu i soli
  • mała garść natki pietruszki

Quiche

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na tartę: średnica 28 cm. 
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura: 180 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Jajka i śmietany do wypełnienia tarty wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem tarty Quiche Lorraine zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania. Można bowiem np. ser Gruyère zastąpić innymi ostrymi, żółtymi serami lub też boczek zamienić np. na szynkę szwarcwaldzką lub parmeńską.

Quiche Lorraine, 1

Quiche Lorraine, 2

Quiche Lorraine przepis

Przygotuj kruche ciasto wytrawne. Polecam wymieszać mąkę pszenną typ. 550 (Mąka pszenna luksusowa. Sprawdzi się też mąka typ. 500, czyli mąka poznańska oraz wrocławska, a nawet mąka tortowa) z mąką krupczatką, w proporcji pół na pół. Do tej porcji ciasta potrzebujesz niecałe dwie szklanki, czyli 300 gramów mąki. Zatem wsypujesz np. jedną niepełną szklankę mąki zwykłej i niepełną szklankę mąki krupczatki. Jeśli masz tylko np. mąkę tortową lub uniwersalną, to śmiało możesz użyć wyłącznie takiej.

Do ciasta kruchego używam zazwyczaj prawdziwego masła. Smalec stosuję czasem, gdy szykuję ciasto kruche na słono, jednak do tego przepisu dodaję wyłącznie masło. Kroję je na mniejsze kawałki, by było mi łatwiej rozetrzeć masło z mąką. Potrzebujesz 150 gramów, czyli 3/4 klasycznej kostki masła. Do miski wbij też jedno większe jajko. Moje po rozbiciu ważyło równo 56 gramów. Na koniec wsyp sporą szczyptę soli. 

Aby połączyć ze sobą wszystkie składniki możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub wyrobić ciasto ręcznie. Zrób to szybko i sprawnie, by niepotrzebnie nie ocieplać dłońmi ciasta i nie roztapiać drobinek masła. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt lepkie, jednak po chwili zacznie się robić coraz bardziej plastyczne i łatwo Ci będzie uformować je w zgrabną kulę. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na pełną godzinę do lodówki, aby się schłodziło.

Quiche Lorraine, 3

Przygotuj formę pod tartę. Zalecam niską, okrągłą formę o średnicy 28 cm z pofalowanymi rantami. Ma to być foremka przeznaczona do wypieków. Ciasto kruche jest na tyle tłuste, że formy nie trzeba niczym smarować. Powinna być ona jednak sucha. 

Ciasto wałkuj powoli na blacie oprószonym odrobiną mąki. Placek przesuwaj podczas wałkowania, by nie przykleił się do blatu. Ciasto rozwałkuj do średnicy większej niż 28 cm, ponieważ musisz nim wyłożyć również wewnętrzne ranty blaszki.
Quiche Lorraine, 4

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. W tym czasie formę wypełnioną ciastem trzymaj w lodówce. Gdy piekarnik będzie już nagrzany, formę wyjmij z lodówki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, a następnie wyłóż folią (strona matowa do góry/na zewnątrz), a do środka wsyp fasolę lub kuleczki ceramiczne do obciążania tart. Jeśli nie zależy Ci na idealnie płaskim cieście oraz równomiernym upieczeniu, to nie musisz stosować obciążenia. 

Formę umieść w nagrzanym piekarniku na środkowej półce. Spód piecz tak do 20 minut. Po tym czasie możesz wyjąć formę z pieca. Piekarnika nie wyłączaj.
Quiche Lorraine, 5

W trakcie podpiekania ciasta kruchego przygotuj wypełnienie. Do miski wbij trzy duże jajka. Wlej 150 ml śmietanki słodkiej 30 % oraz dodaj 200 g śmietany kwaśnej 18 %. Dołóż 100 gramów drobno startego sera Gruyère oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i po sporej szczypcie pieprzu i soli. Całość dokładnie wymieszaj. 

Porada: Ser Gruyère można zastąpić serem Emmental (Emmentaler), Appenzeller, Comté lub Beaufort.

Quiche Lorraine, 6

250 gramów boczku wędzonego surowego pokrój na małe kawałki lub w paseczki - jeśli masz boczek w plasterkach. Podsmażaj go przez kilka minut na lekko rumiano, na średniej mocy palnika. Rumiany boczek dodaj do miski z płynem jajecznym z serem i śmietaną. Całość wylej na podpieczony spód ciasta kruchego. Wierzch można udekorować natką pietruszki. 

Porady: Śmietankę słodką możesz pominąć, a dać o 150 gramów więcej kwaśnej śmietany. Jeśli nie masz boczku, to Quiche Lorraine wyjdzie idealnie z użyciem szynki szwarcwaldzkiej (Black Forest ham) lub szynki parmeńskiej (Prosciutto di Parma). Aby wzbogacić smak tarty, do farszu można też dodać ulubione, podsmażone grzyby lub kapary z zalewy. Przed samym pieczeniem można też całość posypać dodatkową porcją tartego sera. 

Quiche Lorraine, 7

Formę z gotową do pieczenia tartą ponownie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę w piecu. Quiche piecz około 30-35 minut, do ładnego zarumienia farszu i boków ciasta. Quiche Lorraine można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Tartę można kroić i podawać jeszcze ciepłą, ale będzie wtedy bardziej krucha, zaś wypełnienie odrobinę luźne. Po całkowitym przestudzeniu kroi się idealnie. 
Quiche Lorraine, 8

Quiche Lorraine, 9

Quiche Lorraine przechowuj w lodówce do około 3-4 dni. Tatrę można podawać i na ciepło i na zimno. Aby ją podgrzać wystarczy umieścić Quiche na kilka minut suchej patelni lub w średnio nagrzanym piekarniku. 
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (320 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Quiche

Quiche Lorraine to słynny francuski krążek nadziewany wypiekanym farszem z boczku, jajek i śmietanki lub śmietanowego sera. Popularne danie kuchni francuskiej można spotkać w całej Francji i może się różnić w zależności od regionu, czy nawet samego kucharza. Quiche Lorraine to danie, które powstało w XV wieku we francuskiej regionie Lotaryngii, skąd pochodzi jej nazwa. Przepis narodził się z połączenia tradycji leśników, którzy przynosili ze sobą potrawy, składające się z jajek, szynki oraz sera w cieście na bazie mąki i masła. Tak powstało danie, które robi się do dziś i nazywa się Quiche Lorraine. Tak więc Quiche Lorraine to tradycyjne francuskie danie, które składa się z kruchego ciasta, nadziewanego kremowym serem, wysokiej jakości tłustym szynką i jajkami. Nazwa tego smacznego klasyka pochodzi od regionu Lorraine we Francji, skąd się wywodzi. Istnieje kilka przeróżnych odmian Quiche Lorraine, a tradycyjnie smakowite składniki doprawiane są aromatycznymi przyprawami, takimi jak gałka muszkatołowa i czasem też majeranek. Quiche Lorraine jest wspaniałą potrawą, którą można podać zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub nawet na kolację. Ponadto można je przygotować w lodówce i cieszyć się tym wspaniałym smakiem przez kilka dni. Przepis na quiche, na ten klasyk jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego smaku jest wysokiej jakości i wysokotłuszczowa szynka lub boczek. Wybierając szynkę, można wybrać ulubiony rodzaj i dopasować ją do pozostałych składników. Dla urozmaicenia do Quiche Lorraine można także dodać kapary, ulubione grzyby, sardynki oraz inne dodatki. Na quiche przepisy mogą być zatem różne. Moim ulubionym jest quiche z boczkiem. Zapraszam też po przepis na rewelacyjne krokiety oraz po sos winegret i niesamowicie aksamitny sos holenderski. Bardzo smaczna jest też zapiekanka Gnocchi z sosem pomidorowym i mozzarellą. Zapraszam też po przepis na pyszny makaron cannelloni z mięsem mielonym, zapiekany pod pomidorami z mozzarellą. Koniecznie wypróbuj też super przepis na butter chicken do podania z ryżem lub z chlebkami naan. 

Quiche Lorraine

Różne są przepisy na quiche. Na pewno warto poeksperymentować z urozmaiceniem Quiche Lorraine. Upieczenie takiego przepisu jak tarta quiche to wspaniały sposób, aby powrócić do francuskich korzeni. Połączenie aromatycznych przypraw, serem i szynką lub boczkiem zapewnia niesamowity smak i wspomnienia, które wszyscy pokochamy. Na quiche przepis jest prosty, chociaż na pierwszy rzut oka może się wydawać, że to czasochłonne i trudne danie. Tymczasem wcale tak nie jest. Kto szykował już quiche lorraine przepisy z innych przepisów, ten wie, że to bardzo proste i warte poświęcenia kilku dodatkowych minut danie. Na quiche lorraine przepis u mnie składa się z boczku, a nie z szynki, chociaż można dodać i to i to. Quiche Lorraine jest popularnym we Francji daniem, pieczonym na wiele okazji, takich jak wszelkie przyjęcia, romantyczne kolacje, święta rodzinne i spotkania towarzyskie. To typowe danie staromodne i szlachetne, ma tradycyjny smak, który nie przemija nigdy. Jak pisałam już wcześniej, Quiche Lorraine jest idealną propozycją jako główny posiłek na śniadanie, obiad lub kolację. Można go łatwo przygotować, używając zarówno świeżych, jak i mrożonych składników. Quiche można podawać z sosem lub bez niego, lub można go uzupełnić różnymi dodatkami. Quiche Lorraine jest bardzo często wykorzystywane w europejskim menu. Czasem można spotkać to danie na otwartej imprezie lub dla gości, czyli jako danie podawane na świeżym powietrzu. Jest to nie tylko tradycyjne danie francuskie, ale także potrawa, która jest powszechnie akceptowana przez wielu uczestników wielkich wydarzeń. Oznacza to, że Quiche jest bardzo chętnie zamawiany i w restauracjach i jako jedno z dań na luksusowych przyjęciach. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny Quiche Lorraine.