Wołowina duszona
Przepis na duszoną łopatkę wołową z czosnkiem bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowana wołowina duszona smakuje doskonale.
Czas duszenia: 2 godziny 30 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 0,5 kg łopatki wołowej
- 5 dużych ząbków czosnku
- mała cebula
- mała marchewka
- 0,5 szklanki wody
- zioła i przyprawy: majeranek, szałwia, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa, pieprz zielony.
Dodatkowo ewentualnie:
• świeża papryczka do przybrania
• świeże listki szałwii do przybrania
• zielony pieprz z zalewy
• świeża żółta papryka
• czarny ryż lub kopytka
Duszona wołowina
Pokrój łopatkę wołową w poprzek włókien na plastry grubości około 2 cm. Umieść w garnku z grubym dnem i wlej pół szklanki wody.
Osobno w misce wymieszaj wszystkie zioła i przyprawy. Jeśli nie masz świeżych, mogą być suszone. Wystarczy dodać szczyptę każdego. Wsyp je do mięsa i wymieszaj. Pokrój w drobną kostkę cebulę i również dodaj do mięsa.
Duś mięso pod przykryciem na małym ogniu około 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Na 30 minut przed wyłączeniem mięsa dodaj pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku, oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce marchewkę.
Podawaj z czarnym ryżem lub domowymi kopytkami.
Polecam Ci wypróbuj też przepis duszona pręga wołowa.
Smacznego!