Wołowina duszona z czosnkiem

Wołowina duszona z czosnkiem

Prosty przepis na duszoną łopatkę wołową bez dodatku tłuszczu.
Danie na cztery porcje.

Składniki:
• 0,5 kg łopatki wołowej
• 5 dużych ząbków czosnku
• mała cebula
• mała marchewka
•  0,5 szklanki wody

Zioła i przyprawy:
Majeranek, szałwia, sól, pieprz, tymianek, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa, pieprz zielony.

Dodatkowo ewentualnie:
• świeża papryczka do przybrania
• świeże listki szałwii do przybrania
• zielony pieprz z zalewy
• świeża żółta papryka
• czarny ryż lub kopytka

Pokrój łopatkę wołową w poprzek włókien na plastry grubości około 2 cm. Umieść w garnku z grubym dnem i wlej pół szklanki wody.

Osobno w misce wymieszaj wszystkie zioła i przyprawy. Jeśli nie masz świeżych, mogą być suszone. Wystarczy dodać szczyptę każdego. Wsyp je do mięsa i wymieszaj. Pokrój w drobną kostkę cebulę i również dodaj do mięsa.

Duś mięso pod przykryciem na małym ogniu około 2,5 godziny, co jakiś czas mieszając. Na 30 minut przed wyłączeniem mięsa dodaj pokrojone w ćwiartki ząbki czosnku, oraz pokrojoną w kostkę lub startą na tarce marchewkę.

wolowina-duszona-z-czosnkiem-1

wolowina-duszona-z-czosnkiem-2

Podawaj z czarnym ryżem lub domowymi kopytkami.