Rumsztyk

Rumsztyk

Rumsztyk wołowy to przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z wołowiny lub wieprzowiny. Zapraszam po sprawdzony przepis na obiad oraz po garść cennych porad. 

- przepis jeszcze z czasów PRL-u
- dokładny opis i kroki wykonania ze zdjęciami
- można użyć wieprzowiny lub mięsa mieszanego

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 5 kotletów z cebulą

Kaloryczność kcal: 340 w 1 kotlecie z cebulą

Składniki:
  • 500 g wołowiny np. krzyżowej - mielona lub siekana
  • 500 g cebuli - około 4-5 mniejszych sztuk
  • 3 łyżki zimnej wody - 30 ml
  • 50 g najlepiej gęsiego smalcu lub tyle samo oleju do smażenia
  • przyprawy: pół łyżeczki soli; 1/3 łyżeczki pieprzu

Rumsztyk

Cebula ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii policzona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi pięć sporych kotletów z dodatkiem cebuli i z tych składników policzona została kaloryczność dania. Nie uwzględniłam widocznych na zdjęciach dodatków: ziemniaków, surówki z marchewki i sałatki. Zanim zaczniesz szykować rumsztyk wołowy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Rumsztyk, 1

Rumsztyk przepis

Użyłam 500 gramów krzyżowej wołowej. Możesz użyć wyłącznie jednego rodzaju mięsa lub łączyć ze sobą kilka mięs np. pręga wołowa + ligawa wołowa. Mięso nie powinno być ani za chude, ani za tłuste. Mięso wołowe bardzo drobno posiekaj nożem lub zmiel w maszynce na dużych oczkach. 

Do mięsa wsyp pół łyżeczki soli oraz 1/3 płaskiej pieprzu. Wlej też trzy łyżki ziemnej wody. Zacznij wyrabiać dłonią mięso z przyprawami i wodą. U mnie trwa to minimum pięć minut. Masa mięsna powinna się przez ten czas ogrzać i zrobić się idealnie gładka. 

Porada: Dokładnie tak samo możesz zrobić rumsztyk wieprzowy. Sięgasz wówczas po łopatkę wieprzową lub mieszankę łopatki i szynki. Możesz też wymieszać ze sobą mięso wołowe i wieprzowe w dowolnych proporcjach. 

Rumsztyk, 2

Zacznij nagrzewać średniej wielkości patelnię z grubym dnem (najlepiej głębszą). Na patelnię dodaj 50 gramów smalcu lub też wlej 50 ml oleju do smażenia. Mięso podziel na pięć równych części. Z każdej uformuj w dłoniach okrągłego i lekko spłaszczonego kotleta (waga nieco ponad 100 gramów na sztukę). 

Kotlety smaż orientacyjnie, po kilka minut na stronę. Przewracaj je na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Jeśli po kilku minutach są nadal dość blade, to zwiększ moc palnika. To jak długo będą się smażyły zależy od patelni, mocy palnika i grubości kotletów. W ten sposób usmaż wszystkie kotlety. Zdejmij je z patelni na osobny talerz, a cały tłuszcz zostaw na patelni. 

Porada: Jeśli nie wiesz, czy możesz już zdjąć kotlety z patelni, to polecam jednego kotleta wyłożyć na talerz i przekroić go na pół. Jeśli masa w środku ma jednolity, lekko szary kolor, to kotlety są już dosmażone i nie ma potrzeby dłużej trzymać ich na patelni. 

Rumsztyk, 3

Na patelni z tłuszczem (po kotletach) umieść obrane i pokrojone w piórka cebule. Użyłam zwykłej cebuli, ale możesz też sięgnąć po cebulę czosnkową lub cukrową. Bardzo dobrze smakuje też połączenie cebuli cukrowej, czosnkowej i zwykłej. Odrobinę zmniejsz moc palnika i smaż cebulkę przez około 20 minut, aż zrobi się szklista i rumiana. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. W razie potrzeby dodaj więcej tłuszczu. 
Rumsztyk, 4

Gdy cebula będzie już idealnie rumiana, na patelni umieść odłożone wcześniej na talerz kotlety (sos z talerza również wlej na patelnię). Możesz też wlać nieco wody. Patelnię przykryj przykrywką i podgrzewaj całość kilka minut, do momentu, gdy kotlety będą gorące. Rumsztyk wołowy podawaj gorący z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Do tego zestawu idealnie pasuje też jakaś surówka i kolorowa sałatka. 

Rumsztyk, 5

Rumsztyk, 6

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (134 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Rumsztyk

Rumsztyk jaki ja znam szykowany jest z wołowiny mielonej lub siekanej i bardzo przypomina przepis na bryzol. Nie jest jednak jednoznacznie określone to, czy rumsztyk przypominać ma raczej steka, czy kotleta mielonego. Są stare przepisy, gdzie rumsztyk szykowany jest z mięsa wołowego, a najlepiej polędwicy, siekanego lub ewentualnie mielonego. Są też przepisy, gdzie rumsztyk smaży się podobnie do steka. Pewne jest to, że rumsztyk zawsze był robiony z wołowiny, najlepiej zadniej. Polędwica jest jednak bardzo droga, a do tego dość chuda, zatem lepiej jest wybrać nawet łopatkę wołową. Sprawdzi się też pręga, zrazowa, czy mieszanka różnych mięs. Ważne, by mięso wołowe pod rumsztyk było dobrej jakości, ponieważ jest to naprawdę wyczuwalne w strukturze, zapachu i smaku. Jeśli robisz rumsztyk wołowy z lepszego mięsa, czyli z polędwicy, to warto mięso posiekać drobno, a nie mielić. Inne mięsa wołowe można już zmielić. Rumsztyk w ost6atecznosci można też zrobić z wieprzowiny. Rumsztyk wieprzowy szykujesz dokładnie tak samo. Polecam szynkę wieprzową wymieszaną z łopatką lub karczkiem. Można też łączyć wołowinę z wieprzowiną w dowolnych proporcjach. Sam kotlet pod rumsztyk jest szykowany wyłącznie z mięsa z odrobiną soli, pieprzu i wody. Istotne jest to, by masę mięsną bardzo długo wyrabiać. Idealnie gładkie mięso pięknie formuje się w kotlety, które nie tracą kształtu i nie rozpadają się w trakcie smażenia. Jak rumsztyk, to wyłącznie rumsztyk z cebulką. Oprócz mięsa wołowego, jest to drugi najważniejszy składnik. Wartym uwagi jest też przepis na meksykańskie Enchilada

Rumsztyk wołowy

Na rumsztyk przepis jest super prosty i każdy sobie z nim poradzi. Rumsztyk będzie smakował każdemu, kto lubi kotlety i cebulkę. Najpierw smaży się kotlety na sporej ilości smalcu, i tutaj polecam raczej smalec gęsi, niż wieprzowy. Jeśli jednak robisz rumsztyk wieprzowy, to wtedy jak najbardziej pasuje smalec wieprzowy. Na rumsztyk przepisy mogą się między sobą różnić, ale każdy zawiera cebulę. Do rumsztyku używa się bardzo dużo cebuli. Sama mam taką zasadę, że na pół kilograma mięsa daję tyle samo cebuli. Cebulę podsmaża się na rumiano,  na tej samej patelni, na której smażyło się wcześniej kotlety. Rumsztyk zazwyczaj podajemy z ziemniakami i lub ewentualnie z kopytkami lub kluskami śląskimi. Do tego surówki, czy warzywa na ciepło. Bardzo gorąco polecam też kilka innych super przepisów. Z dań orientalnych polecam Pad Thai oraz pyszne sajgonki. Z bardziej tradycyjnych dań godny polecenia jest sznycel oraz najlepsze kartacze ze skwarkami.