Hummus

Hummus

Zapraszam po przepis na klasyczną pastę z ciecierzycy z puszki. Jest to oryginalny przepis na hummus z ciecierzycy. Aby móc go zrobić w niecałe 15 minut użyłam ciecierzycy z puszki. To idealna pasta na kanapki!

Jeśli pominiesz czosnek, będzie to idealna pasta z ciecierzycy dla dzieci. Polecam Ci też mój przepis na hummus z serkiem mascarpone, który jest bardzo kremowy i delikatny. 

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 380 g pasty

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • puszka ciecierzycy pojemność 400 g
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki wody
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Do dekoracji hummusu: świeże zioła np. kolendra lub natka pietruszki, oliwa (może być też smakowa np. z chilli), przyprawy typu za'atar lub mieszanka siedmiu przypraw libańskich, kmin rzymski, prażone ziarna ciecierzycy... 

Co to jest hummus?
Hummus to pasta z gotowanych i zmiksowanych na gładko nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Pasta ta pochodzi z państw leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Na hummus składają się zazwyczaj dodatkowo: pasta z sezamu, oliwa oraz sok z cytryny. Do pasty dodaje się też najczęściej czosnek, świeże zioła i mieszanki przypraw. 

Humus przepis

Po odlaniu płynu z puszki powinna Ci zostać pełna szklanka ciecierzycy. Jeśli ciecierzyca ma błonki, to możesz je przebrać i wyrzucić. Dzięki temu pasta będzie delikatniejsza. 

W średniej wielkości naczyniu umieść ciecierzycę oraz pozostałe składniki - pastę tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz, oliwę, 3 łyżki wody. Całość miksuj do 1-2 minut. Najlepszy będzie do tego blender ręczny. O tym jak gładka ma być pasta decydujesz Ty. Moja pasta nie jest idealnie gładka i ma lekko ziarnistą aczkolwiek bardzo spójną fakturę. 

Hummus, 1

To już jest koniec.. domowy hummus jest już gotowy. Aby ładnie się prezentował i lepiej smakował, polecam lekko rozetrzeć go po powierzchni naczynia do serwowania i polać obficie oliwą. Ja pastę posypałam jeszcze przyprawą za'atar i udekorowałam kolendrą.

Z czym jeść hummus?
Hummus z ciecierzycy z puszki smakuje cudownie nabierany prosto z talerza przy pomocy paluszków, krakersów, grissini, słupków warzywnych (seler, naciowy, marchew, papryka). Zobacz moje domowe paluchy chlebowe.

Domowy hummus idealnie sprawdza się również jako pasta na kanapki i krakersy na przyjęcia. Taką pastą można też smarować domowe tortille pszenne - domowa tortilla.. coś wspaniałego! Bardzo często jada się ją również jako samodzielnie danie. 

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (70 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Humus

Domowy hummus można zrobić z moczonej wcześniej ciecierzycy lub też innych nasion strączkowych. Bardzo dobry hummus wychodzi również z ciecierzycy z puszki. A co najważniejsze, robi się go błyskawicznie. To świetny sposób na przekąskę na przyjęcia. 

Hummus przepis oryginalny

Jeśli zastanawiasz się z czym jeść taki hummus.. możesz go użyć jako pastę na kanapki. Do takich kanapek z pastą z ciecierzycy z puszki możesz dodać ser feta, plasterki warzyw czy też same świeże zioła. W zależności od tego, czy lubisz ostre czy też łagodne sosy możesz dodać do pasty czosnek lub chilli. Pasta z ciecierzycy z czosnkiem smakuje idealnie! Jako pasta z ciecierzycy dla dzieci czosnek można wówczas pominąć. Hummus przepis to doskonały pomysł na przekąski na imprezę. Serdecznie polecam Ci też inne moje przepisy np. na domowe pasty i sosy.