Hummus z ciecierzycy z puszki

Hummus z ciecierzycy z puszki

Zapraszam po przepis na klasyczną pastę z ciecierzycy z puszki. Jest to oryginalny przepis na hummus z ciecierzycy. Aby móc go zrobić w niecałe 15 minut użyłam ciecierzycy z puszki. To idealna pasta na kanapki!

Jeśli pominiesz czosnek, będzie to idealna pasta z ciecierzycy dla dzieci. Polecam Ci też mój przepis na hummus z serkiem mascarpone, który jest bardzo kremowy i delikatny. 

Reklama

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 380 g pasty

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • puszka ciecierzycy pojemność 400 g
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki wody
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Do dekoracji hummusu: świeże zioła np. kolendra lub natka pietruszki, oliwa (może być też smakowa np. z chilli), przyprawy typu za'atar lub mieszanka siedmiu przypraw libańskich, kmin rzymski, prażone ziarna ciecierzycy... 

Co to jest hummus?
Hummus to pasta z gotowanych i zmiksowanych na gładko nasion ciecierzycy lub innych roślin strączkowych. Pasta ta pochodzi z państw leżących na wschodnim, azjatyckim wybrzeżu Morza Śródziemnego. Na hummus składają się zazwyczaj dodatkowo: pasta z sezamu, oliwa oraz sok z cytryny. Do pasty dodaje się też najczęściej czosnek, świeże zioła i mieszanki przypraw. 

Jak zrobić hummus:
Po odlaniu płynu z puszki powinna Ci zostać pełna szklanka ciecierzycy. Jeśli ciecierzyca ma błonki, to możesz je przebrać i wyrzucić. Dzięki temu pasta będzie delikatniejsza. 

W średniej wielkości naczyniu umieść ciecierzycę oraz pozostałe składniki - pastę tahini, ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz, oliwę, 3 łyżki wody. Całość miksuj do 1-2 minut. Najlepszy będzie do tego blender ręczny. O tym jak gładka ma być pasta decydujesz Ty. Moja pasta nie jest idealnie gładka i ma lekko ziarnistą aczkolwiek bardzo spójną fakturę. 

Hummus z ciecierzycy z puszki, 1

To już jest koniec.. domowy hummus jest już gotowy. Aby ładnie się prezentował i lepiej smakował, polecam lekko rozetrzeć go po powierzchni naczynia do serwowania i polać obficie oliwą. Ja pastę posypałam jeszcze przyprawą za'atar i udekorowałam kolendrą.

Z czym jeść hummus?
Hummus smakuje cudownie nabierany prosto z talerza przy pomocy paluszków, krakersów, grissini, słupków warzywnych (seler, naciowy, marchew, papryka) czy też z domowych paluchów chlebowych.

Hummus z ciecierzycy z puszki, 2

Domowy hummus idealnie sprawdza się również jako pasta na kanapki i krakersy na przyjęcia. Taką pastą można też smarować domowe tortille pszenne.. coś wspaniałego! Bardzo często jada się ją również jako samodzielnie danie. 

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (20 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Candy Pandas
2018-01-22 16:10
Robimy i to przynajmniej raz w tygodniu ❤️👌
Reklama

Hummus przepis oryginalny

Domowy hummus można zrobić z moczonej wcześniej ciecierzycy lub też innych nasion strączkowych. Bardzo dobry hummus wychodzi również z ciecierzycy z puszki. A co najważniejsze, robi się go błyskawicznie. To świetny sposób na przekąskę na przyjęcia. 

Pasta z ciecierzycy na kanapki

Jeśli zastanawiasz się z czym jeść taki hummus.. możesz go użyć jako pastę na kanapki. Do takich kanapek z pastą z ciecierzycy z puszki możesz dodać ser feta, plasterki warzyw czy też same świeże zioła. W zależności od tego, czy lubisz ostre czy też łagodne sosy możesz dodać do pasty czosnek lub chilli. Pasta z ciecierzycy z czosnkiem smakuje idealnie! Jako pasta z ciecierzycy dla dzieci czosnek można wówczas pominąć. Serdecznie polecam Ci też inne moje przepisy na domowe pasty i sosy