Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasta z soczewicy

Pasta z soczewicy

Świetny i szybki przepis na domowe smarowidło i nie tylko. Pasta z soczewicy i pomidorów to super pomysł na imprezową przekąskę. Sprawdzi się na kanapki oraz jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. 

- pasta gotowa w 15 minut
- super dip na przyjęcia
- do smarowania na kanapki
- również jako baza do zupy

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 600 gramów pasty

Kaloryczność kcal: 100 w 100 gramach pasty
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 200 g suchej soczewicy lub puszka gotowej
  • 100 g pomidorów bez skórki
  • 3 kawałki suszonego pomidora z oleju
  • 2 łyżki delikatnej oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • solidna szczypta soli i cukru

Pasta z soczewicy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Jeśli używasz soczewicy suchej i musisz ją wcześniej ugotować, to szykowanie pasty wydłuży Ci się do około 35 minut. Możesz zatem użyć 400 gramów gotowej soczewicy z puszki (taka soczewica gotowana jest wcześniej na parze) lub też użyć 200 gramów suchej soczewicy zielonej lub czerwonej i ugotować ją samodzielnie. Z 200 gramów suchej soczewicy wyjdzie Ci około 400 gramów soczewicy ugotowanej. 

Pasta z soczewicy wygląda tak apetycznie, że u nas w domu znika ze stołu w kilka minut. Zazwyczaj podaję ją do pieczywa lub warzyw pokrojonych w słupki. Do nabierania pasty idealnie sprawdza się marchew, seler naciowy lub świeży ogórek. Czasem smarujemy nią kanapki, które smakują rewelacyjnie. Zdarza mi się też taką gotową pastę dodać do bulionu warzywnego lub rosołu i podać w formie zupy. 

Pasta z soczewicy, 1

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Jeśli używasz soczewicy z puszki, to wystarczy, że przełożysz ją do małego garnuszka i zmiksujesz na gładko przy pomocy np. ręcznego blendera typu żyrafa. 

Jeśli gotujesz soczewicę samodzielnie, to odmierz szklankę suchej soczewicy - 200 gramów. Wsyp ją do garnka, w którym będziesz ją gotować. Zalej zimną wodą z kranu. Zamieszaj. Odlej mętną wodę do zlewu. Czynność powtarzaj nawet siedem razy, do momentu w którym woda będzie przezroczysta. To naprawdę zajmuje tylko kilka minut. Wlej wodę na 2 cm powyżej ziaren. Możesz dodać trochę soli. Wstaw garnek na palnik. Od momentu zagotowania wody pilnuj, by nie przegotować soczewicy. Powinna być miękka, ale nie powinna się rozpadać. U mnie nigdy nie gotuje się dłużej niż 10 minut. Po zdjęciu garnka z palnika umieść go nad zlewem. Wlej trochę zimnej wody. Całość przelej na sito/durszlak. Dobrze odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż do miski, do przestudzenia a następnie zmiksuj na gładką pastę.

Pasta z soczewicy, 2

W osobnym naczynku umieść kilka kawałków suszonego pomidora z oleju. Kawałki pomidorów pokrój dodatkowo na mniejsze kawałki. Ponieważ do pasty potrzebujesz też użyć dwie łyżki oleju lub oliwy, możesz śmiało użyć właśnie oleju ze słoika z suszonym pomidorem. Taki olej jest bardzo aromatyczny.
Pasta z soczewicy, 3

Do miski z kawałkami suszonego pomidora dodaj też około 100 gramów pomidorów z puszki lub kartonika bez skóry lub obierz ze skóry średniej wielkości pomidora i pokrój na mniejsze kawałki. 
Pasta z soczewicy, 4

Pomidory suszone wraz z olejem i kawałkami świeżych pomidorów zmiksuj na gładko tak samo, jak ugotowaną soczewicę i połącz wszystko w jednym naczyniu. Dodaj też sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz solidną szczyptę soli i cukru. Jeśli masz świeże zioła, to możesz też dodać trochę siekanej natki pietruszki, kolendry lub oregano. 
Pasta z soczewicy, 5

Gotową pastę z soczewicy i pomidorów polecam polać jeszcze delikatną oliwą i posypać przyprawą typu za'atar lub mieszanką siedmiu przypraw libańskich. Prażony sezam lub słodka papryka też bardzo pasują do tej pasty. 
Pasta z soczewicy, 6

Pasta z soczewicy, 7

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (781 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pasta z soczewicy

Bardzo lubię szykować domowe pasty. Najpopularniejszy jest przepis na hummus. Pastę możesz jednak przygotować z wielu innych składników. Bardzo dobrze sprawdzają się pieczone lub gotowane warzywa oraz rośliny strączkowe. Pasta z soczewicy z puszki i suszonych pomidorów to jedna z bardziej błyskawicznych do zrobienia past. Ponieważ korzystasz z ugotowanych na parze produktów skracasz czas szykowania potrawy do minimum. Domowa pasta z soczewicy i pomidorów jest bardzo dobra zamiast np. pasztetu na kanapki. Fantastyczna na kanapki i jako farsz do jajek jest też moja pasta z makreli wędzonej. Do pasty bardzo pasuje też domowej roboty chlebek naan

Pasta z soczewicy zielonej

Moja pasta z soczewicy czerwonej z dodatkiem świeżych pomidorów to też świetna baza do zrobienia zupy. Wystarczy, że ugotujesz wywar z warzyw i dodasz do niego gotową pastę i masz pyszną i bardzo ciekawą w smaku zupę. Do takiej zupy wystarczy już tylko ugotować makaron lub ryż. Pasta z soczewicy i pomidorów jest też świetna na różne przyjęcia. Może ona służyć jako pyszny dip. Obok pasty postaw naczynie z paluszkami, krakersami lub grissini. W drugiej misce umieść warzywa pokrojone w słupki: marchew, seler naciowy, ogórki.. Zobaczysz, że każdy z przyjemnością sięgnie po taką przekąskę. Domowe pasty są rewelacyjne i bardzo uniwersalne. Jeśli lubisz takie szybkie przepisy kulinarne to zapraszam też po inne pyszności, które czekają na Ciebie na moim Blogu Kulinarnym. Bardzo dobra jest również moja ulubiona wielkanocna pasta jajeczna. Super pasta do jajek faszerowanych i na kanapki, to pasta z tuńczyka